آیا در تحقق جرم کلاهبرداری، مال و یا بزه دیده خاصی باید مورد نظر باشد؟ و از همان بزه دیده باید مال اخذ شود؟ آیا الزاما باید قصد مرتکب جرم بر بردن مال خاصی از اموال قربانی جرم باشد؟ وکیل کلاهبرداری پاسخ میدهد

شخص خاص یا مال خاص اهمیت ندارد

در تحقق جرم کلاهبرداری و انتساب نتیجه مجرمانه به مرتکب، نه بردن و تحصیل کردن مال خاصی شرط است و نه اینکه بزه دیده الزاما شخص خاصی باشد، مهم است. به دیگر سخن، نه مال به خصوصی و نه قربانی مخصوصی برای تحقق این جرم شرط است. همینقدر که مرتکب جرم بتواند با مانور متقلبانه، مردم را فریب دهد و مال او را به چنگ بیاورد، مجرم است.

ذکر یک مثال عملی در کلاهبرداری

به این مثال توجه کنید: شخص الف، کلاهبردار است. در جلسه ای که تشکیل داده است، قصد فریب و اغفال شخص ب را دارد، به انجام مانور متقلبانه پرداخته و خود را دارای اختیارات عدیده معرفی مینماید. در کنار شخص ب، شخص ج که برادر شخص ب است، حضور دارد. اتفاقا شخص ج فریفته شده و مبلغی را به شخص الف که کلاهبردار است، میپردازد. آیا شخص الف میتواند اینگونه دفاع نماید که من قصد کلاهبرداری از شخص ب را داشته ام و شخص ج مورد نظر من نبوده، لذا جرم کلاهبرداری محقق نشده است؟ قطعا پاسخ منفی است.

تحصیل مالی که مدنظر کلاهبردار نبوده

اگر شخص کلاهبردار، قصد به دست آوردن ماشین قربانی را داشته باشد، ولیکن قربانی در اثر فریفته شدن، ملک خود را به کلاهبردار بدهد، آیا جرم کلاهبرداری محقق شده است یا خیر؟ قطعا پاسخ مثبت است. زیرا در تحقق عنوان مجرمانه کلاهبرداری، مهم نیست که قربانی همان مالی را به مرتکب بدهد، که مدنظر اوست. به دیگر سخن، مهم این است که تحصیل مال از بزه دیده صورت بگیرد. خواه همان مال مورد نظر فاعل جرم باشد، خواه نباشد.

متهم میتواند اینگونه دفاع نماید که قصد فریفتن الف را نداشته است و میخواسته که فرد ب فریب بخورد و به اموال او دسترسی پیدا کند و از قضا شخص الف وی را باور میکند و مالش را به کلاهبردار میدهد. در این فرض نیز جرم کلاهبرداری محقق شده است.

◁◁ بیشتر بدانید:  کاهش مجازات جرم کلاهبرداری پس از حکم قطعی
به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر ویدیو های این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments