بررسی ماده 43 شرایط عمومی پیمان

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان در خصوص حوادث قهری می باشد که ممکن است در طول مدت قرارداد پیمانکاری به وقوع پیوسته و مشکلاتی را برای ادامه روند اجرایی پروژه ایجاد نماید. در ادامه ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان توسط وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری مورد بررسی دقیق حقوقی قرار خواهد گرفت.

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان همانطور که پیش تر بیان شد، در خصوص شرایط فورس ماژور است. برای تحلیل بهتر این ماده لازم است که شما پیمانکاران و کارفرمایان عزیز ابتدا با متن ماده مورد نظر آشنایی پیدا کنید. به همین جهت در ادامه متن ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان برای شما عزیزان منتشر می گردد:

ماده ۴۳- بروز حوادث قهری

جنگ، اعم از اعلام شده یا نشده، انقلاب ها و اعتصاب های عمومی، شیوع بیماری های واگیر دار، زلزله، سیل و طغیان های غیر عادی‌،‌آتش سوزی های دامنه دار و مهار نشدنی، طوفان و حوادث مشابه خارج از کنترل دو طرف پیمان که در منطقه اجرای کار وقوع یابد و ادامه کار را برای پیمانکار ناممکن سازد جزء حوادث قهری به شمار می آید و در صورت بروز آنها، به ترتیب زیر عمل می شود. در بروز حوادث قهری، هیچ یک از دو طرف مسئول خسارت های وارده به طرف دیگر در اثر این حوادث نیست.

الف) پیمانکار موظف است، که حداکثر کوشش خود را برای حفاظت از کارهای اجرا شده که در وضعیت قهری رها کردن آنها منجر به زیان جدی می شود و انتقال مصالح و تجهیزات پای کار به محل های مطمئن و ایمن، به کار برد. کارفرما نیز باید تمام امکانات موجود خود را در محل، در حد امکان، برای تسریع در این امر، در اختیار پیمانکار قرار دهد.

ب) در مورد خسارت های وارد شده به کار های موضوع پیمان، تاسیسات و ساختمان های موقت، ماشین آلات و ابزار و وسائل پیمانکار به شرح زیر عمل می شود.

  1. هرگاه خسارت های وارد شده به کارهای موضوع پیمان، مشمول بیمه موضوع بند (ج) ماده ۲۱ باشد برای جبران آن، طبق همان ماده اقدام می شود.
  2. اگر خسارت های وارد شده به کارهای موضوع پیمان، مشمول بیمه موضوع بند (ج) ماده ۲۱ نیست یا میزان آنها برای جبران خسارتها کافی نباشد، جبران خسارت به عهده کارفرماست.
  3. جبران خسارت های وارد شده به ساختمانها و تاسیسات موقت، ماشین آلات و ابزار و وسایل پیمانکار، با توجه به بند (د) ماده ۲۱، به عهده پیمانکار است.

منظور از جبران خسارت های یاد شده، در بند های (ب-۱) و (ب-۲)، اعاده کارها به صورت پیش از وقوع حادثه است. پس از رفع وضعیت قهری، اگر کارفرما اعاده کارها را به حالت پیش از وقوع حادثه لازم و میسر بداند، پیمانکار مکلف است که اجرای کارها را بی درنگ آغاز نماید. در این صورت، تمدید مدت مناسبی برای اعاده کارها به وضع اول، از سوی پیمانکار پیشنهاد می شود که پس از رسیدگی و تائید مهندس مشاور و تصویب کارفرما، به پیمانکار ابلاغ می گردد.

ج) اگر کارفرما ادامه کارها به وضع اولیه را ضروری تشخیص ندهد، یا اگر وضعیت قهری بیش از شش ماه ادامه یابد، بدون رعایت بند (د) ماده ۴۸ طبق ماده ۴۸، به پیمان خاتمه می دهد.

کارفرما هزینه توقف کار پیمانکار را برای مدت مازاد بر یک ماه، طبق بند های (ب) و (ج) ماده ۴۹ پرداخت می کند.

وکیل حرفه ای در دعاوی پیمانکاری را از ما بخواهید وکیل متخصص، چراغ راه پرونده شماست برای موفقت همواره ابزاری لازم است و در این مسیر فردی موفق می شود که ابزار خود را به درستی انتخاب نموده باشد. برای پرونده های پیمانکاری اولین و حیاتی ترین ابزار شما، وکیل متخصص در شرایط عمومی پیمان است. لذا توصیه ما این است با مراجعه به موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با شماره ثبت ۴۸۶۶۰ و استفاده از خدمات وکلای با تجربه ما در دعاوی پیمانکاری، نتیجه دعوا را به نفع خود تغییر دهید.

