همه چیز درباره حق فسخ

وکیل فسخ قرارداد در این مقاله قصد دارد به بررسی حق فسخ و ابعاد مختلف آن همچون مبنا و ماهیت این حق ، شرایط تحقق آن ، اسقاط و اعمال این حق و … در قراردادها و معاملات بپردازد، با ما همراه باشید.

تعریف حق فسخ چیست؟

وکیل فسخ قرارداد در تعریف واژه فسخ اینگونه بیان میدارد که از نظر لغوی واژه فسخ به معنای شکستن، از بین بردن، نقض کردن و … آمده است. که در دنیای حقوق به آن منحل شدن ارادی قرارداد نیز اطلاق میشود. در واقع بهتر است که این وازه را از لحاظ حقوقی اینطور معنا کنیم یعنی خاتمه بخشیدن به یک قرارداد که این امر میتواند از طرف هر یک متعاملین یا شخص ثالثی اتفاق بیفتد. لازم بذکر است که اهمیت این واژه در عالم حقوق بدان معناست که با اتفاق افتادن آن سقوط تعهدات و در نتیجه اصل قرارداد به بار می آید. نکته مهم دیگر این است که فسخ در امور قراردادها مختص به عقود لازم است.

مبنای حق فسخ وفق قانون چیست؟

وکیل فسخ قرارداد در پاسخ به سوال بالا بیان میدارد که این حق یا در صورت توافق طرفین ایجاد میشود یا به وسیله حکم مستقیم قانون بر طرفین بار میشود. که در هر دو حالت این حق میتواند برای احدی از طرفین یا شخص ثالث باشد.

  • نکته: شخص ثالث از آن حیث در این موضوع مطرح میشود که اگر در توافق طرفین این نکته لحاظ شده باشد پس میبایست که اجرا شود. و چون طبق قانون هرگونه توافق تا زمانی که علیه منافع اجتماعی و قوانین آمره نباشد صحیح و قابل اجراست پس این حق میتواند به شخص ثالث برسد.
◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل تنظیم قرارداد | بخش هفتم | خاتمه قرارداد

ماهیت حق فسخ چیست؟

برای روشن شدن هر چه بهتر مفهوم این موضوع و با در نظر گرفتن توضیحاتی که پیش تر داده شده وکیل فسخ قرارداد در ادامه این چنین اذعان میکند که فسخ ناشی از قصد یکی از طرفین معامله یا شخص ثالث است و حتی در برخی موارد انشای آن برای عدم انجام تعهدات است. در واقع میتوان استفاده از این امر را نوعی ایقاع دانست. چرا که در ایقاع هم با یک اراده قرارداد منحل میشود. وکیل حق فسخ بیان میکند هر شخصی که این مجوز را داشته باشد حال بر اساس قانون یا توافق طرفین میتواند از آن بصورت مستقل استفاده کند بی آنکه رضایت طرف دیگر شرط باشد.

ماهیت اعمال و وقایع حقوقی

وکیل قرارداد بیان میدارد: خوب است بدانید که در بسیاری از موارد ماهیت اعمال و وقایع حقوقی همچون حق فسخ در قانون تعریف شده است. ولیکن در بسیاری از موارد، ماهیت، تعریف و ذات یک عمل حقوقی در قانون تعریف نشده است از این جهت است که بهترین تعاریف در کتب دکترین حقوقی ذکر گردیده است. این امر موجب آن است که وکلای متخصص، حرفه ای و با تجربه در تنظیم لوایح خویش همواره به منابع معتبر قانونی و فقهی مراجعه و از آنها بهره ببرند.

