وکیل حضانت در تعریف این واژه بیان میدارد: حضانت از واژگان حقوق خانواده است و بطور خلاصه به معنای حق یا تکلیف در سرپرستی و نگهداری کودک است. وکیل حضانت در ادامه بیان میدارد که نمیتوان واژه فارسی سرپرستی را همسان با واژه حضانت دانست چراکه واژه حضانت بصورت مجزا از واژه ای برگرفته شده که به سرپرستی از بچه های خرد یا کوچک یک حیوان باز میگردد.
حق یا تکلیف بودن حضانت
از آنجایی که در هیچ کجا تعریف مشخصی از حق نشده و این نکته همانند قانونی نانوشته است که هر کجا حقی وجود دارد پس تکلیف هم هست، لذا میتوان حضانت را هم حق دانست هم تکلیف.
وکیل حضانت در ادامه این مطلب اذعان میدارد که در بیشتر نظام های حقوقی دنیا این حق یا تکلیف به پدر و مادر و یا هردوی آنها اعطا شده است. البته شایان ذکر است اشخاص ثالثی که دارای ویژگی های مشخص و خاص که در قانون تعیین گردیده است نیز میتوانند حضانت را بر عهده بگیرند.
- نکته: پدر، مادر یا شخص ثالث که عهده دار حضانت باشند فقط با اجازه قانونی میتوانند این امر را به دیگری محول کنند.
آیا سر باز زدن از مسئولیت حضانت عواقبی در بر دارد؟
وکیل حضانت در پاسخ به این مورد اشاره میدارد: در قانون حمایت از خانواده مصوب 1353 برای سر باز زدن از مسولیت حضانت کیفر تعیین شده که ایت امر حاکی از آن است که در قانون اعتقاد راسخی به تکلیفی بودن حضانت وجود دارد. ولی لزوما اثبات یک چیز به معنای نفی چیز دیگر نیست.
چه کسانی میتوانند عهده دار حضانت شوند؟
وکیل حضانت در پاسخ به این پرسش چنین جواب میدهد که قانون گذار در قانون حمایت ار خانواده مصوب 1353 با تصویب ماده دوازده به شمارش اشخاصی که میتوانند عهده دار حضانت شوند پرداخته است.
البته از ماده 1168 الی 1175 قانون مدنی نیز در مورد صحبت شده است و تمامی نکات مربوط به این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است.
با توجه به نکات قانونی هرگاه در اثر عدم مواظبت با انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، سلامت جسمانی یا تربیت اخلاقی کودک در معرض خر باشد محکمه میتواند با درخواست اقربای طفل یا به تقاضای قیم و یا تقاضای رییس قوه قضاییه هر تصمیمی را که برای حضانت طفل لازم و مقتضی میداند اتخاذ کند.
شرایط سلب حضانت فرزند از پدر و مادر
وکیل متخصص حضانت در ادامه به شرح چند نمونه از مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی که موجب سلب حضانت میشود میپردازد که عبارتند از:
1- اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار
2- اشتهار به فساد اخلاق و فحاشی
3- تکرار ضرب و جرح بیش از حد متعارف
4- سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل غیر اخلاقی مانند تکدی گری، قاچاق یا فساد و فحشا
[su_note note_color=”#c8b8e5″ text_color=”#060606″ radius=”5″]اعتیاد زیان آور به الکل مواد مخدر قمار، اشتهار به فساد اخلاقی و فحشا، ابتلا به بیماری های روانی به تشخیص پزشکی قانونی، سواستفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل غیراخلاقی مانند تکدی گری و قاچاق و فحشا، تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف جملگی از مصادیق موجب سلب حق حضانت است. این موارد حصری نیست. بلکه تمثیلی است. لذا هریک از طرفین سایر مواردی را که موجب سلب حق حضانت باشد، را میتواند به دادگاه ارائه نمود. پس از اثبات آن، حکم مربوطه را اخذ نماید.[/su_note]
حضانت فرزند از نظر محل سکونت
وکیل حضانت اینگونه شرح میدهد: پدر یا مادر یا کسانی که حضانت طفل به آنها واگذار شده نمیتوانند طفل را به شهرستانی غیر از محل اقامت مقرر بین طرفین یا غیر از محل اقامت قبل از وقوع طلاق یا به خارج از کشور بدون رضایت والدین بفرستند مگر در صورت ضرورت و با اجازه دادگاه.
حضانت فرزند توسط مادر
با اصلاح ماده 1169 قانون مدنی توسط مجلس شورای اسلامی که با تلاش بسیار زیاد خانم های نماینده صورت گرفت و تایید نهایی آن از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام حضانت فرزند دختر و پسر تا 7 سالگی بر عهده مادر گذاشته شده است و پس از آن هم که باید به پدر سپرده شود، صلاحدید دادگاه و مصلحت طفل مورد توجه است و حتی امکان دارد به پدر سپرده نشود.
- نکته: حضانت فرزندان صغیر و محجوری که پدرشان به مقام بالای شهادت رسیده اند با مادر آنهاست.
دادگاه صالح به رسیدگی حضانت کجاست؟
وکیل حضانت پاسخ میدهد از انجایی که دعوای حضانت از پیامدهای دعوای طلاق است و در جایی که دعوای حضانت پس از طرح دعوای طلاق یا همزمان با آن مطرح میشود مطابق آیین دادرسی مدنی در دادگاهی رسیدگی میشود که به اصل دعوای طلاق رسیدگی میکند.
هزینه نگهداری طفل پس از تعیین حضانت
وکیل حضانت پاسخ میدهد: هزینه نگهداری یا همان نفقه به عهده پدر یا ولی است. مگر اینکه بین افراد توافقی صورت گرفته باشد و مادر عهده دار این امر قرار گرفته باشد.
فوت والدین و تاثیر آن در حضانت
وکیل حضانت اینگونه بیان میدارد: در صورت فوت یکی از ابوین حضانت کودک خواه صغیر باشد یا مجنون با والدی است که زنده میباشد هرچند متوفی پدر طفل باشد و برای آن قیم انتخاب شده باشد. مثلا با فوت پدر حضانت طفل با مادر است نه با پدر بزرگ.
- نکته: در صورتی که پدر و مادر هردو فوت کرده باشند حضانت با جد پدری و پس از او سایر بستگان طفل به ترتیب بردن ارث میباشد.
نحوه ملاقات فرزند در دوران پس از طلاق
وکیل حضانت در این مورد اعلام میدارد با توجه به ماده 1174 قانون مدنی هر کدام از والدین که طفل تحت حضانت او نیست حق ملاقات طفل خود را دارد. تعیین زمان این رویداد و مدت آن با دادگاه است. اگر بین والدین توافقی مبنی بر این موضوع وجود داشته باشد طبق آن عمل میشود در غیر این صورت هردوی آنها مکلف به رعایت تعیین دادگاه خواهند بود. دادگاه در حکم خود مدت ملاقات و نحوی آن را برای کسی که حق حضانت ندارد مشخص میکند.
[su_note note_color=”#fafafa” text_color=”#060606″ radius=”5″]
نکته ای کاربردی در دعوای حضانت
وکیل حضانت و منظور آن از بکار بردن نکته کاربردی این است که: در صورت واگذاری حضانت طفل به احدی از والدین بر اساس رویه امکان بازگشت وجود ندارد. بنابراین توافقات بین والدین تا جایی که خلاف قوانین آمره و مصلحت طفل نباشد معتبر و لازم الاجراست. با توجه به اینکه حضانت در قانون هم حق است هم تکلیف میتوان گفت میشود حق را اسقاط نمود ولی تکلیف قابل اسقاط و مصالحه نمیباشد.[/su_note]
حضانت فرزند بعد از بلوغ
وکیل حضانت اذعان میدارد طبق قوانین ما سن بلوغ برای دختر ها نه سال تمام قمری و برای پسرها پانزده سال تمام قمری است. بعد از رسیدن به این سن خود کودک میتواند تعیین کند که با کدامیک از پدر و مادر زندگی کند. این نکته برگرفته از شرع است و این نکته را متذکر میشود که نظر کودک و اینکه کجا احساس راحتی بیشتری دارد اهمیت بالایی برخوردار است.
بعد از فوت پدر چه کسی عهده دار پرداخت نفقه است؟
وکیل حضانت باتوجه به ماده قانونی اینچنین پاسخ میدهد: طبق ماده 1159 قانون مدنی در صورت فوت پدر یا عدم توانایی او در پرداخت مخارج زندگی فرزندش این تکلیف به عهده پدربزرگ و اجداد پدری است. در صورت نبود اجداد پدری و یا عدم توانایی آنها در پرداخت مخارج زندگی فرزند تکلیف پرداخت نفقه به عهده مادر قرار میگیرد.
وکیل حضانت در پایان عنوان میدارد که: پرداخت نفقه فرزند فقط تا رسیدن به سن رشد نیست بلکه پس از آن هم مطابق ماده 1197 قانون مدنی اگر فرزند منبع درآمد نداشت و نمیتوانست معیشت خود را فراهم کند پدر و نیز دیگر اشخاص یاد شده در صورت داشتن توانایی مالی ملزم به تامین مخارج فرزند کبیر هستند.
مجازات جلوگیری از ملاقات فرزند چیست؟
وکیل حضانت پاسخ میدهد: در صورتی که دادگاه تشخیص دهد مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری میکند یا اینکه جلوگیری از ملاقات فرزند توسط وی اتجام شود دادگاه میتواند اقداماتی در این خصوص انجام دهد. از جمله اینکه حضانت را به دیگری واگذار کند و یا اینکه با رعایت مصلحت طفل اقدام به تعیین ناظر با حدود نظارت مشخص کند.
هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد حسب تقاضای ذی نفع و به دستور دادگاه صادرکننده رای نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت میشود و بنابراین عدم بازگرداندن و جلوگیری از ملاقات فرزند میتواند سبب شود که بنا به تقاضای ذی نفع (کسی که حضانت با اوست) حکم بازداشت اجرا شود.
[su_note note_color=”#c8b8e5″ text_color=”#060606″ radius=”5″]
انتخاب پدر یا مادر توسط فرزند
چه زمانی فرزند مشترک خودش انتخاب میکند که میخواهد با پدرش زندگی کند یا با مادرش زندگی کند؟ مطابق قوانین و مقررات مربوطه، پسر پس از سن 15 سالگی و دختر پس از سن 9 سالگی، خودش انتخاب میکند که میخواهد با کدام یک از والدین زندگی نماید. [/su_note]

وکیل حضانت در تهران
موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در نظر گرفتن تمامی شرایط یاد شده در مقاله بالا و قانون شما را به بهترین نحو راهنمایی میکند. وکیل دعاوی خانواده بیان میدارد از آنجایی که موضوع حضانت فرزند امری بسیار مهم برای خانواده ها میباشد شما میتوانید با مراجعه به وکلای با تجربه ما در این زمینه از حقوق خود دفاع و آن را بدست آورید چرا که وکالت در این امر بسیار تخصصی و دارای نکات و زوایای گوناگونی است. جهت مشاوره با وکیل حضانت در تهران با ما تماس بگیرید.
بدون دیدگاه
سلام متاسفانه داییم و خانمش در حادثه رانندگی فوت شدن الان مسولیت نگهداری از بچه هاشون با کیه؟
با سلام در صورت در قيد حيات بودن جد پدري با ايشان و در غير اين صورت بستگان به ترتيب بردن ارث.
سلام پسره 14 سال هستم که پدرم شهید شده میخواستم بدونم سرپرستی من با کیه؟ من میتونم با پدربزرگم زندگی کنم؟
با سلام طبق قانون حضانت فرزندان صغير و محجور كه پدرشان به درجه والاي شهادت نائل آمده است بر عهده مادر است. اگر مادر شما نسبت به اين امر راضي باشد بله ميتوانيد.
سلام حضانت بچه برادرم با منه ولی دیگه نمیتونم ازش سرپرستی کنم و میخوام تحویلش بدم به خانواده مادریش ایرادی که نداره اینکار؟ اونا برای پذیرفتن بچه مشتاق هم هستن.
با سلام با توجه به قانون هر يك از پدر و مادر و يا شخص ثالث عهده دار حضانت باشد فقط با اجازه قانوني ميتواند اين امر را به ديگري محول كند. پس شما نيز بايد ابتدا براي انجام اين كار از طريق قانون اقدام و مجوز لازم را اخذ نماييد.
سلام من تازه به سن قانونی رسیدم و میخوام بدونم میتونم تعیین کنم که حضانتم با کی باشه؟ منظورم غیر از پدر و مادرم هست؟
با سلام خير چون در قانون ما اين نوع تغيير حضانت پيش بيني نشده است پس شما نميتوانيد اين امر را انجام دهيد.
سلام به صرف اعلام آمادگی برای حضانت میشه این امر رو محقق شده دونست؟
با سلام خير . اين امر توسط دادگاه انجام ميشود و مورد بررسي از زواياي گوناگوني قرار ميگيرد و اگر شما استحقاق اين موضوع را داشته باشيد به شما حضانت محول ميگردد.
سلام وقت بخیر. بچه از چه سنی میتونه خودش تصمیم بگیره که کجا زندگی کنه؟ راهنمایی بفرمایید لطفا.
با توجه به قوانين ما ٩ سال تمام قمري براي دختران و ١٥ سال تمام قمري براي پسران سن بلوغ است و ميتوانند تصميم بگيرند كه كجا زندگي كنند.
سلام خسته نباشید شوهرم منو با ندیدن فرزندانم و ممانعت از این کار تحت فشار قرار داده که برگردم تو زندگیش آخه ما از هم جدا شدیم. من الان باید چکار کنم؟
با سلام شما ميتوانيد عليه اين كار همسرتان به دادگاه مراجعه و از ايشان شكايت و درخواست ملاقات با فرزندانتان را داشته باشيد.
سلام خسته نباشید و خدا قوت. سوالی داشتم از محضرتون. تو دادگاه حضانت بچه هامو به شوهرم دادن و برای منم روزهای آخر هفته رو واسه دیدنشون تعیین کرد دادگاه اما ایشون همش اذیت میکنه و نمیزاره بچه هامو درست ببینم واقعا کلافه شدم من باید چکار کنم بابت این موضوع؟
با سلام اگر همسرتان در انجام ديد و بازديد مقرر شده براي شما توسط دادگاه اخلالي بوجود آورد بايد از ايشان شكايت كنيد تا بتوانيد از حقوق خود برخوردار شويد.
سلام میخواستم بدونم هزینه های مزبور بچه بعد از تعیین تکلیف برای حضانت با کیه؟
با سلام اين هزينه ها با نفقه فرزند همچنان به عهده پدر است و ايشان بايد پرداخت نمايد.
سلام میشه حضانت فرزندان رو تقسیم کرد؟ ممنون میشم توضیح بفرمایید.
با سلام اگر اين امر با توافق بين طرفين صورت پذيرد بله ميشود.
سلام وقت بخیر . همسرم تو دادگاه حضانت بچه ها رو به من واگذار کرد اما الان که 5 ماه از این موضوع گذشته هیچ مبلغی رو به من نداده. میخواستم بدونم باید چکار کنم؟
با سلام شما ميبايست از او شكايت كنيد درست است كه حضانت بر عهده شماست ولي تامين مخارج فرزند بر عهده پدر است.
سلام خسته نباشید . من و همسرم بر سر حضانت فرزندم در پروسه دادگاه هستیم میخواستم ببینم میتونم همین جا و تو همین دادگاه بابت نفقه هم شکایت کنم؟
با سلام خير چرا كه دادگاه فقط به خواسته مطروحه در برگه دادخواست رسيدگي ميكند و در ضمن مطالبه نفقه پرونده ديگري است كه ارتباطي به حضانت ندارد.
با سلام، زندگی مشترک در اهواز بوده، زوجه بدون طلاق، فرزندصغیر را به تهران برده، دادگاه صالح برای نفقه فرزند صغیر محل اقامت پدر (اهواز) یا محل اقامت مادر (تهران) خواهد بود؟
باسلام
نظر به اينكه دادخواست مطالبه نفقه فرزند مشترك توسط مادر بعنوان خواهان، به طرفيت پدر بعنوان خوانده طرح و تقديم ميگردد، لذا دادگاه صالح به رسيدگي، دادگاه محل اقامت زوجه يعني شهر تهران ميباشد. اختيار تعيين دادگاه براي زوجه يك حق و امتياز قانوني است كه مقنن به زوجه داده است.
اگر خانومی قصد جدایی از همسرش را داشته باشد حضانت فرزند دختر با چه کسی است؟
درود بر شما
خوب است بدانید حضانت فرزند تا هفت سالگی با مادراست و بعد از ان پسر تا 15 سالگی و دختر تا 9 سالگی با پدر است مگر اینکه مصلحت طفل بر این باشد که که حضانت با مادر باشد در هر حال بعد از بلوغ اطفال ازحضانت خارج میشوند و با هرکسی که مایل باشند میتوانند زندگی کنند.
سلام من حدود دو سال از همسرم جدا شدم و دخترم با مادرش زندکی میکنه الان که نزدیک هفت سالکیش شده میخوام که راجع به حضانتش اقدام کنم. اما متاسفانه من یک سابقه موثر کیفری در گذشته داشتم میخواستم بدونم برای گرفتن بچم مشکلی پیش نمیاد؟
با سلام
اگر مدت محكوميت و محروميت شما به پايان رسيده باشد هيچ مشكلي براي اين امر وجود ندارد.
سلام من چند سالی از شوهرم جدا شدم و دارای دختری 9 ساله هستم البته 2 سالی هست که بابای بچم اونو از من گرفته میخواستم بدونم الان که دخترم به سن بلوغ رسیده میتونه تصمیم بگیره که با کی میخواهد زندگی کنه؟
با سلام
بله پاسخ مثبت است با رسيدن دختر به سن ٩ سال تمام قمري ايشان حق انتخاب خواهد داشت كه با شما زندگي كند يا با شريك سابق زندگيتان.
سلام میخواستم از زحمات شما برای داشتن سایت بسیار خوب و پر بارتون تشکر کنم و همچنین ممنونم از اینکه به سوالات ما کاربران پاسخ میدهید. خسته نباشید و خدا قوت.
با سلام
باعث افتخار تمامي كادر و پرسنل موسسه حقوقي و داوري امين عدالت كبرياست كه بتوانند خدمت گذار هم نوعان خوبش باشند.
سلام وقت بخیر. ما منظورم بنده و همسر سابقم در زمان طلاق توافق کردیم که حضانت بچه رو به ایشون بسپریم اما من الان بعد از گذشت حدودا یک سال پشیمون شدم میخواستم ببینم راهی هست که بشه کاری کرد؟ مخصوصا که بچه مو اصلا به من نشون نمیدن.
با سلام
از آنجايي كه توافق نموده ايد خير اما با اعلام اين موضوع كه شما را از حق ديدن فرزندتان محروم كرده اند ميتوانيد عليه همسر سابقتان اقامه دعوا نماييد.
سلام من از خانمم جدا شدم و بخاطر اینکه شرایط نداشتم حضانت بچه هامو به ایشون واگذار کردم . مگه بعد از این کار بازم خرج بچه ها رو من باید بدم؟
با سلام
شما حضانت يعني حق سرپرستي را به همسرتان واگذار كرده ايد اما هزينه هاي جاريه كه در قالب نفقه مطرح ميشود همچنان به ضمه شما ميباشد و مكلف به پرداخت هستيد.
سلام میخواستم بپرسم برای گرفتن حضانت بچه اثبات اعتیاد طرف دیگه میتونه دلیل مناسبی باشه؟
با سلام
البته كه ميتوان با استناد بر اين قضيه و اثبات آن اين حق را از طرف مقابل گرفت چرا كه در آن شرايط به مصلحت بچه رفتار نميشود.
سلام وقت بخیر سوالی داشتم اگه حق طلاق رو همسرم تو ی برگه عادی به من داده باشه بازم اعتبار داره؟
با سلام اسنادي در اين حالت جزء اسناد عادي طبقه بندي ميشوند نه اينكه اعتبار نداشته باشند اما بهتر است بصورت رسمي تنظيم شود و يا حداقل دو شاهد زير آن را امضاء كرده باشند.
سلام من از شوهرم جدا شدم و الان میخوام بدونم تکلیف دختر بچه 2 ساله ام چی میشه؟
با سلام مطابق با قانون حضانت كودك تا ٧ سالگي با مادر است البته پدر حق ديدن فرزند را دارد.
سلام خسته نباشید . در چه صورت وظیفه نگهداری از فرزند بر عهده جد پدری گذاشته میشه؟
با سلام اين مرضوع اصولا تحت دو شرط محقق ميشود اول اينكه پدر فوت كرده باشد و شرط ديگر ايشان توانايي پرداخت هزينه هاي فرزند خود را نداشته باشد.