◁◁ بیشتر بدانید:  فورس ماژور در قراردادهای پیمانکاری

فورس ماژور یا حوادث قهری چیست؟

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان به صورت غیر مستقیم به تعریف حوادث قهری یا فورس ماژور پرداخته است و برای اینکه یک حادثه مشمول این قاعده گردد سه شرط را بیان نموده است. ابتدا اینکه شرایط به وجود آمده باید غیر منتظره و غیر قابل پیش بینی باشد. شرط دوم این است که شرایط موجود باید در منطقه ای به وقوع بپیوندد که پروژه در همان منطقه در حال اجرا می باشد. و در نهایت شرط نهایی بیان شده در ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان این است که حوادث به وجود آمده ادامه اجرای کار را غیر ممکن سازد. در صورتی که همه سه شرط پیش گفته در یک حادثه وجود داشته باشد، فورس ماژور محقق گردیده است. برای دفاع از خود در بروز چنین حوادثی نیازمند یک وکیل حرفه ای در قرارداد های پیمانکاری می باشید. ما در این راه تا انتها با شما هستیم.

فورس ماژور چه تاثیری بر خسارت دارد؟

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، زمانی که فورس ماژور در قراردادهای پیمانکاری احراز گردد، هیچ یک از طرفین نباید خسارتی به طرف مقابل پرداخت نماید و از این بابت مسئولیتی بر عهده طرفین قرارداد نمی باشد. در نتیجه با به وجود آمدن فورس ماژور بحث خسارت منتفی است.

وظایف پیمانکار و کارفرما در زمان فورس ماژور مطابق ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان مقرر نموده است، در شرایط فورس ماژور پیمانکار موظف است که حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از ورود خسارت های بیشتر به پروژه به کار گیرد و در این راه کارفرما نیز مکلف است، حداکثر همکاری لازم را با پیمانکار داشته باشد.

جبران خسارت ها وارده به پروژه بر عهده کیست؟

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان در این خصوص بیان می دارد، آن بخش از خسارت ها که توسط بیمه جبران می گردد که مطابق روال عادی رفتار می شود اما در خصوص خسارت هایی که به اصل پروژه وارد می شود، جبران این خسارت ها بر عهده کارفرماست و در خصوص خسارت هایی که به تاسیسات موقت و ماشین آلات پیمانکار وارد می آید، جبران خسارت بر عهده پیمانکار می باشد. منظور از جبران خسارت اعاده وضع به حالت پیش از بروز حادثه می باشد.

اگر فورس ماژور بیش از ۶ ماه ادامه پیدا کرد چه می شود؟

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان تکلیف این شرایط را نیز مشخص نموده و بر اساس این ماده اگر شرایط فورس ماژور بیش از ۶ ماه ادامه پیدا کند، کارفرما می تواند شرایط عمومی پیمان را خاتمه دهد. کارفرما در این شرایط می تواند به استناد ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان که مربوط به خاتمه پیمان از سوی کارفرما می باشد، اقدام به خاتمه دادن پیمان نماید و پیمانکار نیز در این شرایط حق هیچگونه اعتراضی ندارد.

آیا به استناد ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان، پیمانکار می تواند هزینه توقف کار را از کارفرما بگیرد؟

ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان در این خصوص عنوان می دارد، اگر شرایط فورس ماژور بیش از یک ماه ادامه پیدا کند، پیمانکار می تواند هزینه توقف کار خود را از کارفرما مطالبه نماید. باید توجه داشته باشید، هزینه توقف کار با خسارتی که از حوادث غیر قابل پیش بینی به پیمانکار وارد می شود متفاوت می باشد. مبنای محسابه این خسارت نیز ماده ۴۹ شرایط عمومی پیمان است.

◁◁ بیشتر بدانید:  شرایط عمومی و خصوصی پیمان همراه با جدیدترین اصلاحات ۱۴۰۳

ماده 43 شرایط عمومی پیمان | فورس ماژور
ماده ۴۳ شرایط عمومی پیمان | فورس ماژور

هدف جلب رضایت شماست

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا همواره این تلاش را دارد تا با ارائه خدماتی متمایز به شما پیمانکاران و کارفرمایان عزیز، رضایت شما عزیزان را جلب نماید و تا بدین لحظه نیز به گواه موکلین در این امر موفق بوده است. برای حل مشکلدات قراردادهای پیمانکاری خود و همچنین طرح دعوا و یا پاسخ به دعاوی که علیه شما مطرح شده است، می توانید از خدمات وکلای حرفه ای موسسه ما در زمینه شرایط عمومی پیمان بهره مند گردید. با ما تماس بگیرید تا با افتخار در خدمت شما عزیزان باشیم.

نظرات، پیشنهادات، انتقادات و سوالات خود را می تواند در انتهای مقاله حاضر بیان نمایید تا در کمترین زمان ممکن توسط، وکیل متخصص قرارداد پیمانکاری پاسخ داده شود.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۵ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments