نتیجه مجرمانه زمانی رخ می دهد که در اثر اقدام پزشک به بیمار صدمه ای وارد شده باشد. صدمه می تواند جسمی و یا روحی باشد.
نتیجه مجرمانه چیست؟
وکیل قصور پزشکی در تشریح این عنوان بیان میدارد، در اصول کلی حقوقی زمانی شما می توانید از دیگری مطالبه ضرر و زیان کنید که در اثر فعل فرد مذکور ضرری به شما وارد آمده باشد، در نتیجه تا زمانی که ضرری به شما وارد نشده است مطالبه ضرر و زیان غیر ممکن می باشد.
در حوزه پزشکی نیز همین اصل حکم فرما می باشد، به عبارت دیگر تا زمانی که از فعل دکتر به بیمار زیانی چه از نظر روحی و چه جسمی و جانی وارد نیامده باشد، بیمار نمی تواند از پزشک مطالبه خسارت و ضرر و زیان نماید و پزشک و کادر پزشکی نمی توانند به عنوان مقصر قابل تعقیب کیفری باشند.
نتایج مجرمانه با توجه به رفتار پزشک به چند دسته تقسیم می شوند؟
وکیل پزشکی در پاسخ به پرسش فوق بیان میدارد، با توجه به رفتار پزشک و نتیجه ای که از آن حاصل می شود نتایج مجرمانه را می توان به سه بخش تقسیم نمود. در ادامه به ترتیب به بررسی نتایج مورد نظر می پردازیم.
۱- جنایت عمدی محسوب گردد:
وکیل قصور پزشکی می گوید، این فرض برای زمانی است که پزشک فعلی را انجام دهد که این فعل نوعا سبب آن جنایت می شده است و به سبب این اقدام مریض فوت کند. در این حالت فعل پزشک عمدی محسوب می شود و با توجه به نوع جنایت مجازات مورد نظر برای پزشک در نظر گرفته می شود. مثلا اگر پزشک عمدا به بیماری آمپول هوا تزریق نماید و منجر به فوت او گردد، عمل وی مصداق بارز قتل عمد میباشد.
۲- جنایت شبه عمدی محسوب گردد:
این فرض برای زمانی است که پزشک رفتار خویش را بدون اینکه قصد ایراد صدمه به بیمار را داشته باشد انجام می دهد اما بر اثر بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی منجر به ورود جنایت به بیمار می شود.
در این فرض بین دو حالت فوت و یا صدمه کمتر از فوت تفاوت وجود دارد. ماده ۶۱۶ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی بیان می دارد: در صورتی که قتل غیر عمد به واسطه بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شود، مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر این که خطای محض باشد.
همانطور که ملاحظه شد در صورتی که رفتار پزشک در اثر بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی موجب فوت بیمار شود علاوه بر پرداخت دیه می بایست مجازات حبس را نیز متحمل شود.
اما زمانی که فعل شبه عمد پزشک منجر به فوت نشود و موجب صدمه کمتر از فوت شود در این حالت فقط دیه بر عهده پزشک می باشد.
۳- جنایت خطای محض محسوب گردد:
فرض خطای محض در مورد رفتار پزشکان بسیار نادر است چرا که خطای محض زمانی محقق می شود که مرتکب نه قصد فعل واقع شده بر مجنی علیه را داشته باشد و نه قصد نتیجه وارده، این فرض در امور پزشکی به ندرت اتفاق می افتد، چرا که پزشکان در اکثر موارد قصد فعل واقع شده بر بیمار را دارند اما قصد نتیجه وارده را نداشته اند.
در هر حال در فرضی که فعل مشمول خطای محض گردد، پرداخت دیه بیمار بر عهده عاقله مرتکب خواهد بود.
در جمع بندی مطالب پیش گفته قابل ذکر است که عمده افعال پزشکان که منجر به ورود صدمه به بیمار می شود مشمول عنوان شبه عمد شده و پزشک به پرداخت دیه محکوم می شود. البته این حالت زمانی صادق است که پزشک شرایط مربوط به اصول پزشکی و یا نظامات دولتی را رعایت نکرده باشد یا اینکه علی رغم رعایت موارد پیش گفته مرتکب قصور شود.
اگر نتیجه به وجود آمده در اثر رفتار خود بیمار باشد، پزشک مسئول است؟
وکیل پزشکی در پاسخ به سوال فوق بیان می دارد، خیر، اگر نتیجه به بار آمده در اثر رفتار خود بیمار باشد پزشک و کلیه کادر پزشکی هیچگونه مسئولیتی در این مورد نخواهند داشت. مگر اینکه بیمار مورد نظر دارای شرایط خاصی بوده و نیاز به مراقبت دائمی داشته که در این فرض نیز فردی که مسئولیت مراقبت از بیمار بر عهده او بوده است می باید پاسخگو باشد.
چرا باید از پزشک شکایت کیفری کنیم؟
شکایت از پزشک، حقی است که مطابق قانون به بیمار داده شده است. تا بتواند در صورت بروز آسیب و قصور پزشکی و بی احتیاطی و بی مبالاتی پزشک و یا عدم رعایت نظامات دولتی توسط پزشک و یا کادر درمان، از آنها شکایت نموده و جبران خسارت صورت پذیرد. لذا جبران خسارت و مطالبه دیه آسیب وارده به بیمار از پزشک، در قالب تشکیل پرونده کیفری و به علت نتیجه مجرمانه ناشی از اعمال پزشکی میباشد.
وکیل قصور پزشکی در تهران
امروزه با توجه به پیشرفت های بسیار زیاد علم پزشکی و تنوع بسیار بالای جراحی های زیبایی، به تبع آن بر خلاف بسیاری از پزشکان متعهد و متخصص که در این حوزه فعالیت می نمایند، هستند افرادی که با سو استفاده از بی اطلاعی افراد جامعه نسبت به زیان های جراحی های غیر تخصصی و غیر استاندارد، اقدام به انجام جراحی هایی می کنند که زیان های غیر قابل جبرانی را به بیمار وارد می آورد.
در همین راستا و با توجه به شیوع این جرایم موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران بر خود لازم دانسته با تشکیل دپارتمانی تخصصی از وکلای پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی پزشکی و داروئی ، بهترین و با کیفیت ترین خدمات ممکن را به شما هموطنان عزیز ارائه نماید. برای مشاوره با وکیل قصور پزشکی و یا شکایت از پزشک در تهران با ما تماس بگیرید.
سلام لطف میکنید بگید برای شکایت از قصور پزشکی باید به کجا مراجعه کرد؟
باسلام بهترین وکیل شکایت از پزشک پاسخ میدهد:
خوب است بدانید قصور پزشکی، مبنا دلیل و چرایی انجام شکایت از پزشک میباشد. لذا برای ثبت شکایت از پزشک به دلیل نتیجه مجرمانه ناشی از اعمالی پزشکی، باید به دفترخدمات قضایی و سازمان نظام پزشکی مراجعه نمایید.
مقصود از نتیجه مجرمانه ناشی از اعمال پزشکی یعنی به عمد دکتری برای انجام جراحی خلاف یا طبابت خطرناک مانند سقط جنین در منزل پول گرفته باشد؟ با سپاس فراوان از اساتید محترم
باسلام وکیل جرائم پزشکی پاسخ میدهد:
مقصود از نتیجه مجرمانه ناشی از اعمال پزشکی فرض غیرعمد بودن این گونه اعمال و طبابت ها میباشد. لذا اگر پزشکی به هر دلیلی همچون اخذ وجه یا مال اقدام به اعمال پزشکی خلاف به عمد و قصد نماید، موضوع داخل در موارد جنایت عمدی و مستوجب قصاص و تعزیر خواهد بود. نتیجه مجرمانه ناشی از اعمال پزشکی منصرف از فرض عامدانه و قاصدانه بودن در عمل و جنایت میباشد.
سلام میخوام بابت قصور پزشکی شکایت کنم. لطف میکنید مراحل شکایت از پزشک رو بگید؟
با سلام
مراحل شکایت از پزشک به این نحو می باشد که شما می توانید شخصا یا توسط وکیل متخصص جرایم پزشکی اقدام به تنظیم شکواییه نمایید و با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی اقدام به ثبت شکایت علیه پزشک مورد نظر نمایید.
سلام جرایم پزشکی واقعا تخصصیه و وکلای شما در این زمینه بینظیر هستن ممنونم از شما.
با سلام ممنون از حسن توجه شما…موفق باشید
شکایت از دکتر روانشناس میخوام انجام بدم چون تشخیص اشتباه دادن و با قرص هایی که به من دادن باعث پیشرفت بیماری شدن باید چیکار کنم؟
با سلام
شکایت از پزشک در دو نهاد قابل رسیدگی است، اگر شکایت شما بخاطر تخلف پزشک است در سازمان نظام پزشکی و اگر برای جرم پزشک است در دادسرای جرایم پزشکی طرح دعوا نمایید.