شرایط تحقق عمل به این حق

وکیل فسخ قرارداد شرایط تحقق حق فسخ را اینگونه تعریف میکند:

۱. قصد (یعنی فسخ کننده باید انحلال قرارداد را اراده کند)

۲. رضا (یعنی فسخ کننده باید راضی به این فسخ باشد زیرا فسخ در اثر اکراه آثار حقوقی به همراه ندارد)

۳. اهلیت (کسی که میخواهد اقدام به فسخ یک عمل حقوقی کند باید اهلیت این کار را داشته باشد و از لحاظ شرعی و قانونی مشگلی وجود نداشته باشد )

  • نکته: به حق فسخ در اصطلاح حقوقی خیار فسخ یا شرط فسخ هم گفته میشود.
◁◁ بیشتر بدانید:  فسخ قرارداد پیمانکاری از سوی پیمانکار

حق فسخ در عقود لازم چگونه است؟

وکیل فسخ قرارداد توضیح میدهد که همانطور که میدانیم عقد لازم عقدی است که برای دو طرف آن لازم الاجراست و هیچ یک از دو طرف نمیتوانند به آن بدون مبنای قانونی پایان دهند. وفق ماده ۲۱۹ قانون مدنی عقودی که بر طبق قانون بین متعاملین و قائم مقام قانونی آنها لازم الاتباع است مگر اینکه با رضایت طرفین اقاله و یا به علت قانونی فسخ گردد. با توجه به این توضیحات و مسائل مطرح شده میتوان گفت در فسخ عقودی مثل بیع که عقدی لازم است این اتفاق میتواند توسط قانون و به موجب یکی از خیارات صورت پذیرد که عبارتنداز خیار غبن، تدلیس، شرط، عیب و رویت.

  • نکته: فسخ نمودن عقد لازم نیاز به دلیل قانونی دارد.

آیا در عقود جایز حق فسخ وجود دارد؟

وکیل فسخ قرارداد در ادامه بیان میدارد که عقد جایز عقدی است که دو طرف هر زمان که اراده نمایند میتوانند آن را برهم زنند و برای انجام آن نیاز به تشریفات خاص و ارایه دلایلی نیست. در جمله پیشین که برگرفته از ماده ۱۸۶ قانون مدنی است روشن میگردد تفاوت حق فسخ در عقود لازم و جایز به چه معناست.

آیا حق فسخ به ارث میرسد؟

وکیل اعمال حق فسخ در پاسخ به این سوال اینگونه اعلام میدارد که طبق ماده ۴۴۵ قانون مدنی هر یک از خیارات بعد از فوت منتقل به وارث میشود. شک و شبهه ای نیست که طبق قانون مدنی و فقه اسلامی خیار قابل توارث است حال از هر قسم خیاری که باشد. شایان بذکر است که ماده ۴۴۵ تمامی این خیارات را به استثناء دو مورد قابل ارث رسیدن میداند که عبارتنداز:

۱. هرگاه خیار شرط به قید مباشرت اختصاص به شخص مشروط له داده شده باشد.
۲. خیار شرط برای شخصی غیر از متعاملین باشد.

اسقاط حق فسخ چگونه است؟

  • آیا حق فسخ قابل اسقاط است؟
  • چگونه میشود حق فسخ را اسقاط نمود؟

وکیل فسخ قرارداد در پاسخ به این سوالات متداول اینگونه اعلام میدارد که: در اکثر قراردادها با واژه ای بنام اسقاط کافه خیارات مواجه هستیم. اسقاط  یعنی از بین بردن کافه به معنای همه و تمام است. خیارات هم که یعنی اختیار فسخی که در معامله قطعی شده برای ما وجود دارد. بنابراین با امضاء بند اسقاط کافه خیارات تمام اختیارات فسخی را که قانون یا توافق برای طرفین معامله بوجود می آورد از بین میرود طرفین متعهد میشوند که تحت هیچ شرایطی قرارداد را فسخ نکنند.

اعمال حق فسخ چگونه است؟

وکیل فسخ قرارداد پاسخ میدهد اولین گام برای اعمال حق فسخ تهیه اظهارنامه و فرستادن آن برای طرف مقابل است تا از موضوع مطلع گردد. این امر مطابق با ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی است. لذا چنانچه صاحب حق فسخ پیش از ارسال اظهارنامه نسبت به اعمال حق فسخ خود اقدام نماید ادعای وی فاقد وجاهت قانونی بوده و مسموع نخواهد بود.

آثار فسخ قرارداد

اثر فسخ قرارداد چیست؟ وکیل فسخ قرارداد این مطلب را اینگونه بیان میکند که اثر فسخ، انحلال و از بین رفتن قرارداد است. باید توجه داشت اثر فسخ ناظر به آینده است یعنی تعهدات آینده (بعد از فسخ) را از بین میبرد اما تعهدات قبلی معتبر باقی میماند.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل دعاوی حقوقی

وکیل فسخ قرارداد در تهران
وکیل فسخ قرارداد در تهران

وکیل فسخ قرارداد در تهران

از آنجایی که امروزه موضوع معاملات در تمامی بخش های زندگی بشر جریان دارد پس میبایست اطلاعات کافی در این زمینه داشت و دانستن این نکته که از حقوقی همچون حق فسخ چگونه میتوان بهره برد بسیار مهم و حایز اهمیت است. البته نباید استفاده افراد سودجو را از نظر دور نگه داشت. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در نظر گرفتن نیاز جامعه و افراد آن در جهت بهبود سطح کیفی در این زمینه اقدام به تشکیل دپارتمانی خصوصی در این مورد نموده است که متشکل از وکلای پایه یک دادگستری با تجربه و حرفه ای است. برای مشاوره با وکیل فسخ قرارداد با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۱ میانگین امتیاز: ۴.۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

16 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
صفری
1 سال قبل

سلام وقت بخیر، اگر ما قرار داد الکترونیکی امضا کرده باشیم و در اون قرار داد گفته باشن هر دو طرف میتونن بعد از دو هفته فسخ قرار داد انجام بدن ما بخواهیم فسخ قرار داد و انجام بدیم باید براشون ایمیل بزنیم و به اطلاع برسونیم؟ آیا باید برای فسخ قرار داد مبلغی پرداخت کنیم؟ چون ما نمیتونیم ۲ درصد هزینه کارشناسی و پرداخت کنیم میخوایم کنسل کنیم. نگرانیمون از قرار داد الکترونیکی هستش که امضا کردیم آیا دردسر ساز میشه برامون؟

مرتضی
1 سال قبل

سلام، بنده سال ۸۱ زمینی را از شخصی خریداری کردم. در قولنامه چیزی در مورد فسخ قرارداد نوشته نشده است. با توجه به اینکه فروشنده فوت کرده است، آیا ورثه آن مرحوم بعد از بیست سال می توانند قولنامه را فسخ کنند؟ (از لحاظ قانونی امکان فسخ قرار داد وجود دارد).

رامین
1 سال قبل

سلام ببخشید، مدت زمان اعمال حق فسخ چقدر است؟ به عنوان مثال اگر در قراردادی شرایط حق فسخ برای فروشنده بوجود آید ،آیا فروشنده میتواند بعد از ۳ ماه حق فسخ خود رو اعمال کند یانه؟ با تشکر.

رضا
2 سال قبل

باسلام، آیا غیر از صاحبان حق امضا مثلا در یک شرکت در حالی که دوتا از معاونت ها به عنوان ناظر قراردادی باشن، هرکدام از ناظرین حق اخطار فسخ به طرف مقابل را دارد یاخیر؟ درصورت ابلاغ قانونی آیا نیازمند ارسال اخطاریه فسخ با امضا مدیرعامل شرکت می باشد؟

آرش
2 سال قبل

سلام
در عقد صلح عمری؛قید شرط فسخ برای مصالح به مدت مادام العمر مصالح در متن سند رسمی صحیح است(یعنی ماده۴۰۱ ق.م در این متضاد نمیباشد)