اثبات عدم تمکین در دادگاه

دادگاه تمکین چه زمانی تشکیل می شود؟ در دادگاه و در جلسه رسیدگی به موضوع اثبات عدم تمکین مرد چه بگوییم؟ در دعوای تمکین، زن برای دفاع از خود چه بگوید؟ نتیجه محکومیت زن به تمکین چیست؟ آیا زن میتواند برای عدم تمکین خود به دلایل قانونی و موجه استناد نماید؟ وکیل تمکین مفصلا به شرح و بسط این مسائل میپردازد.

اثبات عدم تمکین مرد

دادخواست اثبات عدم تمکین که توسط مرد تنظیم و تقدیم دادگاه میگردد، موجب تشکیل دعوای حقوقی الزام زن به تمکین میشود. یعنی مرد میخواهد در دادگاه ثابت کند که زنش تمکین نمیکند و ناشزه است و از دادگاه میخواهد که در طی صدور حکم، زن را محکوم کند که به زندگی مشترک بازگردد.  لذا در این مقاله، عنوان مذکور را به اختصار، اثبات عدم تمکین مرد مینمامیم. یعنی اثبات عدم تمکین زن که توسط مرد قرار است به اثبات برسد.

◁◁ بیشتر بدانید:  عدم تمکین زن از شوهر

تمکین به چه معناست و به چند قسمت تقسیم می شود؟

وکیل تمکین میگوید: معنی لغوی تمکین قدرت و سلطنت است. ولی در اصطلاح به معنی فرمانبرداری و اطاعت زن از مرد و انجام وظایف زناشویی توسط زن می باشد. به همین دلیل است که نام این مقاله را اثبات عدم تمکین مرد انتخاب نموده ایم تا به بسیاری از پرسش های شما عزیزان پاسخ بدهیم. تمکین به دو نوع عام و خاص تقسیم بندی می شود. تمکین خاص در مورد مسائل جنسی است و زن باید رابطه متعارف جنسی با شوهر خود داشته باشد، و جز در مواقعی که دلیل موجهی مانندعذر شرعی و بیماری های جنسی و مقاربتی وجود ندارد، از برقراری رابطه جنسی خودداری نکند. البته این تنها وظیفه زن نیست و مرد هم باید پاسخگوی نیاز جنسی زن باشد. بنابراین وظیفه برقراری رابطه جنسی از تکالیف مشترک زن و مرد است.

اثبات عدم تمکین مرد که در این دعوا مرد میخواهد تمکین نکردن زن خود را به اثبات برساند، اثبات عدم تمکین خاص بسیار دشوار و بعضا ناممکن میباشد. زیرا این امر به شدت خصوصی بوده و محاکم تمهیدی در خصوص احراز این مورد ندارند. و چنانچه زن در منزل مشترک سکونت داشته باشد، دال بر این است که تمکین خاص را نیز انجام میدهد. تمکین عام مربوط به وظایف عامه زن و انجام این وظایف توسط زن می باشد؛ مثل حضور در منزل مشترک و عدم ترک منزل و مواردی از این قبیل که در زمره تمکین عام قرار می گیرد.
  • نکته: وقتی صحبت از واژه تمکین به میان می آید، در اذهان عمومی بیشتر انجام وظایف زن تداعی می شود. درحالی که تمکین برای مرد هم صدق می کند و مرد هم وظایفی در مقابل زن دارد که باید آن ها را انجام بدهد.

به چه کسی ناشزه گفته میشود؟

نقطه مقابل تمکین، نشوز است و زنی که از شوهر اطاعت نکند، ناشزه نامیده می‌شود. در اصطلاح حقوقی ناشزه به زن نافرمان گفته می شود که از دستورات و خواسته های معقول و مشروع شوهرش پیروی نمیکند. لذا در دعوای  اثبات عدم تمکین مرد، در واقع زوج، نشوز زوجه را به اثبات میرساند.

دادخواست عدم تمکین توسط مرد چیست؟

وکیل متخصص دعاوی خانواده میگوید: با انعقاد خطبه نکاح دائم زن مکلف است وظایفی که شرع و عرف و قانون به عهده او گذاشته اند، را انجام دهد و در این زمینه تمکین کند. ولی اگر زن به دلایل غیرموجه از وظایف خود سرپیچی کند، مرد می تواند شکایت عدم تمکین زن را انجام بدهد. یعنی دادخواست عدم تمکین زن را به ثبت برساند.

جلسه تمکین چه زمانی در دادگاه تشکیل می شود؟

زمانی که مرد به علت عدم تمکین همسر خود، از طریق مراجع قضایی دادخواست عدم تمکین را ارسال کرد، زن موظف است طی مدتی که تعیین شده به منزل خود برگردد و بر سر زندگی خود بیاید. اما اگر قصد بازگشت نداشته باشد، دادگاه تمکین تشکیل می شود و زن می تواند در این دادگاه دلایل عدم تمکین خود را ارائه دهد. حال سوالی که پیش می آید این است که در دادگاه عدم تمکین چه بگوییم؟ این سوالی است که در ادامه راجع به آن صحبت خواهیم کرد.

دفاع در دعوای اثبات عدم تمکین مرد

وکیل متخصص تمکین میگوید: در دادگاه تمکین مرد از ترک منزل همسر خود و حضور نداشتن زن در منزل مشترک شکایت می کند. و خواستار این است که همسرش به زندگی و منزل مشترک برگردد. اما امکان دارد که زن به خواسته مرد تن ندهد و با توجه به دلایل خود قصد مشترک به منزل خود را نداشته باشد. بنابراین زن باید در دادگاه تمکین حاضر شود و دلایل خود مبنی بر موجه بودن عدم تمکینش را به دادگاه تمکین بگوید، تا دادگاه تشخیص دهد که آیا این دلایل موجه می باشد یا خیر؟

  • نکته: دلایلی که زن در جلسه رسیدگی به موضوع اثبات عدم تمکین مرد، ارائه می کند می تواند به بد اخلاقی های مرد، خیانت های وی، بی احترامی کردن به زن، اعتیاد و مصرف مواد مخدر، نداشتن امنیت جسمی و جانی و مواردی از این قبیل باشد که باعث شده است زن به دلیل وجود خوف شرافتی، مالی، حیثیتی منزل مشترک را ترک کند، استناد نماید.

اثبات عدم تمکین مرد و دفاع زن

در جلسه دادگاه برای رسیدگی به موضوع اثبات عدم تمکین مرد، برای این که زن از خودش دفاع کند، می تواند از مواردی که قانون مشخص کرده و در این موارد زن می تواند تمکین نکند و این عدم تمکین موجه است استفاده کند، چون این موارد دلیل قانونی دارد و زن با این عدم تمکین ناشزه به حساب نمی آید. به عبارت دیگر مواردی هست که اگر زن به استناد آن ها از خودش دفاع کند، می تواند در دعوای تمکین پیروز شود و حکم علیه وی صادر نخواهد شد. البته که باید این موارد را به اثبات برساند. در صورت اثبات کردن، این موارد عبارت اند از:

  • حضور در خانه مرد برای وی ترس ضرر جسمانی، مالی یا حیثیتی داشته باشد. یعنی اگر مرد سوء رفتار داشته باشد و با اعمال و رفتار خود به جسم و روح او آسیب بزند و یا با انجام کارهایی حیثیت و آبروی او را مورد لطمه قرار دهد، زن می تواند منزل برای حفظ جان و مال و آبروی خود می تواند منزل را ترک کند، و در دادگاه از این دلایل استفاده کند.
  • ترک انفاق توسط مرد. زمانی کاربرد دارد که زن تمکین می کند ولی مرد نفقه نمی پردازد. پس زن ترجیح می دهد که منزل را ترک کند، و برای دفاع خود در دادگاه می تواند این دلیل را مطرح کند.

با وجود این موارد و در صورت اثبات آنها دعوای اثبات عدم تمکین مرد، رد خواهد شد و حکم به نفع زن صادر می گردد.

  • نکته: وکیل متخصص در زمینه تمکین می گوید، در مواردی که مهریه زن عندالمطالبه است، می تواند تا زمان گرفتن مهریه از حق حبس خود استفاده کند و تمکین خاص را انجام ندهد. تا زمان گرفتن کامل مهریه، این عذر موجه خواهد بود و با توجه به این مورد دادگاه تمکین حق را به زن می دهد. اما اگر زن به اختیار خود تمکین خاص کرده باشد دیگر حق ندارد به این موضوع استناد کند. و در صورتی که موارد دیگر هم در دادگاه تمکین اثبات نشود، دادگاه دعوای اثبات عدم تمکین مرد را وارد دانسته و حکم به تمکین وی می دهد.

در دادگاه تمکین با محکوم شدن زن چه اتفاقی می افتد؟

پس از این که اثبات عدم تمکین مرد در دادگاه محرز گردید، یعنی زن محکوم به عدم تمکین و الزام به آن شد، مرد از پرداخت نفقه آسوده می شود. زیرا پرداخت نفقه در صورت تمکین زن باید داده شود و زنی که ناشزه باشد و تمکین نکند مستحق نفقه نخواهد بود.

در ضمن اگر مرد اثبات کند که زن تمکین نمی کند و برای مثال در منزل مشترک حضور نمی یابد، می تواند مجوز ازدواج مجدد خود را از دادگاه بگیرد. زیرا یکی از مواردی که قانون گذار اجازه ازدواج مجدد را به مرد می دهد، عدم تمکین زن از مرد است.

◁◁ بیشتر بدانید:  الزام به تمکین زوجه چیست؟

وکیل پرونده تمکین در تهران
وکیل پرونده تمکین در تهران

وکیل پرونده تمکین در تهران

زن و مرد توانند با در دست داشتن مدارک و مستنداتی در داگاه تمکین پیروز شوند. یعنی زوج بتواند اثبات عدم تمکین زوجه را انجام دهد و زوجه بتواند مشروع و موجه بودن عدم تمکین خویش را به اثبات برساند. اما بهتر است که ابتدا از مشاوره های موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا بهره مند شوند تا بدانند در دادگاه تمکین چه بگویند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۴۹ میانگین امتیاز: ۴.۲]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

4 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
فاطیماا
10 ماه قبل

من ۲۸ ساله ازدواج کردم. شوهرم از اول دست بزن داشته و هم من و هم بچه هارو کتک میزد و پرخاشگر و فحاشی داره و مدام داد و عربده میکشه و تهمت ناسزا می‌زند. هم به من هم بچه هام چند سالی است که معتاد فیلم های پورن و مستهجن شده، و این باعث شده نیاز های جنسی من را برآورده نکند و هربار من را با طلاق تهدید می‌کند. درصورتی که من بخاطر دختر ۲۰ ساله و پسر ۹ ساله ام موافق طلاق نیستم. اگر مهریه را اجرا بگذارم، میتوانم درخواست عدم تمکین هم بدهم؟ چه اقدامی باید انجام دهم. لطفا راهنمایی کنید. خیلی ممنون.

محمد
1 سال قبل

با سلام و درود، وقتی عدم تمکین و نشوز زوجه در دادگاه بدوی به اثبات رسید و دادگاه تجدیدنظر نیز حکم را تاییدکرد، زوج چگونه می تواند همسر خود را طلاق دهد؟