بررسی ماده 48 شرایط عمومی پیمان

ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان خواسته تمام پیمانکارانی است که توانایی ادامه پروژه را ندارند و به دنبال توافق با کارفرما برای اتمام فعالیت در پروژه هستند. لذا بسیار مهم است که پیمانکاران برای استفاده از این مقرره قانونی با چند و چون این ماده از نظر حقوقی آشنایی پیدا کنند. لذا توصیه می کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا باهم به بررسی این ماده بپردازیم. آگاهی شما هدف اصلی ماست.

ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان همانطور که بیان شد یکی از مهم ترین مواد شرایط عمومی پیمان است. برای بررسی بهتر این ماده لازم است ابتدا با متن ماده مورد نظر آشنایی پیدا کنیم. در ادامه متن ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان را باهم مطالعه می کنیم.

ماده ۴۸- خاتمه پیمان

هرگاه پیش از اتمام کارهای موضوع پیمان، کارفرما بدون آنکه تقصیری متوجه پیمانکار باشد، ‌بنا به مصلحت خود یا علل دیگر، تصمیم به خاتمه دادن پیمان بگیرد، خاتمه پیمان را با تعیین تاریخ آماده کردن کارگاه برای تحویل، که نباید بیشتر از ۱۵ روز باشد به پیمانکار ابلاغ می کند. کارفرما کارهایی را که ناتمام ماندن آنها موجب بروز خطر یا زیان مسلم است در این ابلاغ تعیین می کند و مهلت بیشتری به پیمانکار می دهد تا پیمانکار بتواند در آن مهلت، این گونه کارها را تکمیل کند و کارگاه را آماده تحویل نماید.

اقدامات بعد از خاتمه دادن پیمان به شرح زیر است:

الف) کارفرما آن قسمت از کارها را که ناتمام است، طبق مقررات درج شده در ماده ۴۱ تحویل قطعی و آن قسمت را که پایان یافته است طبق مقررات تعیین شده در ماده ۳۹ تحویل موقت می گیرد. اگر معایبی در مورد کارهای ناتمام مشاهده شود، پیمانکار مکلف است، به هزینه خود، در مدت مناسبی که با توافق کارفرما تعیین می شود رفع عیب نماید و سپس تحویل قطعی دهد. در صورتی که پیمانکار در مهلت مقرر رفع نقص نکند، کارفرما طبق بد (د) ماده ۳۲ اقدام به رفع نقص می نماید. تا حدی که مورد لزوم و درخواست کارفرماست، پیمانکار باید نقشه ها، کاتولوگ ها، قرارداد های با پیمانکاران جزء و سایر مدارک اجرای کار را تحویل کارفرما دهد.

ب) صورت وضعیت کارهای انجام شده، طبق ماده ۴۰ تهیه می شود.

ج) در مورد مصالح و تجهیزات موجود و سفارش شده، به شرح زیر اقدام می شود:

۱-  مصالح و تجهیزات موجود در کارگاه که طبق مشخصات فنی بوده و برای اجرای موضوع پیمان تهیه شده است، اندازه گیری بهای آنرا بر اساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید، که مورد توافق دو طرف باشد، در صورت وضعیت قطعی منظور می شود.

۲- پیمانکار با دریافت ابلاغ خاتمه پیمان، بی درنگ فهرست مصالح و تجهیزات سفارش شده برای اجرای کار را همراه با شرایط خرید آن برای کارفرما ارسال می نماید. کارفرما تا ۱۰ روز از دریافت فهرست پیشگفته، اقلامی از مصالح و تجهیزات سفارش شده را که مورد نیاز تشخیص می دهد به پیمانکار اعلام می کند تا پیمانکار قرارداد خرید آنها را به کارفرما منتقل نماید. مبالغی که بابت خرید این مصالح و تجهیزات از سوی پیمانکار تادیه شده است، در مقابل تسلیم اسناد و مدارک آن به حساب طلب پیمانکار منظور می گردد و تادیه بقیه ی بهای خرید و هر نوع تعهد مربوط به آنها به عهده کارفرما خواهد بود.

۳-  پیمانکار باید بی درنگ پس از دریافت ابلاغ خاتمه پیمان، تمام قرارداد های خود را با پیمانکاران جزء و اشخاص ثالث را خاتمه دهد. خاتمه قرارداد های خرید مصالح و تجهیزاتی که مورد نیاز کارفرما نیست پس از اعلام نظر کارفرما طبق بند ۲، انجام شود.

د) در صورت یکه پیمانکار به منظور اجرای موضوع پیمان، در مقابل اشخاص ثالث تعهداتی کرده است و در اثر خاتمه دادن به پیمان ملزم به پرداخت هزینه و خسارتهایی به آن اشخاص گردد، این هزینه ها و خسارتها، پس از رسیدگی و تائید کارفرما به حساب بستانکاری پیمانکار منظور می گردد.

ه) کارفرما تاسیسات و ساختمان های موقتی را که در کارگاه احداث شده است، در اختیار می گیرد.

بهای این تاسیسات و ساختمان ها با در نظر گرفتن پرداخت هایی که قبلاً به پیمانکار شده است، با توافق دو طرف تعیین می شود و به حساب طلب پیمانکار منظور می گردد و بابت آن وجهی به عنوان برچیدن کارگاه پرداخت نمی شود. اگر تاسیسات و ساختمان های پیشگفته در خارج از محل های تحویلی کارفرما ایجاد شده باشد، کارفرما بهای اجاره آنها را با توافق دو طرف تعیین می شود، برای مدتی که به منظور تکمیل کار در اختیار داشت به پیمانکار پرداخت می کند.

و) پیمانکار مکلف است که مازاد مصالح و تجهیزات و دیگر تدارکات خود را که در محل های تحویلی کارفرما باقی مانده است، حداکثر ظرف مدت ۳ ماه از تاریخ ابلاغ کارفرما، از محل های یاد شده خارج کند. در غیر این صورت، کارفرما می تواند برای خارج کردن آنها به نحوی که مقتضی بداند عمل نماید و هزینه های آن را به حساب بدهی پیمانکار منظور کند در این صورت پیمانکار نمی تواند نسبت به ضرر و زیان وارد شده به اموال و دارایی های خود دعوایی مطرح نماید.

ز) در مورد تضمین های پیمانکار، به ترتیب زیر عمل می شود:

۱- تضمین انجام تعهدات پیمان، طبق روش تعیین شده در تبصره ۱ ماده ۳۴ آزاد می شود، با این تفاوت که آخرین صورت وضعیت موقت موضوع تبصره پیشگفته حداکثر تا یک ماه پس از تحویل کار، اعم از قسمت تحویل موقت شده و تحویل قطعی شده، با احتساب مصالح پای کار تهیه می شود.

۲- تضمین حسن انجام کار قسمت تحویل موقت شده و قسمت تحویل قطعی شده، هر یک جداگانه طبق ماده ۳۵ آزاد می شود.

وکیل پیمانکاری چه ویژگی هایی دارد؟

هر وکیلی با اخذ پروانه وکالت می تواند در زمینه های مختلف حقوقی اقدام به قبول پرونده نماید. اما وکیلی که قصد فعالیت تخصصی در حوزه ای خاص را داشته باشد، می بایست با محدود کردن حوزه های کاری خود و پذیرفتن پرونده های مرتبط به صورت موازی دانش و تجربه خود را افزایش دهد. لذا وکیل متخصص در قرارداد پیمانکاری نیز وکیلی است که در زمینه قراردادهای پیمانکاری دارای پرونده بوده و دانش خود را نیز در این زمینه افزایش داده است. ما در موسسه حقوقی امین عدالت کبریا در مجموعه خود از وکلایی برخورداریم که دارای تجریه و تخصص لازم در زمینه پرونده های پیمانکاری می باشند. کافیست یکبار مشاوره با وکلای ما را تجربه کنید.


◁◁ بیشتر بدانید:  بررسی حقوقی ماده ۴۱ شرایط عمومی پیمان | تحویل قطعی

ماده 48 شرایط عمومی پیمان
ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

خاتمه پیمان ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان چیست؟

ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان در خصوص خاتمه پیمان است. خاتمه پیمان به این معنی می باشد که کارفرما هر زمان که تمایل داشت اقدام به قطع همکاری با پیمانکار می نماید. برای خاتمه پیمان کارفرما نیاز به دلیل و مستند خاصی ندارد و راسا می تواند اقدام به اعلام خاتمه پیمان به پیمانکار نماید. کارفرما باید حداکثر مهلتی ۱۵ روزه به پیمانکار دهد تا پیمانکار اقدام به تحویل کارگاه نماید.

اولین اقدام بعد از خاتمه پیمان به استناد ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

بند الف ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان اولین اقدام پس از خاتمه پیمان را مقرر می نماید. اولین اقدام پس از خاتمه پیمان به بیان وکیل متخصص پیمانکاری، تحویل موقت کارهای تمام شده و تحویل قطعی کارهای نیمه تمام می باشد. در خصوص کارهای تمام شده که تحویل موقت می گردد، پیمانکار موظف است اگر در پروژه ایراد و یا اشکالی وجود داشته باشد، به درخواست کارفرما اقدام به رفع نقص نماید، در غیر اینصورت کارفرما شخصا این رفع نقص را انجام می دهد و هزینه های آن به حساب پیمانکار منظور می گردد.

دومین مرحله بعد از خاتمه پیمان به استناد ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

بند ب ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان در خصوص تنظیم صورت وضعیت کارهای انجام شده توسط پیمانکار می باشد. پیمانکار می بایست صورت وضعیت کارهایی که انجام شده است را با در نظر گرفتن شرایط مقرر در ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان، بلافاصله تنظیم و در اختیار کارفرما قرار دهد.

سومین مرحله بعد از خاتمه پیمان به استناد ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

بند ج ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان در خصوص مصالح و تجهیزاتی می باشد که برای پروژه در نظر گرفته شده است. مصالح و تجهیزات ممکن است خریداری شده باشد و یا سفارش داده شده باشد. در ادامه توسط وکیل با تجربه قراردادهای پیمانکاری این دو فرض برای شما توضیح داده خواهد شد:

الف) مصالح خریداری شده برای پروژه که در کارگاه موجود باشد در صورتی که، مطابق موازین فنی باشد، به قیمت روزی که پیمانکار این مصالح را خریداری کرده است، محاسبه می شود و در صورت وضعیت قطعی ارائه شده از سوی پیمانکار لحاظ می گردد.

ب) مصالحی که از طریق پیمانکار برای پروژه سفارش داده شده است اما هنوز به پیمانکار تحویل داده نشده است. پیمانکار موظف است لیستی کامل از مصالحی که سفارش داده است را به کارفرما تحویل دهد. کارفرما ۱۰ روز مهلت دارد تا این لیست را مطالعه نماید و مصالحی را که نیاز دارد به پیمانکار اعلام کند. قرارداد خرید مصالحی که کارفرما در خصوص انها اعلام نیاز می کند به کارفرما انتقال داده می شود و پیمانکار بعد از این اتفاق مسئولیتی در این خصوص ندارد.

تکلیف تعهدات پیمانکار به اشخاص ثالث پس از خاتمه پیمان به استناد ماده ۴۸

ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان داشته، پیمانکار موظف است بلافاصله بعد از دریافت ابلاغ خاتمه پیمان، تمامی قراردادهای خود با پیمانکاران جزء را خاتمه دهد. اگر در اثر این خاتمه دادن به قراردادها با پیمانکاران جزء و یا اشخاص ثالث، خسارتی باید از سوی پیمانکار به این افراد پرداخت گردد، کارفرما با بررسی این صورت حساب ها و تایید آنها، مبالغ پرداختی را به حساب بستانکاری پیمانکار منظور می نماید.

تکلیف تاسیسات احداث شده در کارگاه بعد از خاتمه پیمان به استناد ماده ۴۸

ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان در این خصوص عنوان می دارد، بناهای احداث شده در پروژه بعد از اعلام خاتمه پیمان در اختیار کارفرما قرار می گیرد. قیمت این بناها با توافق طرفین تعیین می گردد. اگر بنای احداث شده یا کارگاه مورد نظر خارج از کارگاه موضوع قرارداد باشد، کارفرما اجاره بهای این ملک را تا زمانی که برای ادامه پروژه به این مکان نیاز داشته باشد، به پیمانکار یا مالک ملک مورد نظر پرداخت می نماید.

آزادسازی ضمانت نامه های پیمانکار بعد اعمال ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان در این خصوص چنین مقرر نموده است، به استناد تبصره یک ماده ۳۴ شرایط عمومی پیمان که بیان می دارد،  حداکثر تا یک ماه بعد از تحویل موقت، آخرین صورت وضعیت موقت طبق ماده ۳۷، بدون منظور داشتن مصالح پای کار تنظیم می شود. ( در زمان خاتمه پیمان صورت وضعیت مورد نظر با در نظر گرفتن مصالح پای کاری که مورد نیاز کارفرما باشد، محاسبه می گردد) هرگاه بر اساس این صورت وضعیت، پیمانکار بدهکار نباشد یا جمع بدهی او نصف کسور تضمین حسن انجام کار کمتر باشد ضمانت نامه انجام تعهدات بی درنگ آزاد می شود. ولی هرگاه میزان بدهی پیمانکار، از نصف کسور تضمین حسن انجام کار بیشتر باشد، ضمانت نامه انجام تعهدات بر حسب مورد طبق شرایط تعیین شده در ماده ۴۰ یا ۵۲ آزاد می شود.

ضمانتنامه های حسن انجام کار نیز بر اساس ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان آزاد می گردد. این ماده مقرر داشته است نصف مبلغ صورت وضعیت ها پس از صورت وضعیت قطعی و نصف دیگر مبلغ آن پس از تحویل قطعی بع پیمانکار عودت داده می شود. به نتیجه رساندن قراردادهای پیمانکاری با پیچیدگی هایی که مشاهده می کنید، قطعا نیاز به یک وکیل با تجربه دارد. وکیل با تجربه و متخصص در قرارداد های پیمانکاری را از ما بخواهید.

◁◁ بیشتر بدانید:  تحلیل حقوقی ماده ۴۷ شرایط پیمان

تحلیل حقوقی ماده 48 شرایط عمومی پیمان
تحلیل حقوقی ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان

تخصص و تجربه مساوی است با تضمین نتیجه

موسسه حقوقی امین عدالت کبریا این نوید را به شما می دهد که با اطمینان به مجموعه ما می توانید از تخصص و تجربه وکلای حرفه ای ما در زمینه قراردادهای پیمانکاری بهره مند شوید و در پرونده های خود نتایج درخشانی را کسب کنید.

برای مشاوره با وکیل متخصص حاضر در موسسه حقوق و داوری امین عدالت کبریا در خصوص شرایط عمومی پیمان و یا سایر موضوعات مرتبط با قراردادهای پیمانکاری، می توانید از طریق تماس با شماره های موسسه اقدام نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۸ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments