طرح صنعتی غیر قابل ثبت

در مقاله پیش رو وکیل امور تجاری و طرح های صنعتی قصد دارد به بررسی تخصصی طرح های صنعتی بپردازد که به استناد قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ مورد حمایت قانونگذار نبوده و به نوعی به طرح صنعتی غیر قابل ثبت به بهترین شکل بپردازد.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت چیست؟

طرح صنعتی غیرقابل ثبت از دید وکیل طرح صنعتی به طرحی گفته می شود که به دلایل مختلفی از جمله دلایل شکلی و ماهوی به اعتقاد کارشناسان متخصص اداره مالکیت صنعتی، قابل ثبت در اداره ثبت طرح های صنعتی نمی باشد. و به تبع آن قانونگذار حمایتی نیز از این طرح صنعتی غیر قابل ثبت به عمل نمی آورد. به عبارت دیگر وکیل امور تجاری یا همان وکیل طرح صنعتی می گوید، اگر این طرح از سوی افرادی مورد سو استفاده یا تعرض قرار گیرد، قانوگذار حمایتی از این طرح به عمل نمی آورد. چرا که طرح ثبت شده در اداره ثبت شرکت ها مورد حمایت قانونگذار می باشد.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت چه ویژگی هایی دارد؟

طرح صنعتی غیر قابل ثبت و ویژگی های آن از دیدگاه وکیل دعاوی طرح صنعتی با در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوطه و با توجه به نظریه دکترین متخصص امر این می باشد که، طرح صنعتی اگر دارای یکی از ۶ ویژگی ذیل باشد، از نظر وکیل امور تجاری و قانون قابل ثبت نمی باشد و طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود:

۱- اصیل و جدید نباشد

به استناد ماده ۲۱ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری طرح صنعتی قابل ثبت است که “جدید” باشد. لذا جدید نبودن طرح صنعتی، موجب عدم ثبت آن میگردد. برای دریافت مشاوره حقوقی آنلاین از طریق واتساپ هم اکنون کلیک نمایید.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت و جدید بودن طرح

طرح صنعتی غیر قابل ثبت می تواند به علت عدم جدید بودن این طرح باشد، ماده ۲۱ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری کلمه جدید را اینگونه معنی کرده است، به موجب این ماده طرح صنعتی زمانی جدید است که، از طریق انتشار به طور محسوس و یا از طریق استفاده به هر نحو دیگر قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه در هیچ نقطه ای از جهان برای عموم افشاء نشده باشد. وکیل امور تجاری که متخصص در دعاوی طرح صنعتی می باشد اینگونه ادامه می دهد، یعنی اگر طراحی اقدام به ثبت طرح خویش نماید اما این طرح سابقه افشاء در هر کشوری از جهان را قبل از درخواست او داشته باشد طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود.

وکیل امور تجاری در ادامه بیان می دارد، ویژگی دیگری که مورد نظر قانونگذار بوده است “اصیل بودن” طرح است.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت و اصیل بودن طرح

طرح صنعتی غیر قابل ثبت می تواند به علت اصیل نبودن طرح باشد، وکیل امور تجاری در این خصوص بیان می دارد، در ماده ۸۴ آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری به کلمه اصیل اشاره شده است و قانونگذار طرح هایی را که اصیل نباشند، طرح صنعتی غیر قابل ثبت اعلام نموده است. کلمه اصیل در این ماده اینگونه تعریف شده است ” طرح صنعتی در صورتی اصیل است که توسط طراح پدیده آمده باشد و کپی و تقلید از طرح های موجود نباشد”، به گونه ای که از دید یک کاربر آگاه متفاوت از طرح هایی باشد که سابقا در اختیار عموم قرار گرفته است در غیر اینصورت به عقیده وکیل امور تجاری ،طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود. همه این موارد و موارد دیگر توسط وکیل متخصص طرح صنعتی برای شما توضیح داده میشود.

۲- طرح صنعتی غیر قابل ثبت و صرفا ارائه نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری

طرح صنعتی غیر قابل ثبت به علت فوق را وکیل امور تجاری و متخصص در دعاوی تجاری اینگونه بیان می دارد، با توجه به قسمت اخیر ماده ۲۰ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، طرح صنعتی اگر صرفا دارای نوآوری فنی باشد. و تفاوت ظاهری در شکل طرح به وجود نیامده باشد، طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود، چرا که در طرح صنعتی همواره ما به دنبال ایجاد تغییرات ظاهری می باشیم. و توجه کارشناسان طرح صنعتی بیشتر در تفاوتی است که در ظاهر طرح ایجاد شده است. وکیل تجاری دلیل آن را اینگونه بیان میدارد، به دلیل اینکه طراح صنعتی باید به دنبال ایجاد ظاهری جذاب تر و مشتری پسند تر برای کالا باشد تا اینکه بخواهد از نظر فنی تغییراتی در کالا ایجاد نماید.

ممکن است کالایی از نظر فنی خدماتی به مراتب بیشتر از کالای قبلی به مشتریان ارائه نماید اما وکیل حق ثبت طرح صنعتی عقیده دارد، نمی توان این تغییرات را به عنوان طرح صنعتی به ثبت رساند. هرچند ممکن است، این تغیرات را بتوان به عنوان یک اختراع به ثبت رساند. ولی در حوزه طرح صنعتی به عنوان یک طرح صنعتی غیر قابل ثبت شناخته خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد حقوق ناشی از ثبت طرح صنعتی هم اکنون با مشاور حقوقی موسسه ما در تهران صحبت نمایید.

ویژگی های طرح های صنعتی غیر قابل ثبت | وکیل طرح صنعتی
ویژگی های طرح های صنعتی غیر قابل ثبت | وکیل طرح صنعتی

۳- طرح صنعتی غیر قابل ثبت و استفاده از نماد و نشانه های رسمی کشور

طرح صنعتی غیر قابل ثبت به جهت استفاده از نمادها و نشانه های رسمی کشور از دیدگاه وکیل نقض حقوق طرح صنعتی و متخصص در پرونده های تجاری به این جهت می باشد که، در قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این خصوص مقرره ای وجود ندارد. اما در ماده ۸۴ آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این خصوص بحث شده است، و قانونگذار استفاده از نمادها و یا نشانه های رسمی را در طرح های صنعتی ممنوع اعلام نموده است. و طرح حاوی این موارد طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود.

در خصوص طرح صنعتی غیر قابل ثبت و مطالبی که از سوی وکیل امور تجاری بیان شد باید توجه داشت که، قانونگذار در بیان ممنوعیت استفاده از علائم و نشانه های کشوری به رسمی بودن این موارد اشاره کرده است. به عنوان مثال نمی توان از علامت منقش در پرچم جمهوری اسلامی در طرح های صنعتی استفاده نمود. و این کار سبب این می شود که طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب شود. بهترین وکیل ثبت طرح صنعتی، وکیلی است که بایدها و نبایدهای یک طرح اصیل را در حیطه قانون بلد باشد. تا رعایت مواردی مانند اخلاق حسنه و نظم عمومی را به موکل یا همان متقاضی ثبت طرح صنعتی گوشزد نماید.

نکته: در خصوص علامت تجاری قانونگذار کسب اجازه از مقامات دولتی را رافع این ممنوعیت دانسته است، یعنی اگر فردی تقاضای ثبت یک علامت تجاری حاوی نماد ها و نشانه های دولتی را داشته باشد و اجازه ثبت آن را از مقامات مربوط اخذ کند، مشکلی در این خصوص وجود نخواهد داشت. اما وکیل امور تجاری و طرح صنعتی غیر قابل ثبت در این خصوص می گوید، در مورد طرح های صنعتی قانونگذار این اجازه را در نظر نگرفته است، بنابراین ثبت طرح صنعتی حاوی علائم و نشانه های رسمی کشور حتی با اجازه مقامات مربوط نیز ممکن نیست و طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود.

وکیل امور تجاری و طرح صنعتی غیر قابل ثبت
وکیل متخصص در دعاوی طرح صنعتی ملاک تشخیص وکیل حرفه ای و خوب در دعاوی تجاری را بررسی این امر می داند که آیا وکیل طرح صنعتی مورد نظر در حوزه مربوطه تخصص دارد یا خیر؟ برای به دست آوردن این اطلاعات می بایست به سابقه کاری وکیل توجه نمود. و اینکه آیا وکیل مورد نظر صرفا در این حوزه فعالیت دارد یا خیر در تمامی حوزه های کاری با توجه به ارجاع پرونده فعالیت می نماید. قطعا وکیل با تجربه که صرفا در یک رشته خاص فعالیت می کند در پرونده های مختلف و متعددی در آن مورد حضور داشته و به بهترین شکل ممکن می تواند شما را در رسیدن به مقصود همراهی کند.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل

۴- طرح صنعتی غیر قابل ثبت و خلاف اخلاق حسنه یا نظم عمومی بودن طرح

طرح صنعتی غیر قابل ثبت به علت فوق را وکیل امور تجاری اینگونه تشریح می کند، در قانون تعریفی از اخلاق حسنه و نظم عمومی ارائه نشده است. اما دکترین در این زمینه  تعاریف متعددی را ارائه نموده اند. اخلاق حسنه به چهره خاصی از نظم عمومی است که، توسط اکثریت افراد حاضر در یک اجتماع رعایت می شود و ممکن است هنوز به قانون راه پیدا نکرده باشد.

وکیل ثبت طرح صنعتی در خصوص نظم عمومی عنوان می دارد، نظم عمومی در واقع پایه های یک حکومت و تمدن و اخلاق هر جامعه است و اشخاص نمی توانند در توافق های شخصی که انجام می دهند آن را نادیده بگیرند.

وکیل دعاوی طرح صنعتی در این خصوص لازم به ذکر می داند که ماده ۲۱ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری که ناظر بر بند (و) از ماده ۴ این قانون می باشد به این امر پرداخته است و طرح های صنعتی را که خلاف موازین شرعی و نظم عمومی باشد را طرح صنعتی غیر قابل ثبت اعلام نموده است.

۵- طرح صنعتی غیر قابل ثبت و قطعات یدکی یا قطعات وابسته

در تشریح عنوان فوق، این ممنوعیت موجود در ثبت طرح های صنعتی را که سبب به وجود آمدن طرح صنعتی غیر قابل ثبت می شود را می توان از محتوای ماده ۲۰ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری استنباط نمود و در این خصوص سه نظریه وجود دارد که در ادامه وکیل امور تجاری به تشریح این موارد خواهد پرداخت.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت و ملاک شخصی

عده ای از دکترین این حوزه معتقدند که باید در اینکه آیا طرح درخواست شده را می توان ثبت کرد؟ یا نه، به ملاک شخصی توجه کرد؟ به عنوان مثال وقتی یک طراح اقدام به ایجاد یک طرح می نماید، باید به قصد و نیت طراح توجه کرد؟ و تشخیص داد که آیا طراح هدفش از این طراحی استفاده از محصول در یک محصول بزرگ تر و مرکب بوده؟ یا خیر اینطور عمل نمیشود؟ وکیل امور تجاری و ثبت طرح صنعتی اینگونه بیان میدارد، اگر هدف طراح طرح صنعتی، استفاده از این محصول در یک محصول مرکب دیگر بوده است. پس نمی توان این طرح را ثبت نمود، و طرح صنعتی غیر قابل ثبت است. اما اگر هدف او استفاده از این محصول در یک محصول مرکب مشخص نبوده، و به صورت مستقل برای عرضه به بازار طراحی شده باشد، باید به عنوان یک طرح مستقل مورد شناسایی قرار گیرد.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت و ملاک عینی

بر خلاف ملاک شخصی که به هدف طراح توجه می نمود، در این معیار به موارد بیرونی توجه می شود. از جمله بازار. به عنوان مثال وقتی طراح اقدام به تولید یک محصول می نماید، باید دید که این طرح در بازار صرفا به عنوان یکی از اجزای یک کالای خاص به فروش می رسد یا خیر؟ به عنوان یک محصول مستقل نیز قابل فروش می باشد. در حالت اول طرح صنعتی غیر قابل ثبت و در حالت دوم طرح صنعتی قابل ثبت محسوب می شود.

طرح صنعتی غیر قابل ثبت و تلفیق ملاک شخصی و عینی

وکیل امور تجاری در بیان تلفیق این دو ملاک می گوید، به نظر برخی از دکترین باید این دو ملاک را تلفیق نمود. یعنی در بعضی از موارد باید به قصد و هدف تولید کننده توجه کرد. و در برخی موارد باید به نحوه فروش محصول در بازار توجه کرد.

مثال: فرض کنید فردی به تولید یک شیشه برای ماشین لندکروز مدل خاصی اقدام می کند، در این حالت این شیشه صرفا برای ماشین لندکروز مدل خاصی است. و در سایر خودرو ها قابل استفاده نمی باشد. بنابراین طرح صنعتی غیر قابل ثبت محسوب می شود. چرا که به عنوان یک محصول مستقل در بازار قابل عرضه نمی باشد. اما وکیل طرح صنعتی بیان می دارد، اگر یک فرد اقدام به تولید لاستیک ماشین نماید، ممکن است این لاستیک در خودرو های متعددی با مدل های مختلف قابل استفاده باشد. بنابراین می توان این طرح را به عنوان یک طرح صنعتی ثبت نمود.

۶- طرح صنعتی غیر قابل ثبت و طراحی اصول یا روش های ساخت

بهترین وکیل ثبت طرح صنعتی در تهران میگوید، بهترین توضیحی که می تواند برای عنوان فوق ارائه داد، این می باشد که، در طرح های صنعتی، همانطور که پیش تر گفته شد، ظاهر کالا یا محصول است که برای متخصص این امر ملاک می باشد، نه فرآیند رسیدن به این شکل ظاهری. بنابراین در بهترین حالت می توان فرآیند رسیدن به یک طرح صنعتی را در مقوله اختراع به ثبت رساند، و به عنوان یک طرح نمی توان ثبت کرد، اینگونه طرح ها را طرح صنعتی غیر قابل ثبت می خوانند.

◁◁ بیشتر بدانید:  حق ثبت طرح صنعتی

وکیل امور تجاری متخصص در ثبت و دعاوی طرح های صنعتی در تهران
وکیل امور تجاری متخصص در ثبت و دعاوی طرح های صنعتی در تهران

وکیل امور تجاری | متخصص در ثبت و دعاوی طرح های صنعتی

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران دارای وکیل متخصص در زمینه انواع مختلف دعاوی و پرونده های ناشی از طرح صنعتی است. مضافا آنکه، موسسه ما این افتخار را دارد که متشکل از وکلای پایه یک دادگستری متخصص در حوزه های مختلف بوده، و با تشکیل دپارتمان های تخصصی در هر حوزه مانند دعاوی تجاری ناشی از طرح صنعتی و علامت تجاری، تلاش دارد با تخصصی کردن فعالیت وکلای موسسه سبب ایجاد کیفیتی ممتاز در ارائه خدمات برای شما عزیزان گردد. پرونده های مربوط به دعاوی تجاری از جمله دپارتمان های تخصصی است که در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا تشکیل شده است و شما می توانید با تماس تلفنی یا مراجعه حضوری از خدمات حقوقی موسسه استفاده نمایید.

خدمات حقوقی ما اعم از ارائه مشاوره توسط وکیل متخصص دعاوی تجاری در خصوص طرح صنعتی غیر قابل ثبت، طرح شکواییه یا دادخواست از سوی وکیل متخصص پرونده های تجاری یا تنظیم لایحه و یا پیگیری پرونده توسط بهترین وکیل امور طرح صنعتی در تهران و شهرستان ها بهره میباشد. ارسال پیام در واتساپ را فراموش نکنید. منتظر حضور نیکوی شما در موسسه حقوقی امین عدالت تهران هستیم.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲۵ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

54 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
جاویدزاده
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. اگه طرح صنعتی رو خارج از کشور تهیه و تنظیم کنی میشه تو ایران به ثبتش رساند؟

زیادی
3 سال قبل

سلام وقت بخیر . میخواستم بدونم افشای اطلاعات طرح صنعتی حتی بعد از بهره بردازی ازش جرم محسوب میشه؟

مهسا
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. سوالی داشتم میشه بفرمایید هزینه دستمزد شما برای قبول شکایت از یک طرح صنعتی چقدره؟

مرادی فر
3 سال قبل

سلام وقت بخیر طرح صنعتی مارو به علت مخالف با شرع بودن باطل کردن ما الان چکار میتونیم بکنیم؟

داداشی
3 سال قبل

سلام طرح منو دزدیدن ازم منم شکایت کردم ولی تو دادگاه حرفم به جایی نرسید و تازه طرف ادعای حیثیت کرده. شما تو این مرحله هم قبول میکنید کار منو؟ لطفا زود جواب بدید.