جرایم رایانه ای در حقوق ایران شامل چه مواردی میشود؟

جرایم رایانه ای در حقوق ایران

دامنه جرایم رایانه ای در حقوق ایران دربردارنده چه مواردی است؟ آیا قانون جرایم رایانه ای دربردارنده کلیه جرایم سایبری میباشد؟ انواع جرایم رایانه ای در ایران کدام است؟ وکیل جرایم رایانه ای پاسخ میدهد.

مصادیق جرایم رایانه ای در حقوق ایران

مطابق قانون مربوطه میتوان بصورت فهرست وار انواع و مصادیق جرایم رایانه ای را از قرار ذیل دانست:

الف) جرایم مالی رایانه ای از قبیل: جرم سرقت رایانه ای، جرم کلاهبرداری رایانه ای

ب) جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی در فضای سایبری از قبیل: هرزه نگاری، معاونت در دسترسی به محتویات هرزه، دستیاری در انجام یا آموزش این جرم، تشکیل و ایجاد گروه ها و کانال های تلگرامی و غیره

پ) جرایم علیه شخصیت معنوی از قبیل: تغییر یا تحریف محتوای دیگری، انتشار اسرار خصوصی و محتویات خانوادگی، نشر اکاذیب

ت) بزه ها و جرایم پایه ای از قبیل: تولید، انتشار، توزیع، در دسترس گذاری یا معامله نرم افزارهای مجرمانه

ث) فروش، پخش یا در دسترس گذاری داده های رخنه گر

ج) پخش یا در دسترس گذاری محتویات آموزنده بزه های ناب رایانه ای

چ) جاسوسی رایانه ای

ح) تخریب داده ها و خرابکاری رایانه ای

خ) هک کردن و دسترسی غیرمجاز و نفوذ رایانه ای

د) استراق سمع و رصد غیرمجاز رایانه ای

هریک از عناوین مجرمانه فوق که بعنوان مصادیق جرایم رایانه ای در حقوق ایران معنون گردید، در دادسرای ویژه جرایم رایانه ای و سپس در دادگاه مربوطه مورد رسیدگی قضایی قرار میگیرند.

◁◁ بیشتر بدانید:  قانون جرایم رایانه ای در ایران

جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی در فضای سایبری بعنوان مصادیق جرایم رایانه ای در حقوق ایران، گستره وسیعی داسته و به دلیل دسترسی راحت و آسان افراد جامعه خصوصا نوجوانان و جوانان به فضای مجازی و سایبری، همه ساعت در حال وقوع و رخ دادن میباشد. خوب است والدین گرامی به نحو شایسته و بطوریکه بر استقلال و اقتدار و غرور و حریم شخصی و خصوصی فرزندان خویش لطمه ای وارد نسازند، بر عملکرد آنها در فضای مجازی اشراف داشته و اقدامات جوانان خویش را کنترل نمایند. همواره پیشگیری بهتر از درمان میباشد.

لذا بهترین توصیه به افراد بالغ و بزرگسال جامعه آن است که با دانش و تدبیر نسبت به کنترل اطرافیان و اعضای خانواده اقدام نمایند تا از وقوع جرایم منافی عفت بعنوان انواع جرایم رایانه ای در حقوق ایران جلوگیری نمایند.

مجازات جرایم رایانه ای در حقوق ایران چیست؟

جرایم سایبری و جرایم مندرج در قانون که در فضای سایبر محقق میشوند، مشمول مجازات جرایم رایانه ای قرار میگیرند. مجازات هر جرم در قانون بیان شده است. بسته به موضوع جرم و عنوان مجرمانه محقق شده در پرونده کیفری، مجازات مربوطه بر آن بار میشود. لذا در ابتدا باید دانست که چه جرمی واقع شده است تا بتوان مجازات آن را معین نمود. ولیکن بعنوان تبیین این امر که مجازات جرایم رایانه ای در حقوق ایران چیست، میتوان به نحو کلی عنوان نمود که مجازاتهای مندرج در قانون جرایم رایانه ای دربردارنده جزای نقدی، حبس، ضبط وسیله ارتکاب جرم، ممنوعیت از حقوق اجتماعی و از این قبیل موارد خواهد بود.

  • نکته: چنانچه فاعل و مرتکب جرایم رایانه ای که در فضای سایبری و دنیای مجازی به ارتکاب این نوع از جرایم پرداخته است، مفسد فی الارض شناخته شود، مجازات وی اعدام خواهد بود.

جرایم مالی رایانه ای به چه معناست؟

وکیل جرایم سایبری میگوید: جرایم مالی رایانه ای به معنای بزه هایی است که موضوع آن جرایم، مال و اموالی است که دارای ارزش و بها بوده و دلیل ارتکاب جرم، دسترسی به آنها میباشد. مانند ربایش داده متعلق به دیگری که عنوان سرقت رایانه ای می یابد. همچنین مانند مانور متقلبانه در فضای سایبر و اینترنت و اخذ مال از دیگران به جهت اعمال مذکور و سایر مصادیق دیگر آن، که عنوان کلاهبرداری رایانه ای را به خود اختصاص میدهد.

جرایم رایانه ای در حقوق ایران دارای دامنه وسیعی میباشد. جرم انگاری های صورت گرفته در قانون جرایم رایانه ای بیانگر انواع و مصادیق آن میباشد. نحوه رسیدگی به جرایم سایبری و اینترنتی با روند رسیدگی به سایر دعاوی کیفری و پیگیری پرونده های کیفری متفاوت است. پلیس فتا نیز در انواع جرایم رایانه ای نقش به سزایی ایفا مینماید. تنظیم شکواییه در مورد شکایت از انواع بزه های رایانه ای و پیگیری پرونده جرایم رایانه ای در دادسرا و دادگاه نیازمند تخصص و وکیل متخصص میباشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  کلاهبرداری رایانه ای چیست؟

وکیل جرایم رایانه ای در تهران
وکیل جرایم رایانه ای در تهران

وکیل جرایم سایبری در تهران

جرایم رایانه ای در حقوق ایران دارای مصادیق عدیده بوده و انواع بسیاری را در برمیگیرد. دفاع از هر یک از عناوین اتهامی، نیازمند به دانش، تجربه و تخصص وکیل متخصص و حرف های میباشد که دانا در امر وکالت بوده و به رویه عملی محاکم و نحوه رسیدگی به جرایم رایانه ای چه در پلیس فتا و چه در دادسرای ویژه و دادگاه مربوطه مسلط باشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا مفتخر است به داشتن کادر مجرب از وکلای پایه یک که به نحو تخصصی در زمینه های مختلف، مشغول به فعالیت میباشند. جهت مشاوره با وکیل جرایم رایانه ای در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۸ میانگین امتیاز: ۴.۳]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

22 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
ترجمی
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. سوالی داشتم فحاشی در فضای مجازی هم جرم انگاری شده ؟

علی
3 سال قبل

سلام در مورد کلاهبرداری پانزی یا سرمایه گذاری در ارز دیجیتال که شخص از طریق رابط فضای مجازی مثل تلگرام فریب خورده و به سایت تقلبی سرمایه گذاری کشانده شده و در آنجا با وعده های واهی سود بالای سرمایه گذاری شخص را اغفال کرده و با خرید ارز دیجیتال مثل بیت کوین از صرافی های ارز دیجیتال داخلی به کیف پول سایت کلاهبرداری ارسال مینماید و بعد از مدت کوتاهی حساب کاربری شخص مسدود میشود ظاهرا بعلت خلاء قانونی اثبات جرم در قوانین ایران بطور گسترده در شبکه های مجازی و سایتهای اینترنتی به اخاذی از مردم مشغول هستند با توجه به اینکه در این مورد جرم اتفاق افتاده و مالی از طرف دریافت شده و مال باخته موجود است اما شخص کلاهبردار تنها در فضای مجازی و سایت اینترنتی فعال هست امکان ارائه شکایت وجود دارد؟ همچنین در قوانین کلاهبرداری ایران دو نوع جرم سنتی و رایانه ای وجود دارد که در نوع سنتی مواجهه فیزیکی کلاهبردار و مال باخته مطرح هست و در نوع رایانه ای هک و دستکاری داده های اینترنتی که در این موضوع هیچ کدام مصداق بارز ندارند بنابراین چه نوع جرمی مطابق قوانین ایران برای این موضوع قابل طرح است؟ لطفا راهنمایی فرمایید متشکرم

مقاوم
3 سال قبل

سلام ببخشید چرا توهین تو فضای مجازی حبس داره؟

عبیدی
3 سال قبل

سلام وقت بخیر میخواستم از سایت خوبتون تشکر کنم که با ارائه مطالب مفید و کاربردی و الیته پاسخ گویی به سوال مراجعین به ما کمک میکنید. واقعا متشکرم به نوبه خودم.

زمردی
3 سال قبل

سلام خسته نباشید . برای اثبات جرم مزاحمت رایانه ای میشه از شهادت شهود استفاده کرد؟