مجازات توهین در فضای مجازی

مجازات جرم توهین در فضای مجازی در سال جدید چیست؟ آیا توهین در عالم واقع، تفاوتی با توهین در فضای مجازی مانند تلگرام، واتساپ، اینستاگرام و غیره دارد؟ برای شکایت از توهین در فضای مجازی باید چه ادله اثباتی داشته باشیم؟ جدیدترین مجازات جرم توهین اینترنتی چیست؟ با ما همراه باشید.

جرم توهین و مجازات آن مطابق قانون جدید کاهش زندان

وکیل جرایم رایانه ای میگوید: اگر کسی نسبت به دیگران الفاظ رکیک بکار ببرد، یا به دیگران فحاشی نموده و استعمال الفاظ موهن در حق ایشان بکار ببرد، مرتکب جرم توهین شده است. لذا به مجازات قانونی این جرم محکوم میشود. اما نکته مهم این است که جدیدنرین مجازات این جرم چیست؟ آیا مجازات توهین در فضای مجازی نیز به روز شده است؟ اگر این جرم در فضای اینترنتی رخ بدهد، چه؟ آیا مجازات توهین اینترنتی در ۱۴۰۱ تغییر کرده؟

همه ما میدانیم که ممکن است جرم توهین در فضای مجازی رخ دهد. مانند آنکه کسی از طریق ارسال پیام در تلگرم یا واتساپ به دیگری توهین نماید. به وی ناسزا گفته و در متن چت و گفت و گوی طرفین، الفاظ رکیک به وی بگوید. حال این پرسش مطرح میشود که مجازات توهین در فضای مجازی چه چیزی میباشد؟ اکنون مجازات جرم توهین وفق ماده ۶۰۸ بیان میگردد. و سپس مجازات این جرم مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب ۲۳/۲/۱۳۹۹ ارائه میگردد.

مجازات جرم توهین در فضای مجازی مانند تلگرام و واتساپ و غیره تا پیش از تصویب قانون کاهش مجازات، اگر مطابق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی تعیین میگردید، شلاق تا ۷۴ ضربه و جزای نقدی از پنجاه هزار ریال تا یک میلیون ریال بوده است. به موجب بند ج ماده ۱ قانون جدید کاهش مجازات حبس تعزیری، نوع و میزان مجازات مذکور تغییر یافته است. وکیل کیفری میتواند با استناد صحیح به قوانین جاری و جدیدالتصویب بهترین دفاع از متهم را ارائه نموده، و تقاضای اعمال مقررات تخفیف در مجازات را برای موکل، به جهت رعایت جدیدترین مجازات توهین در فضای مجازی، از محکمه خواستار شود.

به روزترین مجازات توهین در فضای مجازی وفق قانون جدید

خوب است در ابتدا گفته شود که جرایم تعزیری بر حسب میزان و نوع مجازاتهایشان در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی به ۸ درجه تقسیم شده اند. در این تقسیم بندی و درجات مذکور در این ماده ۱۹، درجه ۶ دربردارنده انواع مجازاتهای مختلف میباشد. یکی از مجازاتهای مندرج در درجه ۶ ماده ۱۹ جزای نقدی بیش از ۲۰ میلیون ریال تا ۸۰ میلیون ریال میباشد. قانون جدید کاهش زندانها در خصوص مجازات توهین در فضای مجازی شلاق تعزیری تا ۷۴ ضربه را حذف نموده و صرفا جزای نقدی درجه ۶ را تعیین نموده است.

  • نکته: مطابق قانون اصلاح جزای نقدی، جزای نقدی درجه ۶، به میزان ۶ تا ۲۴ میلیون تومان میباشد.
◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل برای شکایت از توهین در فضای مجازی

جدیدترین مجازات توهین در فضای اینترنتی

آخرین مجازات جرم توهین در فضای مجازی یا سایبری چه میباشد؟ یعنی مجازات توهین انترنتی در سال جدید چیست؟ خوب است بدانید با اعمال کلیه مقررات جدیدالتصویب، اعم از قانون کاهش حبس تعزیری و اصلاح جزای نقدی، میتوان گفت به روزترین و آخرین مجازات جرم توهین در فضای مجازی اگر از مصادیق ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه ای باشد، دربردارنده مجازات ۴۵ روز تا یک سال، یا جزای نقدی به مبلغ ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال، یا اعمال هر دو مجازات در حق مرتکب جرم میباشد.

