پزشک مجرم طریقه شکایت و مجازات

جرم پزشک به چه معنایی است و به چه جرایمی، جرایم پزشکی گفته میشود؟ آیا پزشک میتواند مرتکب جرم پزشکی شود؟ مجازات پزشک در قصور پزشکی چیست؟ وکیل متخصص جرایم پزشکی به ساده ترین بیان در این مقاله توضیح میدهد.

به کدام پزشک مجرم گفته میشود؟

خوب است بدانید عنوان “جرم پزشک” یک عنوان کلی است که میتواند دربردارنده موارد زیر باشد: جرم پزشکی یک پزشک مانند فوت بیمار در اثر قصور پزشکی، تخلفات پزشکان مانند عدم نصب تابلو مطب، جرم عمومی پزشک فارغ از دکتر بودن او، مانند ایراد ضرب و جرح عمدی. آنچه که در این مقاله مورد بررسی است، جرم پزشک در مفهوم جرایم غیرعمدی پزشکان در راستای طبابت و درمان میباشد که دارای منشا قصور پزشکی است. سپس به بیان انواع جرایم پزشکی و مجازاتهای آنها و مرجع صالح به رسیدگی به جرایم پزشکی میپردازیم.

◁◁ بیشتر بدانید:  شکایت از پزشک در سال ۱۴۰۳

شکایت از جرم پزشک در سازمان نظام پزشکی

سازمان نظام پزشکی مرجع رسیدگی به تخلفات پزشکان است. همچنین کمیسیون های مربوط به تشخیص قصور پزشکی و میزان آن نیز در این سازمان تشکیل میگردد. جرم پزشک اگر در دسته تخلفات پزشکی قرار بگیرد، در این نهاد مورد بررسی قرار میگیرد. سپس پزشک متخلف را به مجازاتهای صنفی مقرر از قبیل: توبیخ کتبی با درج در پرونده، انتشار در مجله سازمان، تعلیق از فعالیت و طبابت، ابطال پروانه پزشکی وی محکوم مینماید. لذا برای شکایت از پزشکی که مرتکب قصور پزشکی و ایراد صدمه بدنی غیرعمدی به بیمار شده است، باید به مراجع دادگستری مراجعه شود.

  • نکته: بهترین تصمیم آن است که از پزشک خود در هر دو نهاد شکایت بعمل آید.

شکایت از جرایم پزشکی در دادسرا

وکیل متخصص جرایم پزشکی بیان می دارد: هنگامیکه پزشک در امر طبابت خود مانند جراحی قلب و غیره، مرتکب قصور میشود و یا در انجام عمل جراحی زیبایی مانند ابدومینوپلاستی و لیپوساکشن و غیره موجب بروز آسیب و صدمه به بیمار میشود، مرجع صالح به رسیدگی، دادگاه میباشد. برای تشکیل پرونده در دادگاه، میبایست شکایت خود را تنظیم و ثبت نمایید. نخستین مرحله از رسیدگی در دادسرا صورت میپذیرد. دادسرا برای احراز قصور پزشکی، به پزشکی قانونی نامه نگاری میکند. در صورت صلاحیت کمیسیون، کمیسیون مربوطه در سازمان تشکیل شده و در نخستین کمیسیون که متشکل از سه پزشک است، بیمار معاینه شده و عملکرد پزشک متهم مورد بررسی قرار میگیرد.

  • نکته: جرم پزشک در صورت احراز قصور پزشکی در دادسرا منتج به صدور کیفرخواست علیه پزشک میگردد.

مطالبه دیه از پزشک

سازمان نظام پزشکی نمیتواند پزشک را به پرداخت دیه محکوم نماید. بلکه میزان قصور پزشکی و درصد تقصیر او و میزان آسیب وارده را به بیمار را به دادسرا گزارش میدهد. پس از صدور کیفرخواست، پرونده برای صدور حکم محکومیت یا برائت، به دادگاه فرستاده میشود. قاضی دادگاه موضوع را بررسی کرده و چنانچه انتساب نتیجه مجرمانه بر فعل پزشک را احراز نماید، وی را به مجازات مربوطه مانند پرداخت دیه به بیمار محکوم مینماید.

شورای حل اختلاف در جرایم پزشکی

جرم پزشک در وهله نخستین به مرجع شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود. در این شورا تلاش میشود که میان شاکی که بیمار است و متهم که پزشک است، سازش برقرار گردد. شاکی میتواند با پزشک خود مصالحه کرده و از پیگیری پرونده و شکایت خود صرف نظر نماید. در این هنگام به دلیل اعلام رضایت بیمار، پرونده مختومه اعلام شده و دیگر نیازی به مراجعه جهت پیگیری و دفاع در محاکم دادگستری نمیباشد.

مجازات پزشک شامل چه مواردی است؟

خوب است بدانید در اکثر موارد، پزشک به پرداخت دیه به بیمار محکوم میشود. دیه یک کیفر مالی است که بر مرتکب جرم بار میشود. دلیل این امر، این است که پزشک مرتکب جرم ایراد صدمه بدنی غیرعمدی شده است. لذا در اکثر موارد مجازاتی مانند حبس یا جزای نقدی در حق پزشک اعمال نمیشود. ولیکن مطابق قانون مجازات اسلامی اگر شرایط مقرر قانونی محقق گردد، پزشک به حبس نیز محکوم میشود.

ماده ۶۱۶ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی

درصورتیکه قتل غیر عمد به واسطه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رضایت نظامات واقع شود، مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر اینکه خطای محض باشد.

تبصره: مقررات این ماده شامل قتل غیرعمد در اثر تصادفات رانندگی نمیگردد.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل شکایت از جراح زیبایی | شکایت از پزشک زیبایی

پزشک مجرم و طریقه شکایت و مجازات
پزشک مجرم و طریقه شکایت و مجازات

وکیل پرونده ها و دعاوی پزشکی در تهران

جرم پزشک و جرایم پزشکی در حوزه دعاوی کیفری جزو جرایمی است که وکالت در آن پرونده ها نیازمند تخصص، تجربه و مهارت کافی میباشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا میتواند این اطمینان را به شما عزیزان بدهد که با سپردن پرونده خود به کادر مجرب ما، پیگیری پرونده و شکایت از پزشک مطابق قانون به بهترین نحو صورت پذیرد. همچنین توصیه میگردد از سایر خدمات حقوقی موسسه ما از قبیل تنظیم شکواییه، تنظیم لایحه اعم از دفاعیه و اعتراضیه استفاده نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
ماندگار
2 سال قبل

سلام من حدود یک سال پیش بینی ام رو پیش دکتر ستاری عمل کردم و بعد از عمل بهشون گفتم بینی من مشگل داره اما ایشون قبول نکردن و الان که برای چندمین بار به ایشون مراجعه کردم با بی احترامی با من صحبت و منو از مطب بیرون انداختند . میخواستم ببینم میشه از این به ظاهر دکتر شکایت کنم؟