شکایت از امضای الکترونیکی

امضای الکترونیکی قابل شکایت است؟ مراحل شکایت از آن چگونه است؟ به چه نحو می توان شکایت کرد؟ مرجع رسیدگی کننده به این دعوای کیفری کدام است؟

شکایت از امضای الکترونیکی چگونه است؟

وکیل متخصص جرایم رایانه ای میگوید: شکایت از امضای الکترونیکی از طریق فضای مجازی و توسط پلیس فتا پیگیری می شود. بدین صورت که شاکی از طریق درگاه و سایت (سایبری پلیس) اقدام به شکایات خود مینمایند. پلیس فتا در ابتدا اقدامات لازم را جهت طرح شکایت انجام میدهد. شاکی به دفتر خدمات قضایی در محل اقامت خود رفته و شکایت خود را مطرح می کند. و سپس به او می گویند یک پیامک مبنی برآنکه چه  نهادی به شکایت شما رسیدگی میکند، ارسال می شود. مثلا آقای احمدی از طریق اینترنت کالای را خریداری کرده و قرارداد اینترنتی را امضاء کردهاست. اما بعد از تحویل کالا متوجه می شود امضای او نیست. در این صورت او می تواند از طریق پلیس فتا پیگیری کند. برای این امر به دفتر خدمات قضایی رفته و طرح شکایت میکند.

جرایم قابل مشهود و غیر قابل مشهود

جرایم قابل مشهود به جرایمی گفته میشود که در منظر دیگران و ماموران انتظامی و در اماکن عمومی اتفاق افتاده باشد در قانون آیین دادرسی کیفری هم بیان شده یعنی برای آن شاهدی باشد. جرم غیر مشهود جرمی است که مدت زمان زیادی از آن گذشته و اثبات آن به راحتی نمی باشد. جرایم در فضای سایبری (اینترنتی) از دسته جرایم غیر مشهود هستند (برای آن شاهدی نیست و اثبات آن سخت است).

مراحل شکایت از امضای الکترونیکی چیست؟

وکیل شکایت از امضای الکترونیکی میگوید: مراحل شکایت از امضای الکترونیکی بدین صورت است که بدلیل سهولت در کارها و جلوگیری از صرف زمان طولانی مدت ابتدا در سامانه ی ثنا ثبت نام کرده و سپس شکواییه مبنی بر شکایت مورد نظر تنظیم می کنید. در این سامانه هر مرحله را با دقت کامل کرده و به مرحله ی بعدی میروید. سپس تمام اسکن ها و قسمت ها را انتخاب کرده، و ضمیمه میکنید. وگرنه گزینه خطا برای شما نمایش داده می شود. بعد از دریافت پیرینت و باطل کردن تمبر به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای مراجعه میکنید. سپس دادیار با بررسی مدارک و ادله کیفر خواست صادر می کند. و در مرحله ای بعد به دادگاه مرتبط ارجاع داده می شود. دادگاه مجددا مدارک را بررسی کرده و در نهایت تصمیم به صدور رای می نماید. رای صادر شده برای اجرا به دادسرای که کیفرخواست صادرشده فرستاده می شود.

  • نکته: در سطح بین الملل نیز، به دلیل وجود قوانین متحد الشکل و چند جانبه به جرایمی که در سطح بین الملل رخ می دهد رسیدگی میکنند. مانند کنوانسیون جرایم سایبر.

وکیل جرایم رایانه ای میگوید: در سطح بین الملل خلاءهای ماهوی و شکلی زیادی در خصوص شکایت از امضای الکترونیکی دارد. که کنوانسیون بین الملل با توجه به اصل سرزمینی و آیین رسیدگی به جرایم، همانند پلی هستند که برای رسیدن به عدالت و محکمه عادلانه به آن رسیدگی میکند. در این زمینه قوانینی مانند قوانین متحدالشکل، انجمن بین المللی، سازمان ملل متحد، کنوانسیون اروپایی جرایم سایبری مطالب و قوانینی را بیان نموده اند.

