سهام عادی و سهام ممتازه

سهام عادی و سهام ممتازه چه ویژگی هایی دارند؟ چگونه میتوانیم سهام ممتازه را دارا شویم؟ آیا قابلیت تبدیل سهام ممتازه به سهام عادی و برعکس آن وجود دارد؟ نحوه تبدیل سهام عادی به سهام ممتازه چگونه است؟ وکیل شرکت مفصلا در این مقاله به تبیین مسائل فوق میپردازد.

تعریف سهام عادی و سهام ممتازه

سهام به معنی اوراقی است که شرکت سهامی، با فروش آن اوراق، جذب سرمایه نموده و صاحبان سهام، به میزان مبلغ برگ سهم خود از شرکت طلبکار میباشند. یعنی سهامداران، دارایی خود را در قبال دریافت اوراق سهم، تبدیل به دارایی شرکت نموده و به تملیک شخصیت حقوقی آن شرکت میرسانند. در سایر مقالات ذکر گردیده است که سهام ممکن است به سهام با نام و سهام بی نام تقسیم گردد. وکیل متخصص شرکت های تجاری ادامه میدهد: برای تبیین سهام ممتازه میتوان گفت: سهم ممتاز یا سهم جایزه، سهمی است که به سهامداران جدید اعطا میگردد. یعنی تمامیه شرکت های سهامی میتوانند حق امتیاز سهم بدهند. دلیل امر در اکثر موارد، وضعیت بحرانی است که شرکت دارد. به عبارت دیگر، شرکت در شرایطی است که نیاز فوری به افزایش سرمایه دارد.

  • نکته: نام دیگر سهام ممتازه، حق امتیاز سهم میباشد.

وکیل شرکت میگوید: هر شخصی که ریسک سرمایه گذاری در شرکت را بپذیرد، مستحق امتیاز است. (زیرا شرکت در شرایط غیرعادی قرار دارد که اقدام به صدور سهام ممتازه نموده است). بعنوان مثال وقتیکه دو شرکت با یکدیگر ادغام میگردند، شرکتی که رونق و اعتبار و شرایط بهتری دارد، میتواند تقاضای امتیاز میکنند. که در اکثر مواقع، شرکت ضعیف تر این امر را میپذیرد و سهامداران خودش دارای سهام عادی و سهام ممتازه متعلق به سهامداران شرکت قوی تر میگردد.

◁◁ بیشتر بدانید:  سهام بانام و سهام بی نام چیست؟

شرایط صدور سهام ممتازه در حقوق تجارت

چه زمانی میتوان سهام ممتازه صادر نمود؟ وکیل شرکت میگوید: در دو زمان امکان ترتیب سهام ممتازه وجود دارد. نخست در زمان تاسیس شرکت و دوم در زمان حیات شرکت، یعنی پس از تاسیس شرکت. که مورد دوم زمانی محقق میگردد که در دوران حیات شرکت، صدور سهام ممتازه از طریق افزایش سرمایه باشد یا از طریق تبدیل سهام عادی به سهام ممتازه صورت پذیرد.

نکته: اتخاذ تصمیم در خصوص ایجاد سهام ممتازه بر عهده مجمع عمومی فوق العاده میباشد. لذا نیازی به تغییر اساسنامه شرکت وجود ندارد.

نقل و انتقال سهام عادی و سهام ممتازه

وکیل متخصص امور شرکت ها میگوید: سهام عادی به دو دسته سهام بانام و سهام بی نام تقسیم میگردد. نقل و انتقال سهام عادی از نوع سهام بی نام نیازمند رعایت هیچ تشریفاتی نبوده و به صرف قبض و اقباض صورت میپذیرد. سهام بانام برای تغییر و تبدیل شدن به سهام بی نام باید تشریفات مقرر در قانون تجارت را سپری نماید. نقل و انتقال سهام ممتازه هم تابع مقررات مندرج در ماده ۴۰ قانون تجارت است.

مفاد ماده ۴۰ قانون تجارت:

۱) انتقال سهام بانام و ممتازه باید در دفتر ثبت سهام شرکت به ثبت برسد. ۲) انتقال دهنده خواه اصیل باشد خواه وکیل باشد، باید انتقال مزبور را امضا نماید. ۳) هرگونه تغییر اقامتگاه باید به ثبت برسد و امضا شود. ۴) هرگونه نقل و انتقالی که موارد فوق را رعایت ننماید؛ از منظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار است.

سهام ممتازه دارای چه امتیازاتی است؟

سهام ممتازه در مقابل سهام عادی دارای امتیازات مالی و غیر مالی میباشد.

الف) امتیازات مالی: تعلق اختصاصی درصد معینی از سود و بعضا سود بیشتر به صاحبان سهام مذکور. در صورت فقدان سود برای شرکت، شرکت میزان معینی را به صاحبان سهام ممتاز بدهکار میشود. ممکن است علاوه بر سود عادی نسبت به سهام عادی، سهام ممتاز دارای سود بیشتری نیز باشد. تقدم در خرید سهام جدید و طرف معامله شدن با شرکت.

ب) امتیازات غیرمالی: حق رای اضافی برای صاحبان سهام ممتازه. حق اخذ برخی تصمیمات خاص. انتخاب اختصاصی هیات مدیره بصورت صرف، از میان دارندگان سهام دارای امتیاز.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل شرکت های سهامی | شرکتهای سهامی عام و خاص

وکیل متخصص در امور و دعاوی شرکت ها
وکیل متخصص در امور و دعاوی شرکت ها

وکالت در دعاوی شرکتها

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران دارای وکلای پایه یک دادگستری میباشد. علاوه بر موسسین این موسسه حقوقی که وکیل پایه یک دادگستری میباشند، حتی در تماس های تلفنی نیز شما عزیزان با وکلای مجرب و متخصص مشاوره مینمایید. وکیل شرکت که وکیل تجاری و دعاوی تجارتی است، میتواند این اطمینان را به شما بدهد که با اخذ مشاوره حقوقی تخصصی و دقیق از ایشان، بهترین تصمیم را برای اقدام مدنظر خود اتخاذ نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments