افشا نمودن اسرار بیماران توسط پزشک

آیا پزشکان ملزم و مکلف به حفظ اسرار بیماران میباشند؟ ایا پزشکان باید اسرار بیماران را حفظ کنند؟ در چه مواقعی پزشک مجاز به افشای اسرار بیمار است؟ افشای اسرار بیماران توسط پزشکان چه مجازاتی دارد؟ آیا افشای اسرار بیمار توسط پزشک موجب مسئولیت کیفری برای اوست؟ اگر پزشکی اسرار بیمار را فاش کند مرتکب تخلف شده است؟

تکلیف پزشک به حفظ اسرار بیمار

هنگامیکه بیمار به پزشک مراجعه میکند در ۹۹ درصد مواقع حال نابسامانی داشته و از بیماری یا بیماری های جسمی و روحی رنج میبرد. لذا بر طبق ذات و بالطبیعه انسان بیمار به پزشک پناه برده و وی را مامن و محل امن خویش میداند که در ازای پرداخت وجه و دستمزد و حق الطبابه به پزشک، جان خویش را نیز به وی میسپارد. لذا در راستای تشخیص بسیاری از بیماری ها و در روند انجام بسیاری از معاینه ها، پزشک به بیمار بسیار نزدیک شده و از خصوصی ترین مسائل بیمار مطلع میشود.

حال تصور نمایید اگر پزشکان نسبت به افشای اسرار بیماران اقدام نمایند، آیا سنگ روی سنگ بند میشود؟ چه بسا در بسیاری از موارد انسانها از بروز و بیان اینکه مریض هستند یا از بیماری خاصی رنج میبرند احساس شرم و خجالت کرده و بیماری و مریضی خود را از همه پنهان میدارند. حال اگر افشای اسرار بیماران توسط پزشکان محقق شود، غم و اندوه بیمار علاوه بر بیماری خویش مضاعف خواهد شد از بابت افسردگی ناشی از اطلاع همگان و افشای اسرار بیماری او.

بهترین وکیل برای شکایت از پزشک متخلف

فاش کردن سر مریض توسط پزشک، میتواند موجب تشکیل پرونده کیفری برای پزشک باشد. درست است که تشکیل پرونده در سازمان نظام پزشکی از مصادیق تشکیل پرونده کیفری نمیباشد. ولیکن طرح دعوا در دادسرا و دادگاه کیفری، موجب اقامه دعوای کیفری به صورت تمام عیار است. به همین جهت هم مریض به عنوان شاکی و هم پزشک بعنوان متهم باید از مشاوره حقوقی یک وکیل متخصص جرایم پزشکی بهره ببرد.

سوگند نامه بقراط و افشای اسرار بیماران

پزشکان در طی سوگندی که یاد مینمایند خویش را نسبت به حفظ اسرار بیمار و عدم افشای اسرار بیمار ملزم، متعهد و مکلف مینمایند. لذا همواره وجدان آنها بعنوان ندای درون و نفسی که در صورت بروز اشتباه و خطا انسان را سرزنش مینماید، مراقبت کننده از رفتار پزشکان درخصوص افشا اسرار بیماران میباشد و ایشان را از افشای اسرار بیمار منع مینماید. بیماری هر شخص داخل در موارد احوال شخصیه و زندگی خصوصی او است و چنانچه شخصی مانند پزشک که بنا بر شغل و حرفه خویش از این اسرار مطلع میشود میبایست در حفظ اسرار بیماران و عدم افشای اسرار بیماران کوشا و فعال باشند.

مسئولیت انتظامی و مدنی پزشکان

چنانچه پزشکی نسبت به افشای سر بیمارش اقدام نماید و برای این افشای اسرار بیمار دلیل و علت قانونی نداشته باشد، از بابت مسئولیت انتظامی پزشکی و همچنین از بابت مسئولیت مدنی و جبران خسارت در حق بیمار مسئول شناخته میشود.

مسئولیت انتظامی پزشکان در افشای اسرار بیماران

مطابق ماده ۴ آیین نامه انتظامی سازمان نظام پزشکی، افشای اسرار بیماران تخلف محسوب شده و وفق ماده ۱۴ آیین نامه مذکور، پزشک به صورت کتبی توبیخ میشود و این امر یعنی توبیخ کتبی پزشک در سابقه پرونده پزشکی اش در سازمان نظام پزشکی درج و ثبت میشود.

  • نکته: خوب است بدانید چنانچه پزشکی مکررا اقدام به افشای اسرار بیماران نماید، یعنی افشای سر بیمار را تکرار کند خواه درخصوص همان بیمار باشد یا نباشد و اسرار بیمار دیگری را فاش نموده باشد، به محرومیت از سه ماه تا یکسال از اشتغال به طبابت از بابت تکرار محکوم میشود.

مسئولیت مدنی پزشکان در افشای اسرار بیماران

نظر به قانون مسئولیت مدنی درصورتیکه پزشک مبادرت به افشای اسرار بیماران خویش نماید صحبت از جبران خسارت توسط پزشک در حق بیمار به میان می آید. لذا ممکن است در راستای جبران خسارت وارده ممکن است پزشک به پرداخت خسارت مالی یا عذرخواهی کتبی با درج در جراید یا به هر نحو دیگر مانند فضای مجازی، قرار دادن پست اینستاگرامی یا تلگرامی حاوی دلجویی و معذرت خواهی از بیمار بابت افشای اسرار او محکوم شود.

