مجازات مواد مخدر

مجازات مواد مخدر وفق قانون چیست؟ برای جرایم مربوط به مواد مخدر چه مجازاتهایی مقرر شده است؟ آیا مجازاتهای انواع جرایم مواد مخدر با یکدیگر متفاوت است؟ معیار تعیین مجازات در جرایم مواد مخدر چیست؟ وکیل مواد مخدر بصورت تخصصی پاسخ میدهد.

مجازات مواد مخدر در حقوق ایران

قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۷۶ و اصلاحات و الحاقات ۱۲/۷/۱۳۹۶ معرف انواع جرایم مربوط به مواد مخدر میباشد. در این قانون مواردی از قبیل: حمل، نگهداری، تولید و توزیع و عرضه، استعمال و مصرف، واردات و صادرات هرگونه مواد مخدر مورد جرم انگاری قرار گرفته است. لذا برای هریک از این موارد مجازات تعیین نموده است. به طور کلی میتوان گفت: جزای نقدی، شلاق، حبس، مصادره اموال و اعدام، مجازاتهای مندرج در قانون مرقوم بعنوان مجازات مواد مخدر میباشند.

تفاوت مجازات های انواع مواد مخدر

  • آیا مجازات حمل و نگهداری تریاک با خرید و فروش شیشه تفاوت دارد؟
  • آیا میان مجازاتهای جرایم مربوط به مواد مخدر شدت و حدت وجود دارد؟

قطعا پاسخ مثبت است. وکیل جرایم مواد مخدر میگوید: اگر کسی در حین فروش یک گرم شیشه یا هروئین یا مرفین دستگیر شود، به مجازات جزای نقدی و شلاق محکوم خواهد شد. ولیکن اگر کسی در حین خرید و فروش بیش از سی گرم شیشه دستگیر شود، وفق بند ۶ ماده ۸ قانون مرقوم، مجازات اعدام برای ایشان درنظر گرفته میشود.

  • نکته: وفق ماده ۴۵ قانون فوق الذکر، درصورت وجود شرایط مندرج در آن، مرتکبان جرائمی که در این قانون دارای مجازات اعدام هستند، به حبس درجه یک یعنی تا سی سال زندان و جزای نقدی محکوم خواهند شد.
◁◁ بیشتر بدانید:  قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاقیه آن

مصادره اموال ناشی از جرایم مواد مخدر

اگر در نتیجه خرید و فروش هر یک از انواع مواد مخدر مالی از بزهکار کشف شود به نفع دولت مصادره میگردد. بعنوان مثال حمل و نگهداری یا خرید و فروش ۲۰ کیلوگرم تریاک در مرتبه دوم موجب مصادره اموال ناشی از همان جرم میشود. نکته حائز اهمیت آن است که باید در محکمه ثابت شود که مال و اموال مکشوفه در نتیجه خرید و فروش مواد مخدر بوده است. زیرا هر گونه اموالی که از محل جرایم مربوط به مواد مخدر تحصیل شده باشد، باید به نفع دولت ضبط گردد.

مجازات اقدام به قاچاق مواد مخدر

هرگاه کسی به قاچاق مواد مخدر یا روان گردان های صنعتی غیرداروئی موضوع قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر بطور مسلحانه اقدام نماید، به مجازات اعدام محکوم میشود. این حکم درصورت مصلحت، در محل زندگی مرتکب و در ملا عام اجرا خواهد شد. دلیل اجرای حکم در ملا عام، خصوصا در مورد جرایم مربوط به مواد مخدر به جهت ارعاب عمومی میباشد. یعنی افراد جامعه سرنوشت و عقوبت ارتکاب این دسته از جرایم را دریابند.

  • نکته: ارعاب عمومی به معنای آن است که سایر افراد جامعه درس عبرت گرفته و با ترسیدن آنها از کیفر و مجازات مواد مخدر در حقوق ایران، موجب جلوگیری از ارتکاب جرم توسط ایشان باشد.

مجازات ورود مواد مخدر به داخل زندان

وکیل مواد مخدر میگوید: وفق ماده ۱۲ از قانون معنون؛ هر کس مواد مخدر یا روانگردان های صنعتی غیرداروئی را به داخل زندان یا بازداشتگاه یا اردوگاه بازپروری و نگهداری معتادان وارد نماید، حسب مورد که چه نوع موادی را به چه میزان وارد کرده باشد، به اشد مجازاتهای مذکور در مواد ۴ تا ۹ محکوم میشوند. حال اگر مرتکب، یعنی وارد کننده مواد مخدر از ماموران دولت باشد، به انفصال دایم از مشاغل دولتی محکوم میشود.

  • نکته: مجازات مندرج در ماده مرقوم برای ماموران دولتی، علاوه بر مجازات اصلی از بابت آن مواد میباشد. یعنی مامور دولت هم از شغلش برکنار شده و هم به اشد مجازات مواد مخدر محکوم میشود.

اجاره ملک به دیگری برای مواد مخدر

اگر کسی ملکش را به دیگری اجاره دهد یا واگذار نماید یا برای انجام تولید و توزیع و انبار کردن مواد مخدر مهیا و آماده سازد، به چه مجازاتی بعنوان مجازات مواد مخدر در حقوق ایران محکوم میشود؟ وکیل متخصص مواد مخدر میگوید: وفق ماده ۱۳ آن قانون، هرگاه کسی واحد صنعتی، تجاری، خدماتی یا محل مسکونی خود را برای انبار کردن تولید یا توزیع مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیردارویی مهیا و آماده سازد، یا مورد استفاده قرار دهد، یا بدین منظور در اختیار دیگری قرار دهد، یا کسی بعنوان نماینده با اجازه یا اطلاع مالک چنین نماید، آن واحد یا ملک به نفع دولت ضبط میشود.

  • نکته: موافقت اصولی و پروانه بهره برداری واحد صنعتی یا جواز کسب آن واحد تجاری و خدماتی لغو و ابطال میگردد.

خوب است بدانید افعال و اعمال و رفتارهایی از قبیل استعمال و مصرف مواد مخدر و معتاد بودن و تجاهر به اعتیاد جملگی در این قانون مورد جرم انگاری قرار گرفته و برای مرتکبان مجازات تعیین شده است. ولیکن برای معتادانی که وفق قانون نسبت به درمان و ترک اعتیاد اقدام مینمایند، تمهیداتی را در نظر گرفته است.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل تسخیری در جرایم مواد مخدر

مجازات اتباع جمهوری اسلامی ایران در جرایم مربوط به مواد مخدر

وکیل متخصص مواد مخدر میگوید: چنانچخ اتباع جمهوری اسلامی ایران با هر قصدی اقدام به نگهداری حمل یا قاچاق هر مواد مخدری وفق قانون مرقوم نماید، از زمانیکه حکم ایشان قطعی میگردد به مدت ۱ تا ۵ سال گذرنامه ایشان ابطال شده و ممنوع الخروج از کشور میباشند. حال اگر این اشخاص جرم مواد مخدر را تکرار نمایند، به مدت ۵ تا ۱۵ سال گذرنامه ایشان ابطال و ممنوع الخروج میگردند.

  • نکته: صدور هرگونه گذرنامه برای اتباع ایرانی که در خارج از کشور به سبب جرایم موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر محکوم شده اند، مشمول ممنوعیت موضوع ماده ۱۷ قانون مارالاشاره میباشند.

ملاک برای سابقه کیفری

در جرایم مواد مخدر اگر به محکوم علیه حکم قطعی، شرایط تخفیف اعمال گردد، کدام مجازات وی، سابقه کیفری او محسوب میشود؟ آیا حکم پیشین ملاک عمل است؟ یا حکمی که مجددا صادر شده و درواقع اصلاح شده است، جزو سوابق کیفری شخص به حساب می آید؟ با وکیل مواد مخدر همراه باشید.

مجازات کسی که ادله اثبات جرم را مخفی کند چیست؟

خوب است بدانید وفق قوانین و مقررات مندرج در قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر هرکس عالمانه وعامدانه به امحا یا اخفای ادله اثبات جرم مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیردارویی اقدام کند به یک پنجم تا نصف مجازات اصلی محکوم میشود. در مورد حبس ابد مرتکب به چهار تا ده سال و مورد اعدام به هشت تا بیست سال حبس محکوم میشود.

مجازات اطفال کمتر از ۱۸ سال در حقوق ایران

وکیل متخصص مواد مخدر میگوید: هرکس اطفال و نوجوانان کمتر از ۱۸ سال تمام هجری شمسی و افراد محجور عقلی را به هر نحو به مصرف و یا به ارتکاب هر یک از جرایم موضوع این قانون وادار کند و یا دیگری را به هر طریق مجبور به مصرف مواد مخدر یا روانگردان نماید و یا مواد مذکور را جبرا به وی تزریق نماید و یا از طریق دیگری وارد بدن وی نماید به یک و نیم باربر حداکثر مجازات قانونی همان جرم و در مورد حبس ابد به اعدام و مصادره اموال ناشی از ارتکاب این جرم محکوم میشود.

