ابطال گواهینامه ثبت اختراع

وکیل ثبت اختراع در این مقاله قصد دارد تا ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع را به بهترین شکل ممکن توضیح دهد. صدور گواهی‌نامه ثبت اختراع برای متقاضی به معنای عدم امکان اعتراض دیگران به ثبت اختراع نیست. اشخاصی که تقاضای ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع را دارند، باید وجود شرایط قانونی جهت ابطال گواهی‌نامه و همچنین تشریفات مقررشده‌ی قانونی را رعایت کنند. به همین دلیل، لازم است تا ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع به طور مفصل مورد بررسی قرار گیرد.

ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع به چه معناست؟

وکیل ثبت و دعاوی اختراعات توضیح می‌دهد، بعد از ثبت اختراع و صدور گواهی‌نامه ثبت اختراع ممکن است شخص یا اشخاصی قصد داشته باشند تا با استناد به دلایل قانونی، گواهی‌نامه ثبت اختراع را باطل کنند و حقوق مادی و معنوی انحصاری مالک اختراع را از بین ببرند. اگر مرجع صالح به رسیدگی دلایل این اشخاص را متناسب با قانون تشخیص دهد، حکم به ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع خواهد داد. با این تعریف مشخص می‌شود که ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع یعنی بی‌اثر‌شدن گواهی‌نامه ثبت اختراع و همچنین از بین رفتن حقوق انحصاری متعلق به مالک گواهی‌نامه ثبت اختراع.

تفاوت ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع و اعتراض به ثبت اختراع

ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع زمانی مطرح می‌شود که یک اختراع به ثبت رسیده باشد و گواهی‌نامه ثبت اختراع نیز به مالک داده شده باشد. در این صورت اگر شخص یا اشخاصی به این گواهی‌نامه ثبت اختراع اعتراض داشته باشند، باید دعوای ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع طرح کنند. در حالی که اعتراض به ثبت اختراع مربوط به زمانی است که اختراع هنوز به ثبت نرسیده باشد و گواهی‌نامه ثبت اختراع صادر نشده باشد. پس اگر اختراعی به ثبت رسیده باشد، دیگر اعتراض به ثبت اختراع بی‌معنا خواهد بود و در این حالت باید دعوای ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع طرح گردد.

شرایط قانونی لازم جهت ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع

وکیل ثبت اختراع توضیح می‌دهد، برای درخواست ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع، ذی‌نفع باید وجود شرایط قانونی لازم جهت ابطال را احراز کند. این شرایط در ماده ۱۸ قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ به این شکل آمده است: “هر ذی‌نفع می‌تواند ابطال گواهینامه اختراعی را از دادگاه درخواست نماید. درصورتی که ذی‌نفع ثابت کند یکی از شرایط مندرج در مواد (۱)، (۲)، (۴) صدر ماده (۶) و بند (ج‌) آن رعایت نشده است یا این که مالک اختراع‌، مخترع یا قائم‌مقام قانونی او نیست‌، حکم ابطال گواهینامه اختراع صادر می‌شود.”

پس ذی‌نفع و خواهانِ دعوای ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع برای رسیدن به خواسته خود باید یکی از موارد گفته‌شده در این ماده را ثابت کند. مهم‌ترین این موارد عبارتند از:

  • جدیدنبودن و یا ابتکاری نبودن اختراع و یا نداشتن کاربرد صنعتی
  • عدم تطابق اظهارنامه ثبت اختراع با تشریفات گفته‌شده در قانون. به عنوان مثال، به فارسی تنظیم نشده باشد و یا دارای تاریخ و امضا نباشد و یا اینکه موضوعی را که حمایت از آن درخواست شده است، مشخص نکرده باشد.
  • اختراع ثبت‌شده جزء مواردی باشد که طبق قانون از حیطه حمایت از اختراعات خارج است. این موارد در ماده ۴ قانون پیش‌گفته به طور کامل بیان‌ شده‌اند.

آثار ابطال

ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع همانطور که گفته شد موجب از بین رفتن اثر گواهی‌نامه و حقوق مادی و معنوی مالک می‌شود. سوالی که در این خصوص مطرح می‌شود این است که ابطال گواهی‌نامه از تاریخ حکم دادگاه دارای اثر است و یا اثر آن از تاریخ ثبت اختراع است؟ این سوال از آن جهت اهمیت دارد که حقوق مادی ناشی از ثبت اختراع که در مقالات قبلی مورد بررسی قرار گرفته، آثار و منافع اقتصادی بسیار مهمی برای مالک به همراه دارد و به همین دلیل معلوم‌شدن زمان دقیق از‌بین‌رفتن این حقوق بسیار مهم است. بر اساس ماده ۱۸ قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری: ” هر گواهینامه اختراع یا ادعا یا بخشی از ادعاهای مربوط که باطل شده است، از تاریخ ثبت اختراع باطل تلقی میشود.” با توجه به این ماده، روشن می‌شود که ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع از تاریخ ثبت دارای اثر است.

آیین رسیدگی به ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع

وکیل ثبت اختراع توضیح می‌دهد، ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع باید مطابق با شرایط و همراه با مدارک لازم که در قانون ذکر شده است، صورت پذیرد. براساس ماده ۶۱ آیین‌نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری دادخواست ابطال باید همراه با مدارک ذیل باشد:

  • اصل یا رونوشت مصدق کلیه اسناد و مدارک مثبت ادعای ابطال.
  • رسید مربوط به پرداخت ودیعه تسلیم دادخواست ابطال به دادگاه، به شرح مذکور در جدول هزینه‌ها.
  • وکالتنامه، در صورتی که دادخواست توسط وکیل تسلیم شود.

مرجع صالح به رسیدگی

ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع در صورتی به نتیجه می‌رسد که اقامه دعوا در دادگاه صالح صورت پذیرد. براساس ماده ۶۱ آیین‌نامه پیش‌گفته و همچنین ماده ۵۹ قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، درخواست ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع باید در دادگاه عمومی تهران رسیدگی شود. پس دعوای ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع به مانند ابطال گواهی‌نامه طرح صنعتی باید در دادگاه عمومی تهران مورد بررسی قرار گیرند. مرجع قضایی صالح به رسیدگی، مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران می‌باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  مجازات نقض حق اختراع چیست؟

وکیل ابطال گواهینامه ثبت اختراع
وکیل ابطال گواهینامه ثبت اختراع

وکیل برای ابطال گواهینامه ثبت اختراع

ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع آثار و نتایج بسیار مهمی با خود به همراه دارد که مهم‌ترین آن از‌ بین‌رفتن حقوق انحصاری صاحب ورقه اختراع می‌باشد. اشخاص ممکن است به دلائل قانونی قصد ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراعِ مخترع را داشته باشند. موجبات و شرایط قانونی لازم جهت درخواست ابطال و همچنین مدارک لازم برای رسیدگی، پیچیدگی‌های زیادی دارد که اشخاص جز با شناخت کامل و جامع از این شرایط نمی‌توانند به نتیجه مطلوب خود که همان ابطال گواهی‌ نامه ثبت اختراع است، برسند.

وکیل ثبت اختراع توصیه می‌کند برای طرح دعوای ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع از وکلایی استفاده شود که به صورت تخصصی در حوزه ثبت اختراعات فعالیت می‌کنند و به قوانین موجود در این حوزه اشراف کامل دارند. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران با داشتن وکلای باتجربه و متخصص در زمینه ثبت و ابطال گواهی‌نامه ثبت اختراع آمادگی ارائه بهترین خدمات را به شما عزیزان دارد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۸ میانگین امتیاز: ۴.۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

28 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
پریسا
3 سال قبل

سلام کدام مراجع حق ابطال گواهی نامه ثبت اختراع را دارند؟

مسعودی
3 سال قبل

سلام وقت بخیر برای ابطال گواهی نامه میشه به شهادت شهود هم استناد کرد؟

نیریزی
3 سال قبل

سلام خسته نلتشید میشه لطفا بفرمایید هزینه شما برای قبولی دعوای ابطال گوتهی نامه ثبت اختراع چقدره تقریبا؟

مهری
3 سال قبل

سلام وقت بخیر برای دادخواست ابطال گواهی نامه ثبت اختراع میشه به چه چیزهایی استناد کرد؟

عسگری
3 سال قبل

سلام و خسته نباشی برای ابطال گواهی نامه ثبت اختراع میشه از طریق اداره ثبت اقدام کرد؟