دعوای مطالبه طلب

طلب به چه معناست؟ مطالبه طلب با سند چگونه است؟ دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه طلب کجاست؟ طرح و اقامه دعوای مطالبه طلب چگونه است؟ نحوه تنظیم دادخواست مطالبه طلب چگونه است؟ وکیل مطالبه طلب بصورت تخصصی و مفصلا در این مقاله پاسخ میدهد.

درآمدی کوتاه بر انواع معاملات مرسوم

همانطور که پیش تر در سایر مقالات ارائه گردیده است، زندگی امروزه بشر و رفع نیازهای آن تا حدود بسیار زیادی از طریق معامله یا قرارداد و امثال اینها مرتفع میشود. همانگونه که مستحضر هستید معمولا معاملات به صورت های ذیل انجام میشوند.

معاملات نقدی شامل مواردی است که در همان زمان انعقاد عقد یا تنظیم قرارداد، چه بصورت کتبی و چه بصورت شفاهی هم وجه یا ثمن و هم کالا یا مبیع فی الحال و فی المجلس معاوضه میگردند. یعنی تبادل در همان زمان صورت میپذیرد. در اصطلاح معامله به صورت کامل تحقق می یابد. که البته اشاره قانون گذار نیز به انجام این چنین معامله هایی است. چرا که در این حالت معامله روشن و واضح است و به درستی به پایان میرسد. لذا در این نوع از معاملات و معاوضات سخن از دعوای حقوقی مطالبه طلب به میان نمی آید. اما بهرحال شیوه های دیگری نیز برای داد و ستد در بین افراد جامعه رواج دارد. که برای مثال میتوانیم معامله مدت دار یا  معامله اقساطی را نام ببریم. در این دسته از معاملات بسته به نوعشان همانند معامله نقدی در زمان بستن عقد معامله به پایان نمیرسد و برای دریافت و واگذاری مدت زمانی در نظر گرفته میشود.

اصولا بحث دعوای حقوقی مطالبه طلب و اینکه یک دعوا به خواسته مطالبه طلب چگونه باید طرح و اقامه گردد، بیشتر در این معاملات به چشم میخورد. البته گاهی به عللی از دلایل معامله های نقدی نیز دچار ایراد و اشکال میشوند. پس این بحث فقط شامل معاملات مدت دار و اقساطی نیست. حال وکیل حقوقی میگوید: برای اینکه روشن شود مطالبه طلب چیست یا دعوای مطالبه طلب چگونه است ابتدا باید به تعریف طلب بپردازیم.

طلب به چه معناست؟ طلبکار کیست؟

  • به چه چیزی طلب و به چه شخصی طلبکار گفته میشود؟

وکیل حقوقی متخصص در تنظیم دادخواست مطالبه طلب میگوید: در یک تعریف عامیانه و راحت میتوان طلب را اینگونه توصیف کرد، طلب در واقع همان پول یا وجهی است که یک طرف به طرف دیگر میپردازد. خواه در قالب قرض باشد یا انجام معامله. اصولا برای باز پس گیری آن بین افراد زمان تعیین میشود. بعنوان مثال اگر شخصی که از دیگری پول قرض نموده است، در زمان و موعد مقرر طلب شخصی که به ایشان قرض داده را پرداخت نکند، شخص قرض دهنده طلبکار میشود و میتواند از طریق مراجع قانونی و قضایی نسبت به مطالبه طلب خویش اقدام کند.

  • نکته: طلبکار میتواند راسا یا از طریق وکیل حقوقی نسبت به طرح و اقامه دعوای حقوقی مربوطه با تنظیم دادخواست به خواسته مطالبه طلب اقدام نماید.

همانگونه که مستحضر هستید هر شخصی که نسبت به دیگری ادعایی داشته باشد میبایست آن را وفق قانون در محکمه ثابت کند. پس توصیه ما به شما عزیزان این است که به هنگام قرض دادن یا انجام معامله حتما سندی را دال بر این موضوع تهیه نمایید و سپس آنرا امضاء و اثر انگشت بزنید. همچنین بهتر است دو شاهد نیز ذیل آن را امضاء کنند. تا اگر در آینده با مشکلی مواجه شدید بتوانید از آن سند استفاده کنید تا به حقوقتان برسید. همچنین توصیه میگردد تنظیم کلیه قراردادهای خود را در هر زمینه ای که باشد، مانند قرارداد پیمانکاری، خرید و فروش آپارتمان و بیعنامه، به دست وکیل حقوقی متخصص بسپارید.
  • نکته: وکیل متخصص حقوقی میگوید: منظور از تهیه سند فی ما بین افراد در واقع هر نوشته قابل استنادی که بتوان از آن استفاده نمود را شامل میشود.

مطالبه طلب با سند چگونه است؟

وکیل مطالبه طلب با استناد به سند اینگونه پاسخ میدهد، همانگونه که میدانید اسناد به دو دسته رسمی و عادی تقسیم میشوند. اما صرف نظر از عادی و یا رسمی بودن اسناد برای اینکه بتوان از آن در محاکم بهره برد حتما باید دارای شرایط ذیل باشند که عبارت است از:

۱ . نوشته: خواه دستنویس باشد یا تایپی باشد.

۲ . قابلیت استناد: در واقع باید سند مورد استناد جزء دلایل اثبات دعوا باشد و مرتبط با موضوع باشد.

۳ . امضاء: امضاء یا همان نشان دادن پذیرفتن و اعلام قبولی است. پس اگر سندی فاقد امضاء هر یک از طرفین باشد برای استناد قابل قبول نخواهد بود. لذا مستند دعوای حقوقی به خواسته مطالبه طلب نیز نمیتواند باشد.

نکته: توصیه میشود برای اقامه این دعوا یعنی مطالبه طلب حتما برگه ای که حاوی اطلاعات یاد شده است را ضمیمه دادخواست خود نمایید. چرا که این امر بیانگر طلب شما به عنوان خواهان و بدهی خوانده نسبت به شما میباشد.

چه زمانی میتوانیم برای مطالبه طلب به دادگاه مراجعه نماییم؟

  • آیا برای مطالبه طلب هر زمان میشود به دادگاه مراجعه کرد؟

برای پاسخ به این سوال باید به نکته اساسی و مهم راجع به این امر دقت نمود. و آن نکته این است که طلب حال و منجز باشد. به بیان دیگر زمانی که برای باز پرداخت طلبی مهلت تعیین شده تا زمان سررسید آن نمیشود طرح دعوا نمود. پس در این حالت باید تا سپری شدن مهلت و زمان سررسید صبر نمایید.

حال حالتی را در نظر بگیرید که این امر تحقق یافته ولی زمان برای آن مشخص نشده است. در اینجا باید گفت مطابق با مواد قانون مدنی هر زمان که طلبکار طلب خود را مطالبه کند، بدهکار میبایست آن را پرداخت نماید. و اگر در این حالت بدهکار از بازگرداندن طلب امتناع ورزد، میشود علیه ایشان دعوای مطالبه طلب را اقامه نمود. لازم بذکر است پس از اعمال قانون و اثبات طلب توسط طلبکار، دادگاه با توجه به خواسته خواهان میتواند بدهکار را ملزم به پرداخت اصل طلب و همچنین دیر کرد آن نیز محکوم کند.

  • نکته: تا زمان سررسید مطالبه طلب، نمیشود هیچ گونه اقدام قانونی برای آن انجام داد. مگر در برابر تاجر ورشکسته که آن هم تمام بدهی ایشان اگر چه مدت دار هم باشد حال میگردد.
◁◁ بیشتر بدانید:  اثبات پرداختن ثمن معامله چگونه میباشد؟

دادگاه صالح برای رسیدگی به این دعوا کجاست؟

از آنجایی که مطالبه طلب علی الخصوص وجه نقد در زمره دعاوی مالی طبقه بندی میشود، پس مرجع صالح به رسیدگی به آن شعبات حقوقی دادگستری میباشند. البته این نکته نیز مهم و قابل توجه است که طبق قانون و از زمانی که شوراهای حل اختلاف به وجود آمده است برای سبک تر شدن تعداد پرونده ها در دادگاه ها، پرونده های مالی تا سقف ۲۰۰ میلیون ریال معادل ۲۰ میلیون تومان، در آن نهاد مورد بررسی قرار میگیرد. و برای مبالغ بالاتر از مبلغ ذکر شده شعبات حقوقی دادگاه ها صالح به رسیدگی هستند.

نکته: در حالتی که منشاء طلب قرارداد باشد دادگاه محل تنظیم قرارداد یا مکانی که بدهکار میبایست در آنجا تصفیه حساب کند و یا دادگاه محل اقامت بدهکار صالح به رسیدگی هستند.

طرح و اقامه دعوای مطالبه طلب چگونه است؟

وکیل متخصص در زمینه مطالبه طلب پاسخ میگوید که برای انجام این موضوع ابتدا میبایست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. پس از ثبت مورد دعوا و ضمیمه کردن دیگر اطلاعات و دلایل مربوط به آن از طریق این مرجع پرونده به شعبات حقوقی ارسال میگردد. و مورد بررسی قرار میگیرد. همانطور که پیش تر نیز اشاره گردید بهتر است برای اثبات طلب خود از اسناد فی ما بین خود و بدهکار بهره ببرید.

  • نکته: اسناد کتبی یکی از مهمترین دلایل اثبات در دعاوی برای محاکم بشمار میروند.

آیا میدانید که برای مطالبه طلب در قالب مهریه که مستند به عقد نامه میباشد نیازی به مراجعه به دادگاه یا شورای حل اختلاف نیست؟ چرا که این موضوع یعنی مطالبه مهریه میتواند از طریق واحد اجرای ثبت محقق شود. پس روشن است که مراجع رسیدگی در قبال اسناد عادی و رسمی میتواند متفاوت باشد.

نکته: در مورد اسناد عادی مثل قبض، رسید یا فاکتور مرجع رسیدگی بر اساس مبلغ آنها معین میشود.

