نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع از نظر حقوقی جرم محسوب می شود. مالک اختراع می تواند شکایت حقوقی و یا کیفری علیه شخص نقض کننده مطرح نماید.
نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع شامل چه کارهایی می شود؟
نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع با توجه به نوع اختراع که فرآیند باشد یا محصول متفاوت است و به همین ترتیب اعمال نقض مربوط به آن هم دارای تفاوت هایی است.
وکیل ثبت اختراع در ادامه به صورت خلاصه اعمالی را که سبب نقض حقوق ناشی از اختراع به صورت مشترک میان فرآیند و محصول می شود را بیان می دارد:
۱- تولید غیر مجاز
وکیل ثبت اختراع در شرح عنوان فوق می گوید، همانطور که پیش تر بیان شد ساخت و تولید اختراع یکی از مصادیق حقوق انحصاری صاحب کالا به شمار می آید و اگر فرد دیگری اقدام به اینکار نماید ناقض حقوق صاحب کالا در نظر گرفته می شود.
وکیل ثبت اختراع در تکمیل مطلب فوق بیان می دارد، اگر اختراع صورت گرفته محصول باشد تولید آن نقض حقوق محسوب می شود و زمانی که اختراع فرآیند باشد، استفاده از آن فرآیند و تولید محصولاتی که مستقیما از آن فرآیند به دست می آید نقض حقوق محسوب می شود.
۲- نگهداری، فروش و عرضه برای فروش غیر مجاز
وکیل ثبت اختراع این عمل خلاف حقوق مخترع را بدین نحو شرح می دهد، همانطور که پیش تر بیان شد نگهداری، فروش و عرضه برای فروش یکی از حقوق انحصاری صاحب اختراع می باشد و اگر فردی اقدام به این اعمال نماید حقوق صاحی حق را نقض کرده است.
وکیل ثبت اختراع مطلب فوق را اینگونه ادامه می دهد، مصادیق ذکر شده به صورت کلی زمانی موجب نقض حقوق ناشی از اختراع می شوند که برای فروش و کسب منفعت باشد به عنوان مثال اگر فردی محصول ناشی از اختراع را خریداری کند و به قصد مصرف نگهداری نماید این فرد را نمی توان ناقض حقوق ناشی از اختراع مورد تعقیب قرار داد بلکه باید این فرد محصول فوق را به قصد فروش و عرضه نگهداری نماید تا بتوان او را ناقض حقوق شمرد و اینکه اگر فردی محصول ناشی از اختراع را به تعداد محدود خریداری نماید و بعدا بفروشد این کار را نمی توان ناقض حقوق شمرد.
۳- واردات غیر مجاز
وکیل ثبت اختراع واردات غیر مجاز را به بیان ساده اینگونه توضیح می دهد، همانطور که پیش تر بیان شد وارد کردن محصول ناشی از اختراع از حقوق انحصاری صاحب کالا محسوب می شود و دلیل آن هم این می باشد که ممکن است فردی در خارج از ایران اقدام به تولید کالای تحت حمایت دولت ایران نماید و از طریق واردات وارد ایران نماید و اقدام به فروش کالای مذکور نماید و اینکار سبب تضییع حقوق صاحب حق اختراع محسوب می شود. البته لازم به ذکر است که این حق برای صاحب حق اختراع محل مناقشه است و اینکه آیا این حق مطابق با قانون ایران قابل پیگیری است یا خیر مردد می باشد.
۴- استعمال غیر مجاز
وکیل ثبت اختراع در تشریح عنوان فوق بیان می دارد، استعمال غیر مجاز در مواردی که اختراع یک فرآیند می باشد قابل تحقق است به شکلی که فردی فرآیند اختراع شده را استعمال نماید و اقدام به تولید کالا کند، این فعل نقض حقوق دارنده برگه اختراع محسوب شده و قابل پیگیری می باشد.
حقوق دارنده گواهینامه ثبت اختراع چیست؟
وکیل ثبت اختراع در پاسخ به پرسش فوق بیان می دارد، پس از اینکه مخترعی اختراع خود را ثبت می کند و شرایط ثبت اختراع را به صورت کامل رعایت می کند گواهینامه ثبت اختراع برای مخترع صادر می گردد و قانون حقوقی برای این فرد در نظر می گیرد تا از سو استفاده دیگر افراد جلوگیری نماید، چرا که ممکن است پس از اینکه اختراعی از سوی فردی صورت گرفت افراد دیگر با در اختیار داشتن منابع مالی قوی تر اقدام به تولید محصول با تیراژ بالا نمایند و حقوق مخترع در این فرآیند در نظر گرفته نشده و متضرر شود به همین خاطر قانون این حق را برای صاحب گواهینامه اختراع در نظر گرفته است که در صورت تجاوز افراد دیگر به حقوق در نظر گرفته شده، در محاکم علیه این فرد طرح دعوی نماید.
وکیل ثبت اختراع در ادامه عنوان می دارد قانونگذار در ماده ۱۵ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری حقوق مخترعی که اقدام به دریافت گواهینامه ثبت اختراع برای اثر خویش نموده است را به شرح ذیل اعلام داشته است:
حقوق قانونی مخترع
الف ـ بهره برداری از اختراع ثبت شده در ایران توسط اشخاصی غیر از مالک اختراع، مشروط به موافقت مالک آن است. بهره برداری از اختراع ثبت شده به شرح آتی خواهد بود:
۱ ـ در صورتی که اختراع در خصوص فرآورده باشد:
اول ـ ساخت، صادرات و واردات، عرضه برای فروش، فروش و استفاده از فرآورده.
دوم ـ ذخیره به قصد عرضه برای فروش، فروش یا استفاده از فرآورده.
۲ ـ درصورتی که موضوع ثبت اختراع فرآیند باشد:
اول ـ استفاده از فرآیند.
دوم ـ انجام هر یک از موارد مندرج در جزء (۱) بند (الف) این ماده درخصوص کالاهایی که مستقیماً از طریق این فرآیند به دست میآید.
ب ـ مالک میتواند با رعایت بند (ج) این ماده و ماده (۱۷) قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری علیه هر شخص که بدون اجازه او بهرهبرداری های مندرج در بند (الف) را انجام دهد و به حق مخترع تعدی کند و یا عملی انجام دهد که ممکن است منجر به تعدی به حق مخترع شود، به دادگاه شکایت کند.
نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع چگونه است؟
نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع یعنی هر شخصی که بدون اجازه صاحب حق اختراع یا قائم مقام وی به هر عنوانی اعمالی را انجام دهد و موجب تجاوز به حقوق دارنده گواهینامه ثبت اختراع گردد.این اقدام یعنی حقوق مخترع را نقض کرده و دارنده گواهینامه ثبت اختراع می تواند شخصا یا توسط وکیل متخصص دعاوی اختراعات علیه این فرد طرح دعوی نماید.
البته باید توجه داشت با توجه به اینکه اختراع شامل دو نوع اختراع محصول یا اختراع فرآیند می باشد مسلما نقض حقوق دارنده گواهینامه ثبت هر یک از اختراعات فوق الذکر نیز دارای تفاوت هایی می باشد.
آیا نقض حقوق مخترع استثناء دارد؟
وکیل ثبت اختراع با در نظر گرفتن قانون و نظریه دکترین به پرسش فوق اینگونه پاسخ می دهد، برخی از اعمال هر چند جزو حقوق انحصاری دارنده گواهینامه ثبت اختراع محسوب می شوند اما قوانین ملی کشورها آن ها را به عنوان استثناء بر حقوق صاحب اختراع در نظر گرفته است و قانون انجام این اعمال را نقض حقوق صاحب حق اختراع در نظر نمی گیرد که این استثنائات به شرح ذیل می باشد:
الف) محصول اختراعی صرفا برای اهداف آموزشی و تحقیقاتی استفاده شود.
ب) کالای اختراعی با اجازه صاحب حق در بازار عرضه شده باشد.
ج) کالای اختراعی در وسیله نقلیه ترانزیت مورد استفاده قرار گرفته باشد.
د) کالای اختراعی توسط شخصی ساخته شده باشد یا مورد استفاده قرار گرفته باشد که برای اینکار دارای حقوق ویژه باشد.
ه) کالای اختراعی با مجوز مخصوص دولت مورد استفاده قرار گرفته باشد.
وکیل ثبت اختراع در ادامه بیان می دارد، موارد پیش گفته از موارد استثنا می باشند در نتیجه اگر نقض حقوقی در راستای موارد بالا صورت گیرد، دعاوی اختراعات در این زمینه قابل طرح نمی باشد.
نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع چگونه شناخته می شود؟
نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع در ایران دارای ملاک مشخص نمی باشد. ملاک تشخیص نقض در کشور های مختلف با توجه به قوانین و مقررات تعیین شده برای آن کشور متفاوت است و دارای رویه خاص و مشخص نمی باشد و در نهایت با توجه به اینکه تمامی دعاوی نقض حقوق دارنده گواهینامه ثبت اختراع بر مبنای ادعای صاحب حق صوت می گیرد ملاک بررسی این ادعا نظر قاضی رسیدگی کننده می باشد و در ایران قانون ثبت اختراعات در ماده ۶۰ انجام هر عملی را که موجب نقض حق دارنده گواهینامه ثبت اختراع شود را جرم دانسته و قابل تعقیب تشخیص داده است.
وکیل متخصص دعاوی اختراعات در ادامه بیان می دارد بدیهی است که نقض حقوق دارنده گواهینامه ثبت اختراع باید در ایران صورت گیرد چرا که قوانین مربوط به ثبت اختراع سرزمینی بوده و اختراعات ثبت شده در هر کشوری تحت حمایت همان کشور است و در کشورهای دیگر حمایتی از این حق صورت نمی گیرد.
وکیل ثبت اختراع در تهران
با توجه به اینکه حقوق ناشی از اختراع و قوانین مرتبط با آن دارای عمر طولانی نمی باشند و عمدتا از قوانین جدید می باشند عموما بیشتر وکلا به جهت تخصصی بودن این حوزه و رایج نبودن پرونده های دعاوی اخترعات علاقه ای به فعالیت در این عرصه ندارند لذا در همین راستا موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا برای رفع نیاز مخترعان عزیز و دفاع از حقوق ایشان اقدام به تشکیل دپارتمانی تخصصی از وکلای متخصص در زمینه دعاوی اخترعات نموده است و تلاش دارد تا با ارائه خدماتی تخصصی و به روز، رضایت شما هموطنان عزیز را جلب نماید. برای اخذ مشاوره یا طرح دعوا و همچنین دفاع از دعاوی مطروحه در زمینه اختراعات با وکیل ثبت اختراع موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران تماس بگیرید.
سلام و وقت بخیر. اگه اختراع ثبت شده ای باطل بشه بازم میشه اونو بعد از رفع نقص احیا نمود؟
با سلام برای پاسخ دقیق به این موضوع باید علت ابطال بررسی گردد. در پاره ای از مواقع این امکان وجود خواهد داشت.
سلام خسته نباشید میشه بفرمایید دستمزد شما در قبول این پرونده ها چطور مشخص میشه؟
با سلام برای مشخص شدن این امر شما میبایست به موسسه مراجعه نموده تا پرونده شما مورد بررسی قرار گیرد و سپس دیگر مسائل روشن خواهد شد.
سلام میخواستم بپرسم در پرونده شکایت در باب نقض حقوق ناشی از ثبت اختراع اگر رضایت شاکی جلب شود روند پرونده چگومه خواهد بود؟
با سلام اگر رضایت شاکی جلب شود پرونده بسته خواهد شد چرا که این جرم جزء دسته جرائم قابل گذشت میباشد.
سلام خسته نباشید . میشه بفرمایید هزینه قبول این چنین پرونده ای چقدره؟
با سلام پرونده شما ابتدا میبایست مورد تحقیق و بررسی دقیق واقع شود و پس از آن جنبه های دیگر روشن خواهد شد.
سلام وقتتون بخیر . میخواستم بدونم ماده قانونی مربوط به نقض ناشی از ثبت اختراع در کشور ما چیه؟ ممنون میشم جواب بدید.
با سلام ماده ۶٠ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مربوط به این موضوع میباشد.