حکم رد مال در فروش مال غیر

حکم رد مال در فروش مال غیر به چه معناست؟ آیا در حکم محکومیت مرتکب به ارتکاب و مجازات فروش مال غیر، به رد مال به مالک هم حکم داده میشود؟ وکیل فروش مال غیر به تفصیل و شرح این مسائل میپردازد.

تعریف قانونی این جرم

فروش مال غیر به معنای انتقال عین مال یا منفعت مالی که متعلق به غیر است ولیکن توسط شخصی غیر از مالک به دیگری واگذار میشود. اگر خریدار به خریداری مال متعلق به دیگری آگاه باشد یعنی بداند که دارد مال متعلق به دیگری را میخرد، مشمول مجازات راجع به انتقال مال غیر میشود. حال حکم رد مال در فروش مال غیر به چه معناست؟ آیا باید در هر صورت مال به مالک اصلی بازگردد؟

مجازات رد مال در فروش مال غیر

حکم رد مال در فروش مال غیر جزو یک مورد از انواع مجازاتهای این جرم است. نظر به اینکه جرم انتقال مال غیر در حکم کلاهبرداری محسوب شده و مجازات آن را دارد، مجازات این جرم شامل حبس از یک تا هفت سال و رد مال به صاحبش مسیاشد. ولیکن قانون جدید کاهش مجازاتها حداقل و حداکثر حبس مذکور را به نصف کاهش داده است. خوب است بدانید درست است که حکم رد مال در فروش مال غیر به نظر مجازات نمی آید و حداقل کاری است که میبایست توسط مجرم و مرتکب انجام شود ولیکن قانونگذار به این جهت این مورد را در زمره مجازات آورده است که هم تحکیم بخشد بر عودت و رد مال به صاحبش و هم در صورت تلف یا مفقودی، مرتکب و مجرم از عهده جبران خسارت و پرداخت عین یا قیمت آن مال بعنوان رد مال برآیند.

  • نکته: خوب است بدانید پیش از طرح دعوای کیفری و تشکیل پرونده کیفری تحت عنوان جرم انتقال مال غیر و قبل از آنکه خواستار صدورحکم رد مال در فروش مال غیر شوید، با اخذ مشاوره حقوقی دقیق از وکیل متخصص متوجه شوید که فعل ارتکابی وفق قانون جرم تلقی میشود و یا فاقد وصف جزایی بوده و قابلیت تعقیب کیفری را ندارد و بلکه مورد از موارد دعوای حقوقی معامله فضولی بوده است! تفاوت فروش مال غیر با معامله فضولی از موارد بسیار حائز اهمیت و تعیین کننده سرنوشت دعوای شما میباشد.

شرایط رد مال در فروش مال غیر

آیا در هر شرایطی حکم رد مال در فروش مال غیر صادر میشود؟ به عبارت دیگر میبایست همواره رد مال به مالک صلی صورت پذیرد؟ اگر صاحب مال از بابت انجام این معامله و انتقال مال خودش توسط دیگری مطلع بوده باشد چه؟ به عبارت دیگر اگر شخص صاحب مال در ارتکاب جرم نقش داشته و به مثابه شریک جرم باشد بازهم باید مال به وی بازگردد و رد مال صورت پذیرد؟

خوب است بدانید در فرضی که مالک نیز مجرم شناخته شود، حکم رد مال در فروش مال غیر مورد انشا قرارگرفته و مال میبایست به مالک اصلی بازگردد.

  • نکته: خوب است بدانید در فرضی که مالک نیز مجرم شناخته میشود، میتوان بعنوان لایحه دفاعیه در مقام تلف یا مفقودی مال در ید خریدار ناآگاه که مرتکب تعدی و تقصیری هم نشده است، به قاعده اقدام استناد کرد و اینگونه بیان نمود که وفق قاعده اقدام، شخص مالک برای مالش احترام قائل نشده و آن را در ورطه اتلاف قرارداده است.
◁◁ بیشتر بدانید:  دفاع در فروش مال غیر چگونه می باشد؟

رای شماره ۱۷۹۶ دیوان عالی کشور مورخ ۹/۶/۱۳۱۹

  • اگر راهن مالی را که در رهن گذاشته یا بعنوان وثیقه نزد دیگری تودیع کرده است را به غیر بفروشد مرتکب جرم انتقال مال غیر شده است؟
  • حکم رد مال در فروش مال غیر در فرضی که مال در رهن بوده است چیست؟
  • فروش عین مرهونه توسط راهن جرم فروش مال غیر است؟

وکیل فروش مال غیر بیامن میدارد: خوب است بدانید نظر به اینکه عقد رهن یا گذاردن وثیقه، تغییری در وضعیت مالکیت مالک ایجاد نمیکند و کمافی سابق وی همچنان مالک میباشد، لذا انتقال عین مالی که به وثیقه گذاشته شده است، توسط راهن (مالک) به دلیل تعلق مال به وی و استقرار مالکیت ایشان، مشمول ماده یک قانون راجع به مجازات انتقال مال غیر نشده و جرم نمیباشد. لذا حکم رد مال در فروش مال غیر در فرض مذکور منتفی و چنین جرمی محقق نشده که در صدد مجازات رد مال در اینباره باشیم.

حکم رد مال در فروش مال غیر در مال مشاع

  • حکم رد مال در فروش مال غیرهنگامیکه توسط شریک اموال مشاعی صورت میپذیرد چگونه است؟
  • اگر شریک یک مال مشاع اقدام به فروش مال مشاعی نماید مرتکب جرم شده و حکم رد مال در فروش مال غیر در حق او صادر میشود؟

مطابق نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه به شماره ۳۴۴۴/۷ مورخ ۱۹/۱۲/۱۳۵۸ هرچند انتقال مال مشاع به نحو مفروز از لحاظ حقوقی بدون موافقت سایر شرکا نافذ نیست، ولیکن اگر مورد انتقال، معادل سهم انتقال دهنده باشد، از این جهت که فروشنده (مالکی که شریک دارد) سوء نیت ندارد، و در واقع به میزان سهم خود به دیگری انتقال و واگذاری نموده است،  مورد از موارد دعاوی کیفری نبوده و فاقد وصف جزائی است.

  • نکته: خوب است بدانید در غیر از فرض مذکور یعنی انتقال، فروش و معامله توسط شریک بیش از سهم خودش، مصداق انتقال مال غیر و واجد وصف کیفری است و پرواضح است که حکم رد مال در فروش مال غیر را نیز در پی خواهد داشت.
◁◁ بیشتر بدانید:  نمونه شکواییه فروش مال غیر

وکیل کیفری و شرایط رد مال در فروش مال غیر
وکیل کیفری و شرایط رد مال در فروش مال غیر

وکیل جرم فروش مال غیر

حکم رد مال در فروش مال غیر، حکم حبس در انتقال مال غیر، چگونگی و نحوه طرح دعوای کیفری فروش مال متعلق به دیگری، جملگی مواردی است که در حیطه تخصصی وکیل مربوطه یعنی وکیل کیفری میباشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک پیشرو در کسب افتخارات عدیده در زمینه موفقیت در دعاوی مختلف حقوقی و کیفری میباشد. لذا شما عزیزان همواره از مشاوره حقوقی و وکالت وکیل پایه یک که دارای تخصص و تجربه کافی میباشد، بهره مند میشوید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲۱ میانگین امتیاز: ۳.۸]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

38 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مهدی
10 ماه قبل

با سلام و خسته نباشید آیا در فروش مال غیر پس از انجام رد مال و جزای نقدی و حبس مال فروخته شده هم بایستی برگردانده شود

مدیر دفتر امین عدالت
10 ماه قبل
پاسخ به  مهدی

سلام دوست عزیز ، بله چرا که اساسا مال انتقال نیافته و متعلق به مالک اصلی است .

ارش
11 ماه قبل

سلام،بنده محکوم به فروش مال غیر و مبلغ ۴۵۰ ملیون رد مال و ۴۵۰ میلیون جریمه در حق دولت و یک سال حبس بابت فروش ۲ دانگ کامیون شدم، آیا با دادن این دوتا مبلغ جریمه و حبس ۲دانگ سهم شاکی همچنان نزد خریدار محفوظ است؟ در ضمن اصل سند کمپانی ۶ دانگ بنام بنده بود و در وقت فروش نیز ۶ دانگ وکالت انتقال به خریدار دادم، خودرو نیز از استانهای شمالی کشور به استانهای جنوبی فروخته شده است. آیا ۲ دانگ قابل برگشت میباشد؟

رضا
1 سال قبل

سلام، بنده آپارتمانیو که به شخصی پیش فروش کرده بودم با اطلاع خریدار اول به شخص دیگری واگذار کردم. الان بعد از چهار سال از من به جرم فروش مال غیر شکایت کرده. میخواستم ببینم در صورت محکومیت در دادگاه کیفری رد مال به چه صورت انجام میشه؟ آیا با توجه به مطلع بودن خریدار اول باز هم باید آپارتمانو بهش برگردونم یا اینکه مبلغ مبایعه نامه و خسارتو پرداخت میکنم؟

فرهاد قرباني
2 سال قبل

سلام یک واحد ۱۰۵ متری در بهمن سال ۹۸ از فروشنده ای خریداری کردم ( فروشنده نیز از سازنده خرید کرده است )که مقرر بود مرداد ۹۹ تحویل دهد ، اما آبان ۱۴۰۰ کلید آپارتمان با صورتجلسه سازنده و فروشنده دریافت کردم و کمی هم تجهیز داخل ساختمان دارم و قفل رو هم تعویض کردم
در دی ۱۴۰۰ مشخص شده واحد به چند نفر دیگر از سوی سازنده پیش فروش شده هست (فروشنده بنده نفر اول خریدار از سازنده نیست)
متن دادخواست برای شکایت بنده از فروشنده چطور باشد ؟

سوخته سرایی
3 سال قبل

سلام وقت بخیر در جرائم قابل گذشت رد مال چه تاثیری در پرونده داره؟