بررسی ماده 37 شرایط پیمان

شرایط عمومی پیمان دارای ۵۴ ماده است که در مقاله حاضر قصد داریم به تحلیل حقوقی ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان بپردازیم. ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان در خصوص پرداخت ها می باشد که یکی از مهمترین عناصر در قراردادهای پیمانکاری می باشد و همواره از موارد اختلاف بین کارفرما و پیمانکار است. تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا خیلی از مشکلات و سوالات شما در مورد پرداخت ها در قرارداد پیمانکاری مرتفع شود.

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان در سال جدید

شرایط عمومی پیمان را زمانی می توانید به خوبی فرابگیرید که، ابتدا با مواد این مقرره آشنا شوید به همین دلیل برای درک بهتر ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان، ابتدا متن ماده مورد نظر برای شما ارائه می گردد.

بند الف ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان

در آخر هر ماه، پیمانکار، وضعیت کار های انجام شده از شروع کار تا آن تاریخ را طبق نقشه های اجرایی، دستور کارها و صورت جلسه هاست اندازه گیری می نماید و مقدار مصالح و تجهیزات پای کار را تعیین می کند، سپس بر اساس فهرست بهای منضم به پیمان، مبلغ صورت وضعیت را محاسبه کرده و آنرا در آخر ماه تسلیم مهندس ناظر می نماید. مهندس مشاور، صورت وضعیت پیمانکار را از نظر تطبیق با اسناد و مدارک پیمان کنترل کرده و در صورت لزوم با تعیین دلیل اصلاح می نماید و آن را در مدت حداکثر ۱۰ روز از تاریخ دریافت از سوی مهندس ناظر برای کارفرما ارسال می نماید و مراتب را نیز به اطلاع پیمانکار می رساند.

کارفرما صورت وضعیت کنترل شده از سوی مهندس مشاور را رسیدگی کرده و پس از کسر وجوهی که بابت صورت وضعیتهای موقت قبلی پرداخت شده است و همچنین اعمال کسور قانونی و کسور متعلقه طبق پیمان، باقیمانده مبلغ قابل پرداخت به پیمانکار را حداکثر ظرف ۱۰ روز از تاریخ وصول صورت وضعیت، با صدور چک به نام پیمانکار، پرداخت می کند. با پرداخت صورت وضعیت موقت، تمام کارها و مصالح و تجهیزاتی که در صورت وضعیت مزبور درج گردیده است متعلق به کارفرماست، لیکن به منظور اجرای بقیه کارهای موضوع پیمان، به رسم امانت، تا موقع تحویل موقت، در اختیار پیمانکار قرار گیرد.

مقادیر درج شده در صورت وضعیت های موقت و پرداخت هایی که بابت آنها به عمل می آید جنبه موقت و علی الحساب دارد و هر نوع اشتباه اندازه گیری و محاسباتی و جز اینها، در صورت وضعیت های بعدی یا در صورت وضعیت قطعی، اصلاح و رفع میشود. به منظور ایجاد امکان برای تهیه، رسیدگی و تصویب صورت وضعیت قطعی در مهلت های تعیین شده در ماده ۴۰ پیمانکار، باید ضمن اجرای کار و پس از اتمام هر یک از اجزای آن، نسبت به تهیه متره های قطعی و ارائه آنها به مهندس مشاور برای رسیدگی همراه با صورت جلسه ها و مدارک مربوط اقدام نماید، این اسناد باید در تهیه صورت وضعیت های موقت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

تبصره ۱-  هر گاه به عللی صورت وضعیت ارسالی از طرف مهندس مشاور مورد تائید کارفرما قرار نگیرد، پس از وضع کسور تعیین شده در این ماده، تا ۷۰ درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است، به عنوان علی الحساب و در مدت مقرر در این ماده در وجه پیمانکار پرداخت می کند و صورت وضعیت را همراه با دلایل رد آن، برای تصحیح به مهندس مشاور بر می گرداند تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداکثر ۵ روز، دوباره به شرح یاد شده برای کارفرما اصلاح ارسال شود و بقیه مبلغ به ترتیبی که گفته شد به پیمانکار پرداخت گردد. در این صورت، مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعیت از تاریخی شروع می شود که صورت وضعیت تصحیح شده تسلیم کارفرما شود.

تبصره ۲– هرگاه پیمانکار نسبت به صورت وضعیتی که به شرح پیش گفته اصلاح شده است معترض باشد، اعتراض خود را با ذکر دلیل، حداکثر ظرف یک ماه، به کارفرما اعلام میکند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.

تبصره ۳-  اگر پیمانکار در موعد مقرر صورت وضعیت موقت را تهیه و تسلیم مهندس ناظر نکند، مهندس مشاور با تائید کارفرما و به هزینه پیمانکار اقدام به تهیه آن می کند و اقدامات بعدی برای رسیدگی و پرداخت آن را به ترتیب این ماده به عمل می آورد. در این حالت، هیچ گونه مسئولیتی از نظر تاخیر در پرداخت صورت وضعیت مربوط متوجه کارفرما نیست.

بند ب ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان

در پیمان هایی که مشمول تعدیل آحاد بها هستند، پس از تائید هر صورت وضعیت موقت از سوی کارفرما، پیمانکار صورت وضعیت تعدیل آحاد بهای آن صورت وضعیت را بر اساس آخرین شاخص های اعلام شده محاسبه می نماید و به منظور بررسی و پرداخت به نحوی که در بند الف تعیین شده است، برای مهندس مشاور ارسال می کند.

تبصره – اگر به هر دلیل و غیر از قصور پیمانکار، تعدیل کارکرد های هر نیمه از سال (سه ماهه اول و دوم و سوم و چهارم) پس از سپری شدن سه ماه از آن نیمه سال، با شاخص های قطعی، پرداخت نشود، طبق بند ۹ ماده ۳۰ عمل خواهد شد.

بند ج ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان

برای پرداخت وجوه دیگری که به موجب اسناد و مدارک پیمان به پیمانکار تعلق می گیرد، مهندس مشاور، ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ دریافت صورت حساب پیمانکار، آن را رسیدگی می کند و به کارفرما تسلیم می نماید، تا طبق بند الف برای رسیدگی و پرداخت آن اقدام شود.

◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳

ماده 37 شرایط عمومی پیمان | پرداخت ها
ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان | پرداخت ها

چه زمانی پیمانکار باید صورت وضعیت بدهد؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان، پیمانکار را مکلف نموده است که در پایان هر ماه اقدام به ارائه صورت وضعیت کارهای انجام شده نماید. بنابراین در صورتی که قرارداد پیمانکاری منعقد شده ترتیب دیگری برای ارائه صورت وضعیت در نظر گرفته نشده باشد، پیمانکار موظف است که در پایان هر ماه صورت وضعیت خود را به کارفرما ارائه نماید.

وکیل برای پرونده های پیمانکاری چه شرایطی دارد؟

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک دادگستری این امکان را برای شما پیمانکاران و کارفرمایان عزیز فراهم نموده است تا بتوانید از خدمات بهترین وکلای پایه یک دادگستری در زمینه قراردادهای پیمانکاری بهره مند شوید. وکیل برای قراردادهای پیمانکاری باید سه خصوصیت را الزاما داشته باشد. ابتدا اینکه باید دارای دانش کافی در خصوص شرایط عمومی پیمان باشد و به کلیه مفاد این قانون آیین نامه های مربوط تسلط کافی داشته باشد.

علاوه بر این وکیل برای قراردادهای پیمانکاری باید تجربه کافی در این خصوص داشته و سابقه فعالیت در شرکت های بزرگ پیمانکاری و همچنین پرونده های مورد نظر را داشته باشد. در آخر اینکه وکیل برای قراردادهای پیمانکاری باید، علاقه و انگیزه لازم را برای فعالیت در زمینه قراردادهای پیمانکاری داشته باشد. همه این خصوصیت ها و بسیاری از موارد دیگر را وکلای توانمند موسسه ما به شما ارائه می نمایند. برای اخذ نتیجه مناسب بی درنگ با ما تماس بگیرید و با وکلای ما مشاوره داشته باشید.

چه مواردی را پیمانکار باید در صورت وضعیت بنویسد؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان مواردی را که پیمانکار باید در صورت وضعیت خود درج کند به شرح ذیل معین نموده است. پیمانکار باید کار های انجام شده از شروع کار تا تاریخ تقدیم صورت وضعیت را، طبق نقشه های اجرایی، دستور کارها و صورت جلسه هاست اندازه کرده و مقدار مصالح و تجهیزات پای کار را تعیین و سپس بر اساس فهرست بهای منضم به پیمان، مبلغ صورت وضعیت را محاسبه کند. تنظیم صورت وضعیت و ارائه آن در زمان تعیین شده یک اقدام بسیار مهم است که پیمانکار باید مطابق قرارداد بدان عمل کند و هرگونه کوتاهی در این خصوص می تواند موجبات زیان های غیر قابل جبران برای پیمانکار فراهم نماید. استفاده از وکیل متخصص در قرارداد پیمانکاری همواره از سوی ما توصیه می گردد. ما در این زمینه بهترین هستیم.

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان و روند تحویل صورت وضعیت تا پرداخت

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان مقرر می دارد، پیمانکار باید بعد از تنظیم صورت وضعیت، آن را به مهندس ناظر تحویل دهد. مهندس ناظر صورت وضعیت تحویلی از سوی پیمانکار را به مهندس مشاور تحویل می نماید و مهندس مشاور موظف است ظرف مدت ۱۰ روز از تحویل گرفتن صورت وضعیت، آن را به کارفرما تحویل دهد. کارفرما بعد از گرفتن صورت وضعیت با کسر نمودن کسورات قانونی قرارداد و همچنین کم کردن درصد پیش پرداخت، ظرف مدت ۱۰ روز از تحویل گرفتن صورت وضعیت از مهندس مشاور، باید مبلغ را به پیمانکار طی چکی پرداخت نماید.

  • نکته: پیمانکار صورت وضعیت را به مهندس ناظر تحویل می دهد و متاسفانه رد شرایط عمومی پیمان مهلتی برای تحویل صورت وضعیت از سوی مهندس ناظر به مهندس مشاور در نظر گرفته نشده است، این در حالی است که برای مهندس مشاور مهلت ده روزه تعیین شده است تا صورت وضعیت را به کارفرما تحویل دهد. این نکته با توجه به اینکه قانونگذار برای مهندس مشاور و کارفرما مهلت تعیین نموده است به نظر یک اشتباه بوده و باید از همین مهلت های در نظر گرفته شده برای مهندس ناظر نیز وحدت ملاک گرفت.

پس از پرداخت صورت وضعیت ها مصالح پای کار مال کیست؟

 ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان خوشبختانه تکلیف این امر را مشخص نموده است. به استناد ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان، مصالح پای کار پس از پرداخت مبلغ صورت وضعیت ها از سوی کارفرما متعلق به کارفرماست و تا زمانی که پروژه در حال انجام می باشد، این مصالح به رسم امانت نزد پیمانکار قرار دارد.

  • نکته: از نظر وکیل متخصص در قراردادهای پیمانکاری این می باشد که پیمانکار برای جلوگیری از ایجاد مشکلات آتی، لیست وسایل و تجهیزات و اموال که در اختیار وی قرار داده می شود را به امضای کارفرما رساند تا در آینده طرف دعاوی حقوقی و کیفری از سوی کارفرما قرار نگیرد.
صورت وضعیت در شرایط عمومی پیمان
صورت وضعیت در شرایط عمومی پیمان

صورت وضعیت ها به صورت علی الحساب پرداخت می شود به چه معنی است؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان در این خصوص چنین مقرر نموده است که، پرداخت هایی که از سوی کارفرما در قبال صورت وضعیت های موقت صادره از سوی پیمانکار پرداخت می گردد، موقت و علی الحساب می باشد و ممکن است این مبالغ پرداخت شده در آینده و پس از ارائه صورت وضعیت های قطعی، دچار نوسان گردد.

اگر صورت وضعیت را کارفرما تایید نکند، تکلیف چیست؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان چنین بیان می دارد که اگر صورت وضعیت مورد تایید کارفرما به هر علتی نباشد، هفتاد درصد مبلغ صورت وضعیت باید از طریق کارفرما پرداخت گردد و کارفرما ایراداتی که برای صورت وضعیت در نظر گرفته است را تحویل مهندس مشاور می نماید و مهندس مشاور ظرف مدت ۵ روز این ایرادات را برطرف کرده و مجدد تحویل کارفرما می نماید تا به ترتیب صددر ماده پرداخت صورت گیرد. اگر پیمانکار به این اصلاح صورت گرفته از سوی مهندس مشاور اعتراضی داشته باشد می تواند اعتراض خود را به همراه دلایل به کارفرما ارائه نماید تا توسط کارفرما مورد بررسی قرار گیرد.

اگر پیمانکار صورت وضعیت ندهد چه اتفاقی می افتد؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان در این مورد چنین مقرر نموده که اگر پیمانکار صورت وضعیت نده مهندس مشاور با تایید کارفرما و با هزینه پیمانکار اقدام به تنطیم صورت وضعیت میکنه و در این مورد پیمانکار حق هیچگونه اعتراضی نداره. وکیل حرفه ای دعاوی پیمانکاری توصیه می کند قبل از ورود به هر پروژه ای با وکیل پیمانکاری مشاوره داشته باشید تا چالش های پیش رو در قرارداد را برای شما آشکار نموده تا شما با دیدی باز وارد قرار شوید. ما از ابتدا تا انتهای پروژه با افتخار در خدمت شما هستیم.

اگر پیمان تعدیل داشته باشد باید در صورت وضعیت لحاظ شود؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان اینگونه مقرر نموده است که اگر قرارداد پیمانکاری مشمول تعدیل آحاد بها گردد، پیمانکار باید بعد از ارائه صورت وضعیت موقت و پرداخت صورت وضعیت مذکور از سوی کارفرما، مجددا تعدیل وارده به صورت وضعیت را محاسبه کند و به صورت جداگانه برای مهندس مشاور ارسال نماید. بنابراین در صورت وضیت های موقت تعدیل به همراه اصل صورت وضعیت محاسبه نمی گردد، بلکه به صورت جداگانه محاسبه و ارسال می گردد.

اگر مبلغ تعدیل هر سه ماه پرداخت نشود چه اتفاقی می افتد؟

اگر مبلغ تعدیل های سه ماهه پس از گذشت مدت سه ماه از سوی کارفرما پرداخت نگردد، به استناد بند ۹ ماده شرایط عمومی پیمان، مدت قرارداد پیمان به همین میزان تمدید می شود و کارفرما نمی تواند تاخیرات صورت گرفته از سوی پیمانکار را در طی این مدت غیر مجاز اعلام نماید. بنابراین به توصیه وکیل پرونده های پیمانکاری توصیه می گردد پس از حدوث چنین شرایطی بلافاصه مراتب به صورزت کتبی به کارفرما اعلام گردد تا در ادامه قابل استناد در محکمه باشد. با ما بهترین ها را مطالبه نمایید.

طلب های خارج از صورت وضعیت پیمانکار، چگونه پرداخت می شود؟

ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان حتی در خصوص طلب های خارج از صورت وضعیتی که پیمانکار دارد نیز تعیین تکلیف نموده است. پیمانکار طلب هایی که خارج از صورت وضعیت است اما در قرارداد پیمانکاری پیس بینی شده است را مطابق ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان به مهندس مشاور تقدیم می نماید تا پس از بررسی توسط کارفرما مطابق شرایط در نظر گرفته شده در این ماده پرداخت گردد. وکیل با تجربه قرارداد پیمانکاری در این خصوص بیان می دارد، این بند موجبات اختلافات زیادی را می تواند بین کارفرما و پیمانکار فراهم نماید چرا که به صورت کلی بیان شده است و از ذکر جزییات خودداری نموده است.

◁◁ بیشتر بدانید:  دعاوی رایج بین کارفرما و پیمانکار

ماده 37 شرایط عمومی پیمان
ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان

وکالت در زمینه پیمانکاری

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک دادگستری که به صورت تخصصس و حرفه ای در زمینه قراردادهای پیمانکاری و شرایط عمومی پیمان فعالیت می نماید، این امید را دارد که بتواند خدماتی شایسته به شما مخاطبان گرامی ارائه نماید. برای استفاده از خدمات موسسه ما می توانید با شماره های موسسه تماس بگیرید و با وکیل متخصص پرونده های پیمانکاری ما مشاوره داشته باشید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۷ میانگین امتیاز: ۴.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
حمید سرپوشان
1 سال قبل

سلام کارفرما مدت ۴۰ ماهه کا تعدیل نرخ ارز رو پرداخت نمیکند