خسارت فروش مال غیر

در جرم فروش مال غیر چه کسانی متضرر میشوند؟ در پرونده کیفری جرم انتقال مال متعلق به دیگری، چه شخص یا اشخاصی میتوانند مطالبه خسارت نمایند؟ معنای مطالبه خسارت فروش مال غیر چیست؟ وکیل کیفری بصورت تخصصی پاسخ میدهد.

خسارت فروش مال غیر چیست؟

خسارت فروش مال غیر به معنای این است که از وقوع جرم انتقال مال متعلق به دیگری، ضرر و زیان مالی برای شخص یا اشخاصی بوجود آمده است. لذا وفق ماده ۹ قانون آیین دادرسی کیفری، ارتکاب جرم میتواند موجب طرح دو دعوا شود. یکی از این ادعاها، مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم میباشد. از طرفی باید برای محکمه به اثبات رسیده و محرز و مسلم گردد که چه کسی، به چه دلیلی، متحمل چه میزان خسارتی شده است. تا بتواند با اثبات انتساب نتیجه مجرمانه به مرتکب جرم یا همان مجرم، وی را به جبران خسارت فروش مال غیر و پرداخت ضرر و زیان ناشی از جرم، محکوم نموده و ملزم نماید.

ماده ۹ قانون آیین دادرسی کیفری ارتکاب جرم میتواند موجب طرح دو دعوی شود:

الف) دعوای عمومی برای حفظ حدود و مقررات الهی یا حقوق جامعه و نظم عمومی.

ب) دعوای خصوصی برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم و یا مطالبه کیفرهای که به موجب قانون حق خصوصی بزه دیده است مانند حد قذف و قصاص.

وفق بند ب امکان مطالبه خسارت فروش مال غیر به ذی حق داده شده است.


◁◁ بیشتر بدانید:  رضایت شاکی در فروش مال غیر

چه کسانی حق مطالبه خسارت فروش مال غیر دارند؟

وکیل فروش مال غیر بیان میدارد: متضررین از هر جرمی که در واقع بزه دیده و قربانی جرم میباشند، میتوانند به دلیل ورود خسارت و ضرر، مطالبه آن را از محکمه بخواهند. در همین راستا ماده ۱۰ قانون مرقوم اشعار داشته است: بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان میشود، (مانند مالک اصلی و خریدار در جرم فروش مال غیر) حال اگر بزه دیده، از متهم شکایت کند، یعنی تعقیب کیفری متهم را از دادگاه بخواهد، شاکی نامیده میشود. در این حال، اگر وی، جبران ضرر و زیان وارده را خواستار شود، مثلا مطالبه خسارت فروش مال غیر کند، مدعی خصوصی نامیده میشود. لذا اشخاصی حق مطالبه خسارت فروش مال غیر را دارند که وفق قانون ذی نفع، ذی صلاح و ذی سمت باشند.

  • نکته: شرط حق مطالبه خسارت فروش مال غیر زمانی برای مالک اصلی و خریدار وجود خواهد داشت که ایشان ناآگاه و بی اطلاع از ارتکاب و وقوع جرم باشند.

مطالبه خسارت فروش مال غیر چگونه است؟

مطالبه خسارت فروش مال غیر به این نحو است که اگر کسی به دیگری ضرری وارد آورد، عهده دار جبران خسارت و ضرر و زیان طرف مقابلش خواهد بود. در جرم فروش مال غیر این مهم چگونه انجام یافته و تحقق می یابد؟ مالک اصلی جبران خسارت خویش را از مرتکب جرم میخواهد. لذا اگر خریدار ناآگاه باشد، صرفا فروشنده بعنوان مجرم، تکلیف بر خسارت فروش مال غیر در حق مالک اصلی دارد. حال پرسش این است که اگر خریدار از ارتکاب جرم ناآگاه باشد، یعنی نداند که دارد مال متعلق به دیگری را میخرد، اکنون تکلیف وی چیست؟ اگر خریدار ناآگاه متحمل ضرر و ز یان شود، مطالبه خسارت فروش مال غیر را از چه کسی میتواند مطالبه نماید؟

وکیل فروش مال غیر میگوید: خریدار ناآگاه نیز کلیه ضرر و زیانهای خویش را در قالب مطالبه خسارت فروش مال غیر از فروشنده بعنوان مجرم و مرتکب جرم که به وی آسیب زده است، مطالبه مینماید. ولیکن میبایست همواره به یاد داشته باشید که کلیه ارکان پرونده کیفری انتقال مال متعلق به دیگری میبایست طبق قانون به اثبات برسد. تا آثار و نتایجی همچون جبران خسارت فروش مال غیر امکان بروز و وقوع را داشته باشند.

مرجع مطالبه خسارت فروش مال غیر کجاست؟

  • چه دادگاهی به تقاضای جبران خسارت فروش مال غیر رسیدگی مینماید؟
  • دادخواست مطالبه خسارت فروش مال غیر را به چه دادگاهی باید بدهیم؟

وکیل کیفری بیان میدارد: خوب است بدانید وفق قوانین و مقررات مربوطه، مطالبه ضرر و  زیان ناشی از جرم، بعنوان مثال تقاضای پرداخت خسارت فروش مال غیر از ناحیه مدعی خصوصی، در قالب تقدیم دادخواست، به دادگاه کیفری صالح به رسیدگی به اصل دعوا صورت میپذیرد. لذا ایشان، یعنی دادگاهی که به موضوع جرم رسیدگی میکند و حکم صادر مینماید همزمان به مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم انتقال مال متعلق به دیگری و جبران خسارت رسیدگی میکند.

ولیکن آنچه که در رویه اتفاق می افتد، متفاوت با اوراق قوانین مدون میباشد! از این قرار که در رویه عملی محاکم مشاهده مینماییم که دادگاه کیفری به شاکی میگوید، هرزمان که حکم محکومیت کیفری را گرفتی، سپس از طریق دادگاه حقوقی نسبت به جبران خسارت فروش مال غیر اقدام کن!!

  • نکته: وفق قانون امکان تقدیم دادخواست مطالبه خسارت فروش مال غیر به نهاد دادسرا وجود ندارد.
◁◁ بیشتر بدانید:  دفاع در فروش مال غیر چگونه می باشد؟

مطالبه خسارت فروش مال غیر
مطالبه خسارت فروش مال غیر

وکیل تخصصی پرونده فروش مال غیر

جبران خسارت فروش مال غیر، یکی از پیامدها و نتایج مهم  پرونده کیفری جرم انتقال مال متعلق به دیگری میباشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا مفتخر است به در اختیار داشتن کادر مجرب از وکلای پایه یک دادگستری که به نحو احسن وفق قوانین و مقررات جزایی، در کلیه دعاوی کیفری بصورت موردی و تخصصی مشغول به فعالیت بوده و با اشراف کامل بر قوانین مدون و رویه عملی محاکم وکالت مینمایند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۳۰ میانگین امتیاز: ۳.۷]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

56 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
سحر
11 روز قبل

سلام، من زمین دولتی فروختم و خریدار اطلاع داشته و بعد از یک سال شکایت کرده که به نرخ روز از من پول بگیره و من هم از یکی دیگه خرید کرده بودم. چیکار میتونم بکنم و قبلی هم از شخص دیگری خرید کرده به صورت قولنامه.

مهدی
1 ماه قبل

با سلام، در دادگاه کیفری حکم به رد مال شده ولی فقط همون پولی که ۶ سال پیش دادم بابت یک آپارتمان که مال غیر بود، چیکار کنم برای نرخ روز؟ ممنون.

نازنین
2 ماه قبل

سلام، همسر بنده در حدود سه سال پیش دو قطعه زمین از شخصی به صورت قولنامه ای خریدن و تو قولنامه ذکر شده ادعایی نسبت به فروشنده نداشته باشند، الان معلوم شده که مال غیر بوده و حدود ۵ نفر دیگه هم به همین صورت از فروشنده شکایت کردن. چیزی دستشونو میگیره یا نه؟

حسین ویسی
4 ماه قبل

سلام، آیا فروش مال غیر که قیمت آن کارشناسی و بروز شده باشد میتوان درخواست خسارت و هزینه دادرسی و تادیه و تاخیر هم به دادگاه داد و قانونی می‌باشد؟

مهرداد
6 ماه قبل

سلام، بنده ۱۰سال پیش از بنگاه یه زمین خریدم، ۵ سال بعد دوباره زمینم فروخته شده به یکی دیگه، منم تازه متوجه شدم. میشه راهنمایی کنید لطفا چیکار باید کرد؟