شرکت در لغت به معنای شریکشدن و اتحاد چند شخص برای رسیدن به هدف یا نفعی مشترک است. امروزه، اشخاص برای سهولت در رسیدن به اهداف مادی خود به دنبال مشارکت با دیگران هستند. این اشخاص وقتی به هدف خود خواهند رسید که مشارکت خود را در قالب صحیح و قانونی ایجاد کرده باشند.
معنای حقوقی شرکت چیست؟
وکیل شرکت در توضیح معنای حقوقی شرکت بیان میکند، شرکت قراردادی است میان دو یا چند نفر که به موجب آن، هریک از طرفین قرارداد، یک مال معین متعلق به خود را وارد شرکت میکند و آن مال، به طور مشاع به مالکیت تمامی طرفین قرارداد در میآید. به مالی که هر شریک وارد شرکت میکند، آورده شرکا گفته میشود و به مجموع آوردهها دارایی یا اموال شرکت گفته میشود. پس مهمترین عناصر تشکیلدهنده شرکت در معنای عام عبارتند از:
- وجود قرارداد: شرکت اصولاً بدون وجود قرارداد به وجود نخواهد آمد. این قرارداد ممکن است میان دو طرف منعقد شود و یا میان چندین طرف.
- آورده: هریک از طرفین قرارداد شرکت باید مالی (آورده) را وارد شرکت نمایند. لازم نیست که این مال حتماً وجه نقد باشد و میتواند هر نوع مالی باشد. حتی اموال فکری نیز میتوانند به عنوان آورده شرکا مطرح شوند.
- تغییر نوع مالکیت: با وجود تغییری که میان شرکت مدنی و شرکت تجاری در خصوص مالکیت وجود دارد، ولی در تمامی اقسام شرکتها مالکیت مفروز شرکا نسبت به آورده خود از بین میرود و این آورده یا تبدیل به مالکیت مشاع خواهد شد و یا به مالکیت شرکت در میآید. وکیل شرکتها در بخشها بعدی این مورد را بیشتر توضیح خواهد داد.
فایده شرکت چیست؟
شرکت ابزاری است که اشخاص با استفاده از آن میتوانند به توانایی مادی و اقتصادی بیشتر دست یابند. وکیل شرکتها با یک مثال ساده فایده شرکت را توضیح میدهد. محمد احمدی و نیما کریمی مالک دو قطعه زمین به متراژ هر یک 500 متر هستند و هریک قصد دارند در زمین خود به کار کشاورزی بپردازند. در این حالت این دو میتوانند زمینهای خود را ادغام کنند و در 1000 متر به کار کشاورزی بپردازند و یا میتوانند جداگانه و هریک در زمین خود کشاورزی کنند که در این صورت سود کمتری نصیبشان میشود؛ چرا که در حالت ادغام، در خصوص هزینه ماشینآلات کشاورزی و یا کارگران صرفهجویی بیشتری میشود و همچنین راندمان کار بالاتر میرود.
با این مثال میتوان فهمید که اشخاص به تنهایی توانایی تأمین تمامی منابع مورد نیاز خود را ندارند و نمیتوانند به تنهایی به سود مورد نیاز خود دست یابند. به همین دلیل برای دستیابی به توانایی مادی بیشتر دست به شراکت و انعقاد عقد شرکت میزنند.
انواع شرکت
وکیل شرکت بیان میکند، شرکت در وهله اول به دو قسم شرکت مدنی و شرکت تجاری تقسیم میشود.
شرکت مدنی، شرکتی است که اشخاص به طور مشاعی در اموال موضوع شرکت شریک هستند. ماده 571 قانون مدنی بیان میکند: ” شرکت عبارت است ازاجتماع حقوق مالکین متعدد در شیء واحد بنحو اشاعه.” منظور از این ماده همانطور که گفته شد، یعنی اگر مالکیت یک یا چند مال، به طور مشاع میان دو یا چند شخص مشترک باشد، این شرکت یک شرکت مدنی است.
در مقابل، شرکت تجاری به شرکتی گفته میشود که اصولاً برای امور تجاری تشکیل میشود و اموال (آورده) شرکا به ملکیت شرکت که خود شخصیت حقوقی جداگانهای دارد، در میآید. باید توجه داشت که این دو شرکت از حیث فلسفه وجودی چندان تفاوت ندارند و شاید بتوان گفت که شرکت تجاری یک گونهی پیشرفته و متحولشدهی شرکت مدنی میباشد.
تفاوت شرکت مدنی و شرکت تجاری از دید وکیل شرکتها
شرکت مدنی و شرکت تجاری تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند و وکیل شرکتها مهمترین این تفاوتها را به این شکل بیان میکند:
- شخصیت حقوقی: مهمترین و اصلیترین تفاوت میان این دو نوع شرکت این است که شرکت تجاری خود دارای شخصیت حقوقی است؛ در حالی که شرکت مدنی شخصیت حقوقی ندارد. اثر مهمی که داشتن شخصیت حقوقی میگذارد این است که آورده شرکا در شرکت تجاری به مالکیت شرکت در میآید؛ در حالی که در شرکت مدنی چون شخصیت حقوقی وجود ندارد، آورده شرکا به مالکیت مشاع تمامی شرکا در میآید.
- قانون حاکم: احکام و قواعد مربوط به شرکت مدنی غالباً در قانون مدنی در بخش مربوط به عقد شرکت بررسی شده است؛ در حالی که احکام مرتبط با شرکتهای تجاری در قانون تجارت و لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت آورده شده است.
- ورشکستگی: ماده 412 قانون تجارت تصریح میکند: “ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی در نتیجه توقف او از تأدیه وجوهی که بر عهده اوست حاصل میشود.” از این ماده میتوان برداشت کرد که مقررات مربوط به ورشکستگی صرفاً مربوط به شرکتهای تجاری است و ورشکستگی در خصوص شرکت مدنی موضوعیت ندارد.
- ثبت: به موجب ماده 195 قانون تجارت، “ثبت کلیه شرکتهای مذکور در این قانون الزامی و تابع جمیع مقررات قانونی ثبت شرکتهاست.” با توجه به این ماده، ثبت شرکتهای تجاری الزامی است. در حالی که در هیچ قانونی ثبت شرکتهای مدنی الزامی شمرده نشده است.
- انحلال و تصفیه: از آنجایی که شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی است، از بین رفتن آن نیز تابع مقررات خاصِ انحلال و تصفیه قانون تجارت است. در حالی که در شرکت مدنی مسئله انحلال به طور کلی وجود ندارد. چرا که این شرکت شخصیت حقوقی ندارد. در شرکت مدنی صرفاً مسئلهی افراز و تقسیم اموال مطرح میشود.
- اداره شرکت: اداره شرکت تجاری اصولاً با رأی اکثریت انجام میشود. به این شکل که با رأی اکثریت هیئت مدیره تعیین میشود و هیئت مدیره نیز با رأی اکثریت تصمیمات مربوط به شرکت را میگیرد. در حالی که در شرکت مدنی، اداره شرکت مجتمعاً توسط شرکا انجام میشود.
- فروش سهمالشرکه: در برخی از اقسام شرکتهای تجاری فروش سهمالشرکه منوط به رضایت سایر شرکا است و در کل، فروش سهمالشرکه در شرکتهای تجاری تابع برخی از تشریفات و مقررات مخصوص میباشد. در حالی که فروش سهمالشرکه در شرکت مدنی اختیاری است و هر یک از مالکین اختیار فروش سهم خود را دارد.
- هدف: هدف و قصد از ایجاد شرکت تجاری کسب سود و منفعت مادی است؛ در حالی که در شرکت مدنی لزوماً هدف کسب منافع مادی نمیباشد.
- اساسنامه: شرکتهای تجاری دارای اساسنامهای هستند که به موجب آن موارد مهمی نظیر موضوع شرکت، مرکز اصلی شرکت، نحوه انتصاب و اختیارات مدیران و به طور کلی نحوه فعالیتهای شرکت مشخص میشود. به عبارت بهتر، میتوان گفت که اساسنامه سند هویتی شرکتهای تجاری است. در مقابل، هیچیک از قوانین وجود اساسنامه را برای شرکتهای مدنی لازم ندانسته است.
- روزنامه رسمی: وکیل شرکتها توضیح میدهد، شرکتهای تجاری برای شروع به فعالیت باید آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی به چاپ برسانند. همچنین موارد مهم نظیر انتصاب و یا تغییر مدیران، تغییر در اختیارات مدیران، انحلال شرکت و… باید در این روزنامه آگهی شود. در حالی که در شرکتهای مدنی، انتشار آگهی در روزنامه رسمی در هیچ موردی لازم و ضروری نیست.
[su_note note_color=”#fafafa” text_color=”#060606″ radius=”5″]
ویژگی وکیل شرکت:
وکیل شرکت باید نسبت به قوانین و مقررات مربوط به شرکتهای تجاری و مدنی اطلاعات کاملی داشته باشد و بتواند این مقررات را به طور مناسب تفسیر و درک نماید. چرا که در حوزه شرکتها با طیف وسیعی از قوانین روبرو هستیم که هریک باید در جای خود اِعمال شوند. همچنین وکیل شرکتها علاوه بر آشنایی با قوانین باید دارای تجربه کافی در خصوص مسائل ثبتی و حقوقی شرکتها باشد تا با استفاده از تجربه خود بتواند به شرکتِ موکل خود به نحو صحیح مشاوره و خدمات حقوقی ارائه کند. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن بهترین وکیل شرکتها، این آمادگی را دارد تا بهترین خدمات را به شما عرضه کند.[/su_note]
انواع شرکت تجاری
وکیل شرکت پس از تبیین تفاوتهای میان شرکت مدنی و تجاری، در این بخش قصد دارد تا انواع شرکتهای تجاری را بیان کند و تعریف قانونی هریک را توضیح دهد.
بر اساس ماده 20 قانون تجارت: “شرکتهای تجارتی بر هفت قسم است:
- شرکت سهامی
- شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت تضامنی
- شرکت مختلط غیرسهامی
- شرکت مختلط سهامی
- شرکت نسبی
- شرکت تعاونی تولید و مصرف.”
شرکت سهامی
شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است. موضوع عملیات شرکت سهامی میتواند امور تجارتی و یا غیرتجارتی باشد؛ این شرکت در هرحال شرکت تجاری محسوب میشود.
شرکت با مسئولیت محدود
شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هریک از شرکا بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد – فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است.
شرکت تضامنی
شرکتی است که برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود: اگر دارایی شرکت برای تأدیه تمام قروض کافی نباشد، هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است.
شرکت مختلط غیرسهامی
شرکتی است که برای امور تجارتی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل میشود. شریک ضامن مسئول کلیه دیونی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پدیدار شود – شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایهای است که در شرکت گذاشته است.
شرکت مختلط سهامی
شرکتی است که برای امور تجارتی بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود. شرکای سهامی کسانی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام درآمده و مسئولیت آنها تا میزان سرمایهای است که در شرکت گذاشتهاند. شریک ضامن در شرکت مختلط سهامی مسئول کلیه دیونی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت به وجود آیند.
شرکت نسبی
شرکتی است که برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هریک از شرکا به نسبت سرمایهای که در شرکت گذاشته است، میباشد.
شرکت تعاونی
شرکتی است که به منظور بهبود وضع مالی و اقتصادی و همچنین رفع احتیاجات مشترک شرکا جهت فعالیت در امور مربوط به تولید و توزیع تشکیل میشود.

وکیل شرکت در تهران
شرکت همانطور که گفته شد، ابزاری است که اشخاص با استفاده از آن سرمایهها و اموال خود را در هم میآمیزند تا به توانایی اقتصادی بیشتری دست یابند و در نهایت منعفت مادی خود را به حداکثر رسانند. اما باید توجه داشت، همانطور که در این مقاله بررسی شد، شرکت انواع بسیار زیادی دارد که افراد با توجه به نوع فعالیت و میزان ریسکپذیری خود باید شرکت متناسب با اهداف و فعالیتهایشان را برگزینند.
به همین دلیل وکیل شرکت توصیه میکند برای انتخاب نوع شرکت با وکلایی که طور تخصصی در حوزه مسائل شرکتها فعالیت دارند مشورت نمایید تا به طور کامل از ویژگیهای هریک از این شرکتها اطلاع پیدا کنید. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن بهترین وکلا در این زمینه آمادگی ارائه بهترین مشاوره و خدمات را به شما عزیزان دارد.
بدون دیدگاه
سلام در شرکت و تشکیل آن از واژه آورده استفاده شده میشه توضیح بدید یعنی چی دقیقا؟
با سلام آورده همان مالي است كه هر شريك براي سهيم شدن در شركت ميبايست ارائه دهد خواه نقدي باشد يا غير نقدي.
سلام ماده قانون مربوط به ورشکستگی رو میشه بگید و اینکه شامل چه کسانی میشه؟
با سلام ماده ٤١٢ قانون تجارت مربوط به تجار و شركت هاي تجاري ميشود.
سلام میشه اهمیت اساسنامه در شرکت رو بفرمایید؟ ممنون میشم جواب بدید.
با سلام اساس نامه هر شركت مشخص كننده خط و مشي آن شركت، حوزه اختيارات و مسائل مهم درباره آن شركت است و بسيار مهم.
سلام و خسته نباشید . سوالی داشتم اینکه شرکتی رو میگن شرکت نسبی یعنی چی؟
با سلام شركت نسبي يعني هر كس به اندازه سهمي كه دارد مسئول است و ميزان اين سهم به اندازه همان سهم آورده در شركت است.
سلام چند نوع شرکت تجاری داریم؟ ماده قانون مربوط رو در صورت وجود ذکر بفرمایید. با تشکر.
با سلام طبق ماده ٢٠ قانون تجارت ٧ نوع شركت داريم كه به رسميت شناخته ميشوند و قابل ثبت ميباشند.
سلام و خسته نباشید میخواستم بدونم شرکت ها از چه موقع به رسمیت شناخته میشوند؟
با سلام تمامي شركت ها بعد از ثبت آن در اداره شركت ها كه سازماني زير مجموعه اداره ثبت است به رسميت شناخته ميشوند.
سلام و وقت بخیر . هدف اصی از بوجود آمدن شرکت تعاونی چیه؟ لطفا توضیح بدید.
با سلام شركتي است كه به منظور بهبود وضع مالي و اقتصادي و همچنين رفع احتياجات مشترك شركاء جهت فعاليت در امور مربوط به توليد و توزيع تشكيل ميشود.
سلام خسته نباشید سوالی داشتم از شما . میشه لطفا بفرمایید شرکت مدنی به چه معناست؟
با سلام به شركتي اطلاق ميشود كه اشخاص بطور مشاعي در اموال موضوع شركت شريك هستند. ماده ٥٧١ قانون مدني.
سلام میخواستم بدونم در قانون ایران چند نوع شرکت به رسمیت شناخته شده است؟
با سلام بر اساس ماده ٢٠ قانون تجارت شركت هاي تجاري بر هفت قسم تقسيم ميگردند كه عبارتنداز: شركت سهامي، شركت با مسئوليت محدود، شركت تضامني، شركت مختلط سهامي، شركت مختلط غير سهامي، شركت نسبي و شركت تعاوني توليد و مصرف.
سلام سوالی داشتم . انتشار و استفاده از روزنامه رسمی و کثیر الانتشار چه موقع برای شرکت ها واجب است؟
با سلام هم براي شروع فعاليت بايد آگهي دهند و هم در موارد مهمي نظير انتصاب يا تغيير مديران، انحلال شركت و..
سلام وقت بخیر . من میخوام با یک شرکت تجاری بزرگ قرارداد همکاری امضاع کنم و میخواستم ببینم میتونم وکیل متخصص شما در این کار همراه بنده باشه؟
با سلام البته. شما ميبايست براي اين امر به موسسه حقوقي ما مراجعه و با وكيل متخصص در اين زمينه ملاقات و هماهنگ نماييد.
سلام و خسته نباشید. تفاوت بین شرکت تجاری و شرکت مدنی در بحث انحلال چگونه است؟
با سلام از آنجايي كه شركت تجاري داراي شخصيت حقوقي است پس انحلال آن نيز تابع قوانين خاص انحلال در قانون تجارت است. در صورتي كه در شركت مدني اينطور نيست و فقط مسئله افراز و تقسيم اموال مطرح است.
سلام سوالی داشتم میشه ی شرکت واردات کننده محصولات خاص رو بصورت یکجا واگذار کرد؟
با سلام البته كه امكان دارد البته توصيه ميشود قبل از انجام اين امر اساس نامه شركت مورد مطالعه و بررسي قرار گيرد.
سلام وقت بخیر در شرکت نسبی وظیفه هر فرد بر اساس چه چیزی تعیین میگردد؟
با سلام اين شركت بين دو يا چند نفر تشكيل ميشود و مسئوليت هر يك از شركاء به نسبت سرمايه اي است كه در شركت گذاشته اند.
سلام ببخشید سوالی دارم اگر مدیر عامل شرکتی مرتکب جرمی بشه باید از شرکت شکایت کرد یا مدیر عامل؟
با سلام براي پاسخ به سوال شما بايد گفت ابتدا بايد مشخص شود كه قرارداد شما با شركت بوده است يا شخص مدير عامل و چهار چوب آن روشن گردد. آنگاه با توجه به اساس نامه ميتوان گفت كه رفتار درست كدام خواهد بود.
سلام وقت بخیر تو شرکت با مسئولیت محدود میشه به هریک از شرکت برای گرفتن طلب مراجعه کرد؟
با سلام براي مطالبه طلب در شركت هاي با مسئوليت محدود فقط ميتوان به ضامنين مراجعه كرد و ديگران به اندازه سهمي كه دارند پاسخگو خواهند بود.