ابطال طرح صنعتی

عنوان صحیح و کامل دعوای حقوقی مذکور، ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی میباشد. خوب است در بدو امر بدانید مقصود از باطل کردن طرح صنعتی همان طرح دعوای ابطال طرح صنعتی است. در این مقاله ابتدائا ماهیت این دعوا و سپس دلایل و مستندات ابطال طرح صنعتی ارائه میگردد.

موارد ابطال طرح صنعتی ثبت شده

در چه مواردی میتوان دعوای حقوقی ابطال طرح صنعتی ثبت شده توسط دیگری را اقامه نماییم؟ خوب است بدانید مطابق ماده ۲۹ قانون ثبت اختراعات طرح های صنعتی و علائم تجاری چنانچه هر یک از موارد مندرج در مواد ۲۰ و ۲۱ این قانون رعایت نشود و یا کسی که طرح صنعتی بنام وی ثبت شده پدیدآورنده آن طرح یا قائم مقام قانونی او نباشد، ذینفع میتواند ابطال طرح صنعتی را خواستار شود.

ماده ۲۱ قانون فوق الاشعار: ((طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است که جدید و اصیل باشد. طرح صنعتی زمانی جدید است که از طریق انتشار بطور محسوس و یا از طریق استفاده به هر نحو دیگر قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه یا برحسب مورد قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ نقطه ای از جهان برای عموم افشا نشده باشد. مفاد قسمت اخیر بند (ه) و بند (و) ماده ۴ این قانون درخصوص طرحهای صنعتی نیز قابل اعمال است)).

ابطال طرح صنعتی به استناد عدم اصالت و جدید بودن

  • اگر طرح صنعتی ثبت شده جدید نباشد چه؟
  • سابقه افشا به چه معناست؟
  • اگر طرح صنعتی ثبت شده اصالت نداشته باشد چه؟
  • اصالت داشتن طرح صنعتی به چه معناست؟

خوب است بدانید یکی از موارد ابطال طرح صنعتی به استناد فقدان اصالت و جدید نبودن آن طرح است. برای مشاوره حقوقی با بهترین وکیل متخصص هم اکنون کلیک نمایید.

  • نکته: خوب است بدانید برای باطل کردن طرح صنعتی اولین قدم تنظیم دادخواست ابطال طرح صنعتی میباشد.

جدید بودن طرح صنعتی:

جدید بودن طرح صنعتی به معنای آن است که طرح صنعتی مورد تقاضا برای ثبت، به نحوی از انحا بطور محسوس در هیچ نقطه ای از جهان برای عموم افشا نشده و در دسترس عموم قرار نگرفته باشد. بهترین کار برای جلوگیری از باطل شدن طرح صنعتی ثبت شده در آتی، بررسی و تحقیق و تفحص پیش از ثبت آن و ارسال اظهارنامه مربوطه میباشد. حال اگر کسی به ثبت طرح صنعتی مبادرت ورزد که پیشتر سابقه افشا داشته باشد یعنی جدید نباشد، میتوان نسبت به طرح پرونده ابطال طرح صنعتی و باطل کردن طرح صنعتی به استناد سابقه افشا اقدام نماید.

اصیل بودن طرح صنعتی:

بهترین توضیح برای اصالت یک طرح آن است که گفته شود طرح، کپی و شبیه سازی شده طرح دیگری نباشد. بلکه خود معرف نوع، سبک، کارایی و رسالت تولید و خلق خویش باشد. لذا چنانچه طرح صنعتی که فاقد اصالت باشد به هر طریقی ثبت گردد، ذینفع میتواند نسبت به طرح دعوای حقوقی ابطال طرح صنعتی به استناد عدم اصالت آن اقدام نماید. و مورد از موارد باطل کردن طرح صنعتی میباشد.

ابطال طرح صنعتی با ذکر موارد

وکیل طرح صنعتی بصورت فهرست وار مواردی را که خواهان میتواند در پرونده ابطال طرح صنعتی بعنوان دلیل و مستند قانونی خویش ذکر کند و خواستار باطل کردن طرح صنعتی بشود را به شرح ذیل بیان مینماید:

  • عدم مالکیت و یا ذی سمت بودن مانند قائم مقام قانونی مالک در ثبت و گواهینامه ماخوذه
  • داشتن سابقه افشا
  • عدم رعایت شرایط شکلی
  • جدید نبودن طرح صنعتی
  • عدم اصالت داشتن طرح صنعتی
  • خلاف نظم عمومی بودن طرح
  • خلاف اخلاق حسنه بودن طرح
  • مخالف موازین شرعی بودن طرح

هریک از موارد فوق یا اجتماعی از آنها را میتوانید در دعوای ابطال طرح صنعتی بعنوان دلیل و ادله طرح دعوای خود ذکر وبه آنها استناد نمایید.

ذی نفع بودن خواهان به چه معناست؟

در مواد مختلفی از قانون ثبت اختراعات طرح های صنعتی و علائم تجاری عبارت “خواهان باید ذی نفع باشد” به چشم میخورد. لذا سوال میشود که ذی نفع بودن دادخواست دهنده یا همان شخص خواهان در دادخواست ابطال طرح صنعتی به چه معناست؟ چه کسی میتواند برای باطل کردن طرح صنعتی اقدام به طرح دعوای حقوقی و تشکیل پرونده نماید؟ متاسفانه قانون در این خصوص ساکت است.

درمورد اینکه مقصود و مراد قانون از ذی نفع بودن قانون دقیقا چه میباشد، پوشیده است و تعریف دقیقی ارائه نگردیده است. لذا بنظر میرسد ذی نفع بودن دادخواست دهنده حداقل باید دربردارنده این امر باشد که طرح صنعتی ثبت شده چه حق و حقوقی را از وی زائل و یا از بوجود آمدن چه حق و حقوقی جلوگیری نموده که باعث شده اکنون آن شخص خواهان ابطال طرح صنعتی ثبت شده بشود.

ابطال طرح صنعتی به استناد فقدان سمت ثبت کننده

  • اگر طرح صنعتی متعلق به شخصی غیر از ثبت کننده طرح باشد چه؟
  • اگر کسی که ثبت طرح صنعتی را انجام داده نماینده یا قائم مقام قانونی مالک یا پدیدآورنده طرح نباشد چه؟

خوب است بدانید در اینصورت شخص ذی نفع میتواند ابطال طرح صنعتی ثبت شده به استناد عدم ثبت توسط مالک، پدیدآورنده یا قائم مقام قانونی او را طرح کند. این مورد نیز از موجبات باطل کردن طرح صنعتی میباشد.

ماده ۲۹ قانون ثبت اختراعات طرح های صنعتی و علائم تجاری: ((هر ذی نفع میتواند از دادگاه ابطال ثبت طرح صنعتی را درخواست نماید. در اینصورت باید ثابت کند که یکی از شرایط مندرج در مواد ۲۱ و ۲۰ رعایت نشده است و یا کسی که طرح صنعتی به نام وی ثبت شده، پدیدآورنده آن طرح یا قائم مقام قانونی او نیست. مفاد قسمت اخیر ماده ۱۸ در اینخصوص نیز اعمال میشود)).

رویه عملی دعوای حقوقی ابطال طرح صنعتی

پس از اینکه خواهان به طرفیت خوانده دعوای ابطال طرح صنعتی را طرح و پیروز گردید. یعنی موجب باطل کردن طرخ صنعتی ثبت شده گردید، پیروز دعوا یا همان محکوم له از دادگاه خطاب به اداره مالکیت صنعتی نامه دریافت میدارد. مطابق آن نامه، اداره مالکیت صنعتی در روزنامه مربوطه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی را اعلام و آن را باطل معرفی مینماید. انجام کلیه فرآیند مذکور را از بهترین وکیل متخصص موسسه حقوقی امین عدالت به شماره ثبت ۴۸۶۶۰ بخواهید.

نتیجه ابطال طرح صنعتی ثبت شده

  • ابطال طرح صنعتی ثبت شده چه فایده ای دارد؟
  • برای چه هدف و به چه دلیلی ابطال طرح صنعتی طرح و حکم آن را میگیریم؟

فایده، نتیجه و دلیل اخذ این حکم و باطل کردن طرح صنعتی، اسقاط حقوق بوجود آمده برای کسی است که طرح صنعتی را ثبت نموده است. از بین رفتن حق انحصار استفاده از آن طرح برای ثبت کننده آن از بین میرود. وی دیگر نمیتواند از کسی تحت عنوان نقض حقوق طرح صنعتی شکایت کند.

تا پیش از ابطال گواهینامه او، یعنی تا قبل از اخذ حکم ابطال طرح صنعتی ثبت شده توسط ایشان، وی بعنوان مالک طرح صنعتی میتوانست از شخص یا اشخاصی که سواستفاده از طرح صنعتی یا کپی برداری از طرح صنعتی وی مینمایند شکایت کند. ولی پس از ابطال طرح صنعتی، استفاده از آن طرح صنعتی برای عموم ازاد و بدون ایراد و اشکال میشود. زیرا امتیازات و حقوق انحصاری مالک از میان رفته است.

◁◁ بیشتر بدانید:  شکایت از کپی طرح صنعتی

وکیل برای ابطال طرح صنعتی
وکیل برای ابطال طرح صنعتی

وکیل برای ابطال طرح صنعتی

خوب است بدانید وکالت در دعاوی تجاری مانند ابطال طرح صنعتی و سایر دعاوی از قبیل وکالت در دعاوی ثبت اختراعات، دعاوی طرح های صنعتی و دعاوی علائم تجاری امری تخصصی است. لذا نیازمند دانش و تجربه کافی در این زمینه میباشد. آنچه که در مقالات مختلف ارائه میگردد، تنها بخشی از این دریای بی کران حقوق مالکیت معنوی و طرح صنعتی است. به همین جهت لازم به ذکر است که، برای تنظیم دادخواست ابطال طرح صنعتی بعنوان مثال، نیازمند بررسی عملی و مشاوره حقوقی حضوری و تفحص در اسناد و مدارک و سابقه طرح و غیره میباشد. لذا با استفاده از دانش و تخصص وکیل متخصص و خبره مربوطه که فعال در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا میباشد، راه دعوای حقوقی پیش روی خویش را سهل و روشن نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۹ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

28 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
میر
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. سوالی داشتم از محضرتون . میشه بفرمایید که آیا برای تنظیم شکواییه میتونیم به موسسه مراجعه کنیم؟ تاکید می کنم فقط شکواییه.

غفارپور
3 سال قبل

سلام وقت بخیر میشه بفرمایید میشه ابطال طرح صنعتی رو به علت مغایرت با شرع درخواست نمود؟

زینت
3 سال قبل

سلام وقتی طرح صنعتی باطل شد مجدد میشه برای ثبتش اقدام کرد؟

فرمان راد
3 سال قبل

سلام وقت بخیر میخواستم بدونم شما پرونده های این طیفی رو هم قبول میکنید؟

نارویی
3 سال قبل

سلام و وقت بخیر خدمت شما دوستان. گواهی طرح صنعتی منو باطل کردن و الان داره از اون سوء استفاده میشه میشه بگید و راهنمایی کنید چکار باید بکنم؟