ابطال ثبت واقعه ازدواج

ابطال ثبت واقعه ازدواج چیست؟ چه کسی می تواند ابطال ثبت واقعه ازدواج را درخواست نماید؟ چه دادگاهی صالح به رسیدگی به این دعوای حقوقی میباشد؟ با اثبات این دعوا چه آثار حقوقی به وجود خواهد آمد؟ وکیل خانواده مفصلا میگوید.

انعقاد نکاح و کشف بطلان آن پس از عقد

همانگونه که مستحضر هستید ادامه بقاء جامعه بشری در گرو ایجاد ارتباط بین زنان و مردان است. این واقعه که در دین و کشور ما از آن به عنوان ازدواج یاد می شود دارای شرایط خاصی برای تحقق است. بعد از انجام ازدواج این موضوع برای زن و مرد تعهداتی را به بار می آورد. ازدواج امری مقدس است و از همین رو مورد توجه قانون گذار و شرع می باشد. اهمیت این موضوع به حدی است که در برخی روایات آمده است که با ازدواج نیمی از دین کامل می شود.

از طرف دیگر نیاز به رابطه با جنس مخالف همیشه به عنوان یک خواستگاه در بین افراد مطرح بوده است. با توجه به تمامی این تعاریف و زیبایی های آن، بر کسی پوشیده نیست که ازدواج منشاء مهر و محبت و علاقه بین افراد است اما گاهی شرایطی پیش می آید که این عقد مقدس باطل می شود. موضوع مقاله ما ابطال ثبت واقعه ازدواج است که به آن می پردازیم.

ابطال ثبت واقعه ازدواج و عوامل موثر در آن

ابطال ثبت واقعه ازدواج به بیان بهترین وکیل خانواده : همانطور که می دانیم برخی از قوانین و دستورات فقهی باعث ابطال ازدواج می شوند. نباید از این نکته غافل شد. همانگونه که ازدواج از لحاظ عاطفی و معنوی تعهداتی را به بار می آورد, از لحاظ حقوقی نیز ضمانت اجراهایی برای طرفین خواهد داشت. حال به بیان چند مورد از مواردی که باعث بطلان نکاح می شود می پردازیم تا با این مسائل بیشتر آشنا شوید.

ابطال ثبت واقعه ازدواج دارای دلایل احصا شده در قانون مدنی میباشد. از جمله بارز ترین این دلایل می توان به ازدواج های صوری، ازدواج بدون قصد و از روی اجبار یا اکراه، ازدواج دو هم جنس, ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان، ازدواج با زن شوهردار، ازدواج با محارم نسبی، سببی و حتی رضاعی, زنی که در عده طلاق یا وفات همسر سابق خویش است یا حتی شروطی که ضمن ازدواج باعث بطلان عقد نکاح میگردد را نام برد.
  • نکته: در صورتی می توان بنا به شرایط فوق دادخواست ابطال را تقدیم دادگاه نمود که ازدواج ثبت شده باشد.
◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل طلاق در تهران

چه کسی می تواند ابطال ثبت واقعه ازدواج را درخواست نماید؟

وکیل خانواده پاسخ می دهد که این امر یعنی ابطال ثبت واقعه ازدواج هم می تواند به درخواست یکی از طرفین عقد و یا همچنین شخص ثالث صورت پذیرد. که این امر مطابق با نص صریح قانون است. در این شرایط هر یک از افراد نام برده شده با در دست داشتن مدارک و استناد به یکی از دلایل ابطال ثبت واقعه ازدواج یا نکاح می توانند این دادخواست را تقدیم مرجع قضایی نمایند. و مطالبه دستور مبسوط را خواستار شوند.

آیا در ایران ضمانت اجرایی برای ثبت واقعه ازدواج وجود دارد؟

وکیل خانواده با پاسخ مثبت به این پرسش اینگونه پاسخ می دهد که برابر با ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده که در سال ۱۳۹۱ به تصویب رسیده است, اگر ازدواج دائم صورت پذیرد ولی به ثبت نرسد برای مرد ضمانت اجرای کیفری را به همراه خواهد داشت. پر واضح است که هدف قانون گذار ثبت این واقعه یعنی نکاح دائم است.

نکته: عقد نکاح در حین انجام مراسم احرام باطل است و از موارد مهم ابطال ثبت واقعه ازدواج محسوب می گردد.

ابطال ثبت واقعه ازدواج و مرجع رسیدگی به آن

وکیل متخصص خانواده در ادامه توضیحات خویش در مورد مرجع رسیدگی کننده به دعوای حقوقی ابطال ثبت واقعه ازدواج، اینگونه ادامه می دهد همانطور که از نام این دعوا و دادخواست پیداست مرجع صالح به رسیدگی به آن دادگاه های خانواده است. این دادگاه ها با بررسی دقیق و موشکافانه از همه زوایای این موضوع اقدام به صدور رای می نمایند. تا مادامی که شرایط بیان شده به درستی و روشنی برای دادگاه اثبات نگردد, این مرجع از صدور حکم مقتضی امتناع خواهد کرد چرا که حفظ بنیان خانواده از وظایف اصلی مراجع قضایی است و در دستور کار آنان.

مدارک و ادله مربوط به دادخواست ابطال ثبت واقعه ازدواج

از جمله مدارکی که برای ارائه به دادگاه میبایست وجود داشته باشد می توانیم به نکات ذیل اشاره کنیم که عبارتنداز:

۱ . کپی مصدق ثبت ازدواج
۲ . شهادت شهود
۳ . جلب نظر کارشناسی و پزشکی قانونی
۴ . درخواست استعلام
۵ . سایر دلایل و منضمات

برای طرح این دعوا همانند سایر دعاوی رعایت اصول و مراحل مختلف مربوط به آن الزامیست.

ابطال ثبت واقعه ازدواج و آثار آن

ابطال ثبت واقعه ازدواج چه آثاری را به وجود می آورد؟ در مواردی که دادگاه حکم به ابطال ثبت واقعه ازدواج را صادر می کند این حکم دارای جنبه های گوناگونی خواهد بود. اول آنکه این ابطال جنبه اعلامی دارد و ناظر بر قبل است و کاشف این موضوع که عدم تشکیل عقد نکاح است.

باید توجه داشت که در صورت ابطال تمامی حق و حقوق مالی که از آن جمله می توانیم به مهریه اشاره کنیم باطل می باشد. حتی در صورت رابطه زناشویی و نزدیکی, مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت. و اگر مرد مهریه را پرداخت نموده باشد می تواند استرداد آن را خواستار شود. و تنها شرط غیر این امر در بحث تعلق گرفتن حقوقی به زوجه موضوع جاهل بودن ایشان به بطلان عقد نکاح است. که در این حالت هم زوجه مستحق دریافت مهر المثل خواهد بود.

  • نکته: اگر در شرایط فوق زوجه دوشیزه باشد، مستحق دریافت ارش البکاره خواهد بود.
◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل نفقه | نفقه چیست و چگونه مطالبه می شود؟

نحوه ابطال ثبت واقعه ازدواج
نحوه ابطال ثبت واقعه ازدواج

وکیل دعاوی خانواده در تهران

همانطور که در توضیح مقاله به نکته مهم راجب واقعه ازدواج اشاره کردیم و اهمیت آن را یاد آور شدیم، اما این امکان وجود دارد که این عقد با حکم ابطال از سوی دادگاه روبه رو شود. پس توصیه ما به شما عزیزان این است که پیش از اقدام به این امر مهم و خطیر و البته سرنوشت ساز راجع به مسائل مختلف به تحقیق و بررسی کافی بپردازید تا با این شرایط یعنی ابطال ثبت واقعه ازدواج روبه رو نگردید.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای مجرب در زمینه خانواده آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد. تا با خیالی آسوده به طی طریق در پرونده های خود بپردازید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۵ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

10 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
۰۰۰۰۰۰
2 ماه قبل

سلام، اگر زنی در زمان عده یعنی ۴۸ روز بعد از طلاق ازدواج مجدد کند و سپس در دادگاه اعلام کند قرص هرمونی مصرف کرده و دادگاه پذیرفته. آیا می‌شود برابر نظر فقها که عده سه ماه است دادخواست ابطال واقعه ازدواج به دادگاه ارایه داد؟

مهدی
2 سال قبل

با عرض سلام مجدد، با توجه به جوابیه وکلای محترم نسبت به عدم ابطال واقعه ازدواج با شهادت شهود، آیا می توانم اثبات کنم قبل از ازدواج، این خانم محرم من بوده اند و خطبه صیغه خوانده شده است یا خیر؟

مهدی
2 سال قبل

با سلام و عرض ادب
من با یک خانم صیغه ۹۹ ساله خواندیم و محرم شدیم. بعد از مدتی این خانم ازدواج نمودند البته موضوعاتی اتفاق افتاد. در هر حال من مابقی مدت عقد را نبخشیدم. با توجه به اینکه در هنگام عقد کسی حضور نداشت ولی بعدها چند نفر از زبان من شنیده اند که ما محرم هستیم و صیغه ۹۹ ساله جاری کرده بودیم . آیا اکنون می توانم با شهادت ایشان ثابت کنم این خانم صیغه من است و ازدواج ایشان را باطل کنم یا خیر؟

حامدی راد
3 سال قبل

سلام خسته نباشید میشه توضیح بدید که چرا عقد نکاح به هنگام احرام باطل است؟

نظر زاده
3 سال قبل

سلام وقت بخیر در صورت ابطال واقعه ازدواج زن می تونه مهریه اش رو دریافت کنه؟