جرم پولشویی الکترونیکی

جرم پولشویی الکترونیکی به چه معنایى مى باشد؟ مراحل ارتکاب به این جرم کدامند؟ تفاوت این جرم با پولشویى در چه مى باشد؟ چه روش هایی در این جرم وجود دارد؟ افرادى که مرتکب این جرم مى شوند به چه مجازاتى محکوم خواهند شد؟

تعریف جرم پولشویی الکترونیکى

گاهی اوقات در هنگام استفاده از کارت های اعتباری خود با این گزینه مواجه می شوید: حساب شما مسدود میباشد. بعد از مراجعه و پیگیری، به  شما اتهام پولشویی الکترونیکی زده می شود. این سوال برای شما مطرح میشود، که جرم پولشویی الکترونیکی چیست؟

جرم پولشویی الکترونیکى یعنى استفاده از سیستم هاى الکترونیکى براى انتقال پولهاىى که از راه نامشروع و غیرقانونى بدست آمده است، یعنى پو لهای که مجرمان آنها را در بانکها قرار داده، تا بتوانند از آنها استفاده کنند. وکیل جرم پولشویی الکترونیکی مى گوید: به عبارت ساده تر مجرمان براى استفاده کردن از پولهای بدست آمده (نامشروع و غیرقانونى) از طریق دستگها هاى الکترونیک (همان بانکدارى الکترونیکى) از یک کشور به کشور دیگر جهت شسته شدن و به ظاهر مشروع استفاده کنند.

در پرونده هاى که موضوع آنها جرم پولشویی الکترونیکی میباشد، وکیل جرم پولشویی الکترونیکی  ادامه مى دهد، که بدلیل امنیت و بالابردن حفاظت از محیط بانکدارى الکترونیکى، همچنین مسائل مربوط به بخش خصوصى سازى، و همینطور ارتکاب این عمل (جرم پولشویى الکترونیکى) با وجود ریسک هاى موجود که باعث نقض قوانین ملى و بین المللى مى شود. ارتکاب به جرم پولشویی الکترونیکی  یک جرم بین المللى نیز محسوب مى شود.

گذرى برجرم پولشویی الکترونیکی

با گسترش علم و تکنولوژى و ورود رایانه و اینترنت به زندگى انسان، نه تنها بر روند زندگى تاثیر گذاشت، بلکه بر روى جرایم نیز تاثیر گسترده اى نهاد. بیشتر جرایم از حالت سنتى خارج و بسمت مدرن شدن روى آوردند. از جمله این جرایم که  مى توان به آن اشاره نمود، جرم پولشویی الکترونیکی میباشد. در این روش مجرمان از فضاى مجازى براى ارتکاب سریع تر به جرم استفاده مى کنند.

مراحل ارتکاب جرم پولشویی الکترونیکی

مراحل جرم پولشویی الکترونیکی بدلیل پیچیدگی ها و عوامل مقرر داده شده که باعث محقق شدن این جرم می شود. علت آن وجود اصطلاحی با نام شسته شدن یا تطهیر پول میباشد. مجرمین بعد از بدست آوردن پول زیاد، بصورت پنهانی و در پرده ای از ابهامات که هدف اصلی آنها میباشد، پول ها را به خارج از کشور منتقل می کنند.

در پرونده هایی که موضوع آنها، ارتکاب جرم پولشویی الکترونیکی است، وکیل متخصص در جرم پولشویی بیان می کند: که مجرمین برای خارج کردن و انتقال پول از طریق بانکها و دستگاههای الکترونیکی، تنها مجاز به انتقال ۱۵۰ میلیون ریال در ارز داخلی (ایران) و ۱۰ هزار یورو در بانک جهانی میباشند. مبالغ بیشتر از آن ممنوع میباشد.

وکیل جرم پولشویی الکترونیکی در ادامه می گویید: مراحل جرم پولشویی الکترونیکی و یا به عبارتی فرار از مبارزه با جرم پولشویی الکترونیکی، مجرمان باید ۳ مرحله اصلی را طی کنند، که به شرح ذیل میباشد:

۱- مرحله جای گذاری:

این مرحله به این معنی است که که مقدار پول های بدست آمده، از طریق تجارت الکترونیکی و یا خرید املاک یا ارز که از طریق کارت های هوشمند انجام میشود، بدون آنکه طرفین یکدیگر را ببینند یا بشناسند. انجام میپذیرد. وکیل جرم پولشویی می گوید که در این مرحله، مجرمان پولهای حجیم خود را به شکل ابعاد کوچک در آورده، و آنها را از کشور خارج می کنند.

۲- مرحله  لایه گذاری یا به عبارتی خواباندن:

در این مرحله مجرمین برای فریب دادن ماموران، بین پول ها و منبع اصلی آن فاصله ایجاد می کنند. وکیل متخصص در جرم پولشویی الکترونیکی در ادامه بیان می کند: مرحله ی لایه گذاری در واقع پنهان کردن و مخفی کردن منشا مالکیت است. مثلا گروهی قاچاق چی از حمل اسلحه و مهمات پول کزافی بدست آورده اند. در مرحله  اول آن را در موسسه ها سرمایه گذاری می کنند. در مرحله  بعد، از طریق زیر شاخه های موجود در موسسه مانند اینکه موسسه چندین شعبه متعدد دارد، شروع به خرید و فروش می کنند.

  • نکته: لازم بذکر آن است، که مرحله لایه گذاری از مهمترین مراحل در جرم پولشویی الکترونیکی میباشد.

۳- مرحله یکپارچه سازی یا همان مرحله ادغام:

این مرحله که آخرین مرحله میباشد به این شکل است که پولها به صورت رسمی وارد سیستم میشود. به گونه ای که این روند گردش کاملا قانونی و تمیز و مشروع بوده است. این مرحله میتواند بصورت خرید سهام یک شرکت معتبر و قانونی باشد.

نکته ای که باید به آن اشاره کرد این است که طی کردن این سه مرحله برای پولشویی الکترونیکی الزامی نیست، اما آنچه آمار  نشان می دهد بیان گر این است که اکثر مجرمان در روند فعالیت خود این مراحل را طی می کنند.

روش های جرم پولشویی الکترونیکی

برای محقق شدن جرم پولشویی الکترونیکی به جزء طی کردن مراحل سه گانه، نیازی به روش های دیگر هم دارد؟ این سوالی است که بیشتر افراد میپرسند. به عبارت ساده تر، جرم پولشویی چه روش هایی را دارد؟

در پرونده هایی که موضوع آنها جرم پولشویی الکترونیکی است، باید اذعان داشت که ۲ روش برای محقق شدن جرم پولشویی الکترونیکی وجود دارد که به شرح ذیل میباشد:

۱- روش مستقیم: در این روش هویت و نیت و قصد واقعی با یک موسسه مالی پنهان می ماند. در این روش براحتی عمل جرم پولشویی الکترونیکی انجام می شود.

۲- روش غیر مستقیم: در این روش معامله مبنی بر مشکوک بودن گزارش داده نمی شود.در واقع در این روش پول از منشا غیر قانونی و شرعی بدست آمده است.

وکیل متخصص در جرم پولشویی الکترونیکی بیان می دارد: در جرم پولشویی الکترونیکی، روش های موجود فرصت مناسبی است جرم پولشویی از طریق، بانکداری الکترونیکی انجام شود. مانند: قمار الکترونیکی، بازی های رایانه ای پیوسته، کارت هایی که از پیش پرداخت شده است، حراج هایی که در دنیای مجازی وجود دارد، بانکداری پیوسته، خرید و فروش الکترونیکی مثل فلزات گرانبها و….

تفاوت جرم پولشویی سنتی و جرم پولشویی الکترونیکی

مهمترین تفاوت محرز در جرم پولشویی، وجود ریسک و پنهان کردن هویت و منشا است. در جرم پولشویی سنتی، از روش فاکتور سازی و موارد دیگر استفاده میشود ریسک بالا و خطرناکی را به همراه دارد. در حالی که در نوع الکترونیکی این جرم (پولشویی الکترونیکی) هویت شخص نا معلوم است و ریسک کمتری دارد.

وکیل جرم پولشویی الکترونیکی می گویید: به طور کلی ۳ تفاوت عمده وجود دارد:

۱- عدم طی کردن ۳ مرحله که در پولشویی سنتی وجود داشت.

۲- ریسک کمتر  در بازده زمانی کوتاه و همراه با سود بالا.

۳- بین المللی بودن جرم پولشویی الکترونیکی و تشخیص دادن مکان سخت است.

خصوصیات جرم پولشویی الکترونیکی

از مهم ترین خصوصیات جرم پولشویی الکترونیکی، باید به بین المللی بودن آن اشاره کردو یعنی این جرم در بستر گسترده و در شبکه بزرگ ارتکاب میابد. به عبارت دیگر، فرامرزی بودن آن است. دو مین خصوصیت آن سازمان یافتگی آن است. به این معنی که افرتدی که در این جرم حضور دارند، هر یک دارای نقش معینی میباشند که یک هدف واحد و اصلی را دنبال می کنند. سومین خصوصیت استفاده و بهره برداری از اینترنت و تکنولوژی میباشد. (استفاده از فناوری و قابلیت های مخابراتی و شبکه ها که امکان دسترسی به آنها سخت است)

مجازات جرم پولشویی الکترونیکی

مجازات جرم پولشویی الکترونیکی که با توجه به قانون مبارزه با پولشویی تعیین می گردد به این صورت میباشد:

مرتکبین جرم پولشویی الکترونیکی، با توجه به ماده ۹ قانون مبارزه با پولشویی، مصادره اموال بدست آمده و در آمدها و عواید تا ۱۰ میلیارد باشد حبس درجه ۵ یعنی ۲ تا ۵ سال و در مبالغ بالاتر حبس تعزیری درجه ۴ یعنی حبس ۵ تا ۱۰ و پرداخت جزای نقدی معادل وجوه بدست آمده.

در مورد اشخاص حقوقی حبس را نمی توان قرارداد از این رو قانون گذار علاوه بر مصادره اموال و عواید که به اعتبار شرکت از طریق بانک ها و خدمات الکترونیکی بدست آمده آنها را انتقال داده و حکم به انحلال شرکت را جایگزین حبس می کند.

وکیل جرم پولشویی الکترونیکی اذعان میدارد: در پرونده هایی که با موضوع جرم پولشویی الکترونیکی است، باید دقت داشت این جرم از دسته جرایم غیر قابل گدشت است، چرا که باعث برهم زدن نظم عمومی و آسایش و همچنین اقتصاد کشور را نیز دچار مخاطره میکند. از این رو وکلایی که برای جرم پولشویی الکترونیکی انتخاب می شود، باید دارای تخصص  و اطلاعات کافی باشند، تا بتوانند از عهده پیچیدگی های موجود در این جرم برآیند.

◁◁ بیشتر بدانید:  جرم پول شویی و مجازات آن

وکیل پرونده پولشویی
وکیل پرونده پولشویی

وکیل پولشویی الکترونیکی در تهران

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با حضور وکلای پایه یک کانون وکلا و دادگستری، و دارا بودن تجربه بالا در زمینه های حقوقی و کیفری، تنظیم لایحه، شکایت نامه، شکواییه، دفاعیه و مشاوره، و رساندن شما عزیزان به رضایت حاصله از پرونده ها، آماده مشاوره با شما هستند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
نگین طریقی
2 سال قبل

سلام وقت بخیر

مدتی هست که به حساب بانکی من مبالغی مثل دو میلیون، شش میلیون .. واریز میشه که قابل برداشت نیست و حدودا یک ساعت بعد با خرید اینترنتی از حسابم کسر میشه ؛ این موضوع چی میتونه باشه؟!