نحوه ی شکایت از امضای الکترونیکی

نحوه شکایت از امضای الکترونیکی از زبان وکیل جرایم رایانه ای به این صورت است که: در ابتدا شکایت خود را با پلیس فتا در میان گذاشته، سپس با در دست داشتن مدارک و دلایل کافی، برای شکایت به آدرسهای داده شده مراجعه میکنید و شکایت خود را ثبت میکنید که در حقوق ایران از طریق سامانه سایبری پلیس انجام میگیرد و سپس مراحل بعدی همانند مراحل شکایت می ماند و رسیدگی در دادسرای جرایم رایانه ای است.

  • نکته: در مورد امضاهای الکترونیکی، رعایت شرایط مندرج در ماده ۱۰ قانون نمونه آنسیترال الزامیست. این شرایط مبنی بر این است که امضاء نسبت به امضاکننده‌ منحصربه ‌فرد باشد، یعنی هویت امضاکننده داده پیام را معلوم کند. (داده ای که به داده پیام ضمیمه می شود که باعث شناسایی فرد و رضایت او می شود). در صورت عدم یکی از این موارد شخص (حقیقی،حقوقی) می تواند اقدام به شکایت نماید البته با وجود ادله و مدارک لازم جهت اثبات میتوان نسبت به این مهم اقدام نمود.

مرجع صالح جهت رسیدگی به این جرم

مرجع صالح جهت رسیدگی به شکایت از امضای الکترونیکی دادسرا و دادگاه ویژه جرایم رایانه ای واقع در ناحیه ی ۳۱ تهران در حقوق ایران میباشد. در سطح بین الملل با توجه به اصول و مبانی جرم در ابتدا با توجه به اصل سرزمینی بودن به جرایم، به آن رسیدگی می کنند. و در صورت فرامرزی بودن آن، درابتدا از منظر اعمال،رفتار،اوضاع واحوال،داده ها یا سیستم رایانه ای به آن توجه می شود. چون در بررسی دارای اهمیت زیادی میباشد. گاهی ممکن است در صلاحیت، تعارض و اختلاف نظر بوجود بیاید.  و در صورت تعارض صلاحیت، با توجه به اصول مطلوب و قابل قبول در ایجاد یک رابطه در زمینه ی جرم، و مجرم و بزه دیده (زیان دیده)، با توجه به الحاق کشورها به کنوانسیون جرایم سایبری، در مورد صلاحیت اقدام خواهد شد.

وکیل متخصص جرایم سایبری در خصوص پرونده کیفری با موضوع شکایت از امضای الکترونیکی میگوید: این امر به تنهایی فراملی نیست. بلکه با وجود یک یا چند عنصرمربوط به جرم که باعث درگیر شدن چند کشور با یکدیگر و فرامرزی می شود. در این هنگام است که صلاحیت فرامرزی وارد عمل می شود. به موجب حقوق موضوعه بین المللی مندرج در کنوانسیون ملل متحد در مورد جرم سازمان یافته، یک جرم در صورتی ماهیتاً فراملی است، که در بیش از یک کشور ارتکاب یابد. یعنی وقوع در یک کشور و آثار و نتیجه آن در کشور دیگری باشد. جنبه فراملی زمانی معنا پیدا میکند که، رسیدگی به جرم با توجه به ملاحظات صلاحیت و ادله کیفری بررسی شود.

شکایت از امضای الکترونیکی و غیرقابل گذشت بودن

شکایت از امضای الکترونیکی موجب به جریان افتادن پرونده کیفری در حیطه جرایم رایانه ای میگردد. و این جرایم در دسته جرایم غیر قابل گذشت قرار دارند. یعنی با شکایت شاکی پرونده به جریان میافتد، اما با رضایت او مختومه نمی شود. چون باعث بر هم زدن نظم عمومی می شوند. و مرتکبین به مجازاتهای مقرر در قانون محکوم خواهند شد.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل جرایم رایانه ای

وکیل برای شکایت از امضای الکترونیکی
وکیل برای شکایت از امضای الکترونیکی

وکیل برای شکایت از امضای الکترونیک

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با حضور وکلای مجرب در زمینه های حقوقی و کیفری، در سطح داخلی و فراملی، هدفشان از این مقاله بیان مطالب مرتبط با جرایم رایانه ای میباشد. لذا برآنند که به مشکلات شما عزیزان رسیدگی کنند و بهتر است  برای کسب نتایج بهتر با این وکلا مشورت نمایید و از ایشان مشاوره حقوقی تخصصی دریافت کنید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۵ میانگین امتیاز: ۴.۲]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments