بررسی ماده 50 شرایط عمومی پیمان

ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان در خصوص تسریع کار و خسارت تاخیر کار در پروژه های پیمانکاری می باشد. عموما به دلایل مختلف تسریع در کار، در پروژه های پیمانکاری مصداق پیدا نمی کند اما خسارت تاخیر در کار به همان دلایل پیش گفته یکی از مشکلات عمده در قراردادهای پیمانکاری می باشد. لذا توصیه می کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید و بررسی حقوقی صورت گرفته از سوی وکیل قراردادهای پیمانکاری را مطالعه نمایید.

ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان

برای تحلیل صحیح ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان لازم است ابتدا با متن ماده مورد نظر آشنا شویم. به همین جهت در ادامه متن ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان برای شما عزیزان بیان می گردد.

ماده ۵۰- هزینه تسریع کار، خسارت تاخیر کار

الف) اگر در مقابل اتمام پیش از موعد کار، در اسناد و مدارک پیمان، پرداخت هزینه تسریع کار به پیمانکار، پیش بینی شده باشد و پیمانکار پیش از سپری شدن مدت پیمان، عملیات موضوع پیمان را تکمیل کند و آماده تحویل نماید، پیمانکار محق به دریافت هزینه تسریع طبق شرایط پیش بینی شده می باشد.

ب) در پایان کار، در صورتی که مدت انجام کار، بیش از مدت اولیه پیمان به علاوه مدت های تمدید شده پیمان باشد، مهندس مشاور با رعایت ماده ۳۰ و رسیدگی به دلایل پیمانکار، مدت تاخیر غیر مجاز را تعیین می کند تا پس از تصویب کارفرما، به شرح زیر، ملاک محاسبه خسارت تاخیر قرار گیرد.

۱- هرگاه جمع مدت تاخیر غیر مجاز از یک دهم مدت پیمان بیشتر نشود، برای هر روز تاخیر، یک دو هزارم مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تاخیر شده است.

۲- هرگاه جمع مدت تاخیر غیر مجاز از یک دهم مدت پیمان بیشتر شود تا یک دهم مدت پیمان طبق بند ۱ و برای مازاد بر آن تا یک چهارم مدت پیمان، برای هر روز تاخیر یک هزارم مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تاخیر شده است.

۳- هرگاه جمع مدت تاخیر غیر مجاز از یک چهارم مدت پیمان بیشتر شود ولی پیمان ادامه یابد، مجموع خسارت های تاخیر قابل دریافت از پیمانکار نمی تواند از جمع خسارت محاسبه شده بر پایه بند (۲) بیشتر شود و مدت اضافه بر یک چهارم مدت پیمان، برای ادامه و انجام کار بدون دریافت خسارت منظور می شود.

وکیل خوب تلفیقی از دانش و تجربه می باشد

برای اینکه شما مطمئن شوید وکیل مورد نظر شما دارای صلاحیت لازم برای قبول پرونده شما می باشد، لازم است به دانش و تجربه وکیل مورد نظر توجه فرمایید. برای اینکه یک وکیل در پرونده ای بتواند نتیجه مناسب را اخذ نماید، باید در کنار دانش کافی در زمینه مورد نظر، تجربه لازم را نیز داشته باشد. ما در مجموعه امین عدالت با در اختیار داشتن وکلای متخصص و با تجربه، امکان بهره مندی از چنین وکلایی را برای شما فراهم نموده ایم.

۴- مبلغ باقی مانده کار که در اجرای آن تاخیر شده است، عبارت است از مبلغ پیمان، منهای مبلغ صورت وضعیت مربوط به کار های انجام یافته تا آخرین روز مدت پیمان.

۵- در صورتیکه پیمان، طبق ماده ۴۶ فسخ شود، یا طبق ماده ۴۸، به پیمان خاتمه داده شود، تاخیر کار نسبت به برنامه تفصیلی با رعایت ماده ۳۰ بررسی شده، میزان مجاز و غیر مجاز آن تعیین می شود بابت تاخیر غیر مجاز پیمانکار، طبق مفاد این بند، پرداخت خسارت تاخیر به پیمانکار تعلق می گیرد. در این حالت، مبلغ باقی مانده کار که در اجرای آن تاخیر شده، عبارت است از مبلغ کارهایی که طبق برنامه زمان تفصیلی و با در نظر گرفتن تاخیر مجاز پیمانکار باید تا تاریخ فسخ یا خاتمه پیمان انجام می شد منهای مبلغ کار انجام شده.

۶- در مواردی که اخذ خسارت تاخیر بیش از ارقام درج شده در این ماده ضروری می باشد و در اسناد و مدارک پیمان، میزان آن پیش بینی شده باشد، خسارت تاخیر را بر اساس آن محاسبه می کنند.

◁◁ بیشتر بدانید:  آیا رعایت شرایط عمومی پیمان در همه قراردادهای پیمانکاری الزامیست؟

تسریع کار و خسارت تاخیر در پروژه های پیمانکاری
تسریع کار و خسارت تاخیر در پروژه های پیمانکاری

بند الف ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان

بند الف ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان در خصوص هزینه ای است که در صورت اتمام کار پیش از موعد به پیمانکار به عنوان پاداش پرداخت می گردد. پرداخت این مبلغ منوط به رعایت موعد های در نظر گرفته در قرارداد پیمانکاری می باشد. اگر پیمانکار طبق توافق صورت گرفته پیش از موعدی که برای اتمام کار در نظر گرفته شده است، کار را به اتمام برساند می تواند از کارفرما پرداخت این مبلغ را مطالبه نماید. همانطور که پیش تر بیان شد، در پروژه ها معمولا این اتفاق رخ نمی دهد چرا که عموما برنامه ریزی های مناسبی برای تامین منابع مالی و سایر موارد لازم برای اتمام پروزه صورت نمی گیرد و تمامی پروژه های با تاخیر به اتمام می رسد. لذا از بررسی بیش از این در خصوص این ماده پرهیز می نماییم.

بند ب ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان

بند ب ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان در خصوص دریافت خسارت تاخیر در اتمام پروزه از پیمانکار می باشد که معمولا به دلیل تاخیر در اتمام پروژه ها این ماده بسیار مورد استفاده در پرونده ها قرار می گیرد. برای دریافت خسارت از پیمانکار بابت تاخیر در اتمام پروزه ها روش های متفاوتی در نظر گرفته شده است که در ادامه به بررسی هر یک از روش های پیش گفته می پردازیم. روش اول مربوط به حالتی است که میزان خسارت تاخیر در قرارداد پیش بینی نشده است و روش دوم مربوط به حالتی است که میزان خسارت در قرارداد پیش بینی شده و مورد توافق طرفین می باشد. توصیه ما این است که پرونده های خود را به تنهایی و بدون وکیل قراردادهای پیمانکاری به دادگاه نفرستید.

بررسی حالتی که خسارت در قرارداد تعیین نشده است

ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان در این خصوص مبنایی را ارائه نموده است که بر اساس آن خسارت تعیین می شود. مبنای تعریف شده در این ماده بر اساس مدت تاخیر پیمانکار در تکمیل پروژه می باشد. هر چه مدت تاخیر پیمانکار بیشتر باشد، میزان خسارت نیز افزایش می یابد. البته باید توجه داشت در صورتی که کارفرما با توجه به تاخیر صورت گرفته همچنان به قرارداد پایند باشد و خواستار ادامه کار باشد، میزان خسارت نمی تواند از یک هزارم مبلغ باقیمانده کار که در اجرای آن تاخیر شده، بیشتر باشد و بابت مازاد بر این مدت خسارتی از پیمانکار قابل مطالبه نیست.

بررسی حالتی که خسارت تاخیر در قرارداد پیش بینی شده است

ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، در شرایطی که میزان خسارت در قرارداد پیش بینی شده است، بر مبنای توافق طرفین عمل می شود و معیار در نظر گرفته شده در صدر ماده ۵۰ در این موارد اعمال نمی شود. از نظر حقوقی این نوع تعیین خسارت وجه التزام نام دارد و در صورت بروز اختلاف بین طرفین بر اساس قانون مدنی، دادگاه باید به خسارت تعیین شده حکم صادر نماید.

◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳

ماده 50 شرایط عمومی پیمان
ماده ۵۰ شرایط عمومی پیمان

هر پرونده پیمانکاری یک معماست که حل آن نیاز به تخصص دارد

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در اختیار داشتن کادری مجرب از وکلای پایه یک دادگستری که در زمینه قراردادهای پیمانکاری توانایی و تخصص کافی را دارند، این نوید را به شما می دهد که با اعتماد به مجموعه ما می توانید، با خیالی آسوده روند دادرسی پرونده های خود را طی نمایید. لذا توصیه می کنیم قبل از انجام هرگونه اقدام قضایی با وکلای با تجربه حاضر در موسسه ما مشاوره داشته باشید.

نظرات، پیشنهادات و سوالات خود را می توانید در ذیل این مقاله درج کنید تا در اسرع وقت توسط وکلای متخصص ما پاسخ داده شود.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments