جرم جعل

وکیل جرم جعل در این مقاله بیان میدارد: تعریف جرم جعل چیست؟ موارد استفاده این جرم کدام است؟ آیا جرم جعل با تزویر رابطه ای دارد؟چه ارکانی باعث تشکیل آن می باشد؟ مجازات جرم جعل در قانون چیست؟ کدام دادگاه یا مرجع قضایی صالح به رسیدگی باشد؟ در این مقاله به ابعاد قانونی این جرم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

وکیل جرم جعل و تعریف آن

وکیل جرم جعل بیان می کند که معنی لغوی جعل دگرگون کردن یا قلب واقعیت (چیزی که در عالم واقعی وجود ندارد) به عبارت ساده تر کسی بدون اجازه صاحب اصلی سند وانمود کند که صاحب آن است. به صورت آگاهانه وعمدی آن را دگرگون کند،کلمه ای را بتراشد،بخراشد، یا چیزی را بسازد که وجود خارجی ندارد. که این عمل به نفع شخص و به ضرر صاحب اصلی سند می باشد. در قانون مجازات ماده ۵۲۳ تعریف دقیقتری شده است.

تعریف قانونی جرم جعل

طبق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی جعل عبارت از ساختن نوشته یا مهر یا امضای اشخاص رسمی و غیر رسمی، تراشیدن، خراشیدن، قلم بردن، الحاق، محو، اثبات و تغییر دادن به نوشته دیگر بدون اجازه صاحب آن. (این ماده بیان کننده ی مصادیق جعل می باشد)

ارکان تشکیل دهنده جرم جعل

وکیل متخصص جرم جعل میگوید: ارکان تشکیل دهنده جرم جعل همانند دیگر جرایم است. که برای واقع شدن نیازمند سه عنصر یا رکن هستند.عنصر قانونی که عمل ارتکابی را زمانی جرم قلمدادمی کند که در قانون جرم انگتری شده باشد. و مطابق ماده ۵۲۳ قانون مجازات این عمل جرم می باشد. عنصر مادی که شامل رفتار فیزیکی و مادی فرد می باشد، را در بر می گیرد. وکیل برای پرونده جرم جعل ادامه میدهد: یعنی عمل مرتکب که به مرحله ی اجرا و فعلیت برسد مانند تغییر نام یا امضا کردن که با حرکت فیزیکی همراه است و عنصر معنوی که اراده و عمد را در بر دارد مانند سوء نیت.

انواع سوء نیت

سوء نیت همان قصد و عمد و اراده شخص در ارتکاب جرم و رفتار مجرمانه می باشد. که می تواند خاص باشد. یعنی قصد انجام کار به صورت جزیی و موردی باشد. مانند قصد جعل سند رسمی صرفا روی یک سند خاص. از طرفی سوء نیت عام یعنی عمد و اراده شخص می باشد. که به معنای ارتکاب عامدانه و نه از روی اجبار و اکراه و فقدان قصد باشد.

انواع جرم جعل در قانون

وکیل جعل عنوان میدارد: جرم جعل درموردی که موضوع آن اسناد است، مشمول اسناد رسمی و عادی است. این مورد می تواند بصورت مادی یعنی انجام دادن کار باشد. یا بشکل معنوی یا مفادی باشد. وکیل پرونده جعل به بیان ساده اضافه میدارد: تغییر در محتوای سند رخ دهد.

جعل اسناد عادی و رسمی چگونه است؟

وکیل جرم جعل بیان مینماید: تعریف سند در قانون مدنی عبارت است: از هر نوشته ی که در مقام دعوی و دفاع قابل اثبات و استناد باشد. سند به دو دسته ی سند عادی و سند رسمی تقسیم میشود. سند رسمی به سندی اطلاق میشود که توسط یکی از مامورین دولت در دفتر اسناد رسمی تنظیم و ثبت شده باشد. سند عادی به سندی گفته میشود که خصوصیات سند رسمی را نداشته باشد. اصرار مردم برای گرفتن سند داشتن اعتقاد و صحت در مورد موضوع مورد نظر است.

در مورد جعل اسناد، جاعل یعنی کسی که کار جعل را انجام میدهد. یعنی فاعل و مرتکب جرم، سندی را میسازد که میتواند آن را بعنوان سند عادی یا رسمی معرفی نماید. به عنوان مثال ساختن شناسنامه که یک سند رسمی است. این را به یاد داشته باشیم که جعل سند یا مدرک مستلزم پرداخت هزینه های گزافی است. جعل سند دارای اهمیت زیادی است. چون از جمله اسناد مهم و کاربردی روزمیباشد. یکسری از اسناد هستند که به آنها اسناد هویتی اطلاق میشود. مانند گواهی نامه، شناسنامه، کارت ملی و غیره که هویتی از اشخاص در آن مقرر گردیده شده است.

وکیل جعل در تهران
وکیل جعل در تهران

جرم جعل اسکناس چگونه است؟

وکیل برای پرونده جعل میگوید: جعل اسکناس به معنای ساختن اسکناس های تقلبی داخلی و خارجی است.در قانون مجازات اسلامی  بخش تعزیرات در مورد جعل اسکناس توضیح داده شده است. وفق ماده ۵۲۶قانون مجازات اسلامی که مقرر گردانیده هرکسی اسکناس داخلی و خارجی که رایج میباشد. و همچنین اسنادی که بانک ها صادر میکنند. مانند چک های صادر شده یا براتی که قبول شده و سایراسنادی که تعهد آوربانکی. مانند اوراق بهادار،حواله های صادر شده از خزانه که قصد برهم زدن امنیت نظام از لحاظ سیاسی و اجتماعی را دارند. یا قصدشان وارد کردن اختلال در وضع پولی و بانکی کشور و جعل انها باشد. به مجازات مقرر شده در این ماده محکوم میشوند.

  • نکته: همچنین قانون گذار مقرر گردانیده که فردی که مرتکب جعل میشود، مجرم است. و گاه ممکن است جرم ارتکابی محاربه شناخته شده و مجازات محاربه بروی اعمال میشود. البته اگرمفسد فی الارض تشخیص داده شود مجازات آن در قانون مشخص شده است.

جعل جرایم رایانه ای چیست؟

وکیل جعل رایانه ای در پرونده های کیفری مربوط به جرایم رایانه ای میگوید: به طور کلی جعل به جعل سنتی و رایانه ای تقسیم میشود. جعل سنتی همان شیوه قدیمی و ساده میباشد. که با دست و بصورت معمولی انجام میشود. جعل رایانه ای یعنی با پیشرفت علم و تکنولوژی و وارد شدن اینترنت به زندگی انسان ها، ماشینی شدن زندگی ها، استفاده ی مردم از رایانه، انجام دادن اکثریت فعالیتها و کارهای روزمره به واسطه رایانه. این فرصت را به یکسری از افراد سودجو داده که از این محیط به نفع خود و به ضرر دیگری استفاده نمایند. و مرتکب جرم و انواع جرایم رایانه ای شوند. امروزه مردم بیشتر اطلاعات و داده های خود را در کامپیوتر و رایانه قرار میدهند از افراد معمولی گرفته تا دولت و کارمندان دولتی. دولت اطلاعات را در رایانه ذخیره میکند. و گاه این اطلاعات سری و مخفی توسط افراد جعل میشوند.

وکیل جرم جعل میگوید: البته هر سوء استفاده ای جعل محسوب نمیشود. فقط مواردی که در قانون جرایم رایانه ای توسط مقنن مقرر شده است را شامل میشود. که این موارد را میتوان در ماده ۷۳۴قانون مجازات اسلامی بخش جرایم رایانه ای مشاهده کرد. یا به ماده ۶ قانون جرایم رایانه ای اشاره نمود.

جرم جعل سکه در حقوق ایران

وکیل جرم جعل میگوید: مقنن جعل سکه را در ۲ بخش جعل سکه ی طلا و سکه نقره تقسیم نموده است. جرم جعل سکه یک جرم مطلق است. و جزء جرایم علیه آسایش عمومی میباشد. وعنصر مادی این جرم متعدد میباشد. مانند ساختن سکه ی طلا یا نقره، فروختن، خریدن، ترویج دادن و غیره. عنصر روانی جرم جعل سکه، عالم بودن به سوء نیت است. که هم سوء نیت عام را شامل میشود هم سوء نیت خاص را دربرمیگیرد. جرم جعل سکه به قلب سکه نیزمعروف است.

  • نکته: دقت داشته باشیم که برای قیمت گذاری به روی سکه ها ۳ اصل را در نظربگیریم: ۱) جنس سکه. ۲) کمیت سکه. ۳) کیفیت سکه.

وکیل جرم جعل خاطر نشان میدارد: قانون گذار برای جعل سکه یا سکه های تقلبی عنوان هایی همچون خرید، فروش، ترویج و ساختن سکه را مقرر گردانیده است. و مرتکبین مورد پیگرد وتعقیب قانونی قرار میگیرند. البته این نکته نیز بسیار اهمیت دارد، که مقنن برای جاعلین سکه و ضرب و قلب سکه، مقرراتی را در نظر گرفته است. که در ادامه مقاله به آن میپردازیم.

جعل چک در حقوق ایران

وکیل برای پرونده جعل میگوید: جعل چک یعنی چک از لحاظ شکل و ظاهر همانند چک واقعی معتبر است اما در واقعیت اینگونه نیست. ممکن است مبلغ یا مندرجات(محتویات) موجود در آن جعلی باشد. قانونگذار در مواد ۵۳۲تا ۵۴۲قانون مجازات اسلامی مجازاتهایی را در نظر گرفته است. (ماده ۵۳۶ که در مورد اسناد مجعول میباشد. با توجه به قانون کاهش مجازات مشمول تخفیف شده است).

تفاوت جعل مادی و معنوی

تفاوت جعل مادی و مفادی در این است که جعل مادی با عمل و فعل مرتکب (جاعل) کار دارد. مانند جعل امضاء در حالی که جعل مفادی با مندرجات سند (آنچه در سند نوشته شده) سر و کار دارد. مانند تغییر نام. البته روشهای جعل در مورد اسناد متفاوت است. که به آن جعل تبعی می گویند. که شامل جعل ساده، مادی و معنوی می شود. که  به جعل ساده جعل با تعیین جاعل نیز می گویند.

رابطه ی جعل و تزویر چگونه است؟

وکیل جرایم کیفری اظهار می دارد: برای فهم این موضوع که آیا بین جرم جعل و تزویر رابطه ی وجود دارد یا خیر؟ می بایستی هر یک را به اختصار توضیح داد. جعل به معنی تقلب کردن و دگرگون کردن است. و تزویر بمعنای تقلب و خلاف واقعیت نشان دادن و بیان کردن است. در اصطلاح حقوقی جعل و تزویر عبارتنداز : ساختن هر چیز به طرق پیش بینی شده در قانون که به  ضرر دیگری وخلاف واقعیت باشد. جعل و تزویز در کنار هم می آیند. جعل و تزویز در نسخه های خطی نیز فراوان دیده میشود. که جعل و تزویز به مانند تعریفی که در ابتدا شد هم میتواند مادی باشد و هم معنوی باشد. افراد جاعل در مورد جعل و تزویز درمورد اسناد خطی اصولاً افرادی هستند که در زمینه ی خط تجربه کافی و حرفه ای دارند.

تعریف قانونی تزویر چیست؟

قانونگذار در ماده ۵۳۲ قانون مجازات اسلامی این گونه مقرر داشته: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن و … در واقع تعریف تزویر در کنار جعل آمده است. جرم جعل  از دیرباز به صورت ساده و با گذر زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی و با استفاده از ابزارهای جدید انجام می شود. بدون آنکه هیچگونه مدرکی برای شکایت کردن وجود داشته باشد.این عمل باعث برهم زدن روابط و ایجاد اختلال در اجتماع و روابط اجتماعی می شود.

مجازات جرم جعل در حقوق ایران

وکیل جعل بیان میکند: با توجه به عمل ارتکابی از سوی جاعل (کسی که کار جعل می کند) ومتنوع بودن آن در قانون برای آنها مجازاتی بدین شرح معیین شده:

۱) مجازات جرم جعل در مورد اسناد و نوشته جات مانند اسکناس که با علم و آگاهی می باشد، مطابق ماده ۵۲۶ به حبس از ۵ تا ۲۰ سال محکوم خواهند شد.

۲) بموجب ماده ۵۲۴ قانون مجازات اسلامی جعل احکام و امضاء یا مهر و دستنوشته مقام رهبری یا روسای سه قوه به حبس از ۳ تا ۱۵ سال محکوم خواهند شد.

۳) مطابق ماده ۵۲۵ قانون مجازات جعل اسناد و اشیاء مانند احکام، مهر، اسناد و حواله های دولتی، اسکناس رایج داخلی و خارجی به حبس از ۱ تا ۱۰ سال محکوم خواهند شد.

۴) در ماده ۵۲۷ مجازات اسناد و مدارک تحصلی است که حبس از ۱تا ۳ سال است.

اگر کارمند یا مسئولین ادارات دولتی در زمینه ی شغلی خود مرتکب جرم جعل شوند، به حبس از ۱تا ۵ سال یا جزای نقدی معادل ۶ تا ۳۰ میلیون ریال محکوم خواهند شد. مطابق ماده ۵۳۲ قانون مجازات در مورد جعل مفادی، علاوه بر مجازات اداری و جبران خسارت، به مجازات گفته شده محکوم خواهند شد. و در مورد جعل اوراق مجعول علاوه بر جبران خسارت، به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و جزای نقدی ۳ تا ۱۸ میلیون ریال محکوم خواهند شد.

کاهش مجازات در جرم جعل وفق قانون جدید کاهش

با توجه به قانون جدید کاهش مجازات های تعزیری که در اردیبهشت ۱۳۹۹ تصویب شد، کاهش مجازات در مورد جعل فقط در مورد اسناد عادی می باشد. لذا قانون مرقوم، اسناد رسمی را در برنمیگیرد. به عبارت دیگر مجازات جرم جعل سند یا اسناد عادی کمافی السابق پابرجاست.

مرجع یا دادگاه صالح به رسیدگی کجاست؟

وکیل برای پرونده جرم جعل میگوید: دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم جعل دادگاه محل وقوع جرم می باشد.

بعنوان مثال اگر صاحب  کارت بانکی در تهران زندگی میکند، و در شیراز شخصی کارت را جعل  کند، و در اصفهان از این کارت استفاده شود، دادگاه شیراز که محل وقوع جرم است صالح به رسیدگی میباشد. جرم جعل از دسته جرایم غیر قابل گذشت است. یعنی با شکایت شاکی آغاز می شود، ولی با رضایت او مختومه نمی شود.

جرم جعل مطابق قانون تعزیرات

وقتی که کسی آگاهانه با علم و اطلاع و به قصد انجام این کار یعنی جعل، نوشته یا سند یا چیزهایی که در قانون آمده است را می سازد یا تغییر میدهد که این امر به ضرر دیگری باشد، و قصد انجام دهنده و فاعل این کار این باشد که از آن اسناد و نوشته های تغییر یافته به جای اصل استفاده نماید، جرم جعل بصورت کامل محقق یافته است.


◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل کیفری

وکیل پرونده جعل
وکیل پرونده جعل

وکیل جرم جعل در تهران

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با کادری از وکلای مجرب از کانون وکلا در زمینه ی حقوقی و کیفری برآنند که در این مقاله، اکثر مسائل مرتبط با جرم جعل  را به طور اختصار شرح بدهند. و بر آن امید هستند که از منظر قانونی جرم جعل را برای شما عزیزان بیان کنند. اما برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است با  وکیل متخصص جرم جعل مشورت کنید و مشاوره حقوقی تخصصی دریافت نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments