خیانت در امانت در فقه اسلامی

امانت داری یکی از صفات بسیار پسندیده و نیکو و قابل تحسین در انسانها است. در قرآن کریم، کلیه کتب فقهی، روایات معصومین و در بسیاری از داستانهای منتسب به بزرگان و سخنان شریفه ایشان به امانت داری و حفظ امانت توصیه و تاکید فراوان شده است. ولیکن خیانت در امانت قبیح شمرده شده و جزو رذایل اخلاقی میباشد. شنیع بودن عمل خیانت در امانت موجب جرم انگاری و تعیین مجازات برای مرتکب جرم و فاعل آن گردیده است. این جرم یکی از جرایم مبتلابه در دعاوی کیفری و پرونده های کیفری است. در مقاله پیش رو به بررسی جرم خیانت در امانت در فقه اسلامی و از نظر فقه و قرآن پرداخته میشود.

تعریف خیانت در امانت

بهترین وکیل خیانت در امانت در تهران مختصرا بیان میدارد: این جرم به معنای انجام رفتارهایی از قبیل استعمال، تصاحب، تلف و یا مفقود نمودن است. خوب است بدانید که رفتارهای مذکور میبایست توام با سوء نیت باشد. مقصود از این سونیت، وجود قصد مجرمانه نسبت به مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به امین سپرده شده و بنا بر استرداد و یا به مصرف معین رسانده آن بوده است، میباشد.

خیانت در امانت از نظر فقهی

بهترین بررسی فقهی این جرم، نگاهی اجمالی و مفید بر پیشینه و تاریخچه این جرم است. وکیل کیفری مختصرا اذعان میدارد: این جرم در بیانات عدیده در قران کریم، روایات معصومین و غیره مورد توضیح و تبیین قرار گرفته است.

بعنوان مثال میتوان به یکی از احادیث پیامبر اسلام اشاره نمود که دو خصلت دروغگویی و خیانت در امانت را از مومن دور دانسته و مذموم شمرده است.

خیانت در امانت در فقه اسلامی در حدیث دیگری از پیامبر اکرم (ص) چنین آمده است که ایشان سه چیز را نشانه نفاق دانسته است:
خیانت در امانت،
دروغگویی،
خلف وعده
چنین افعالی حرام و ممنوع است ولو توسط شخصی انجام شود که نماز میخواند و روزه میگیرد. پرونده کیفری با موضوع خیانت در امانت از دیرباز جزو موارد مذموم و ممنوع بوده است.

نحوه اثبات این جرم

ادله اثباتی که ریشه در فقه اسلامی داشته موجب میشود که اثبات جرم خیانت در امانت در دعوای کیفری مربوطه نیز پیرو همان احکام فقهی بوده و به بیان مختصر بهترین وکیل متخصص از قرار ذیل است:

اقرار: که به معنای اخبار شخصی به ارتکاب جرم از جانب خود میباشد.
شهادت: که به معنای اخبار شخصی غیر از طرفین دعوا به وقوع یا عدم وقوع جرم توسط متهم یا هر امر دیگری نزد مقام قضایی است.
علم قاضی: که به معنای یقین حاصل از مستندات بیِّن در امری است که نزد وی مطرح میشود.

  • نکته: موضوع دعوای خیانت در امانت جزو جرایم غیرقابل گذشت میباشد.
◁◁ بیشتر بدانید:  اثبات خیانت در امانت | ادله و نحوه اثبات

جرم خیانت در امانت از نظر فقه اسلامی
جرم خیانت در امانت از نظر فقه اسلامی

خیانت در امانت در روایات اسلامی

این جرم به دلیل اینکه به لحاظ اخلاقی بسیار مذموم بوده، به کرات مورد نکوهش نیز قرار گرفته است. وکیل کیفری به بیان چند روایت از معصومین بسنده نموده و بیان میدارد:

پیامبر اکرم (ص) در باب بیان شنیع بودن فعل خیانت در امانت پیش از رحلتشان سه مرتبه میفرمایند: امانت را به نیکوکار و تبهکار رد کن چه زیاد باشد چه کم، حتی اگر نخ و سوزن باشد.

حضرت علی (ع) در خصوص این جرم در روایتی میفرماید، نسبت به قاتلان فرزندان پیامبر نیز باید رسم امانت داری را بجا آورده و مرتکب این گناه (جرم) نشوید.

حضرت علی (ع) همچنین در نهج البلاغه نیز کسانی را که اهل امانت نیستند ناکام دانسته در خطبه معروف همام، امانت داری را از زمره صفات متقین به حساب آورده است.

وکیل دعاوی کیفری می افزاید: همچنین امام صادق (ع) میفرمایند: قضاوت کردن در مورد اشخاص را نه بر اساس طول رکوع و سجود آنها، که ممکن است بر اثر عادت باشد، بلکه بر اساس راستگویی و امانت داری آنها مورد سنجش قرار دهید.

بهترین وکیل متخصص خیانت در امانت روایت دیگری از امام صادق (ع) را مختصرا بیان میدارد: ((اگر کسی که حضرت علی (ع) را با شمشیر به قتل رسانید، من را امین خود قرار دهد و از من نصیحت بخواهد و با من مشورت کند، من این را از او میپذیرم و این امانت را به او ادا خواهم نمود)).

وکیل کیفری خاطر نشان میدارد احادیث و روایات بسیاری در زمینه این جرم موجود میباشد که چند نمونه آن در مطالب فوق ذکر گردید.

شرکت و مداخله در فعل مجرمانه این جرم

وکیل متخصص پرونده خیانت در امانت، شرکت در جرم مذکور را مختصرا بیان میدارد: شرکت در جرم خیانت در امانت زمانی محقق میشود که فاعلان و انجام دهندگان این جرم در عنصر مادی جرم مذکور مداخله مستقیم داشته و رفتار مجرمانه را خواه به تاثیر یکسان خواه به تاثیر و سهم متفاوت انجام داده باشند.

به بیان بهترین وکیل کیفری در تهران: هنگامیکه نتیجه مجرمانه منتسب به فعل و رفتار کلیه مشارکت کنندگان و شرکا باشد، صحبت از شرکت در جرم در پرونده کیفری مربوطه به میان می آید.

شرکت در جرم خیانت در امانت موجب میگردد که هر فاعل بعنوان مرتکب جرم، مجازات مندرج در قانون را بطور تمام و کمال تحمل نموده و به عبارت دیگر، هر شریک مجازات فاعل مستقل داشته باشد. حال سوال این است که مجازات هر فاعل، وفق ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی، حبس از ۶ ماه تا ۳ سال خواهد بود؟ یا مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری به ۳ تا ۱۸ ماه تقلیل یافته است؟ وکیل خیانت در امانت پاسخ میدهد: مطابق قانون جدید کاهش زندانها مجازات جرم خیانت در امانت به ۳ تا ۱۸ ماه کاهش یافته است. لذا هر فاعل به مجازات مذکور محکوم خواهد گردید.

خیانت در امانت در قرآن

در قرآن نیز آیات بسیاری به بیان قبح این عمل و منع از انجام چنین فعل و افعالی سفارش شده و امانت داران مورد مدح و ستایش قرار گرفته و صفت امانتداری از اوصاف و فضایل اخلاقی مومنان شمرده شده است. بیان چند آیه از سوره های مبارکه مفید و خوب خواهد بود.

وکیل کیفری تمثیلا بیان میدارد:
در آیه ۵٨ سوره مبارکه ((نسا)) مردم را در رسانیدن امانات به اهل آنان سفارش نموده است.
همچنین در آیه ٣٧ سوره مبارکه ((انفال)) مومنین را از ارتکاب خیانت در امانت نهی فرموده است.

وکیل کیفری ادامه میدهد: در ابتدا سوره مبارکه ((مومنون)) در بیان صفات مومنان واقعی، در کنار ذکر سایر صفات خوب و نیکو، به مراعات امانت نیز اشاره و تاکید شده است.

وکیل کیفری متخصص در پرونده خیانت در امانت
وکیل کیفری متخصص در پرونده خیانت در امانت

وکیل متخصص دعاوی کیفری در تهران

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران نیز به سهم خویش بر تاکید بر حفظ امانت و بجای آوردن رسم امانت داری در حق مالک توصیه و تاکید مینماید. ولیکن خواهشمند است جهت جلوگیری از نتایج زیانبار در آتی از همان ابتدای پرونده کیفری خود و در همان زمان طرح دعوای کیفری و تنظیم شکواییه جرم خیانت در امانت از مشاوره حقوقی و دانش وکلای پایه یک ما در دعاوی کیفری بهره ببرید. همچنین میتوانید با اعطای وکالت به وکیل کیفری مربوطه مثلا وکیل خیانت در امانت از حصول بهترین نتیجه ممکنه در پرونده کیفری خود نیز اطمینان حاصل نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲۶ میانگین امتیاز: ۴.۲]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

72 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
محرابی
3 سال قبل

سلام خسته نباشید میشه بفرمایید دستمزد شما برای انجام پرونده خیانت در امانت چقدره؟

مهاجر صديق
3 سال قبل

سلام خسته نباشید جایی در قرآن هست که به این موضوع اشاره کرده باشه؟

شاهسون
3 سال قبل

سلام خسته نباشید میشه بفرمایید برای اعتراض به حکم خیانت در امانت چطور باید اقدام کرد؟

مدیر سایت
3 سال قبل
پاسخ به  شاهسون

با سلام بعد از پایان دادرسی و صدور حکم میتوان اعتراض خود را در تاریخ مشخص شده از جانب قانون انجام دهید.

زینوری
3 سال قبل

سلام ببخشید سوالی داشتم چرا موضوع خیانت در فقه هم مورد توجه زیادی بوده است؟

منیژه
3 سال قبل

سام وقت بخیر . چرا مسئله خیانت در امانت از دیدگاه فقه دارای اهمیت بالایی است؟