مسئولیت کیفری پزشکان

  • مسئولیت کیفری پزشکان ناشی از افشای اسرار بیماران به چه صورت است؟
  • مجازات یک پزشک برای فاش نمودن سر بیمارش چیست؟

خوب است بدانید ماده ۶۴۸ قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات مقرر داشته است: اطبا و جراحان و ماماها و داروفروشان و کلیه کسانیکه به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار میشوند هرگاه در غیر از موارد قانونی، اسرار مردم را افشا کنند به سه ماه و یک روز تا یک سال حبس و یا به یک میلیون و پانصد هزار تا شش میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشوند.

لذا چنانچه پزشک نسبت به افشای اسرار بیمار اقدام کند به مجازات مندرج در ماده مرقوم محکوم میشود. و همچنین به تخلف او در سازمان نظام پزشکی نیز رسیدگی میشود. خوب است بدانید برای شکایت از پزشک تحت عنوان مجرمانه افشای اسرار بیمار میبایست به دادسرای ویژه جرائم پزشکی مراجعه نمایید.

افشای اسرار بیماران در چه مواردی مجاز است؟

خوب است بدانید علی رغم تاکید بسیار و مسئولیتهای کیفری انتظامی و مدنی که برای پزشکان درصورت افشای اسرار بیماران، در برخی از موارد افشای سر یک مریض نه تنها مجاز و مشروع میباشد بلکه پزشک به افشای آن مکلف نیز میباشد.

موارد مجاز افشای اسرار بیماران از قرار ذیل است:

  •  دستور مقام قضایی مبنی بر ارسال اطلاعات و سابقه پرونده پزشکی بیمار
  • ماده ۱۳ قانون جلوگیری از بیماری های آمیزشی و واگیردار نظر به آثار زیانبار و جبران ناپذیر برخی از این بیماری ها برای افراد جامعه حداقل میبایست به اطلاع افراد خانواده بیمار برسد.
  • رضایت بیمار بر مبنای اطلاع رسانی و اقدامی همنوع دوستانه درجهت بازگو کردن نوع و اسرار بیماری اش برای افزایش اطلاع سایر افراد جامعه و درواقع کمک به بقیه، موجب منتفی شدن عنوان مجرمانه افشای اسرار بیماران برای پزشک میشود.

فاش کردن سر مریض توسط پزشک را در کجا مطرح کنیم؟

افشای اسرار مریض در صورتی که دارای مجوز قانونی نباشد، موجب ایجاد مسئولیت برای پزشک متخلف میشود. نخستین گام، تنظیم شکواییه به نحو صحیح و قانونی میباشد. سپس باید شکواییه را از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانید. در ادامه مراحل دادسرا و دادگاه را حسب پیگیری های لازم و به پیرو ابلاغ های قضایی، طی نمایید.


◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل شکایت از پزشک

شکایت از پزشک بابت افشای اسرار بیمار
شکایت از پزشک بابت افشای اسرار بیمار

شکایت از پزشک بابت افشای اسرار بیمار

برای مشاوره با وکیل جرایم پزشکی به منظور تنظیم لایحه، تنظیم شکواییه شکایت از پزشک بابت افشا نمودن اسرار بیمار، مطالبه خسارت از پزشک خاطی و یا سایر سوالات حقوقی در رابطه با چگونگی طرح دعوای افشا نمودن اسرار بیماران با ما تماس بگیرید.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران متشکل از وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه در زمینه دعاوی پزشکی این نوید را به شما بیماران عزیز می دهد که در صورت اعتماد به مجموعه ما با کیفیت ترین و حرفه ای ترین خدمات را دریافت نموده و در کوتاهترین زمان ممکن به نتیجه دلخواه و حقوق از دست رفته تان خواهید رسید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۹ میانگین امتیاز: ۴.۶]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

16 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
حقشناس
3 سال قبل

سلام امیدوارم سلامت باشید بابت لایحه ای که برای بنده نوشتید خیلی خیلی سپاسگزارم از وکیل با تجربه و کاربلد

ضیاملک
3 سال قبل

ببخشید این مجازات حبس و جزای نقدی که برای افشای راز بیماران در نظر گرفته شده فقط شامل پزشکان بیمارستان های دولتی هست؟

مهری
3 سال قبل

مشاورین خوبی دارید چقدر خوب صحبت میکنن و راهنمایی میدن خیلی راضی بودم

شادمان
3 سال قبل

سلام وقت بخیر
میخواستم ببینم میشه فقط برام یه شکواییه شکایت از پزشک بابت افشای اسرار تنظیم کنید. امکان مراجعه حضوری ندارم. با سپاس

سما
3 سال قبل

سلام لطف میکنید بگید مراحل و نحوه شکایت از پزشک چه جوریه و باید از کجا شروع کنم؟