حق مطالبه طلب برای چه کسی مشخص شده است؟

طبق قانون این حق و در ادامه طرح دعوا را فقط کسی که مال را قرض داده میتواند اقامه کند. حال این قرض میتواند در قالب یک قرارداد یا سند و یا فاکتور باشد.

اگر طلبکار اصلی فوت نماید مطابق قانون این حق به ورثه ایشان منتقل میگردد. البته یک شرط برای انجام و تحقق این امر پیش بینی شده است و آن هم داشتن برگه گواهی انحصار وراثت است. در حالت روشن دیگری نیز که کاملا واضح است طلبکار اصلی میتواند با دادن وکالت به وکیل طرح و اقامه دعوای مطالبه طلب را از ایشان بخواهد.

مطالبه طلب در باب تاخیر تادیه

وکیل حقوقی متخصص میگوید: در عرف از تاخیر تادیه، با نام خسارت دیر کرد یاد میشود. در واقع این خسارت شامل وجهی میشود که بخاطر عدم پرداخت به موقع طلب از سوی بدهکار به طلبکار از زمان سر رسید تا زمان مطالبه و دریافت میباشد. البته برای دریافت خسارت تاخیر تادیه که آن هم در قالب کلی مطالبه طلب مورد خواسته قرار میگیرد، باید چند شرط وجود داشته باشد که به بیان آنها میپردازیم.

۱ . موضوع تعهد، پول یا همان ثمن باشد.

۲ . موضوع تعهد، وجه رایج باشد نه منسوخ شده.

۳ . شخص طلبکار اقدام به مطالبه طلب خویش کرده باشد.

۴ . بدهکار توانایی پرداخت بدهی را داشته باشد ولی از پرداخت آن امتناع ورزد.

۵ . ارزش وجه نقد تغییر فاحش داشته باشد.

نحوه تنظیم دادخواست مطالبه طلب چگونه است؟

شما میتوانید راسا یا توسط وکیل حقوقی متخصص نسبت به تنظیم دادخواست مطالبه طلب اقدام نمایید. پرواضح است که بهترین کار، سپردن این مهم به دست وکیل باتجربه و حاذق میباشد. زیرا یک وکیل حقوقی متخصص به نیکی میداند که چه مواردی برای اثبات یک دعوا مانند مطالبه طلب، ضروری و لازم میباشد. کلیه اسناد و مدارک مورد ادعا را به انضمام سایر ادله و منضمات میبایست پیوست دادخواست نموده و اصول اسناد خود را در جلسه اول رسیدگی به محکمه ارائه نمایید.

◁◁ بیشتر بدانید:  دادخواست چیست | وکیل برای تنظیم دادخواست

وکیل مطالبه طلب
وکیل مطالبه طلب

وکیل برای دعوای مطالبه طلب

پس از بیان تمامی موضوعات گفته شده در باب مطالبه طلب و بررسی جنبه های گوناگون آن و موضوع فراگیر معاملات و در ادامه آن ایجاد طلب از یک طرف در قبال طرف دیگر و متاسفانه فراگیری این امر در جامعه باید نسبت به آن و موضوعات مربوط به آن آگاهی کامل داشته باشید. برای آسودگی هر چه بیشتر توصیه میگردد که از تجربه وکلای مجرب بهره ببرید. زیرا موضوعاتی از قبیل مطالبه طلب، دارای زوایای گوناگونی است. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن کادری مجرب و وکلای متخصص در این زمینه و سایر دعاوی دیگر آماده یاری رسانی به شما عزیزان میباشند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۰ میانگین امتیاز: ۴.۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

10 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مهسا
2 سال قبل

سلام. من یک وام ۵۰ میلیونی گرفته ام و همسرم مقرر شد که اقساط ان راپرداخت و وام را بردارد که این مبلغ را در جاهای مختلف و فقط ۲۰ میلیون تومان انرا بحساب خود کارت به کارت و مابقی را به حساب دیگران کارت کشیده چگونه باید دادخواست مطرح کنم پیرینت بانک موجود است چکار کنم؟

ندافان
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. در چه صورت طلب مدت دار بصورت حال در میاد؟

فاطمه
3 سال قبل

سلام وقت بخیر من ی پولی رو به ی دوستی قرض دادم و هیچ مدرکی هم ازش رو حساب آشنایی نگرفتم الان که میگم پولمو میخوام میگه نمیدم من میتونم ازش شکایت کنم؟

فریدون
3 سال قبل

سلام خسته نباشید برای اثبات مطالبه طلب باید از چه راهی استفاده کنم؟

خاقانی راد
3 سال قبل

سلام وقت بخیر تو جایی از مقاله گفتید که سند فی مابین افراد ولی من سندی ندارم و فقط یک قولنامه دارم. من چکار باید بکنم برای مطالبه طلبم؟

مدیر سایت
3 سال قبل
پاسخ به  خاقانی راد

با سلام منظور از سند یعنی هر نوشته قابل استنادی است که بین افراد برای انجام معاملات وجود دارد.