مجازات جرم جعل در قانون

جرم جعل چیست؟ چرا مجازات جرم جعل دارای اهمیت است؟ مجازات جرم جعل در قانون مجازات اسلامی چیست؟ جرم جعل در قانون مجازات جدید چه حکمی دارد؟ مجازات قانون جدید برای مجرمان جرم جعل چیست؟

جرم جعل چیست؟

جعل در لغت یعنی “برگرداندن و تقلب کردن”. اگر بخواهیم جرم جعل را خیلی ساده بیان کنیم؛ می توانیم بگوییم جرم جعل یعنی ساختن یا تغییر دادن نوشته، سند، مهر، امضا و… که به نیت ضرر به دیگری، شبیه نمونه اصلی درست می شود.

دست کاری شناسنامه یا گذرنامه، ساخت اسکناس و ارزهای خارجی تقلبی، ساختن یا تغییر دادن سند و نوشته، ساختن و تغییر دادن مهر و تمبر،امضای چک به جای صاحب دسته چک، امضا به جای دیگری زیر یک نوشته، تغییر دادن تاریخ یا محتوای یک سند، ایجاد علامت هایی بر روی کالاها به منظور تقلب و… نمونه هایی از جعل هستند که در قانون به عنوان جرم شناخته می شوند و مجازات جرم جعل برایشان در نظر گرفته شده است.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل جعل | بررسی ابعاد قانونی جرم جعل

چرا مجازات جرم جرم جعل دارای اهمیت است؟

ما در زندگی روزمره خود با برخی از جرائم بیشتر سروکار داریم، که جعل یکی از همین موارد است. وکیل متخصص جعل می گوید که در مباحث حقوقی جرم جعل در زیر مجموعه جرائمی است که علیه آسایش عمومی می باشد. چون جعل امری غیر واقعی را واقعی جلوه می دهد، و همین امر باعث از بین رفتن اعتماد مردم نسبت به همدیگر می شود. به همین دلیل مجازات جرم جعل در قانون دارای اهمیت بسیار است.

  • نکته: به علت جنبه عمومی جرائم، جرم جعل چه در اسناد عادی چه در اسناد رسمی به هیچ عنوان قابل بخشش نیست و با رضایت دادن شاکی خصوصی فقط از مجازات جرم جعل کاسته می شود.

مجازات این جرم در قانون مجازات اسلامی چیست؟

مجازات جرم جعل در قانون، با توجه به متفاوت بودن انواع جعل، با هم فرق می کنند که در ذیل به برخی از موارد اشاره می کنیم.

مجازات جرم جعل امضا:

در قانون مجازات جرم جعل امضا بستگی به این دارد که آن امضا متعلق به چه شخصی است.

اگر کسی امضا مقام معظم رهبری یا روسای سه قوه را به اعتبار مقام آن ها جعل کند یا از این امضا استفاده کند، به سه تا پانزده سال حبس محکوم می شود.

اگر شخصی امضا معاون اول رئیس جمهور یا وزرا، اعضای شورای نگهبان مجلس شورای اسلامی یا مجلس خبرگان، قضات یا یکی از روسا یا کارمندان و مسئولین دولتی و… را جعل کند، به حبس از یک تا ده سال محکوم می شود.

مجازات جرم جعل سند:

در قانون مجازات جرم جعل سند نیز به این بستگی دارد که آن سند، جزء اسناد رسمی باشد یا غیر رسمی.

اگر کسی اسناد یا نوشته های غیر رسمی را جعل کند یا با علم به جعل، از آن ها استفاده کند؛ علاوه بر این که باید خسارت وارد شده را جبران کند، به حبس از شش ماه تا دو سال و پرداخت جزای نقدی از سه تا دوازده میلیون ریال محکوم می شود.

و اگر هر یک از کارمندان و مسئولان دولتی، نوشته ها و اسناد و اوراق دولتی را جعل کنند؛ علاوه بر مجازات اداری و جبران خسارت وارده، به حبس از یک تا پنج سال و پرداخت جزای نقدی شش تا سی میلیون ریال محکوم می شوند.

مجازات جرم جعل عنوان:

جعل عنوان زمانی اتفاق می افتد که شخصی برای فریب دادن افراد خود را در جایگاه افراد مهم معرفی می کند تا از این راه بتواند اعتماد افراد زودباور را به دست بیاورد و اموال آن ها را تصاحب کند. مجازات جرم جعل عنوان در قانون، شش ماه تا دو سال حبس می باشد. و اگر شخص برای معرفی خود سندی را جعل کرده باشد، مجازات جرم جعل نیز اضافه می شود.

مجازات جرم جعل مدارک تحصیلی:

اگر کسی مدارک اشتغال به تحصیل یا فارغ التحصیلی یا تاییدیه یا ریز نمرات دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی را جعل کند یا با علم به جعلی بودن از آن ها استفاده کند؛ علاوه بر جبران خسارتی که وارد کرده است، به حبس از یک تا سه سال محکوم می شود.

  • نکته: همچنین اگر فرد مجرم یکی از کارکنان وزارتخانه یا دانشگاه یا موسسات آموزش عالی باشد، مطابق با مجازات جرم جعل سند با وی برخورد می شود و حداکثر مجازات را برای او در نظر می گیرند.

مجازات جرم جعل در قانون جدید چه حکمی دارد؟

با توسعه یافتن روابط اجتماعی و افزایش اسناد و نوشته ها، جعل و دستکاری در این مدارک و پیامدهای ناشی از جعل اسناد، کشورها بنا به ضرورت همیشه قوانین خود را به روز می کنند تا مجازات جرم جعل تمام مواردی را که به مرور زمان ایجاد شده است، را در بر بگیرد. لذا مطابق قانون جدید کاهش حبس تعزیری، صرفا هنگامی مجازات جرم جعل کاهش می یابد که جعل در اسناد یا نوشته های غیررسمی باشد. به عبارت دیگر مطابق قانون کاهش، صرفا جعل سند عادی مشمول مقررات تخفیف در میزان مجازات حبس شده است.

وکیل متخصص جرم جعل می گوید، در مجازات جرم جعل در قانون جدید، مواردی مانند موضوع جعل، ضرر و زیان مادی و معنوی آن، نوع جعل و آسیب های ناشی از آن مورد بررسی قرار می گیرد و سپس با توجه به این موارد حکم صادر می شود.

وکیل دعاوی کیفری میگوید: کسی که از سند جعلی استفاده کند، مسئولیت استفاده از آن بر عهده اوست، حتی اگر در ساخت سند جعلی مشارکتی نداشته باشد. با توجه به مجازات جرم جعل در قانون جدید، جرم جعل فقط در مورد اسنادی است که معتبر شناخته می شوند و سندی که اعتبار ندارد حتی اگر جعلی هم در آن صورت بگیرد، در حوزه قانون جرم جعل سند قرار نمی گیرد.

مجازات قانون جدید برای مجرمان جرم جعل چیست؟

  • برای افرادی که اقدام به نگهداری اسناد جعلی می کنند حکم صادر می شود و مدت حبس بنا بر ارزش سند متغییر است.
  • علاوه بر حبس، متناسب با جرم جعل جزای نقدی مشخص شده که با نظر قاضی تعیین و اجرا می شود تا خسارتی که وارد شده جبران شود.
  • اگر جعل توسط افراد عادی باشد، متناسب با جرم جعل حکم صادر می شود و اگر همان جرم توسط ماموران و کارمندان دولتی باشد، مجازات آن ها افزایش می یابد.
  • برای صدور حکم مجازات جرم جعل فاکتورهای زیادی وجود دارد؛ مثل رسمی بودن یا نبودن سند، کارمند یا عادی بودن جاعل، مادی یا معنوی بودن ضرر ایجاد شده، که با توجه به تمام این موارد احکام مختلفی از سوی قاضی برای مجازات جرم جعل صادر می شود.
◁◁ بیشتر بدانید:  جرم جعل اسناد و نوشته ها در حقوق ایران

مجازات جرم جعل در قانون
مجازات جرم جعل در قانون

وکیل برای پرونده جعل

اگر هر مشکلی در زمینه جعل برایتان به وجود آمد و ابهامی در این مورد داشتید، می توانید از مشاوره های حقوقی موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا، که زیر نظر وکیل متخصص در زمینه جعل انجام می شود، استفاده کنید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳۳ میانگین امتیاز: ۳.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

16 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
هادی
1 ماه قبل

سلام، من تو یه قرارداد دستی فامیلی اصلیمو ننوشتم، خاستم بدونم جرمش چیه؟

قدرت الله
1 سال قبل

سلام، اگر شخصی که شریک ملک است که سند به نام پدر و عموی ایشان بود، نام عموی خود را از سند حذف کند و ادعا کند که ملک مال پدرش است و عمو شراکتی ندارد چه جرمی دارد؟

جلال
1 سال قبل

طبق قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲ جرم جعل جزء جرائم تعزیری درجه ۵ محسوب می شود 

علی
1 سال قبل

درود بر شما، چنانچه شخصی که به عنوان نفر اول چک را به بانک برده و دو امضاء پشت چک زده باشد و بعد اعلام کند وجه چک را از ایادی قبلی دریافت کرده است و چک را تحویل داده است. حال که صادر کننده از دارنده با حسن نیت شکایت کیفری مطرح کرده است با عنوان جعل دو امضاء ظهر چک، که فقط همین دو امضا است و از قرار واقع نفر اول چک را توسط کارمندش پشت نویسی و به حساب خوابانده است که در تماس تلفنی که ضبط شده است به این موضوع اشاره می کند ولی در دادسرا به هیچ عنوان نمی گوید کارمندم امضاء کرده می گوید از امضا من سو استفاده شده یکی از ایادی چک، متن واگذاری کلیه حق و حقوق را درج کرده است که حال پشت نویس اول به این موضوع ایراد کرده است. حال آیا با اقرار به اعلام رضایت پشت نویس اول در انتقال چک، آیا درج این مطلب واگذاری در ظهر چک کنار دو امضاء منتسب به پشت نویس اول، آیا از مصادیق جرم جعل است؟

علی
2 سال قبل

با سلام
آیا استفاده از سند مجعول شامل مرور زمان تعقیب می شود؟ بر اساس کدام مستند قانونی؟ ممنون از توضیحات شما