حقوق تجارت

حقوق تجارت چیست و چرا برای امور تجارتی، قانون خاصی وضع شده است؟ چرا حقوق تجارت دارای استقلال میباشد؟ چرا برای حل دعاوی تجاری به قانون تجارت استناد میگردد؟ در صورت ابهام و نقص در قانون تجارت برای حل مساله و پرونده باید چکار کرد؟

تعریف حقوق تجارت

حقوق تجارت به مجموعه قواعد و اصولی گفته میشود که روابط حقوقی میان تجار و معاملاتی را که انجام میدهند، تعریف و تنظیم مینماید. حقوق تجارت در عین اینکه یکی از قسمتهای حقوق خصوصی است و قوانین خاص مربوط به خود را دارد، همواره از قوانین عمومی نیز پیروی کرده و در بسیاری از موارد، برای حل و فصل مسائل به قواعد عام مانند قانون مدنی در حقوق ایران مراجعه مینماییم.

  • نکته: وکیل پایه یک دادگستری مطابق قانون دارای صلاحیت عام برای انجام وکالت در کلیه دعاوی حقوقی و تجاری میباشد. ولیکن هنگامیکه یک وکیل، وکالت در دعاوی تجاری و مشاوره حقوقی شرکت ها را حرفه خود قرار میدهد، در آن امر و موضوعات مختلف مربوطه، متخصص شده و حاذق میگردد.
◁◁ بیشتر بدانید:  دعاوی مربوط به شرکت ها چیست؟

چرا حقوق تجارت دارای استقلال است؟

۱) حقوق تجارت چه نقشی در دادرسی دارد؟ در جامعه اقتصادی امروز، برای رسیدن به نتیجه بهتر خصوصا در دعاوی تجاری، نیازمند تسریع در عمل و باز بودن دست قاضی برای رسیدگی میباشیم. در راستای تحقق این موضوع، تمهیداتی در حقوق تجارت در نظر گرفته شده است. مانند دفاتر تجاری که به نفع طلبکار و بر ضرر تاجر، قابلیت استناد دارند.

۲) حقوق تجارت موجب حفظ حقوق طلبکاران با در نظر گرفتن مسئولیت تضامنی بدهکاران میگردد. و همچنین مقررات مربوط به ورشکستگی که طلبکاران را از تبعیض حفظ مینماید.

۳) حقوق تجارت ایجاد کننده شخصیت حقوقی برای شرکت های تجاری است که دارای استقلالی هستند. لذا میتوانند تاجر محسوب شوند. در حالیکه شخصیت حقوقی در قانون مدنی به شراکت و عقد شرکت پیوند داده شده است و بیشتر به مشاعات و حالت اشاعه میان شرکا افاده دارد.

۴) حقوق تجارت از برخی از نهادهای حقوقی و حق و تکلیف سخن به میان آورده است که برخی از آن عملیات، معاملات و نهادها از اساس در قانون مدنی پیش بینی نشده اند. لذا در زمینه های مربوطه، فاقد مقررات هستند. ولیکن در حقوق تجارت از آنها نام برده شده و برایشان مقرراتی وضع گردیده است: از قبیل: عملیات بانکی و معاملات بیمه، بروات تجارتی، مالکیت صنعتی و تجارتی، اسناد و اوراق بهادار، الزامات تجار و غیره.

حقوق تجارت با تمام ابعاد و گستردگی دارد و با تمام جزییاتی که رعایت نموده است، بازهم نمیتوانند دربردارنده تمام نیازهای جامعه بشری باشد. به عبارت دیگر، جمیع موارد مذکور و بسیاری از موارد دیگر که به مرور زمان در جامعه حادث میشوند، موجب پیشرفت چشم گیر و همه جانبه حقوق تجارت شده که بالذات موجب استقلال این حقوق و قواعد مخصوص به خود میشود.

حقوق تجارت و جایگاه عرف و عادات و رسوم در آن

  • حقوق تجارت دارای چه ارتباطی با عرف است؟
  • آیا میتوان برای حل مساله تجاری یا تجارتی به عرف مراجعه کرد؟
  • اگر انجام یک معامله دارای عادت خاصی در بازار باشد، آیا میتوان در محکمه به آن عادت و رسم استناد نمود؟
  • جایگاه عرف و عادت در قانون تجارت چگونه است؟
  • چه هنگامی میتوانیم به عرف و عادت مراجعه کنیم؟
  • اثبات این امر چگونه است؟
  • احراز عادت و رسم به کار رفته در یک امر تجارتی چگونه است؟

خوب است بدانید که مطابق ماده ۲۲۰ قانون مدنی: “عقود نه فقط متعاملین را به اجرای چیزی که در آن تصریح شده است، ملزم مینماید. بلکه متعاملین به کلیه نتایجی هم که به موجب عرف و عادت و یا به موجب قانون از عقد حاصل میشود، ملزم میباشند”. و مطابق ماده ۳ قانون آیین دادرسی مدنی: “محاکم مکلفند به دعاوی موافق قوانین رسیدگی کرده و چنانچه میسور نباشد، موافق روح و مفاد قوانین موضوعه و عرف و عادت مسلم قضیه را حل و فصل نمایند”.

نقش وکیل شرکت در امور تجاری

وکیل امور شرکت ها میگوید: با عنایت به مطالب فوق، نکته بسیار مهم این است که اگر قانون ساکت باشد، میتوان به عرف و عادت و رسوم مراجعه نمود. همچنین عرف و عادت نباید مخالف با قانون آمره باشند. زیرا در صورت وجود قانون آمره، نوبت به اجرای عرف و عادت نمیرسد و باید موافق قوانین الزام آور اقدام نمود. و اگر میان عرف و عادت، اختلاف نظر وجود داشته باشد، باید به رویه قضایی مراجعه نمود. تشخیص این موارد، با قاضی رسیدگی کننده میباشد. آیا کلیه موارد مزبور نیازمند دانش، تخصص و تجربه نمیباشد؟ چه کسی جز بهترین وکیل امور تجاری میتواند به حل و فصل قانونی چنین مواردی بپردازد؟ همواره با وکلای مجرب و متخصص موسسه حقوقی ما در ارتباط باشید.


◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل شرکت کیست و چگونه عمل مینماید؟

وکیل امور تجاری | متخصص در امور تجارت
وکیل امور تجاری | متخصص در امور تجارت

وکیل متخصص امور تجاری

حقوق تجارت علی رغم اینکه به موضوعات خاص میپردازد، دارای گستردگی و جهان شمولی میباشد. لذا باید برای هرگونه اقدامی از مشاوره حقوقی تخصصی و دقیق وکیل متخصص بهره مند گردید. خصوصا برای مدیران شرکت ها که دارای حقوق و تکالیف نسبتا گسترده ای میباشند، بهترین کار این است که با استخدام وکیل شرکت قبل از امضا هرگونه امری، از دانش وکیل همراه خود بهره مند گردد. لذا با موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا تماس حاصل نموده و مستقیما با وکیل متخصص امور شرکت ها صحبت نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۷ میانگین امتیاز: ۳.۶]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments