بررسی ماده 40 شرایط عمومی پیمان

شرایط عمومی پیمان دارای ۵۴ ماده است که تا به حال تیم حقوقی موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با شماره ثبت ۴۸۶۶۰، ۳۹ ماده از شرایط عمومی پیمان نشریه ۴۳۱۱ سازمان برنامه و بودجه کشور را مورد بررسی قرار داده است. در این مقاله قصد داریم صورت وضعیت قطعی که از مراحل پایانی یک قرارداد پیمانکاری می باشد و از اهمیت بسیار بالایی برای پیمانکار و کارفرما برخوردار است را مورد بررسی دقیق حقوقی قرار دهیم. پیشنهاد ما این است که برای درک این نهاد حقوقی در قرارداد های پیمانکاری تا انتهای این مقاله را مطالعه نمایید.

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان همانطور که پیش تر بیان شد در خصوص صورت وضعیت قطعی در قراردادهای پیمانکاری است. برای آشنایی بیشتر با این ماده و ارائه تحلیل مناسب حقوقی لازم است که ابتدا با متن ماده مورد نظر آشنا شویم. در ادامه متن ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان برای شما عزیزان ارائه می گردد.

ماده ۴۰- صورت وضعیت قطعی

پیمانکار باید حداکثر تا یک ماه از تاریخ تحویل موقت، صورت وضعیت قطعی کار های انجام شده را بر اساس اسناد و مدارک پیمان، بدون منظور نمودن مصالح و تجهیزات پای کار تهیه کند و برای رسیدگی به مهندس مشاور تسلیم نماید. مهندس مشاور صورت وضعیت دریافت شده را رسیدگی نموده و ظرف مدت سه ماه برای تصویب کارفرما ارسال می نماید.

کارفرما صورت وضعیت دریافت شده را ظرف مدت ۲ ماه از تاریخ وصول رسیدگی می کند و نظر نهایی خود را ضمن ارسال یک نسخه از آن به پیمانکار، اعلام می دارد.

در صورتی که پیمانکار، ظرف مهلت تعیین شده، برای تهیه صورت وضعیت قطعی اقدام نکند، با تایید کارفرما، مهندس مشاور به هزینه پیمانکار، اقدام به تهیه آن می کند و بعد از امضای پیمانکار برای تصویب کارفرما ارسال می دارد. در صورتی که پیمانکار از امضای صورت وضعیت خودداری کند، مهندس مشاور بدون امضای پیمانکار، صورت وضعیت را برای کارفرما می فرستد.

در حالتی که پیمانکار، صورت وضعیت را قبلاً امضا نموده است اگر اعتراضی نسبت به نظر کارفرما داشته باشد یا در حالتی که صورت وضعیت را قبلاً امضا نکرده است و نسبت به نظر کارفرما اعتراض دارد، اعتراض خود را حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ وصول وضعیت، با ارائه دلیل و مدرک، یکجا به اطلاع کارفرما می رساند. کارفرما حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول نظر پیمانکار، به موارد اعتراض رسیدگی می کند و قبول یا رد آنها را اعلام می نماید.

پیمانکار می تواند برای تعیین تکلیف آن قسمت از اعتراض خود که مورد قبول کارفرما واقع نمی شود، طبق ماده ۵۳ اقدام نماید.

در صورتی که پیمانکار ظرف مدت تعیین شده به صورت وضعیت اعتراض نکند، صورت وضعیت قطعی از طرف پیمانکار قبول شده تلقی می شود.

مقادیر کارها به ترتیب بالا در صورت وضعیت قطعی منظور می شود، به تنهایی قاطع است و ماخذ تسویه حساب قرار می گیرد، هرچند که بین آنها و مقادیری که در صورت وضعیت های موقت منظور گردیده است، اختلاف باشد.

هرگاه با توجه به صورت وضعیت قطعی تصویب شده و سایر حساب های پیمانکار، پیمانکار بدهکار نباشد، نصف تضمین حسن انجام کار آزاد می شود.

  • تبصره- در مواردی که طبق مواد ۴۷ یا ۴۸ پس از فسخ یا خاتمه پیمان، اقدام به تهیه صورت وضعیت قطعی می شود، مهلت تهیه صورت وضعیت قطعی، به ترتیب از تاریخ صورت برداری یا تاریخ تحویل کارهای انجام شده می باشد.
◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳

ماده 40 شرایط عمومی پیمان صورت وضعیت قطعی
ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان صورت وضعیت قطعی

پیمانکاری برای تحویل صورت وضعیت قطعی چقدر فرصت دارد؟

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان در این خصوص تعیین تکلیف نموده است. مهلت پیمانکار برای ارائه صورت وضعیت قطعی یک ماه از تاریخ تحویل موقت پروژه می باشد. پیمانکار یک ماه از تاریخ تحویل موقت فرصت دارد تا صورت وضعیت قطعی را به مهندس مشاور تسلیم نماید. مهندس مشاور پس از اینکه صورت وضعیت قطعی را از پیمانکار دریافت نمود، ظرف مدت سه ماه از این تاریخ، باید صورت وضعیت قطعی را به کارفرما تحویل دهد.

داشتن وکیل متخصص پیمانکاری یک امر واجب است

همه پیمانکاران و کارفرمایانی که به ما مراجعه می کنند از این امر گله دارند که پیش از شما به وکلای متعددی مراجعه نمودیم اما هیچ یک از این وکلا در زمنیه قراردادهای پیمانکاری و دعاوی که ما در دادگاه داریم اطلاعات کافی نداشته اند و از این بابت نگرانی های بسیاری داشته اند. اما همه این افراد پس از مشاوره با وکیل پیمانکاری حاضر در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با خیالی آسوده پرونده های خود را به ما سپرده اند. داشتن تخصص در هر زمینه ای موجب می شود تا آحاد جامعه با خیالی آسوده به شما اعتماد نمایند لذا به شما نیز توصیه می کنیم برای اخذ بهترین نتیجه در پرونده های خود در زمینه قرارداد های پیمانکاری به ما مراجعه نمایید.

کارفرما برای اعلام نظر در خصوص صورت وضعیت قطعی چقدر فرصت دارد؟

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان در این خصوص مهلت دو ماهه را برای کارفرما در نظر گرفته است. به عبارت دیگر کارفرما از تاریخی که صورت وضعیت قطعی را از مهندس مشاور تحویل می گیرد، دو ماه فرصت دارد که نظر خود را در خصوص صورت وضعیت اعلام نماید. یک نسخه از این نظر برای پیمانکار ارسال می گردد. حال در خصوص عدم اقدام کارفرما در این مدت ضمانت اجرایی در شرایط عمومی پیمان در نظر گرفته نشده است اما برای پیمانکار در شرایط مشابه چنین مقرر نموده است که در صورت عدم اعلام اعتراض پیمانکار به منزله قبول ایرادات وارده از سوی کارفرما می باشد لذا در این فرض نیز باید با توجه به متن ماده مورد نظر، ضمانت اجرای پذیرش صورت وضعیت قطعی را برای کارفرما در نظر گرفت.

به عبارت دیگر اگر کارفرما در مدت زمان مورد نظر ایرادات خود و یا نظر خود را نسبت به صورت وضعیت قطعی ارائه شده از سوی پیمانکار اعلام ننماید به منزله قبول صورت وضعیت از سوی کارفرما می باشد. برای طی کردن هر مسیری باید از یک نفر که مسلط به مسیر باشد کمک گرفت. مسیر پرونده های خود را با اطمینان خاطر در کنار ما سپری کنید.

اگر پیمانکار در مدت مقرر صورت وضعیت قطعی خود را ارائه نکند چه اتفاقی می افتد؟

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان در این خصوص مقرر نموده است، در صورتی که پیمانکار در مهلت مقرر نسبت به ارسال صورت وضعیت اقدام ننماید، کارفرما به هزنیه پیمانکار اقدام به انجام این امر می نماید و مهندس مشاور بدون امضای پیمانکار اقدام به ارسال صورت وضعیت مورد نظر به کارفرما می نماید و پیمانکار در صورتی که نسبت به این صورت وضعیت اعلامی اعتراضی داشته باشد، می تواند اعتراض خود ظرف مدت یک ماه از تاریخ وصول صورت وضعیت، به کارفرما اعلام نماید. عدم اقدام پیمانکار در این مدت به معنای قبول ایرادات از سوی وی می باشد.

فرضی که ایرادات کارفرما به صورت وضعت قطعی، مورد تایید پیمانکار نباشد

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، در صورتی که پیمانکار ایرادات وارده از سوی کارفرما به صورت وضعیت های صادره را قبول نداشته باشد می تواند از طرق روش پیش بینی شده در ماده ۵۳ شرایط عمومی پیمان در این خصوص اقدام نماید. ماده ۵۳ شرایط عمومی پیمان روش مراجعه به داوری از سوی سازمان برنامه و بودجه را معرفی نموده است که این روش با چالش های بسیاری مواجه است که در ادامه در مقاله ای به صورت اختصاصی به این امر خواهیم پرداخت.

اختلاف بین صورت وضعیت قطعی و صورت وضعیت موقت

ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان در این باره چنین مقرر نموده است که، در صورت وجود اختلاف بین صورت وضعیت قطعی با صورت وضعیت های موقت، ملاک برای تسویه حساب با پیمانکار، صورت وضعیت قطعی می باشد هر چند که با صورت وضعیت های موقت اختلاف داشته باشد. در صورت یکه مطابق صورت وضعیت قطعی پیمانکار بدهی به کارفرما نداشته باشد، ۵۰ درصد از تضمین حسن انجام کار آزاد می شود.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل پیمانکاری

ماده 40 شرایط عمومی پیمان
ماده ۴۰ شرایط عمومی پیمان

سپردن پرونده به وکیل غیر متخصص، یک اشتباه غیر قابل جبران است

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با در نظر گرفتن اهمیت تخصص در پیشبرد پرونده های حقوقی اقدام به تشکیل دپارتمان های تخصصی در زمینه های مختلف نموده است تا شما عزیزان را در انتخاب وکیل متخصص در زمینه مورد نظر یاری نماید. ما این اطمینان را به شما عزیزان می دهیم که برای پرونده های شما وکیل متخصص در نظر گرفته ایم و شما می توانید با خیالی آسوده پرونده های خود را به ما بسپارید. برای مشاوره با وکیل متخصص قراردادهای پیمانکاری و دعاوی پیمانکاری می توانید با شماره های موسسه تماس بگیرید و یا برای تنظیم لوایح و دادخواست های خود و یا تنظیم اظهارنامه می توانید از خدمات موسسه حقوقی امین عدالت کبریا بهره مند گردید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۶ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments