سواستفاده از آثار هنری و مجازات آن

سواستفاده از آثار هنری و مجازات آن طبق قانون چیست؟ مجازات سواستفاده کننده از فیلم یا فیلمنامه یا کتاب یا موسیقی و موزیک یا هر اثر هنری متعلق به دیگری چیست؟ آیا سواستفاده از اثر هنری دیگری مجازات زندان دارد؟ قانون چه مجازات هایی را برای جلوگیری از وقوع جرم مذکور در نظر گرفته است؟ با بهترین موسسه حقوقی تهران به شماره ثبت ۴۸۶۶۰ همراه باشید.

سواستفاده از آثار هنری چگونه رخ میدهد؟

سواستفاده از آثار هنری و مجازات آن برای مرتکب زمانی محقق میشود که، مرتکب یا مرتکبین، مفاد مندرج در قانون را رعایت نکنند. یعنی مرتکب نقض حقوق پدیدآورنده اثر شوند. زیرا قانون برای پدیدآورنده اثر یک سری حقوق و امتیازاتی در نظر گرفته است. به همین جهت، برای حفظ این حقوق، ضمانت اجراهایی را تحت عنوان مجازات برای نقض کنندگان این حقوق و امتیازها، تصویب کرده است.

سواستفاده از آثار هنری چه مجازاتی دارد؟

مجازات سواستفاده از آثار هنری در یک نگاه کلی و جامع، بدون پرداختن به ذکر جزییات، دربردارنده مجازات حبس (زندان) و پرداخت خسارت برای مرتکب یا مرتکبین این جرم است. به عنوان مثال مجازات جرم پخش یا عرضه اثر متعلق به دیگری، ۳ ماه تا ۱۸ ماه حبس میباشد. (مستندا به ماده ۲۳ قانون حمایت حقوق مولفان و غیره مصوب ۱۳۴۸). یا مجازات تکثیر ترجمه دیگری، از ۴۵ روز حبس تا ۶ ماه حبس میباشد. یا مجازات انتشار اثر متعلق به دیگری، مانند متن فیلمنامه، به نام خود، میتواند دربردارنده مجازات ۳ ماه تا ۱۸ ماه زندان برای مرتکب یا همان سواستفاده کننده از آثار هنری دیگری باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  جرم تکثیر یا تجدید چاپ و بهره برداری و نشر و پخش ترجمه دیگری

انواع سواستفاده از آثار هنری

سواستفاده از آثار هنری به چه روش هایی اتفاق می افتد؟ وکیل متخصص پرونده های هنرمندان میگوید: سواستفاده از آثار هنری متعلق به دیگری را در سه مبحث جرایم مربوط به حقوق مادی، و جرایم مربوط به حقوق معنوی، و جرایم مشترک در خصوص کلیه جرایم قانون حمایت حقوق مولفان مصنفان و هنرمندان در این مقاله برای شما توضیح داده ایم. لذا برای کسب اطلاعات دحقوقی دقیق و کاربردی با ما همراه باشید.

سواستفاده از آثار هنری در جرایم مربوط به حقوق مادی

حقوق مادی در مالکیت فکری به معنای انحصاری بودن حقوق مادی مربوط به اثر، برای پدیداورنده است. که مالک و صاحب آن میباشد. لذا حق کسب درآمد و منافع مالی برای وی متصور شده است. چه بسا بسیاری از افراد جامعه هنرمندان، از همین طریق امرار معاش مینمایند، و به نوعی، پدیداوردن یک اثر، شغل و حرفه آنان میباشد. مانند نویسندگان عزیز کشورمان. به عبارت دیگر، تنها یک نفر که صاحب اثر فکری است، و یا پدیدآورنده اثر است، خواه فردی و خواه به صورت جمعی، صاحب آن بوده و می‌توانند از این حقوق استفاده کنند. سواستفاده از آثار هنری میتواند به این طریق رخ دهد که شخصی، با نشر اثر دیگری، صاحب منافع مالی ناشی از آن نشر یا فروش شود.

  • نکته: حقوق مادی یک اثر،  برخلاف حقوق معنوی ناشی از آن اثر، قابلیت انتقال و واگذاری به دیگری را دارد.

جرایم مربوط به حقوق معنوی

سواستفاده از آثار هنری  میتواند بصورت سواستفاده از چیزی باشد که مورد حمایت قانونگذار بوده است. به عبارت دیگر، نشانه یا علامت یا شکل خاص یا هر امری که معرف و نشان دهنده صاحب یک اثر باشد، یعنی معرف پدیدآورنده اثر باشد، مورد حمایت قانونگذار بوده و ایراد ضرر به آن، موجب مجازات مرتکب میشود. لذا استفاده از نام و عنوان و نشان ویژه ای که معرف اثر است، اگر برای اثر دیگری از همان نوع یا مانند آن، مورد استفاده قرار بگیرد، در واقع جرم سواستفاده از آثار هنری رخ داده است.

  • نکته: ترک فعل موجب تحقق این جرم نمیشود. بلکه سواستفاده از حقوق معنوی دیگری صرفا با بروز فعل مثبت محقق میشود.

جرایم مشترک قانون حمایت حقوق مولفان مصنفان و هنرمندان

برخی از موارد، در همه مصادیق جرایم مربوط به حمایت حقوق مولفان مصنفان و هنرمندان، مشترک میباشد. مانند: نحوه برخورد با شخص حقوقی زمانیکه مرتکب جرمی از جرایم سواستفاده از آثار هنری متعلق به دیگری میگردد، درج مفاد حکم محکومیت در روزنامه درخصوص همه جرایم، تعیین تکلیف درمورد آثار و حقوق پدیدآورندگان آثار، که موضوع شکایت هستند، وجود امتیازاتی برای وزارت اطلاعات و وزارت آموزش و پرورش در تحقق یا عدم تحقق جرم.

  • نکته: موضوع اخیرالذکر به دلیل دارای تفصیل، در مقاله مربوطه مورد توضیح قرار گرفته است. با ما همراه باشید.
◁◁ بیشتر بدانید:  نقض حقوق پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای

مجازات سواستفاده از آثار هنری
مجازات سواستفاده از آثار هنری

بهترین وکیل هنرمندان در تهران

نظر به مراجعات شما عزیزان، و آنچه که در عمل، موجب تجربه و حصول علم بر رویه عملی شده است، نشان گر این امر است که در بسیاری از موارد، قبل از هرگونه اقدام و عملی، باید با بهترین وکیل متخصص پرونده های هنرمندان مشورت نموده، و حتما نسبت به تنظیم قراردادهای خود به نحو کتبی اقدام نمایید. لذا شایسته است که هم مشاوره حقوقی خود، و هم تظیم قرارداد خود را به بهترین وکیل هنری موسسه ما بسپارید. تا با اشراف بر قوانین موضوعه بتواند بهترین عملکرد را برای شما داشته و از سواستفاده از آثار هنری شما جلوگیری نماید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments