معاونت در جرم کلاهبرداری

جرم کلاهبرداری جزو جرایم علیه اموال اشخاص و افراد جامعه میباشد. هنگامیکه شخص یا اشخاصی در طی انجام عملیات فریب کارانه و مانور متقلبانه اقدام به بردن مال دیگران مینمایند، مرتکب جرم کلاهبرداری شده و فاعل جرم مذکور هستند. وکیل کلاهبرداری ادامه میدهد: در اکثر دعاوی کیفری یک شخص به تنهایی انجام دهنده فعل مجرمانه نبوده و اشخاص دیگری هم تحت عنوان مباشر، شریک و معاون در وقوع جرم کلاهبرداری دخالت داشته اند. تجمع بیش از یک نفر در ارتکاب رفتار مجرمانه موجب شرکت در جرم کلاهبرداری شده و مبحث آن مجزا و جدای از بحث معاونت در جرم کلاهبرداری است. در مقاله پیش رو به بیان تعریف و ماهیت معاونت در کلاهبرداری خواهیم پرداخت.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل کلاهبرداری

تعریف معاونت در جرم

وکیل کلاهبرداری میگوید: معاونت در جرم به معنای دخالت غیرمستقیم یک شخص در وقوع جرم است. مطابق ماده ١٢۶ قانون مجازات اسلامی، اشخاص زیر معاون جرم محسوب میشوند:

الف- هرکس دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع، یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوءاستفاده از قدرت، موجب وقوع جرم گردد.
ب- هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد.
پ- هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.
تبصره- برای تحقق معاونت در جرم، وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم، جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود، معاون به مجازات معاونت در جرم خفیفتر محکوم می شود.

وکیل کلاهبرداری و بررسی معاونت در این جرم
وکیل کلاهبرداری و بررسی معاونت در این جرم

عنصر مادی معاونت در جرم کلاهبرداری

وکیل کلاهبرداری میگوید: عنصر مادی جرم معاونت شامل تحریک، ترغیب، تهدید، تطمیع، دسیسه، فریب و نیرنگ، سواستفاده از قدرت، تهیه وسایل ارتکاب جرم، ارائه طریق ارتکاب جرم و تسهیل وقوع جرم توسط معاون در کلاهبرداری میباشد. معاون با انجام هریک از افعال فوق، به عنصر مادی جرم معاونت در کلاهبرداری جامه عمل پوشانیده است.

نکته: شرط تحقق جرم معاونت در کلاهبرداری، عدم دخالت معاون در عنصر مادی جرم کلاهبرداری است.

دخالت مستقیم معاون در وقوع جرم

وکیل کلاهبرداری تاکید میدارد: چنانچه معاون در عنصر مادی جرم کلاهبرداری دخالت داشته باشد و نتیجه مجرمانه به نقش و تاثیر مستقیم او در انجام جرم برگردد، مورد از مصادیق معاونت در جرم کلاهبرداری نبوده بلکه صحبت از شرکت در جرم کلاهبرداری و مباشرت به میان می آید.

وحدت قصد در معاونت در جرم کلاهبرداری

وکیل کلاهبرداری اذعان داشته: لزوم وحدت قصد و تقدم زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط اساسی وقوع جرم معاونت در جرم کلاهبرداری است. تبصره ماده ١٢۶ مقرر میدارد: برای تحقق معاونت در جرم، وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم، جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود، معاون به مجازات معاونت در جرم خفیفتر محکوم می شود.

  • نکته: معاون کلاهبردار باید بداند که دارد برای کلاهبردار معاونت مینماید.

مثال معاونت در کلاهبرداری

وکیل کلاهبرداری تمثیلا بیان میدارد: تصور نمایید شخص الف برای اینکه شخص ب بتواند از شخص ج کلاهبرداری نماید، به او آموزش میدهد که چگونه اسناد جعلی بسازد و یا وی را همواره تشویق مینماید یا او را تطمیع نموده و به امیال و آرزوهای طول و دراز ارجاع مینماید. در کلیه موارد مذکور شخص الف به دلیل وحدت قصدی که با شخص ب دارد، مرتکب معاونت در جرم کلاهبرداری شده است.

مجازات معاونت در جرم کلاهبرداری

وکیل کلاهبرداری میگوید: مطابق ماده ١٢٧ قانون مجازات اسلامی، مجازات معاونت در جرم کلاهبرداری، یک یا دو درجه پایین تر از مجازات مرتکب اصلی و فاعل جرم میباشد.

وکیل کلاهبرداری جهت تبیین مجازات معاونت در جرم کلاهبرداری ادامه میدهد: احد از مجازاتهای جرم کلاهبرداری، حبس از ١ سال تا ٧ سال میباشد. مطابق ماده ١٩ این جرم جزو جرایم تعزیری درجه ۴ است که دارای حبس بیش از ۵ سال تا ١٠ سال میباشد. وفق بند ت ماده ١٢٧ مجازات معاونت در جرم کلاهبرداری، یک تا دو درجه پایین تر از مجازات ارتکابی یعنی کلاهبرداری است. لذا معاون در کلاهبرداری به حبس از ۶ ماه تا ۵ سال محکوم خواهد شد. حال با اجرا شدن قانون جدید کاهش مجازات حبس مصوب ۲۳/۲/۱۳۹۹ ، اگر جرم کلاهبرداری مشمول جرایم قابل گذشت شود و مجازات آن به نصف حداقل و حداکثر تقلیل یابد، مجازات معاونت در جرم کلاهبرداری نیز وفق آن تعیین خواهد شد.

  • نکته: درصورت وجود جهات تخفیف برای مرتکب و مباشر و شریک در جرم کلاهبرداری، دادگاه نمیتواند مجازات حبس ایشان را به کمتر از ١ سال تقلیل نماید.
◁◁ بیشتر بدانید:  دلایل اثبات جرم کلاهبرداری

وکیل پرونده کلاهبرداری در تهران
وکیل پرونده کلاهبرداری در تهران

وکیل پرونده کلاهبرداری در تهران

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران ارائه دهنده خدمات حقوقی و کیفری به شما عزیزان بوده و مفتخر است به ارائه بهترین مشاوره حقوقی توسط وکلای متخصص و باتجربه در زمینه دعاوی کیفری خصوصا جرم کلاهبرداری و معاونت در کلاهبرداری که از مبتلا به ترین پرونده های کیفری محاکم میباشند. خوب است هر شخصی پیش از اقدام به تنظیم شکواییه و طرح دعوای کیفری، با وکیل متخصص و باتجربه مشاوره نموده و از راهکارهای قانونی و رویه عملی دادگاه ها مطلع گردد تا بهترین تصمیم را اتخاذ نماید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴۰ میانگین امتیاز: ۴.۱]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

64 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
سلمان
1 ماه قبل

سلام در رابطه با این مسائل مشاوره میخواستم باید چیکار کنم

صادق
9 ماه قبل

سلام، من رانندام بار جوجه بردم بعد از بار بردن بار فروش شماره چندتا مرغدار از من گرفته و بعد از بار گرفتن ازشون پول بارو نداده و سرشون کلاه گذاشه. آیا از منم میتونن شکایت کنن؟

آرش سعیدی
2 سال قبل

سلام وقت بخیر
اگر معاونت در کلاهبرداری مشمول حبس بشود می‌توان آنرا خرید یا رضایت شاکی شرطه برای خرید؟

سراوانی
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. اگه فردی اصلا اطلاعی از رفتار شخص دیگر که کلاهبرداری را انجام داده نداشته باشد ولی در عین حال با اون همکاری کرده باشه بازم مجازات میشود؟

پرواز
3 سال قبل

سلام وقت بخیر و شادی ببهشید اگه جرمی بصورت کامل انجام نشه آیا بازم طبق قانون معاونت در جرم به قوت خودش باقیه؟