مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار

مجازات پزشک در قصور پزشکی که منجر به فوت بیمار میشود چیست؟ میزان مسئولیت پزشک در فرض فوت بیمار چقدر است؟ وکیل قصور پزشکی در این مقاله به بهترین و ساده ترین بیان ممکنه مسائل قانونی پیرامون موضوع مذکور را شرح میدهد.

چه هنگامی پزشک مسئول فوت بیمار است؟

خوب است بدانید مطابق ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام میدهد، موجب تلف یا صدمه بدنی گردد، ضامن دیه است. اصل و قاعده نخستینی که در خصوص مسئولیت و میزان آن در فرض قصور پزشکی برای پزشکان وجود دارد، مسئولیت و ضمان از نوع پرداخت دیه بر عهده پزشک است. یعنی پزشک باید اثبات نماید که عمل وی مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی بوده است. لذا پرواضح است که پزشک در فرض انجام بی احتیاطی بی مبالاتی و عدم رعایت نظامات مربوطه و حتی عدم داشتن مهارت کافی در طبابت مانند مامایی که نسبت به انجام عمل زایمان طبیعی اقدام مینماید مسئول تلف یا صدمه ای هستند که به بیمار وارد می آورند. لذا مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار از ابعاد مختلفی مورد بررسی و تحقیق قرار میگیرد.

تاثیر برائت بر مجازات قصور پزشکی منجر به فوت

پزشک باید پیش از طبابت و درمان و معالجه از بیمار یا حسب مورد از ولی بیمار برائت اخذ نماید. ولیکن تاثیر این اخذ برائت به معنای مبری شدن پزشک از مسئولیت نمیباشد. زیرا در ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی آمده است که پزشک علاوه بر اخذ برائت از بیمار باید مرتکب تقصیر هم نشود تا او را مبری از مسئولیت بدانیم. لذا برائت ماخوذه بر مجازات قصور پزشکی منجر به فوت در فرض تقصیر و قصور پزشکی بلااثر و از موجبات رفع مسئولیت و رفع ضمان از ذمه پزشک نمیباشد.

  • نکته: چنانچه اخذ برائت از بیمار به دلیل بیهوشی یا مانند آن، ممکن نباشد، برائت از ولی بیمار اخذ میشود.

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت شامل چه مواردی است؟

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت علاوه بر محکومیت پزشک به پرداخت دیه حسب مورد به دیه کامل یا به میزان تقصیر تعیین شده مثلا ۵۰% دیه، میتواند موجب محکومیت پزشک به تحمل حبس نیز بشود. زیرا ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی اذعان میدارد: درصورتیکه قتل غیرعمد بواسطه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته یا به دلیل عدم رعایت نظامات لازمه و مربوطه واقع شود، موجب محکومیت مرتکب به حبس از یک تا سه سال خواهد بود.

  • نکته: کلیه ارکان و شرایط مندرج در متن این ماده میبایست در محکمه اثبات شده و قصور پزشکی محرز و مسلم گردد.
  • نکته: مقررات فوق الاشعار شامل قتل غیرعمد در اثر تصادف رانندگی نمیشود.

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت برای کادر درمان

خوب است بدانید در بسیاری از موارد تنها یک پزشک معالج یا یک دکتر کشیک مسئول تمام قد حادثه مثلا فوت بیمار نمیباشد، بلکه فوت بیمار در اثر مجموعه ای از افعال و اعمال و تجمع اسباب و دلایلی است که هر یک به میزان خویش در وقوع و بروز حادثه یعنی فوت بیمار نقش داشته اند. لذا در این فرض مسئولیت میان مقصرین و مرتکبین تقسیم شده و ممکن است علاوه بر اینکه چند تن به پرداخت دیه محکوم میشوند، احد از ایشان به حبس نیز محکوم شود.

◁◁ بیشتر بدانید:  مشاوره با وکیل پزشکی

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار چیست؟
مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار چیست؟

وکیل جرایم پزشکی و دارویی در تهران

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت نظر به دامنه وسیعی از حیث اصل اثبات جرم و تقصیر پزشک دارد، امری نامشخص بصورت جزئی و دقیق میباشد. به عبارت دیگر نمیتوان مدعی گردید که مجازات قصور پزشکی منجر به فوت صد در صد و به طور حتمی و قطعی دربردارنده حبس و یا صرفا دیه خواهد بود. ولی میتوان نسبت به قطعیت مجازات از حیث صدور نظر داد ولیکن نوع و میزان مجازات به علل و عوامل مختلفی بستگی دارد. وکلای باتجربه و متخصص مشغول به وکالت در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا مفتخر به انجام کلیه دعاوی کیفری در زمینه های مختلف مانند جرائم پزشکی و جرائم دارویی ولیکن به نحو تخصصی و حرفه ای هستند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳۴ میانگین امتیاز: ۳.۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

60 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مهر الله ریگی
2 ماه قبل

با سلام، خدمت شما خانم بنده برای عمل سنگ کلیه به بیمارستان مراجعه کرده و دکتر ازخود مریض رضایت عمل را گرفته و در هنگام عمل جراحی بالیزر مریض از خونریزی زیاد زیر عمل فوت کرد. مجازات دکتر چیست؟

شیوا
2 ماه قبل

سلام خسته نباشید. یکی از فامیلای ما که پرستار هست یه چند روزی مشکلی براش پیش اومد و خیلی ذهنش مشغول اون بوده، توی بیمارستان به یکی از همکاراش میگه به یکی از بیمارا که درد داشته مسکن بزنه، از قضا اون بیمار به اون مسکن حساسیت شدید داشته و بعد از آنافیلاکسی فوت میکنه،حالا فامیل ما گیر افتاده،با دیه مشکلش حل میشه یا میره زندان؟ دیه‌اش چقده یا اگه زندانه چندوقت باید حبس بکشه؟ ممنون میشم پاسخ بدید.

آخرین ویرایش2 ماه قبل توسط شیوا
محمدی
3 ماه قبل

سلام خسته نباشید، من پدرم دو هفته پیش قفسه سینه اش خیلی درد میکرد دو بار هم رفته پیش دکتر، دفعه اول رفته بهش دارو دادن خوب نشد. بعد دوباره شب رفته پیش دکتر، دکتر بهش یه سرم و سوزن داده بعد بهش گفته که آقا شما مشکلی نداری برو خونه استراحت کن خوب میشی. بعد ده دقیقه نمیشه که حتی به خونه ام نمیرسه که قلبش ایست میکنه و منجربه مرگ پدرم میشه. میخواستم بدونم اگه از این دکتر شکایت کنیم به جایی می‌رسیم یا نه؟

سمانه محمدی
7 ماه قبل

سلام، فروردین ۱۴۰۲ خواهرم ۳ ساعت بعد از سزارین داخل بخش فوت کرد و بچه اش که بلافاصله بعد از زایمان رفت icu هم ۲۰ روز بعد فوت کرد و بیمارستان بعد از مرگ رحم خواهرم رو برداشتن و اومدن گفتن ببخشید قصور پزشکی بود و تمام ما باید چیکار کنیم؟ شکایت کردیم و جنازه ی خواهر و خواهرزاده‌ام رو بردیم پزشک قانونی ولی هنوز جوابی نگرفتیم بعد از گذشت ۶ ماه.

Mo
8 ماه قبل

سلام وقت بخیر، فرودین ۱۴۰۱ مادر بنده بخاطر سنگ کلیه جراحی شد و بعد جراحی در ای سی یو بخاطر ایست قلبی فوت شدن. آیا میشه با گذشت یک سال شکایت کرد؟