الزام به تمکین زوجه

الزام به تمیکن زوجه یعنی چه؟ دعوای الزام به تمکین زوجه از طرف چه کسی طرح میشود؟ نحوه تنظیم دادخواست الزام به تمکین زوجه چگونه است؟ وکیل تمکین در این مقاله مفصلا پاسخ میدهد.

دعوای الزام به تمکین زوجه چیست؟

  • دعوای الزام به تمکین زوجه چه زمانی و از طرف چه کسی طرح میشود؟

وکیل خانواده در تهران میگوید: خوب است ابتدائا بدانید که دعوای مذکور به دو طریق قابل طرح و دارای محمل میباشد. در رویه عملی نیز مشاهده میناییم که دعوای الزام به تمکین زوجه در دو هنگام تقدیم محکمه میشود.

۱) طرح و اقامه این دعوا هنگامی صورت میپذیرد که زوجه پیش تر دادخواست مطالبه نفقه طرح و تقدیم نموده است. سپس زوج در مقام دفاع از خویش برآمده و مدعی این امر میباشد که زوجه به دلیل عدم تمکین، مستحق دریافت نفقه نمیباشد.

۲) بدوا و بدون اینکه زوجه دعوایی مانند مطالبه نفقه طرح نماید، به این دلیل که زوجه منزل مشترک را ترک نموده و تمکین نمینماید، زوج نسبت به تنظیم دادخواست الزام به تمکین زوجه اقدام مینماید.

  • نکته: هنگامیکه زوج میتواند عدم تمکین همسرش یعنی زوجه را در محکمه اثبات نماید، و پس از آن زوجه همچنان از تمکین خودداری ورزد و به زندگی مشترک بازنگردد، ناشزه محسوب شده و آثار عدیده حقوقی را به نفع مرد به وجود می آورد.

ماهیت تمکین زن از مرد چیست؟

  • تمکین چیست؟
  • دعوای الزام به تمکین زوجه از ناحیه زوج برای چه طرح میشود؟

تمکین در معنای عام به معنا و مفهوم حضور و استقرار زن در منزل مشترک با شوهرش میباشد. یعنی زن در منزلی که شوهرش تهیه نموده با وی به زندگی مشترک ادامه دهد. تمکین خاص به معنای برقراری رابطه زناشویی و فرمانبرداری زن از شوهرش در معنای عدم ممانعت از برقراری رابطه جنسی میباشد. یعنی با رعایت آداب و احترام و شرایط ویژه آن، مرد بتواند با همسرش رابطه جنسی برقرار نماید.

ولیکن در رویه عملی به همین اندازه که زن در منزل مشترک با شوهرش اقامت و سکونت داشته باشد و منزل را ترک نکرده باشد، دلیل بر وجود تمکین خاص نیز داشته و دیگر نیازی به اثبات این امر در محکمه نمیباشد. کما اینکه به لحاظ عملی نیز اثبات این امر تا حدود زیادی غیرممکن میباشد.

  • نکته: دعوای الزام به تمکین زوجه از ناحیه مرد، برای برخورداری مرد از آثار حکم پیروزی در این دعوا طرح میگردد. آثار قانونی و حقوقی که به مرد امتیازات ویژه ای را میدهد.

دادگاه صالح به رسیدگی به دعوای مذکور

  • دادگاه صالح به رسیدگی به دعوای الزام به تمکین زوجه چه دادگاهی میباشد؟

وکیل تمکین مطابق مطلب پیش گفته بیان میدارد: اگر دعوای مذکور در تقابل و مقابله و در مقام دفاع از دعوای مطالبه نفقه اقامه شود، به دلیل سبق رسیدگی در شعبه ای از دادگاه خانواده که فی الحال دارد به دعوای مطالبه نفقه زوجه رسیدگی میکند، به همان دعوا ارجاع شده و بصورت توامان در همان شعبه بصورت توامان مورد رسیدگی قرار میگیرند.

حال اگر دعوای الزام به تمکین زوجه راسا و بدوا به دلیل اثبات نشوز زوجه از ناحیه زوج اقامه گردد، حسب مورد یکی از شعبات دادگاه خانواده صالح به رسیدگی به این دعوا میباشد. که پس از تعیین شعبه توسط معاونت ارجاع، پرونده خانوادگی مذکور به شعبه مربوطه ارجاع، در آن ثبت و پس از تعیین وقت رسیدگی طرفین به محکمه دعوت میشوند.

  • نکته: الزام به تمکین زوجه در ستون خواسته دادخواست، بعنوان خواسته دعوا درج شده و ادله اثبات دعوا باید در راستای اثبات نشوز زن یعنی ترک زندگی مشترک از ناحیه وی باشد.

دعوای الزام به تمکین زوجه چه اثری دارد؟

  • اگر مرد در دعوای الزام به تمکین زوجه پیروز شود چه میشود؟
  • آثار حقوقی حکم بر الزام زوجه بر تمکین چیست؟

پس از صدور حکم بر الزام زوجه به تمکین، چنانچه زن از انجام حکم مذکور یعنی بازگشت به زندگی مشترکش امتناع نماید:

۱) استحقاقی در دریافت نفقه ندارد. زوجه دیگر نمیتواند از زوج مطالبه پرداخت نفقه نماید.

۲) تجویز ازدواج مجدد برای زوج، اثر دوم دعوای الزام به تمکین زوجه میباشد.

  • نکته: اگر عدم تمکین زن از مرد مستند به دلیل قانونی باشد، زوجه همچنان مستحق دریافت نفقه میباشد. لذا از رسیدگی به سایر ابعاد مختلف و تخصصی دعاوی همچون الزام به تمکین زوجه غافل نشده و این مهم را به بهترین وکیل متخصص و مجرب بسپارید.

وکیل دعوای تمکین چگونه عمل مینماید؟

خوب توجه نمایید! اگر وکیل دعاوی خانواده از ناحیه زوج این دعوا را طرح یا به آن وارد شود، میبایست دلایل اثبات نشوز زوجه را در محکمه ارایه نماید. یعنی در مقام اثبات این خواسته برآمده و حکم بر نشوز زوجه را از محکمه اخذ نماید. حال اگر وکیل دعاوی خانواده بعنوان وکیل تمکین از ناحیه زن وارد دعوا شود، یعنی وکیل زوجه در دفاع از چنین خواسته ای باشد، باید دلایل این امر را که به استناد چه دلیل و توجیه قانونی موکلش یعنی زوجه از تمکین امتناع مینماید را اقامه نماید تا از صدور حکم نشوز موکلش جلوگیری نماید.

  • نکته: در برخی از موارد متاسفانه زوج بصورت واهی و دروغین و درحالیکه زنش با وی در منزل مشترک سکونت دارد، نسبت به طرح دعوای الزام به تمکین زوجه اقدام مینماید. که در چنین مواردی حتما و باید از وکیل متخصص و حرفه ای در راستای اثبات واهی بودن دعوای زوج اقدام نمایید.

دفاع در مقابل عدم تمکین اگر شوهر یا همان زوج دعوای الزام به تمیکن زوجه را مطرح مینماید، زوجه باید دلایل موجه خود را مبنی بر اینکه چرا و به چه جهت تمکین نمیکند را به دادگاه ارائه کند. وکیل خانواده در موضوع خاص تحت عنوان وکیل تمکین میگوید: شما میتوانید بدون اعطای وکالت به وکیل صرفا از وی بخواهید که لایحه دفاعیه برای عذر موجه جهت عدم تمکین را برای شما تنظیم نماید.

◁◁ بیشتر بدانید:  عدم تمکین زن از شوهر

دعوای الزام به تمکین زوجه
دعوای الزام به تمکین زوجه

بهترین وکیل تمکین در تهران

الزام به تمکین زوجه یکی از دعاوی مبتلابه در دعاوی خانواده میباشد. برای تنظیم دادخواست دعوای مذکور و کسب آگاهی از چگونگی و نحوه طرح این دعوا بهترین کار استفاده از دانش، تخصص، تجربه و تسلط وکیل متخصص تمکین بر رویه عملی محاکم میباشد. موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا مفتخر است به داشتن کادر مجرب از بهترین وکلای پایه یک که بصورت تخصصی در زمینه های مختلف حقوقی و خانوادگی اقدام مینمایند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۹ میانگین امتیاز: ۴.۶]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

24 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مسعود
1 سال قبل

با سلام. خانم بنده در تاریخ هشتم خرداد در نبود من از خونه رفته و تا کنون ۵ بار اظهارنامه فرستادم فایده نداشته. خونه پدرش تو روستاست ولی دو تا خواهر مجرد داره که تو شهر خونه مجردی دارن و دو روز اونجاست دو روز خونه دوستاشه و… دیروز فهمیدم سه ماهه یکجا کار میکنه چون من فهمیدم تسویه کرده و دوباره خودشو گم کرده. موبایلشم عوض کرده .چکار کنم لطفا کمکم کنید.

حمید
3 سال قبل

سلام خسته نباشید . از چه طریق میشه الزام به تمکین زوجه رو خواست؟

کبیرزاده
3 سال قبل

سلام وقت بخیر . میشه بفرمایید تعلق گرفتن نفقه چرا در گرو تمکین دادن قرار داره؟

نور پور
3 سال قبل

سلام خسته نباشید . اگه علت عدم تمکین زن به یکی از علت های مشخص شده در قانون باشد تکلیف نفقه در این حالت چیست؟

مدیر سایت
3 سال قبل
پاسخ به  نور پور

با سلام در این حالت و مطابق قانون با وجود عزم تمکین زن همچنان مستحق دریافت نفقه باقی میماند و پرداخت آن بر عهده مرد خواهد بود.

شهلایی
3 سال قبل

سلام وقت بخیر سوالی داشتم چرا با اینکه طاق به دلیل عسر و حرج شوهر در قانون هست اما باز هم محاکم طرف شوهر رو میگیرن؟