مطالبه سهم الشرکه

مطالبه سهم الشرکه و تحقق شرکت چگونه است؟ ماهیت حقوقی این دعوای حقوقی چیست؟ تامین خواسته در مطالبه سهم الشرکه چگونه است؟ کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به این خواسته را دارد؟

سهم الشرکه چیست و چهره تجاری آن چگونه است؟

همانطور که از نام این مقاله پیداست مطالبه سهم الشرکه مربوط به شراکت داشتن در چیز یا مالی است که اگر بر هر اساس جدایی حاصل شود، می بایست آن سهم را مطالبه نمود. پر واضح است که سهم الشرکه و استفاده از این واژه بیشتر در امور تجاری و تجارتی کاربرد دارد. پس برای رفع و رجوع مشکلات پیش آمده در این باره می بایست به قانون تجارت نیز علاوه بر مدنی مسلط بود. برای توضیح هر چه بیشتر و بهتر این موضوع ابتدا به تعریف خود واژه مطالبه سهم الشرکه می پردازیم.

مطالبه سهم الشرکه را بصورت تحت الغتی معنی میکنیم. مطالبه که از طلب کردن یا درخواست کردن چیزی حکایت دارد. سهم به معنای تعلق بخشی از کل یا تعلق مالکیت تمام یک چیز به یک شخص میباشد. سهم الشرکه مربوط به میزان سهمی است که در یک شراکت به فرد تعلق دارد. 

◁◁ بیشتر بدانید:  خیانت در امانت مدیران شرکت

مطالبه سهم الشرکه و تحقق شرکت

وکیل شرکت در توضیح این مطلب اینگونه اذعان می دارد, همانگونه که می دانیم برای تشکیل شرکت باید دو یا چند حق مالکیت در هم آمیخته شوند. و در کنار هم پیوندی را به وجود آورند. اگر بخواهیم در تعریفی ساده تر به بیان شرکت بپردازیم می بایست گفت که پس از کنار هم قرار گرفتن اراده های شخصی و مشترک شدن آنها شخصیتی واحد تشکیل می شود که ما آن را با نام شخصیت حقوقی می شناسیم. درست است که شخصیت حقوقی شخصیتی واحد است اما هر یک از اعضای تشکیل دهنده آن به ازای سهمی که در تشکیل آن دارند در آن سهیم هستند.

  • نکته: هر شریک در ازای آوردن سهم و وارد کردن آن به شرکت دارای حقی می شود که ما آن را سهم الشرکه می نامیم.

مطالبه سهم الشرکه و ماهیت حقوقی آن

مطالبه سهم الشرکه دارای ماهیتی حقوقی است. حال باید بدانید ماهیت آن چگونه است و چه ویژگی هایی دارد. وکیل شرکت ادامه می دهد، همانگونه که بیان گردید سهم الشرکه یک حق مالی به حساب می آید. البته این موضوع با توجه به نوع شرکتی که شریک در آن عضو می شود می تواند متفاوت باشد. گاهی این تفاوت ها بر اساس ماهیت وجودی شرکت هاست و گاهی به خاطر قرار داد فی ما بین طرفین میباشد. پس این حق برای هر شریک وجود دارد که سهم خود را از شرکت مطالبه نماید که در اصطلاح ما آن را همان مطالبه سهم الشرکه می نامیم. حال از این نکته نیز نباید غافل شد که شریک به اندازه سهمی که دارد در درآمد و فعالیت شرکت، شریک است.

مطالبه سهم الشرکه از شرکت های تجاری به چه نحوی است؟

پاسخ وکیل شرکت به این سوال اینگونه است که نحوه مطالبه سهم الشرکه از شرکت های تجاری به این صورت است که در تمامی شرکت های تجاری برای مطالبه سهم الشرکه ابتدا می بایست این درخواست و مطالبه از شرکت صورت پذیرد. و شرکت که دارای شخصیت حقوقی است پاسخگو در قبال این امر خواهد بود. اما به خاطر انواع مختلفی از شرکت ها که در قانون کشور ما وجود دارد گاهی این نوع مطالبه بنا به شرایطی بعد از درخواست از خود شرکت می تواند نسبت به افراد دیگری اقامه گردد. مثل ضامنین در شرکت های تضامنی و …..

  • نکته: در سایر شرکت های دیگر مثل شرکت نسبی یا با مسئولیت محدود اصولا مطالبه سهم الشرکه به موجب شرکت نامه مشخص می گردد.

تامین خواسته در دعوای مطالبه سهم الشرکه

آیا امکان تامین خواسته در دعوای مربوط به مطالبه سهم الشرکه وجود دارد؟ وکیل شرکت اعلام میدارد، ما می دانیم که شخص طلبکار در زمانی که بدهکار از پرداخت دیون خود امتناع ورزد می تواند با مراجعه به مراجع قانونی الزام ایشان را به پرداخت دین خواستار شود.

حال حالتی را در نظر بگیرید که بیم و ترس این موضوع در میان باشد که فرد بدهکار تا به پایان رسیدن دادرسی و قطعی شدن حکم توانایی پرداخت را نداشته باشد. در اینجا طالبکار این حق را خواهد داشت که با ارائه دادخواست بر مبنای تامین خواسته از مرجع قضایی معادل طلب خود را از اموال ایشان توقیف نماید. در شرکت های مدنی یا می توان این مبلغ را از سود شرکت توقیف کرد یا معادل طلب از اموال شخصی که در برابر ایشان متعهد و مدیون یه شرکت است. اما در شرکت های تجاری به خاطر وجود شخصیت حقوقی مستقل، می توان از اموال شرکت را معادل سهم توقیف نمود.

  • نکته: چون مطالبه سهم الشرکه مستند به سند عادی شرکت نامه یا برگه سهام است لذا در صورت درخواست و صدور تامین خواسته حتما باید خسارات احتمالی پیش بینی شده در قانون آیین دادرسی مدنی پرداخت گردد.

دادگاه صالح به رسیدگی به این دعوا کجاست؟

وکیل شرکت در پاسخ به این پرسش اینگونه اعلام می دارد که برای جواب باید دو حالت را در نظر گرفت. اگر مطالبه سهم الشرکه از شرکا و شخص باشد پس دادگاه صالح دادگاه محل اقامت آن شریک خواهد بود. اما اگر طرف دعوا برای مطالبه سهم الشرکه شرکت باشد دادگاه محل اقامت شرکت و انجام امور اصلی آن صالح به رسیدگی خواهد بود.

  • نکته: دعوای مطالبه سهم الشرکه دعوایی مالی است که هزینه دادرسی بر مبنای خواسته اخذ می شود.

مدارک مورد نیاز جهت طرح این دعوا چیست؟

همانند سایر دعاوی وجود مدارک اثبات کننده ادعای شما الزامی است. که از آن جمله می توان به اصل یا کپی مصدق قرارداد شراکت اشاره نمود. البته که به همراه این مدرک مدارک شناسایی خواهان و پرداخت هزینه های دادرسی نیز اضافه می گردد. اگر مدرک شراکت موجود نباشد علاوه بر مطالبه سهم الشرکه باید دعوای اثبات شراکت نیز اقامه گردد. که از نکات مثبت در اثبات شراکت می توان به شهادت شهود, درخواست استعلام، تحقیقات محلی و … اشاره نمود.

  • نکته: چنانچه مبلغ سهم الشرکه کمتر از دویست میلیون ریال باشد رسیدگی به آن در صلاحیت شورای حل اختلاف است.
◁◁ بیشتر بدانید:  ابطال صورت جلسه مجمع عمومی

وکیل برای مطالبه سهم الشرکه
وکیل برای مطالبه سهم الشرکه

وکیل برای مطالبه سهم الشرکه

شاید در نگاه کلی حل مسائل حقوقی علی الخصوص مسائلی هم چون مطالبه سهم الشرکه موضوعی آسان به نظر برسد. اما با وارد شدن به آنها روشن می گردد که نه تنها سهل و آسان نیستند، بلکه بسیار دشوار هم خواهند بود چرا که عدم توجه به نکاتی کوچک می تواند موجب بروز خسارات جبران ناپذیری گردد . از این رو توصیه می شود در انجام این چنین اموری حتما از تجربه و علم وکلای متخصص و آگاه در این زمینه بهره ببرید تا با خیالی آسوده بتوانید به سایر امور خود رسیدگی نمایید.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای متخصص در این طیف دعاوی حقوقی و تجاری و همچنین سایر موضوعات دیگر آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴ میانگین امتیاز: ۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

4 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
اعرابی
2 سال قبل

سلام . سوالی داشتم . شرکت سهامی خاص با ۳ عضو از سال ۸۳ مشغول فعالیت در زمینه خدمات فنی شده ولی بدلیل مشکلات مالی فقط یک عضو بعنوان فرد موظف مشغول بکار در کارگاه بوده است . تا بحال صورتجلسه مجمع عمومی جهت بررسی حساب سود و زیان برگزار نشده است . فرد موظف از ارائه صورت مالی و تراز سالیانه طفره می رود . جهت دریافت سهم الشرکه بایستی چه کاری انجام بدم . ممنون

آخرین ویرایش2 سال قبل توسط اعرابی
مظفرنیا
3 سال قبل

سلام خسته نباشید من تو ی شرکت داروسازی سهام دارم و می‌خواهم سهم الشرکه خودمو بگیرم ولی شرکت بخاطر ورشکستگی پاسخگو نیست من باید به چه دادگاهی شکایت کنم؟