عقیده نگارنده بعنوان وکیل پایه یک دادگستری

سیاست های کیفری بر مبنای زندان زدایی، قابل ستایش و استقبال میباشد. سخت گیری های قانونی در محکومیت اشخاص به تحمل حبس تعزیری و درنهایت حذف مصادیق کم و کوچک زندان قابل تقدیر است. ولیکن تکلیف نظام سزادهی چه میشود؟ تکلیف کیفردهی و تحمل عقوبت جرم چه میشود؟ مجازات توهین در فضای مجازی در قانون پیشین دربردارنده جزای نقدی تا ۱۰۰ هزار تومان بوده که به کرات مورد تمسخر و نیشخند مرتکبین واقع میگردید.

آنچه که در قانون قبلی مورد دلگرمی بزه دیده از طرح دعوا و سپری نمودن مسیر دشوار اثبات جرم میبود، محکومیت بزهکار بر تحمل ضربات شلاق تعزیری بوده است که موجب طیب خاطر شاکی میگردید. حال که وفق قانون جدید جزای نقدی بعنوان مجازات توهین در فضای مجازی افزایش یافته است، میتوان بعنوان عقوبت سنگین تری برای مرتکب قلمداد گردد.

ولیکن تکلیف شلاق تعزیری چه میشود؟ خوب است بطور خلاصه بیان شود. از این به بعد، مرتکب جرم توهین ساده که مصداق ماده ۶۰۸ تعزیرات است، صرفا و صرفا به پرداخت جزای نقدی در حق دولت محکوم میشود. دیگر خبری از شلاق تعزیری هم نیست. از نخست زندان هم که نداشت. لذا بزه دیده شخص عادی جامعه است، مورد توهین یک فرد عادی جامعه است، ولیکن مجازات این جرم، پولی است که به حساب دولت واریز میشود. آن هم در قالب پرداخت جزای نقدی بعنوان مجازات توهین!

ولیکن اگر مورد از مصادیق توهین در فضای مجازی باشد، شاید بتوان بر اعمال مجازات مندرج در ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه ای امیدوار بود.

مراحل شکایت از توهین در فضای مجازی

وکیل سایبری میگوید: نخستین گام تنظیم شکواییه و طرح دعوا میباشد. پس از تشکیل پرونده و استناد صحیح به ادله قابل قبول در مقام اثبات دعوا، پیگیری پرونده جرایم رایانه ای از طریق دادسرای ویژه به رسیدگی به جرایم سایبری محقق میگردد. شاکی راسا یا توسط وکیل جرایم سایبری متخصص و مجرب در دادسرا حاضر شده و اظهارات خویش را ارائه میدارند.

در جهت بررسی برخی از مستندات و پاسخ برخی از استعلامات، پرونده توهین در فضای مجازی به پلیس فتا ارجاع میگردد. زیرا نیاز به بررسی گوشی، محتویات آن، ردیابی و درج مشخصات و اطلاعات مشتکی عنه و بررسی محتویات واتساپ یا تلگرام و غیره میباشد که باید توسط پلیس فتا انجام شود. پلیس فتا بعنوان ضابط دادگستری نقش به سزایی در تکمیل اطلاعات پرونده خصوصا مشخصات و آدرس متهم ایفا نموده و نتیجه تحقیقات خود را در قالب گزارش به مرجع صالح ارسال میدارد. بنا بر توصیه ضابطین دادگستری در قالب این مقاله اطلاع رسانی میشود که از کارشناسان پلیس فتا پرسش نکنید که به روزترین مجازات توهین در فضای مجازی چیست؟ زیرا ایشان تکلیف به پاسخگویی، آنهم در مورد حکمی که صدور آن به مولفه های بسیاری بستگی دارد، ندارد. لذا بهترین کار این است که از وکیل متخصص و باتجربه، آخرین مجازات توهین در فضای مجازی را جویا شوید.

  • نکته: بهترین کار این است که همواره مقالات حقوقی مختلف را از بهترین سایت های معتبر مطالعه نمایید.

یکی از تفاوت های توهین در فضای واقعی با فضای مجازی

یکی از تفاوت های توهین در فضای واقعی با فضای مجازی و سایبری همین مورد است. در پرونده کیفری با موضوع جرم توهین در فضای غیرمجازی یعنی دنیای واقعی، ((مانند آنکه یکی در صف نانوایی به دیگری فحاشی نموده و الباقی منتظران در صف که شاهدان وقوع جرم میباشند)) دیگر محمل و محلی برای انجام تحقیقات توسط پلیس فتا وجود نداشته و بلکه این امر، یعنی انجام سایر تحقیقات مقدماتی مانند تحقیقات محلی بعهده ضابطان دادگستری یعنی کلانتری های میباشد. مضافا آنکه موضوع از مصادیق بارز جرم توهین ساده میباشد. لذا داخل در مقررات جرایم رایانه ای نیست.

بعد از طی شدن مراحل فوق، به متهم ابلاغ میشود که به همراه وکیل دادگستری در زمان مشخصی نزد شعبه بازپرسی یا دادیاری حاضر شود. جلسه تفهیم اتهام برگزار و بعد از آن از متهم قرار تامین کیفری مناسب اخذ میگردد. نوع و میزان قرار تامین کیفری متناسب با ضرر و زیان و خسارت وارد شده بر شاکی میباشد. زیرا باید پوشش دهنده آن باشد. سپس بعد از اعلام ختم رسیدگی در دادسرا و اخذ آخرین دفاع از متهم قرار نهایی از دادسرا صادر میگردد.پرونده برای صدور حکم دادگاه که ممکن است برائت باشد، یا جدیدترین مجازات توهین باشد، به دادگاه ارسال میگردد.

◁◁ بیشتر بدانید:  نحوه شکایت و رسیدگی به جرم ارسال پیامک توهین آمیز

مجازات توهین در شبکه های اجتماعی
مجازات توهین در شبکه های اجتماعی

وکیل جرایم فضای مجازی

مجازات توهین در فضای مجازی از این حیث که در عالم واقع رخ نداده است، تفاوتی در میزان و نوع مجازات ندارد. لذا همان مجازات مندرج در ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه ای، بعنوان جدیدترین و به روزتری مجازات توهین در فضای مجازی، با اعمال تغییرات، مورد حکم قرار میگیرد. به عبارت دیگر مجازات توهین در فضای در سال جدید، دربردارنده ۴۵ روز تا یک سال حبس، یا جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال، یا هر دوی آنها خواهد بود. بهترین توصیه به متهمان، اخذ وکیل متخصص و باتجربه و دانا و آگاه به قوانین روز میباشد. تا بتواند به قوانین مدون جدیدالتصویب بخوبی استناد نموده و موجبات تخفیف در تعیین مجازات را برای متهم فراهم آورد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا همواره پیشتاز در ارایه بهترین نوع از خدمات حقوقی و وکالت در دعاوی میباشد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۵ میانگین امتیاز: ۴.۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

30 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
ی.س
4 ماه قبل

با سلام، در حال حاضر و در قانون جدید مجازات توهین و فحاشی در فضای مجازی، پخش شماره تلفن در مجازی، ایجاد مزاحمت در مجازی و مزاحمت درب منزل چیست؟ در صورت جزای نقدی یا شلاق مقدار آن از چقدر است و در صورت حبس مدت آن از چقدر است؟ ممنون از شما بابت پاسخگویی به سوالات.

زهرا قاسمی
10 ماه قبل

سلام خسته نباشید، من به یک آقای توهین کردم او از دست من شکایت کرده، چه مجازاتی داره؟

آناهیتا
1 سال قبل

با سلام و عرض ادب. وبلاگی دارم که اونجا به صورت ناشناس روزمرگیامو می نویسم. فردی برای یکی از نوشته هام نظر توهین آمیز جنسی و فحش نوشته. امکان پیگری از طریق پلیس فتا وجود داره یا خیر؟ با تشکر.

Ashkan
1 سال قبل

سلام خسته نباشید. آیا فردی ناشناس که توی روبیکا با اون درگیری لفظی داشتم و هیچ شماره و ایدی از اون ندارم رو میتونم ازش شکایت کنم؟ یعنی پلیس فتا میتونه پیداش کنه؟ چون نه ایدی از اون دارم و نه شماره ای و نه میشناسمش.

نگار
1 سال قبل

سلام وقت بخیر، فردی چندین بار توسط ایمیل، پیامک،تماس تلفنی و در فضای مجازی به من افترای رابطه غیرمشروع و اهانت هایی کرده. همچنین نوشته که آرزو داره من رو در زندان و یا در حال اعدام ببینه.ردرصورت شکایت فقط مجازات مالی تا ۸میلیون شاملش میشه؟ از نظر اعتبار کاری ضربه بزرگی با این حرف ها به من زده.