نکته: در صورت سایر جهات از جمله ترغیب، مرتکب به مجازات مباشر جرم محکوم میشود.

تخفیف مجازات جرم مواد مخدر وفق ماده ۳۸

در صورت وجود جهات تخفیف، دادگاه میتواند مجازاتهای تعزیری مقرره در قانون مرقوم را تا نصف حداقل مجازات آن جرم تخفیف دهد. در صورتی که مجازاتی فاقد حداقل باشد همان مجازات تا نصف تخفیف می یابد. میزان تخفیف در احکام حبس ابد ۱۵ سال خواهد بود. در مورد مجازات اعدام، تقاضای عفو و تخفیف مجازات به کمیسیون عفو ارسال خواهد شد.

نکته: کلیه محکومین به مجازات مواد مخدر در حقوق ایران، اگر پس از صدور حکم به نحوی با نیروی انتظامی یا سازمان عمل کننده همکاری نمایند، و اقدام آنها منجر به کشف شبکه ها گردد، دادگاه صادرکننده رای میتواند با تقاضای نیروی انتظامی و یا سازمان عمل کننده بر اساس اسناد مربوطه، مجازات وی را ضمن اصلاح حکم سابق الصدور تا نصف تخفیف دهد.

اعمال تخفیف در حکم قطعی

اگر فرد سابقا دارای محکومیت قطعی به اعدام باشد، و سپس مشمول عفو یا تخفیف رهبری قرار بگیرد، آنچه که در سابقه کیفری فرد درج شده و ملاک اعتبار است، همان حکم محکومیت به اعدام است. ولیکن اگر حکم قطعی به موجب ماده ۳۸ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مورد اصلاح قرار بگیرد، و حکم سابق الصدور اصلاح شود و مجازات تا نصف، کاهش یابد، ملاک سابقه کیفری شخص، حکمی است که مورد اصلاح و تخفیف قرار گرفته است. بعنوان مثال، محکوم علیه که حکم حبس ابد به علت فروش شیشه یا گراس یا کراک دارد، به موجب اصلاح و اعمال تخفیف، مجازاتش به ۱۵ سال کاهش یافته است. در این فرض، در سوابق کیفری وی، محکومیت به تحمل ۱۵ سال حبس درج میشود، نه محکومیت به حبس ابد.


◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل مواد مخدر

مجازات مواد مخدر در حقوق ایران
مجازات مواد مخدر در حقوق ایران

وکیل پرونده مواد مخدر در تهران

وکلای متخصص و باتجربه موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران میتوانند این اطمینان را به شما بدهند که در کلیه دعاوی کیفری مربوط به جرایم مواد مخدر با اشراف بر قوانین فعالیت مینمایند. با آگاهی از قوانین و مقررات مربوطه در حقوق ایران، میتوانید بهترین دفاع را در پرونده تحت الامر از خویش ارائه نمایید. کلیه امور خود اعم از مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه دفاعیه، وکالت در پرونده امر و شرکت در جلسات رسیدگی را به وکلای موسسه حقوقی ما بسپارید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

8 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مرادی
2 سال قبل

سلام و خسته نباشی خدمت شما من ی سوالی داشتم ی نفربرهای بار اولش ۷۹ کیلو مواد راحمل و نگهداری کرده الان زندان قاضی براش یک ماه بازداشت موقت نوشته آیا میشه ۱۵روز که شد باشند آزاد بشه یانه درضمن همه را خودش گردن گرفته

دادلی
3 سال قبل

سلام خسته نباشید چرا تو ایران مواد مخدر مثل خیلی از کشور ها آزاد نیست؟

طیبه
3 سال قبل

سلام وقت شما بخیر. من مادر پسری هستم که به جرم حمل مواد تو زندان و پولی برای گرفتن وکیل ندارم میشه راهنماییم کنید چکار باید بکنم؟

رادوین
3 سال قبل

سلام خسته نباشید . سوالی داشتم برای ی قاچاق چی حکم ۲۰سال زندان بریدن اما بعدش حکمش عوض شد و شد ۱۰ سال یعنی نصف شد . آخه چطور ممکنه؟