اثبات مالکیت با قولنامه چگونه میباشد؟

اثبات مالکیت با قولنامه

اثبات مالکیت با قولنامه چگونه محقق میشود؟ دادخواست اثبات مالکیت با قولنامه عادی چگونه تنظیم میشود؟ بهترین وکیل حقوقی برای اثبات این دعوای حقوقی کیست؟ وکیل تنظیم دادخواست مفصلا در این مقاله پاسخ میدهد.

پیشینه قولنامه یا قرارداد عادی

  • چرا مردم قرارداد عادی امضا مینمایند؟
  • چرا افراد جامعه بیشتر میان خود قولنامه تنظیم مینمایند؟

اگر نگاهی به پرونده های محاکم در دادگاه های حقوقی بیندازیم به وضوح این امر مشاهده میگردد که خیل کثیری از این پرونده ها مربوط به دعاوی اثبات مالکیت با قولنامه یا همان اسناد عادی است. گستردگی سطح معاملات در سطح جامعه و رفتن به سوی انجام آن با تشریفات کمتر موجب شده است که اکثر قراردادها بصورت عادی که شامل مبایعه نامه یا قولنامه است تحقق یابند.

البته حمایت قانون گذار از توافق طرفین تا زمانی که مخالف صریح قانون نباشد را نیز نمیتوان نادیده گرفت. نکته مهم در مورد طرح و اقامه این طیف دعاوی همچون اثبات مالکیت با قولنامه این است که در بین قضات نظرات یکسانی نسبت به این امر وجود ندارد. پس اگر تصمیم به طرح دعوا در این زمینه را دارید حتما از وکیل متخصص و مجرب بهره ببرید تا با قرار رد دعوا که مطابق با ماده ۸۴ قانون آیین دادرسی مدنی است مواجه نشوید.

چگونگی اثبات مالکیت با قولنامه

اصولا اثبات مالکیت با قولنامه را میتوان از چند طریق به اثبات رسانید. که از جمله بهترین آنها میتوان به معاملات و عقود، اخذ به شفعه، استناد به اماره تصرف، ارث و حیازت مباحات اشاره نمود. مطابق با ماده ۳۵ قانون مدنی تصرف به عنوان مالکیت دلیل مالکیت است. مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. حال میخواهیم به شرح بیشتری راجع به این ماده قانون بپردازیم. تا هر چه بهتر روشن گردد که چرا قانون گذار این امر را اینگونه بیان داشته است. در طرح دعاوی همچون اثبات مالکیت با قولنامه باید توجه داشت که بار اثبات موضوع برعهده کسی است که خلاف اماره قانونی را خواستار شده است.

پس روشن است که متصرف برای اثبات در مقام تصرف خود نیاز به ارائه دلیل و مدرک ندارد. اما شرط مهمی که وجود دارد این است که تصرف در حالتی به عنوان مالکیت نزد قانون گذار پذیرفته شده است که مالک سابق مال مشخص نباشد. و در غیر این صورت این متصرف است که باید مالکیت خود را بر مال در دادگاه به اثبات برساند.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل تنظیم قولنامه | چگونگی تنظیم قولنامه یا مبایعه نامه

دعوای اثبات مالکیت با قولنامه چگونه میباشد؟

قبل از پاسخ به سوال فوق که دعوای حقوقی اثبات مالکیت با قولنامه چگونه دعوایی است، ابتدا میبایست نظر شما عزیزان را به نکته ای جلب نماییم. همانطور که میدانید اگر ملک یا املاکی در اداره ثبت اسناد و املاک به ثبت نرسیده باشد به طریق اولی سند رسمی نیز نخواهد داشت. پس اگر بین افراد در انجام معاملات بر روی این چنین املاکی مشکلی پیش بیاید، شخصی که خود را مالک میداند باید برای اثبات ادعای مالکیت خود نسبت به طرف مقابل اقدام به اقامه دعوایی با خواسته اثبات مالکیت با قولنامه را تقدیم دادگاه نماید. با توجه به وصف فوق که اصولا این طیف معاملات از طریق قولنامه عادی شکل میپذیرد، همین قولنامه ها میتوانند به عنوان دلایل اثبات دعوا در محاکم مطرح گردد.

  • نکته: دادگاه های حقوقی نیز در صورتی که بر اساس دلایل و ضمائم مانند قولنامه عادی یا تصرف ملک و گواهی گواهان و غیره، این موضوع را محرز بداند، یعنی حجیت و اعتبار آن برای محکمه به اثبات برسد، حکم به اثبات مالکیت خواهان را صادر خواهد کرد.

در دعوای اثبات مالکیت با قولنامه که مرتبط با اموال غیر منقول است دادگاه صالح دادگاهی خواهد بود که ملک در محل آن حوزه قضایی واقع شده است. حکم اثبات مالکیت نیاز به صدور اجراییه ندارد چرا که اعلامی است. بعد از مشخص شدن موضوع مالکیت و قطعی شدن حکم خواهان به عنوان مالک رسمی ملک شناخته شده و میتواند از منافع آن بهره مند گردد.

آیا نسبت به املاک ثبت شده نیز میتوان خواسته اثبات مالکیت را مطرح کرد؟

پاسخ به این سوال منفی است چرا که این امر خلاف قانون است. پس قطعا در صورت طرح دعوا در این حالت با قرار عدم استماع آن مواجه خواهید شد. شایان بذکر است که برای اثبات مالکیت خود بر املاک همیشه نیاز به وجود قولنامه عادی یا مبایعه نامه نمیباشد. چرا که این نقل و انتقال امکان دارد به طرق دیگری انجام پذیرد. ولیکن چنانچه شخصی سند عادی مالکیت همچون مبایعه نامه یا قولنامه در دست داشته باشد یا بموجب تنظیم یک قرارداد عادی مالک ملکی شده باشد و مدعی مالکیت باشد، میتواند با اقامه نمودن دعوای حقوقی به خواسته اثبات مالکیت با قولنامه، ابطال سند رسمی مالکیت خوانده را از محکمه بخواهد.

آیا میشود اثبات مالکیت با قولنامه را توسط شاهدین انجام داد؟

  • اثبات مالکیت با قولنامه به استناد گواهی گواهان چگونه است؟

وکیل متخصص در امور اثبات مالکیت با قولنامه و مبایعه نامه عادی پاسخ پرسش مذکور را، مثبت اعلام مینماید. همانطور که میدانیم مهمترین دلیل اثبات مالکیت بر ملک وجود داشتن سند رسمی است. چرا که در صورت وجود آن طبق قانون، هر شخصی که سند به نام ایشان در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده است را مالک میداند.

اما بهرحال از وجود گواهان و گواهی آنان در تمامی پرونده ها نمیشود چشم پوشی کرد. چرا که این امر در محاکم پذیرفته شده است. و میتوان مالکیت را در مواقعی همچون شرایط مذکور توسط گواهی گواهان اثبات نمود. قانون برای شاهدین و گواهان یک سری ویژگی ها را برشمرده که باید آنها را داشته باشند تا بتوان در دعوای حقوقی به خواسته اثبات مالکیت با قولنامه به ادا شهادت ایشان استناد نمود و گواهی گواهان را بعنوان ادله اثبات دعوا در ستون دلایل و منضمات قید نمود.

  • نکته: در قانون ما در دست داشتن سند مالکیت یا قولنامه یا بنچاق نشانه مالکیت است. پس به صرف تصرف دیگر افراد به عنوان مالک شناخته نمیشوند.

الزام به تنظیم سند در کنار اثبات مالکیت با قولنامه

زمانی که اختلاف نظر بین طرفین به دادگاه کشیده میشود و خواهان با اثبات اصالت قولنامه عادی خود بر خوانده چیره میگردد، یکی از خواسته های مهم تمامی افراد خواهان دعوایی این چنین درخواست تنظیم سند معتبر و رسمی از دادگاه است. که دادگاه ها نیز افراد خوانده را ملزم به انتقال سند به نام خواهان دعوا مینمایند. از همین رو است که ما میگوییم داشتن سند رسمی به عنوان محکمترین دلیل بر مالکیت است. چرا که این اسناد مورد حمایت خاص قانون میباشند. با این حال در فرض اثبات مالکیت با قولنامه، حکم بر بطلان سند رسمی صادر خواهد شد.

ویژگی های خواسته اثبات مالکیت با قولنامه عادی چیست؟

این ویژگی ها شامل مواردی همچون اقرار به نداشتن مالکیت رسمی، اسناد مالکیت عادی، یاد کردن سوگند، گواهی گواهان و اماره ها میشود. حال به توضیح مختصری راجع به آنان میپردازیم.

اقرار به نداشتن مالکیت رسمی:

همانطور که از نام این ویژگی پیداست فرد در کمال صحت و سلامت اقرار به نداشتن سند رسمی مربوط به مالکیت در مال انتسابی نسبت به خویش میکند. یعنی مدعی داشتن یک قرارداد یا قولنامه عادی میباشد.

گواهی گواهان:

این ویژگی نیز کاملا روشن و واضح است که با گواهی گواهان در امور بیان شده مالکیت اثبات میگردد. یعنی برای اثبات حجیت و اصالت سند عادی، در دعوای حقوقی اثبات مالکیت با قولنامه، میتوان به گواهی گواهان استناد نمود .

اسناد مالکیت عادی:

در واقع این ویژگی همان توافق بین طرفین است که در مواقع اختلاف نظر میتوان به آن استناد کرد و مورد پذیرش محاکم نیز میباشد. که هم برای اموال منقول و هم غیر منقول کاربرد دارد. به دیگر سخن، خواهان مقر بر این امر است که مستند وی یک سند عادی است که بیانگر توافق میان وی بعنوان یک طرف معامله و خوانده دعوا بعنوان طرف دیگر قرارداد است.

اماره:

اماره یعنی نشانه و در واقع بیشتر به علم قاضی اشاره دارد. یعنی قاضی بر اساس شواهد و قرائن و مدارک موجود در پرونده، میتواند نظر خویش را در مورد مالکیت ابراز نماید.

یاد کردن سوگند:

معمولا در دعاویی به خواسته اثبات مالکیت با قولنامه استفاده از اتیان سوگند به عنوان آخرین راه و مرحله در نبودن شرایط قبلی بیان شده مورد استفاده قرار میگیرد. که افراد با یاد کردن سوگند و گرفتن حضرت حق تعالی بعنوان گواه و شاهد بر صداقت گفته های خویش موضوع را اثبات میکنند.

  • نکته: هنگامیکه در دعوای اثبات مالکیت با قولنامه هیچ دلیل و مدرکی در دست نباشد، مانند آنکه قولنامه عادی مفقود شده باشد و یا به هر دلیلی از دسترس خواهان خارج شده باشد، خواهان ممکن است صرفا به اتیان سوگند خوانده استناد نماید.

نقش وکیل در امور اثبات مالکیت با قولنامه

وکیل دعاوی حقوقی بیان می دارد: همانطور که گفته شد اثبات مالکیت با قولنامه عادی علی الخصوص در برابر اسناد رسمی کاری سخت و دشواری است. اگر میخواهید دعوایی را با این عنوان مطرح کنید میبایست از چم و خم های موجود در آن کاملا آگاه باشید. پس بهترین راه استفاده از وکلای متخصص و مجرب است تا بتوانند شما را یاری رسانند. وکیل متخصص در زمینه اثبات مالکیت با قولنامه عادی در ادامه اذعان میدارد که اگر چه رسیدن به پیروزی و موفقیت در این پرونده ها دشوار است اما راه کارهای قانونی برای انجام و رسیدن شما به حقوقتان وجود دارد.

◁◁ بیشتر بدانید:  دعوای ابطال سند مالکیت ملک چیست؟

وکیل برای اثبات مالکیت با قولنامه
وکیل برای اثبات مالکیت با قولنامه

وکیل برای اثبات مالکیت با قولنامه

در پایان مطالب باز هم به شما توصیه میشود که معاملات و قراردادهای خود را تا حد امکان بصورت رسمی انجام دهید. و اگر بسته به شرایطی مجبور به عدول از آن شدید حتما از وجود گواهان در تنظیم قرارداد یا قولنامه عادی بهره ببرید. چرا که با وجود ایشان و با استناد به ادا شهادت آنان میشود قراردادهای عادی را نیز در دعوایی همچون دعوای حقوقی  اثبات مالکیت با قولنامه، اثبات نمود.

مهمترین توصیه ما به شما در این امور این است که حتما از وجود وکلای باتجربه و متخصص و پایه یک در این زمینه بهره ببرید. چرا که در طرح و اقامه دعوا و همچنین دفاع در این موضوع یعنی اثبات مالکیت با قولنامه عادی نکات ظریف اما مهم و کاربردی وجود دارد که با دانستن و رعایت آنها میتوانید به حقوق خود دست یابید. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای متخصص در این زمینه آماده خدمت گذاری به شما هموطنان عزیز میباشد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۱۲ میانگین امتیاز: ۳.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

48 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
رامین عزیزی
2 ماه قبل

با سلام و تشکر از کارشناسان آن مجموعه محترم، از ۷ سال پیش روی زمینی قولنامه ای با مجوز شهرداری بنام خودم ساخت و ساز کردم و ساکن هستم. الان یه نفر دیگر با قولنامه ادعای مالکیت میکند که از آقایی گرفته و اون آقا هم در سری قولنامه های بنده که ۷ تا هست فروشنده اول بوده و همچنین قولنامه سوم را هم بعنوان شاهد با دست خط خودش تایید کرده است. اگر مالکیت قولنامه ادعا کننده ثابت بشه، تکلیف بنده و هزینه ساخت و ساز چی میشه و آیا میتونه خلع ید بگیره؟

سعید رضا
3 ماه قبل

سلام. زمینای بنیاد مسکن ابتدا سند رسمی ندارن و فقط برگه واگذاری میدن. بنیاد میگه زمینو تا سقف برسونین و دیوار بکشیم تا سند بنام بزنن. حالا اگه زمینو وقتی که خالی از ساخته و هنوز سندی نیومده از شخص بخری با مبایعه نامه و وکالت تام اگر در حین ساخت و ساز فروشنده بمیره و اون زمین با زحمات شما به سند برسه و اون سند هم بنام شخص واگذار شونده میاد. ما میتونیم با مبایعه نامه که قبل از صدور سند نوشته شده ادعای مالکیت بکنیم در مقابل وراث؟

سعید رضا
3 ماه قبل

سلام. هبه چیست؟

حامی
5 ماه قبل

سلام و خسته نباشید، پدر بنده ۲ ماه پیش به رحمت خدا رفتن و ما بعد از مدتی یک قولنامه قدیمی در اسناد ایشان پیدا کردیم که مربوط میشود به خرید ۱۲۰ هکتار زمین کشاورزی که تاریخ آن مربوط به دهه ۶۰ می‌باشد. قولنامه دارای مهر شورای روستا و امضا شاهدان و همچنین اثر انگشت خریدار و فروشنده می‌باشد. با توجه به اینکه هر دو طرف معامله در قید حیات نیستند آیا ما بعنوان وراث میتوانیم اقدام به مالکیت زمین‌ها بکنیم یا خیر؟

صابر
6 ماه قبل

سلام، سال ۹۰ یه واحد مسکن خریدم قولنامه ای از دفاتر املاک و معاملات (بنگاه) همان سال هم یه وکالت محضری از فروشنده گرفتم و تمامی اقساط آن از کارت عابر من پرداخت میشود و خودم هم در آنجا ساکن هستم. الان بعد از ۱۲ سال فروشنده به دلیل اختلافات خانوادگی درخواست دوباره سند را داده. ممنون از راهنمایی شما.