عملیات تجاری ذاتی

وکیل شرکت های تجاری در این مقاله به بیان عملیات تجاری ذاتی که توسط تاجر انجام میشود، میپردازد. باید بدانید که چرا به یک شخص یا به یک شرکت، تاجر گفته میشود؟ مگر چه عملیاتی انجام میدهد که عنوان تجاری را به خود اختصاص میدهند؟ در این مقاله مفصلا به شرح و بسط موضوع مذکور که به چه اعمالی، عملیات تجارتی ذاتی گفته میشود، میپردازیم.

وکیل شرکت های تجاری و شرح ماده ۲ قانون تجارت

مطابق این ماده، عملیات مندرج در آن، عملیات تجارتی محسوب میشوند. با بررسی موردی هر کدام، ماهیت آن اعمال و افعال مشخص میشود. لذا اینکه اعمال مندرج در ذیل، معیار تشخیص تاجر از غیر تاجر باشد، کاملا صواب و وفق قانون است. شرح ماده ۲ قانون تجارت از آن جهت حائز اهمیت است که باید افعالی که مدنظر مقنن میباشد، به شفافیت توضیح داده شود.

۱) خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از اینکه تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد

وکیل شرکت های تجاری  ادامه میدهد: در حقوق ایران، عملیاتی که در خصوص اموال منقول مانند خرید و فروش انجام شود، جزو عملیات تجارتی ذاتی محسوب میشود. این خرید یا تحصیل مال، باید به قصد فروش یا اجاره باشد. احراز این قصد و نیت با قاضی است. ولیکن در عملیاتی که شخص بصورت مستمرا انجام میدهد و به خرید و فروش مبادرت میورزد، به دلیل شفاف بودن موضوع، احراز قصد بسیار آسان میباشد. در ادامه با ذکر مثال برای شما دو مصداق از مصادیق عملیات تجارتی و غیرتجارتی را بیان مینماییم. تصور نمایید کفاشی، چرم را برای آنکه کفش چرم بدوزد و بفروشد، میخرد. عمل وی جزو عملیات تجارتی میباشد. ولیکن اگر همین کفاش، چرم را برای دوختن کفش های پاره ای که به وی داده میشود، استفاده گردد، این تعمیر، پیشه وری محسوب میگردد. یعنی دیگر عمل وی جزو عملیات تجارتی نمیباشد.

وکیل شرکت های تجاری که متخصص در امور مربوط به شرکت ها نیز میباشد، میگوید: مطالبات، اوراق تجارتی، سهام و اوراق قرضه، حقوق مالکیت تجارتی و صنعتی از قبیل: علامت تجارتی، حق اختراع، سرقفلی و بسیاری از موارد قانونی را داخل در اموال منقول دانست. لذا عملیات مذکور از مصادیق ماده ۲ قانون تجارت میباشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  عملیات تجارتی | انواع و مصادیق آن

۲) تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد

وکیل شرکت های تجاری میگوید: مطابق قانون تجارت، کلیه موسساتی که کارشان حمل و نقل مال التجاره یا مسافر است، مشمول حقوق تجارت دانسته است. ولیکن اگر شخصی به صورت فرعی و برای کار اصلی خود به این کار مبادرت نماید، تاجر نمیباشد. در مقابل موسساتی که کارشان حمل و نقل اجناس متعلق به دیگران است و در مقابل کرایه هم دریافت مینمایند، قطعا از مصادیق تجار مطابق ماده ۲ قانون تجارت میباشند.

  • نکته: وکیل متخصص امور شرکت ها می افزاید: قانون تجارت ایران تصدی به حمل و نقل را از هر سه راه خشکی و هوا و آب پذیرفته است. ولیکن حمل و نقل دریایی و هوایی دارای مقررات مخصوص به خود است.

۳) هر قسم عملیات دلالی، حق العمل کاری، عاملی، تسهیل معاملات ملکی یا پیداکردن خدمه، تهیه و رسانیدن ملزومات

اشخاصی که امور فوق را انجام میدهند، برای خویش انجام نداده بلکه به حساب دیگران آنها را انجام میدهد. در ادامه به بررسی اشخاص فوق و معرفی ایشان از زبان وکیل مربوط به امور تجاری پرداخته میشود.

دلال:

مطابق ماده۳۳۵ قانون تجارت، دلال کسی است که در مقابل اجرت گرفتن، واسطه انجام معاملاتی شده است یا برای یک طرف معامله، طرف دوم را پیدا کرده است. لذا دلال، واسطه عملیات تجارتی میباشد.

  • نکته: وکیل شرکت های تجاری خاطر نشان میدارد: دلال فقط واسطه است. یعنی صرفا طرفین را بهم معرفی مینماید. لذا ضامن اجرای تعهدات طرفین و مفاد قرارداد نمیباشد.

حق العملکار:

حق العمل کار نیز مانند دلال، واسطه معامله است. پس تفاوت این دو در چیست؟ چرا نام دو مورد در قانون تجارت بصورت تفکیکی ذکر شده است؟ وکیل شرکت های تجاری پاسخ میدهد:  حق العملکار با دلال از این حیث دارای تفاوت است که، دلال در معامله دخالت نمیکند ولیکن حق العملکار معامله را برای آمر ولی به نام خودش انجام میدهد و حتی شاید طرف معامله نداند و آگاه نباشد که طرف وی، حق العملکار است و طرف اصلی و اصیل قرارداد نمیباشد. مطابق ماده ۳۵۷ قانون تجارت، حق العملکار کسی است که به اسم خود ولی به حساب دیگری ( آمر ) معاملاتی را انجام میدهد و حق العملکاری دریافت مینماید.

عامل:

عامل به مثابه حق العملکار اقدام مینماید. ولیکن عامل برای یک آمر کار نمیکند و اجرت وی درقالب درصد از مبلغ عمل انجام شده محاسبه میگردد. در حالیکه سایر نمایندگان، در مقابل دریافت حقوق، واسطه گری مینمایند.

  • نکته: وکیل شرکت در تهران میگوید: برخی از بنگاه ها برای پیدا کردن خدمه تشکیل میگردند. خادم اصولا کارگر است. کسی که به کار وی نیاز دارد، کارفرما محسوب میگردد. لذا صحبت از عملیات تجارتی منتفی است.

۴) تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه منوط بر اینکه برای رفع حوائج شخصی نباشد

همانطور که پیش تر در مقاله حقوق تجارت ذکر نموده ایم، اعمال بازرگانی و تجارتی شامل امور صنعتی نیز میشود. لذا کارخانه ها اصولا برای رفع حوائج شخصی به وجود نیامده و همچنین در عرف و عادت محل، هنگامی به یک مکان و تاسیساتی عنوان ” کارخانه ” داده میشود که فعالیتهای تولیدی و تبدیلی و تجارتی انجام میدهد. وکیل شرکت های تجاری میگوید: صاحب کارخانه تاجر است. ولی کلیه خدمه و کارکنان و کارگرانی که بواسطه قرارداد و مطابق قوانین و مقررات مربوط به قانون کار در آن کارخانه مشغول به فعالیت میباشند، تاجر محسوب نشده و مقررات امور تجاری در خصوص ایشان جاری و ساری نمیباشد.

  • نکته: وکیل شرکت های تجاری مطابق نظر دکترین حقوقی میگوید: اگر دفتر روزنامه ای برای جلب منفعت تاسیس گردد، باید آن را داخل در حقوق تجارت دانست و عملیات وی را تجارتی ذاتی به حساب آورد.

۵) تصدی به عملیات حراجی

تصدی به عملیات حراجی به چه معناست؟ خوب است بدانید که اگر موسسه ای اجناس اشخاص را برای اینکه به فروش برساند، قبول نماید، و سپس آنها را به قیمت معینی به فروش میرساند، تاجر گفته میشود. به چه صورت؟ به این نحو که این موسسات، اموال قبولی را در یک جلسه عمومی عرضه مینمایند، و اجناس را به هرکسی که مبلغ بالاتری را پیشنهاد کند، تحویل داده و به اصطلاح به وی میفروشند. لذا این موسسات واسطه انجام اینگونه معاملات و خرید و فروش ها هستند. حال سوال بسیار معم این است که خریدار و فروشنده در اینگونه معاملات، تاجر محسوب میشوند یا خیر؟ وکیل شرکت های تجاری پاسخ میدهد: متصدیان عملیات حراجی در واقع واسطه و دلال انجام معاملات مورد نظر میباشند، و احکام آنها به مثابه دلالان و حق العمکاران است. ولیکن طرفین قرارداد لزوما تاجر نبوده و میتوانند حسب مورد تاجر و غیر تاجر باشند.

۶) تصدی به هر قسم نمایشگاه عمومی

شاید برای شما عزیزان جالب باشد که تا اکنون نمیدانستید که اگر کسی نمایشگاه عمومی دایر نماید، مطابق قانون تجارت، نظر به انجام عملیات تجارتی ذاتی، تاجر محسوب میشود و افعال و اعمال وی داخل در حقوق تجارت است. وکیل شرکت های تجاری میگوید: متصدیان نمایشگاه های عمومی، اشخاصی هستند که واسطه بین مصنف، هنرمندان و مردم هستند تا کار آنها را در معرض نمایش و دیده شدن قرار دهند. وکیل متخصص امور شرکتها میگوید: نمایشگاه های عمومی در واقع محلی هستند که مردم در مقابل پرداخت وجه، آثار نویسندگان و مصنفان و هنرمندان را مشاهده مینمایند.

  • نکته: وکیل شرکت های تجاری میگوید: در نمایشگاههای عمومی، کالا و جنسی در معرض فروش قرار نگرفته و توزیع نمیشود، بلکه ذوق و هنر است که به معرض نمایش عموم گزارده میشود.

۷) هر قسم عملیات صرافی و بانکی

عملیات صرافی ها و بانکها اساس تجرات امروز میباشد. لذا شخص یا اشخاصی که مبادرت به این عملیات مینمایند، واسطه توزیع پول و اوراق بهادار میباشد. طبقه بندی بانکها از قرار ذیل است: بانکهای مرکزی، که ناشر اسکناس هستند و تحت نظارت دولت فعالیت مینمایند و در حقیقت بانک بانکها میباشد. بانکهای تجارتی که مبادرت به عملیات تجارتی مینمایند، به تجار اعتبار داده و تنزیل بروات را انجام میدهند. بانکهای مالی بیشتر به امور صنعتی پرداخته و وسایل پیشرفت و تسهیلات مالی برای بنگاههای صنعتی را فراهم می آورند. بانکهای رهنی به امور کشاورزی و ساختمان سازی ها پرداخته و به ایشان وام های طولانی مدت میدهند. که اغلب اموال مذکور را در رهن خود میگیرند.

۸) معاملات برواتی اعم از اینکه بین تاجر و غیرتاجر باشد

معاملات برواتی اصولا شامل برات و سفته میباشد. زیرا صدور چک ذاتا عمل تجاری محسوب نمیشود. ولیکن برات و سفته حتی اگر بصورت اتفاقی و محدود توسط غیرتاجر صادر گردد، بازهم احکام مربوط به قانون تجارت و حقوق تجارت بر آن اسناد حاکم است.

وکیل شرکت های تجاری میگوید: برای آنکه برات و سفته جزو اسناد تجاری محسوب شوند و دارنده آنها بتواند از حقوق و مزایای مندرج در قانون تجارت استفاده نماید، باید شرایط صوری و شکلی که برای تنظیم آنها در قانون قید شده است، رعایت گردد. در غیر اینصورت، اسناد مذکور، سند تجاری محسوب نشده و مقررات حقوق مدنی و قانون مدنی بر آن بعنوان سند عادی حاکم خواهد بود.

۹) عملیات بیمه بحری و غیربحری

عملیات بیمه چه بحری باشد چه نباشد، تجاری محسوب میشود. لذا فارغ از موضوع و نوع فعالیت بیمه، که بحری است یا بری است یا تعاونی است یا عمر است یا اشخاص است یا اشیاء و حوادث است و غیره، انجام عملیات بیمه، جزو عملیات تجارتی میباشد.

۱۰) کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی یا معاملات راجع به آنها

اگر خرید و فروش کشتی بصورت مستمر، عمل و کار یک شخص قرار بگیرد، مشمول مقررات عملیات تجارتی قرار میگیرد.  وکیل شرکت های تجاری میگوید: تجارت کلیه عملیات مربوط به کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتی رانی داخلی یا خارجی و معاملات راجع به آنها، مشمول حقوق تجارت میباشند.

  • نکته: وکیل متخصص امور تجاری میگوید: در قانون تجارت ایران، عملیات بورسی و حمل و نقل هوایی پیش بینی نشده است. درحالیکه تماما تجاری بوده و باید آنها را داخل در قلمروی عملیات تجارتی به حساب آورده و فعالان در این زمینه را تاجر به حساب آورد.
◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل شرکت کیست و چگونه عمل مینماید؟

وکیل شرکتهای تجاری در تهران
وکیل شرکتهای تجاری در تهران

وکیل شرکت های تجاری در تهران

 وکیل شرکت های تجاری در این مقاله به بیان عملیات تجارتی پرداخت که بالذات تجاری بوده و اشتغال به آنها موجب تاجر شناختن فاعل میباشد. ولیکن عملیات تجارتی تبعی در مقاله جداگانه ای مورد بحث قرار گرفته است. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا مفتخر است به داشتن وکلای متخصص و مجرب در زمینه دعاوی تجاری و امور مربوط به شرکتها. لذا با برقراری تماس تلفنی از مشاوره حقوقی وکیل متخصص ما در این زمینه بهره مند شده و سپس به مشاوره حقوقی حضوری و انعقاد قرارداد با ایشان اقدام نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۳ میانگین امتیاز: ۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments