قانون جدید ثبت اختراع سال 1403

قانون جدید اختراع مجموعه‌ای از مقررات و رویه‌هایی است که به منظور حمایت از نوآوری و اختراعات در یک کشور طراحی شده است. این قانون به مخترعان کمک می‌کند تا ایده‌ها و اختراعات خود را ثبت کرده و از آنها در برابر نقض حقوق بهره‌برداری قانونی محافظت کنند. هدف اصلی این قانون تشویق به نوآوری و ارتقاء فضای کسب‌وکار از طریق فراهم کردن شرایط مناسب برای مخترعان است.

به همین منظور ما در ادامه این مقاله به بررسی بیشتر قانون جدید اختراع در سال ۱۴۰۳ می‌پردازیم، تا ببینیم که هدف از تصویب این قانون جدید چیست؟ و چه مواردی را شامل می‌شود؟ در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

هدف قانونگذار از تصویب قانون جدید

مهم‌ترین دلیل تصویب قانون جدید اختراع، جلوگیری از تضییع حقوق مخترعان است. در واقع، به جزء برخی مسائل مربوط به فرآیند ثبت اختراع، تمدید گواهینامه‌های اختراع و شیوه‌های تنظیم و ارسال اظهارنامه، تغییرات خاصی در این حوزه‌ها در قانون جدید ایجاد نشده است.

هدف اصلی قانون‌گذار از تصویب این قانون، اعمال مجازات‌های شدیدتر برای نقض حقوق مخترعان است. این رویکرد به منظور تقویت حفاظت از اختراعات و ایجاد فضایی امن برای نوآوری طراحی شده است، به طوری که مخترعان بتوانند با اطمینان بیشتری آثار و ایده‌های خود را توسعه دهند و از حقوق خود دفاع کنند.

◁◁ بیشتر بدانید:  ابطال اختراع به دلیل سابقه افشا

قانون قدیم اختراع شامل چه مواردی را شامل می گردیده است؟

قانون قدیم اختراع مصوب ۷ آبان ماه سال ۱۳۸۶ بوده و از نظر ساختار قانونگذاری تفاوتی با قانون جدید نداشته و شامل قوانینی در خصوص شرایط ثبت یک اختراع، مراحل اظهارنامه اختراع، نحوه اعتراض به اختراع و در نهایت نحوه طرح دعوا در خصوص سوء استفاده از اختراع و مجازات های مجرمین در این زمینه بوده است.

با تصویب قانون جدید اختراع، کلیه قوانین و مقررات سابق در خصوص اختراع منسوخ شده و در آینده صرفا قانون جدید مورد استفاده در محاکم و نهادهای ذیربط قرار خواهد گرفت.

 

قانون ثبت اختراع جدید چیست؟

قانون جدید  ثبت اختراع چیست؟

قانون جدید اختراع مصوب اول خرداد ماه سال ۱۴۰۳ است. قانون قدیم اختراع از نظر تعیین مجازات برای سو استفاده کنندگان از اختراع بسیار ناکارآمد بوده و ناقضین حقوق مخترع با خیالی آسوده اقدام به نقض حقوق مخترع می‌نمودند و در نهایت نیز با پرداخت مبلغی جزئی به عنوان جزای نقدی از چنگال قانون رهایی می‌یافتند. اما در قانون جدید، قانونگذار مجازات‌هایی را در نظر گرفته است، تا به دلیل سنگین بودن جنبه‌های مادی و معنوی مجازات، بازدارندگی داشته باشد و سوء استفاده‌کنندگان با توجه به نوع مجازات پیش‌بینی شده از اقدام خود صرف نظر نمایند.

قانون جدید اختراع تفاوت‌های مهمی نسبت به قانون قدیم داشته که در ادامه به صورت مختصر برخی از این موراد بیان می گردد:

مجازات

در قانون جدید اختراع مجازات‌های پیش‌بینی شده نسبت به قانون قدیم متفاوت است، که این امر سبب می‌گردد، مخترعین در شرایط روانی مناسب تری اقدام به افشای اختراع خود نمایند و این مجازات‌ها به عنوان مانعی برای سوء استفاده کنندگان تلقی می‌شود.

نحوه تعیین خسارت

در قانون جدید نحوه تعیین خسارت ساز و کار یکپارچه‌ای پیدا کرده و در صورت احراز سوء استفاده در محاکم قضایی، مالک اختراع می‌تواند خسارت‌های وارده را مورد مطالبه قرار دهد.

تشدید مجازات

در صورت ارسال اظهارنامه برای فرد نقض کننده اختراع، پیش از طرح دعوا و استمرار نقض از سوی فرد مورد نظر علارغم دریافت اظهارنامه، مجازات فرد مورد نظر دو تا سه برار تشدید می‌شود.  

آیا در قانون جدید، مجازت‌ها شدیدتر شده است؟

در قانون جدید اختراع، مجازات‌های پیش بینی‌شده برای سوء استفاده‌‌کنندگان به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این افزایش مجازات‌ها بسته به نوع دعوایی که مخترع مطرح می‌کند، ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی، می‌توان گفت که در مقایسه با قانون قدیم که مجازات‌ها بسیار ناچیز بودند، در قانون جدید مجازات‌ها به شکل چشمگیری افزایش یافته‌اند. این تغییرات به منظور حفظ منافع مخترعان و تأمین حقوق آنها طراحی شده است.

 

تشدید مجازات ها در قانون ثبت اختراع

وکیل پرونده اختراع

وکیل دعاوی اختراع می‌تواند با ارائه مشاوره صحیح و کاربردی به شما در یک پرونده مربوط به اختراع، از بروز مشکلات بسیار جدی که ممکن است در فرآیند پرونده برای شما ایجاد گردد، جلوگیری نماید. همچنین شما می‌توانید پیش از انجام یک اقدام حقوقی و یا طرح دعوا، مشاوره با وکیل اختراع نمایید تا بهترین راهکار ممکن را مشخص نموده و با اطلاعات کامل اقدام حقوقی مورد نظر خود را انجام دهید.

دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده اختراع

محاکم صالح برای رسیدگی به پرونده‌های مربوط به اختراع مطابق قانون، محاکم حقوقی و کیفری واقع در تهران است. در ادامه محاکم صالح برای رسیدگی به این پرونده بیان می‌شود:

دادگاه حقوقی

دادگاه حقوقی صالح برای رسیدگی به پرونده اختراع، مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران و به صورت انحصاری شعبه سوم این مجتمع است.

دادسرای کیفری

دادسرای صالح برای رسیدگی به پرونده‌های مربوط به اختراع، دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۲۶ تهران است.

آیا قانون جدید اختراع در خصوص پرونده‌های قدیمی هم اجرا می‌شود؟

در خصوص قانون جدید اختراع و اصل عدم عطف به ماسبق شدن قوانین جزایی، باید توجه داشت که این اصل برای پرونده‌های قدیمی که در زمان تصویب قانون در حال رسیدگی هستند، اجرا نخواهد شد. با این حال، یک استثناء در این زمینه وجود دارد: اگر قانون جدید مجازات‌های سبک‌تری نسبت به قانون قبلی خود ارائه دهد، در این صورت مجازات فرد مجرم بر اساس قانون جدید تعیین خواهد شد.

 

کاربرد قانون جدید ثبت اختراع در خصوص پرونده های قدیمی

مجازات حبس برای سو استفاده کنندگان از اختراع

قانون جدید مجازات حبس در نظر گرفته شده در قانون قدیم را حذف نموده است. در نتیجه سوء استفاده ‌کنندگان از اختراع مطابق قانون جدید حبس نمی‌شوند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که، قانون جدید بیشتر تمرکز خود را بر جریمه‌های مالی قرار داده و تلاش دارد تا در صورت نقض یک اختراع، در مرحله اول خسارت مخترع جبران شود، که به نظر با توجه به عدم نفع مادی حبس برای مخترع، این راهکار جدید منطقی تر باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  ابطال اختراع به دلیل سابقه افشا

گذشت شاکی چه تاثیری در روند پرونده اختراع دارد؟

قانون جدید اختراع دعاوی کیفری مربوط به نقض حقوق اختراع ثبت شده را در زمره جرایم قابل گذشت قرار داده است. بنابراین در صورت اخذ رضایت شاکی از سوی متهم در هر یک از مراحل رسیدگی به پرونده حتی در مرحله اجرای احکام، پرونده مختومه شده و از اجرای مجازات در نظر گرفته شده خودداری می گردد.

سخن نهایی

قانون جدید اختراع به منظور بهبود نظام حمایت از اختراعات در کشور و رفع نواقص قانون قبلی تصویب شده است. این قانون به مخترعان این امکان را می‌دهد، که ایده‌ها و اختراعات خود را با اطمینان بیشتری ثبت کنند و از حقوق خود دفاع نمایند. این قانون به طور کلی تلاش دارد تا فضایی امن برای نوآوری و خلاقیت ایجاد کند و به بهبود وضعیت مخترعین و حمایت از آنان کمک نماید. این تغییرات می‌تواند به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور منجر شود.

موسسه حقوقی امین عدالت کبریا با شماره ثبت ۴۸۶۶۰، آماده ارائه خدمات حقوقی تخصصی به شما عزیران است. شما می‌توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه و یا اظهارنامه با شماره های موسسه تماس بگیرید و با وکیل متخصص ما به صورت حضوری و یا آنلاین مشاوره داشته باشید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments