بررسی حقوقی ماده 39 شرایط عمومی پیمان

ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در خصوص تحویل موقت پروژه می باشد. پس از پایان یافتن عملیات اجرایی پروژه، به درخواست پیمانکار مراحل تحویل موقت انجام می شود.

ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان

ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در خصوص تحویل موقت می باشد. برای آشنایی و برسی دقیق تر این ماده توسط وکیل متخصص قراردادهای پیمانکاری لازم است که ابتدا شما با متن ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان آشنا شوید. در ادامه متن ماده مورد نظر برای شما نمایش داده می شود.

ماده ۳۹- تحویل موقت

الف) پس از آنکه عملیات موضوع پیمان تکمیل گردید و کار آماده بهره برداری شد، پیمانکار از مهندس مشاور تقاضای تحویل موقت می کند و نماینده خود را برای عضویت در هیات تحویل معرفی می نماید. مهندس مشاور، به درخواست پیمانکار رسیدگی می کند و در صورت تائید، ضمن تعیین تاریخ آمادگی کار برای تحویل موقت، تقاضای تشکیل هیات تحویل موقت را از کارفرما می نماید. کارفرما به گونه ای ترتیب کار را فراهم می کند که هیات تحویل، حداکثر در مدت ۲۰ روز از تاریخ آمادگی کار که به تائید مهندس مشاور رسیده است، در محل کار حاضر شود و برای تحویل موقت اقدام نماید. اگر به نظر مهندس مشاور عملیات موضوع پیمان آماده بهره برداری نباشد، ظرف مدت ۷ روز از دریافت تقاضای پیمانکار، نواقص و کارهایی را که باید پیش از تحویل موقت تکمیل شود به اطلاع پیمانکار می رساند.

هیات تحویل موقت متشکل است از:

  • نماینده کارفرما
  • نماینده مهندس مشاور
  • نماینده پیمانکار

کارفرما تاریخ و محل تشکیل هیات را به اطلاع مهندس مشاور و پیمانکار می رساند و تا تشکیل هیات، مهندس مشاور، برنامه زمانی آزمایش هایی را که برای تحویل کار لازم است تهیه و به پیمانکار ابلاغ می کند تا آن قسمت از وسایل را که تدارک آنها طبق اسناد و مدارک پیمان به عهده اوست، برای روز تشکیل هیات در محل کار آماده کند. پیمانکار موظف است که تسهیلات لازم را برای هیات تحویل، فراهم نماید.

آزمایش های لازم به تشخیص و با نظر اعضای هیئت در محل انجام می شود و نتایج آن در صورت مجلس تحویل موقت درج می گردد. به جز آزمایش هایی که طبق اسناد و مدارک پیمان هزینه آنها به عهده پیمانکار است، هزینه آزمایشها را کارفرما پرداخت می کند.

هرگاه هیئت تحویل عیب و نقصی در کارها مشاهده نکنند اقدام تنظیم صورت جلسه تحویل موقت می نماید. صورت جلسه تحویل موقت را به همراه نتیجه آزمایش های انجام شده، برای کارفرما ارسال می کنند و نسخه ای از آن را نیز تا ابلاغ از سوی کارفرما در اختیار پیمانکار قرار می دهد کارفرما بعد از تائید، تحویل موقت عملیات موضوع پیمان را به پیمانکار ابلاغ می نماید.

هرگاه هیئت تحویل عیب و نقصی درکارها مشاهده نمایند، اقدام به تشکیل صورت جلسه تحویل موقت با تعیین مهلتی برای رفع نقص می کند و فهرستی از نقایص و معایب کارها و عملیات ناتمام و آزمایش هایی که نتیجه آن بعداً معلوم می شود را تنظیم و ضمیمه صورت جلسه تحویل موقت می نماید و نسخه ای از آنها را به پیمانکار می دهد.

مستندا به تبصره ماده ۱۳۱ آیین نامه اجرایی: درصورت عدم درخواست تمدید علامت تجاری ظرف مهلت ۱ سال پیش از اتمام دوره ۱۰ ساله، امکان درخواست تمدید علامت تجاری ظرف مهلت ۶ ماه پس از پایان اعتبار ثبت علامت، با پرداخت جریمه تاخیر به میزان نصف هزینه ثبت، امکان پذیر است. وگرنه ثبت از درجه اعتبار ساقط میگردد.

پس از اعلام رفع نقص از جانب پیمانکار، مهندس مشاور به اتفاق نماینده کارفرما، دوباره عملیات را بازدید می کند و اگر بر اساس فهرست نقایص تعیین شده، هیچ گونه عیب و ایرادی باقی نمانده باشد، مهندس مشاور، صورت جلسه تحویل موقت و گواهی رفع نقایص و معایب را به امضا ی نماینده کارفرما، مهندس مشاور و پیمانکار رسیده است، همراه نتایج آزمایش های خواسته شده برای کارفرما ارسال می کند تا پس از تائید کارفرما، به پیمانکار ابلاغ می شود. اگر به تشخیص کارفرما حضور نماینده او در بازدید از کار و گواهی رفع نقص ضروری نباشد، به مهندس مشاور نمایندگی می دهد تا به جای نماینده کارفرما اقدام کند.

تاریخ تحویل موقت، تاریخ تشکیل هیات در محل و تحویل کار به کارفرماست. که در صورت مجلس تحویل موقت درج می شود. تاریخ شروع دوره تضمین، تاریخ تحویل موقت است. به شرط آنکه هیات تحویل، هیچ گونه نقصی در کار مشاهده نکند یا نقایص در مهلتی که از طرف هیات تعیین شده است رفع می شود. اگر زمانی که پیمانکار صرف، رفع نقایص می کند، بیش از مهلت تعیین شده باشد، تاریخ تحویل موقت، همان تاریخ تشکیل هیات و تحویل کار به کارفرماست، ولی تاریخ شروع دوره تضمین، تاریخ رفع نقص است که به تائید مهندس مشاور رسیده باشد.

اگر هیات تحویل موقت، دیرتر از موعد مقرر (۲۰ روز از تاریخ اعلام آمادگی کار از سوی پیمانکار که به تائید مهندس مشاور رسیده است) در محل حاضر شود و برای تحویل موقت اقدام نماید، تاریخ تحویل موقت، تاریخ تشکیل هیات در محل و تحویل کار به کارفرماست. در این حالت،‌ اگر هیات نقصی در کار مشاهده نکند یا نقایصی در مهلتی که از سوی هیئت تعیین شده است رفع شود، تاریخ شروع تضمین ۲۰ روز بعد از تاریخ اعلام آمادگی کار از سوی پیمانکار که به تائید مهندس مشاور رسیده است می باشد، مگر آنکه زمانی که پیمانکار صرف رفع نقص می کند بیش از مهلت تعیین شده باشد که در این صورت، تاریخ شروع دوره تضمین، برابر تاریخ رفع نقص که به تائید مهندس مشاور رسیده است منهای مدت تاخیر تشکیل هیات در محل (نسبت به مهلت ۲۰ روز) می باشد.

کارفرما باید هزینه های حفظ و نگه داری از کار برای مدت تاخیر در تحویل موقت (نسبت به مهلت ۲۰ روز) به پیمانکار پرداخت کند.

ب) در صورتی که در اسناد و مدارک پیمان، برای تکمیل و تحویل موقت قسمت های مستقلی از کار، زمان های مجزایی پیش بینی شده باشد، یا به نظر کارفرما، بهره برداری از قسمت های مستقلی از کار پیش از تکمیل کل کار مورد نیاز باشد، کارفرما با رعایت این ماده، قسمت های پیش گفته را تحویل موقت گرفته و اقدام های پس از تحویل موقت مانند آزاد نمودن تضمین انجام تعهدات، شروع دوره تضمین، تحویل قطعی، استرداد کسور تضمین حسن انجام کار را به تناسب آن قسمت از کار که تحویل موقت گردیده است، طبق اسناد و مدارک پیمان، به صورت مستقل انجام می دهد.

ج) اگر با توجه به بند (الف) ماده ۲۹، عملیات موضوع پیمان تا حد ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان انجام شود، ولی کار های اجرا شده قابل بهره برداری نباشد و پیمانکار برای ادامه کار موافقت نکند، کارفرما طبق ماده ۴۸ به پیمان خاتمه می دهد.

د) در صورتی که عملیات موضوع پیمان طبق این ماده آماده تحویل موقت شود، ولی پیمانکار تقاضای تحویل کار نکند، مهندس مشاور آماده بودن کار برای تحویل موقت را به کارفرما اعلام می نماید تا کارفرما طبق این ماده برای تشکیل هیات و تحویل کار اقدام کند. اگر بعد از ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ کارفرما، پیمانکار نماینده خود را برای تحویل موقت معرفی نکند، کارفرما با تامین دلیل به وسیله دادگاه محل، نسبت به تحویل موقت موضوع پیمان، طبق این ماده اقدام می نماید. در این حالت، پیمانکار حق هیچ گونه اعتراضی را در این مورد ندارد.

ه) پس از تقاضای پیمانکار برای تحویل موقت، در صورتی که آماده بودن کار برای تحویل موقت مورد تائید مهندس مشاور باشد ولی تدارکات لازم برای راه اندازی و انجام آزمایش های مورد نیاز مانند آب و برق که باید از سوی کارفرما تامین شود فراهم نباشد، نحوه تحویل موقت و تحویل قطعی و آزاد کردن تضمین های پیمانکار با رعایت حقوق طرفین پیمان، طبق نظر هیاتی متشکل از نماینده سازمان برنامه و بودجه، نماینده کارفرما و نماینده پیمانکار می باشد. نظر این هیات قطعی و لازم الاجرا است.

و) پیمانکار موظف است که پس از تحویل موقت، وسایل، ماشین آلات و ابزار و مصالح اضافی متعلق به خود در محل های تحویلی کارفرما را ظرف مدت مناسبی که مورد قبول مهندس مشاور باشد، از محل های یاد شده خارج کند. به علاوه پیمانکار، باید ظرف مدت معینی که توسط مهندس مشاور تعیین می شود ساختمانها و تاسیسات موقتی را که برای اجرای کار در محل های تحویلی کارفرما ساخته است تخریب یا پیاده کند و مصالح و مواد زائد آن را از محل کار خارج و کارگاه را به هزینه خود تمیز کند. در غیر این صورت کارفرما می تواند برای خارج نمودن آنها به هر نحوی که مقتضی بداند عمل نماید و هزینه های آن را به حساب بدهکاری پیمانکار منظور نماید. در این صورت پیمانکار حق اعتراضی نسبت به اقدام کارفرما و ادعای ضرر و زیان به اموال و دارایی های خود را ندارد.

با توجه به این که مالکیت های ساختمان های پیش ساخته و مصالح بازیافتی و قطعات پیش ساخته ساختمانها و تاسیسات تجهیز کارگاه که به وسیله پیمانکار در محل های تحویلی کارفرما نصب یا احداث نموده است، متعلق به پیمانکار است، هرگاه تمام یا قسمتی از این ساختمان ها و تاسیسات موقت پیمانکار مورد احتیاج کارفرما باشد، با توجه به اینکه در این حالت نباید وجهی بابت برچیدن ساختمانها و تاسیسات یاد شده به پیمانکار پرداخت شود، قیمت آن با تراضی طرفین تعیین و به کارفرما فروخته و تحویل می شود.

◁◁ بیشتر بدانید:  تحویل قطعی پیمان چیست؟

ماده 30 شرایط پیمان | تحویل موقت
ماده ۳۰ شرایط پیمان | تحویل موقت

تحویل موقت پروژه بر اساس بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان

بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در این خصوص توضیح داده است و به استناد این ماده، زمانی که کار آماده بهره برداری باشد، پیمانکار این امر را به مهندس مشاور اطلاع می دهد و مهندس مشاور ضمن بررسی درخواست پیمانکار اگر کار مهیای بهره برداری باشد، این موضوع را برای تعیین زمان تحویل موقت به اطلاع کارفرما می رساند. پس از تایید از سوی مهندس مشاور حداکثر ظرف ۲۰ روز باید جلسه مربوط به تحویل موقت تشکیل گردد.

رفع ایرادات پروژه قبل از تحویل موقت

بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، مهندس مشاور درخواست تحویل موقت پیمانکار را بررسی می کند و در صورتی که از نظر مهندس مشاور پروژه دارای ایراد باشد، ظرف مدت ۷ روز به پیمانکار اعلام می نماید و پیمانکار موظف است قبل از تشکیل جلسه تحویل موقت اقدام به رفع نواقص موجود نماید.

نحوه تشکیل هیات تحویل موقت پروژه

بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان نحوه تشکیل و اعضای حاضر در این هیات را بدین شرح بیان می داردف نماینده کارفرما، نماینده مهندس مشاور و نماینده پیمانکار اعضای حاضر در این هیات هستند. تاریخ و محل تشکیل این هیات از طریق کارفرما به اطلاع مهندس مشاور و پیمانکار می رسد. پیمانکار موظف است مطابق زمان بندی اعلام شده از سوی کارفرما، تا تاریخ تشکیل هیات مورد نظر، کلیه اقداماتی که انجام آن بر عهده دارد را انجام دهد.

پرداخت هزینه آزمایش های تحویل موقت بر عهده چه کسی است؟

بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، پرداخت هزینه آزمایش هایی که برای تحویل موقت از سوی هیات تحویل موقت انجام می شود، علی الاصول بر عهده کارفرما است، مگر اینکه خلاف این امر در قرارداد پیش بینی شده باشد. مدعی تخصص هستیم و شما می توانید با مراجعه به ما این امر را احراز کنید.

تایید پروژه توسط هیات تحویل موقت

بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، در صورتی که انجام پروژه مورد تایید هیات تحویل موقتقرار گیرد، صورتجلسه تحویل موقت تنظیم می شود و به امضای نماینده کارفرما، مهندس مشاور و پیمانکار رسانده می شود. این تاریخ تاریخ تحویل موقت محسوب می شود.

عدم تایید پروژه توسط هیات تحویل موقت

در صورتی که انجام پروژه توسط هیات تحویل موقت تایید نگردد، صورتجلسه ای تنظیم می شود و معایب موجود نیز در این صورتجلسه مطابق ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان، درج می گردد و همچنین مهلت رفع این نواقص هم برای پیمانکار تعیین می گردد. زمانی که پیمانکار نواقص موجود را رفع نماید، به هیات تحویل این موضوع را اطلاع می دهد تا برای بازدید مجدد به محل پروژه مراجعه نمایند و اقدام به بررسی مجدد پروژه نمایند و در صورتی که نقایص رفع شده باشد اقدام به تنظیم صورتجلسه تحویل موقت می نمایند و رفع ایرادات پیش گفته نیز در صورتجلسه مورد نظر درج می گردد.

خسارت تاخیر در تحویل موقت

بند الف ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، در صورتی که هیات تحویل موقت مهلت ۲۰ روز از تاریخ اعلام آمادگی پیمانکار و تایید مهندس مشاور را رعایت ننماید، تاریخ تحویل موقت تاریخ تشکیل جلسه هیات تحویل موقت می باشد اما دوره تضمین از تاریخ اعلام امادگی پیمانکار و تایید از سوی مهندس مشاور می باشد. در صورتی که تاخیر در تحویل موقت از سوی هیات تحویل موقت اتفاق افتاده باشد، هزینه نگهداری پروژه در مدت مورد نظر بر عهده کارفرما می باشد.

تحویل موقت قسمتی از کار ممکن است؟

بند ب ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بحث نموده است. اصل بر این است که تحویل موقت می بایست در خصوص کل پروژه صورت گیرد اما این اصل یک استثنا دارد و آن هم در صورتی است که کارفرما تشخیص دهد لازم است قسمتی از کار قبل از تحویل موقت، تحویل گرفته شود و مورد استفاده قرار گیرد. شرایط تحویل گرفتن این قسمت از کار و آزاد سازی تضامین مربوط به این قسمت از کار مانند تحویل موقت گرفتن کل پروژه است.

بند د ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان

بند د ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در خصوص عدم تحویل موقت توسط پیمانکار می باشد. در صورتی که پروژه آماده تحویل موقت باشد و پیمانکار از تحویل موقت خودداری نماید، مهندس مشاور آماده بودن پروژه برای تحویل موقت را به کارفرما اعلام می نماید و کارفرما به پیمانکار ابلاغ می نماید که برای تحویل موقت اقدام کند در صورتی که پیمانکار در این مهلت اقدام ننماید، کارفرما مطابق ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان،  از طریق مراجع قضایی محل نسبت به تحویل موقت اقدام می نماید و پیمانکار در این خصوص حق هیچگونه اعتراضی در این خصوص نخواهد داشت.

بند ه ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان

بند ه ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در خصوص عدم اقدام کارفرما در تحویل موقت گرفتن پروژه است. در صورتی که پیمانکار اعلام امادگی نماید برای تحویل پروژه و کارفرما مقدمات اینکار را فراهم ننماید، نحوه تحویل موقت و تحویل قطعی و آزاد کردن تضمین های پیمانکار با رعایت حقوق طرفین پیمان طبق نظر هیاتی متشکل از نماینده سازمان برنامه و بودجه، نماینده کارفرما و نماینده پیمانکار می باشد. نظر این هیات قطعی و لازم الاجرا است.

بند و ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان

بند و ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان در خصوص تاسیسات موجود در محل کارگاه می باشد. بعد از اینکه تحویل موقت از سوی پیمانکار صورت گرفت، پیمانکار موظف است که ظرف مدت معینی تاسیسات موجود در کارگاه را خارج نماید در غیر اینصورت کارفرما شخصا اقدام به انجام اینکار می نماید و هزینه های انجام اینکار به حساب پیمانکار منظور می شود. همچنین باید توجه داشت که پیمانکار حق هیچگونه اعتراضی در خصوص خسارت های وارده به اموال خود را نخواهد داشت.

◁◁ بیشتر بدانید:  مراحل تحویل موقت پروژه در قرارداد پیمانکاری

تحویل موقت پروژه پیمانکاری
تحویل موقت پروژه پیمانکاری

وکیل متخصص لازمه هر پرونده پیمانکاری است

هر فردی بعد از دریافت پروانه وکالت شرایط فعالیت در همه زمینه های کاری را دارد اما با توجه به اینکه عالم حقوق بسیار گسترده است و نمی توان انتظار اشراف در همه زمینه ها را از یک نفر داشت، لازم است که وکیل در یک یا چند زمینه تمرکز کافی داشته باشد و با کسب تجربه بتواند خدمات متمایزی نسبت به سایرین ارائه دهد. ما در موسسه حقوقی امین عدالت کبریا تلاش داریم تا با تخصصی کردن حوزه های کاری وکلا خدماتی متمایز و با کیفیت را به شما هموطنان عزیز ارائه نماییم.

برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره تماس های موسسه اقدام کنید و یا در پیام رسان های مختلف با ما در ارتباط باشید. سوالات، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را می توانید برای ما زیر این مقاله یاداشت کنید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۶ میانگین امتیاز: ۴.۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments