رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع

رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع چه اثری دارد؟ آیا رضایت و گذشت شاکی موجب مختومه شدن پرونده کیفری رابطه نامشروع میشود؟ جرم رابطه نامشروع قابل گذشت است؟ تصمیم دادگاه و رویه عملی محاکم با توجه به گذشت شاکی در این جرم چگونه است؟ وکیل کیفری پاسخ میدهد.

اثر اعلام رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع

وکیل کیفری می گوید: پرونده رابطه نامشروع به دو طریق اعلام جرم توسط ضابط یا شکایت شاکی به جریان می افتد. شکایت شاکی بر مبنای وقوع رابطه نامشروع اغلب در مواردی از قبیل شکایت شوهر از زن یا زن از شوهر خویش یا ولی و سرپرست مانند پدر یک دختر طرح و اقامه دعوا صورت میپذیرد. در این دعاوی شاکی خصوصی میتواند در پرونده کیفری اعلام رضایت نماید.

با اعلام گذشت شاکی خصوصی در پرونده رابطه نامشروع، وی از روند رسیدگی خارج شده و دیگر ابلاغ اوراق قضایی به ایشان صورت نمیپذیرد. از طرفی این امر، موجب مختومه شدن پرونده کیفری نمیشود. زیرا جرم نامشروع دارای جنبه عمومی بوده و صرف رضایت کسی که آغاز دعوا با طرح شکایت ایشان بوده است، موجب مختومه شدن پرونده نمیشود.

  • نکته: جنبه عمومی جرم رابطه نامشروع موجب عدم اثر رضایت شاکی در بسته شدن پرونده میشود.

در پرونده ها و دعاوی کیفری که دارای جنبه عمومی بوده و آغاز دعوا با اعلام ضابطان دادگستری انجام میشود، مانند رابطه نامشروع، دیگر اعلام گذشت شاکی موضوعیت نداشته و سالبه به انتفا موضوع میباشد. زیرا دعوا با شکواییه شاکی آغاز نشده است. به طور کلی میتوان گفت در کلیه جرایمی که دارای جنبه عمومی بوده و دادستان بعنوان مدعی العموم مدافع حقوق جامعه میباشد، رضایت شاکی حسب مورد موجب صدور موقوفی یا منع تعقیب نمیشود. در برخی از موارد تحقق این امر، میتواند موجب تقاضای اعمال مقررات تخفیف در مجازات باشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  نمونه شکواییه شکایت از رابطه نامشروع

قابل گذشت نبودن جرم رابطه نامشروع

رابطه نامشروع از جمله جرایم غیرقابل گذشت است. غیرقابل گذشت بودن یک جرم به معنای وجود جنبه عمومی در آن است. جنبه عمومی در هر جرم مانند جرم مذکور، موجب آن میشود که رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع، موجب خاتمه یافتن پرونده نگردد. زیرا از حیث وجود جنبه عمومی به پرونده کیفری رسیدگی صورت پذیرفته و ادامه می یابد. قابل گذشت بودن یک جرم توسط مقنن معین میگردد. قانونگذار نیز در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی، کلیه جرایم قابل گذشت را احصا نموده است.

  • نکته: جرایمی که به موجب قانون، قابل گذشت اعلام نگردیده اند، مانند جرم رابطه نامشروع، غیرقابل گذشت بوده و رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع بلااثر خواهد بود.

تصمیم دادگاه نسبت به رضایت شاکیان در پرونده های روابط نامشروع چیست؟

وکیل روابط نامشروع میگوید: خوب است بدانید که قوانین جزایی و کیفری کشور ما مطابق فقه اسلامی، قاضی را بر پوشانیدن جرم و عدم کشف و تفحص در جرم رابطه نامشروع تشویق کرده است. قضات رسیدگی کننده به چنین دعاوی نیز، طرفین دعوا را بر عدم اقرار در این زمینه دلالت و ارشاد مینماید. حال تصور نمایید در یک پرونده کیفری با موضوع مرقوم، رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع حاصل میگردد. اکنون رویه عملی چه خواهد بود؟ آیا قضات همچنان با سختگیری وفق قوانین و مقررات برخورد کرده و از حیث جنبه عمومی جرم، رسیدگی را ادامه میدهند؟ یا خیر، و به دلیل رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع، از رسیدگی خودداری کرده و پرونده را مختومه اعلام مینمایند؟ برای پاسخ به پرسش فوق باید میان دو شرایط قایل به تفکیک شویم.

رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع بدون دلیل

در اکثر پرونده ها و دعاوی کیفری با موضوع جرم مذکور، اگر در کنار اعلام رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع، دلیل دیگری وجود نداشته باشد، رسیدگی به جرم فوق الاشاره به دلیل فقدان ادله اثبات دعوا، یا کافی نبودن ادله اثباتی، متوقف شده و حسب مورد قرار منع یا موقوفی یا حکم برائت ایشان صادر میگردد. زیرا ادامه روند رسیدگی ولو از حیث جنبه عمومی جرم نیز نیازمند دلیل و مدرک و ادله اثبات دعوا میباشد.

رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع با ادله اثبات

تصور نمایید در پرونده کیفری رابطه نامشروع، ادله اثبات جرم به نحو قانونی و موثر و مفید در مقام اثبات و استناد وجود دارد. مانند فیلم و عکس غیرقابل ایراد یا اقرار طرفین وفق مفاد و مقررات قانونی. در این فروض، رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع، همچنان که موجب مختومه شدن پرونده نمیگردد، به دلیل وجود ادله قابل قبول، رسیدگی به جنبه عمومی جرم، ادامه یافته و حکم محکومیت طرفین نیز صادر میگردد.

◁◁ بیشتر بدانید:  اثبات رابطه نامشروع با شاهد چگونه صورت میگرد؟

رضایت شاکی در جرم رابطه نامشروع
رضایت شاکی در جرم رابطه نامشروع

وکیل پرونده رابطه نامشروع

وکلای متخصص و حرفه ای موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در کلیه دعاوی خویش بر حسب انجام وظیفه اخلاقی خود، اقدام به برقراری صلح و سازش میان طرفین مینمانید. چه بسا در مواردی همچون رضایت شاکی در پرونده رابطه نامشروع، به صرف اعلام گذشت شاکی و خروج وی از دعوا، وکیل کیفری بتواند به نیکی از موکل دفاع نموده و با تبرئه ایشان موجبات عدم مجازات وی را فراهم آورد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۵۲ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

50 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
کیا
2 ماه قبل

درود بر شما، بنده از همسرم و یه آقای دیگه به جرم روابط نامشروع شکایت کردم. هر دو شون با مدارک که ارائه دادم محکوم شدن و اقرار هم کردن که مرتکب شدن برای همسرم رضایت دادم ولی اون آقا رو رضایت ندادم. دادگاه رای داد ۹۹ ضربه شلاق تعزیری. حالا میخوام بدونم برای اون آقا چه اتفاقی می افته؟ در ضمن اون اقا متاهل کارمند دولت هست.

نفس
11 ماه قبل

سلام یکی از دوستان خانمش به رابطه نامشروع و زنا از ایشون شکایت کرده و الان سال هاست از این شکایت میگذره و جدا شدن، خیلی وقته به نظر شما قاضی چه حکمی میده و اینکه شکایت این خانم هنوز هم ادامه داره یا خیر؟

علی
1 سال قبل

سلام بنده به خانمم و یک نفر شکایت رابطه تلفنی کرده ام. الان میخواهم بهشون رضایت بدم آیا میتوانم؟ همچنین پرونده اگر مختومه شد، آیا می‌شود در آینده دوباره به آن شخص در مورد همین مسئله شکایت کرد؟

الهه ارمندئی
1 سال قبل

سلام، من برای رابطه نامشروح شوهرم رضایت دادم و الان دو روزه طلاق گرفتم میشه رضایت رو پس گرفت؟

سجاد
1 سال قبل

سلام بنده رابطه نامشروع مادون زنا داشتم بایه خانمی رای دادگاه اولیه ۹۹ ضربه شلاق تعزیری و ۲سال تبعید به عنوان مجازات تکمیلی برام بریدن. الان تجدیدنظر اعتراض گذاشتم ولی شاکی رضایت نمیده حالا میتوان این محکومیت ها روبه جزای نقدی تبدیل نمود یا خیر؟