اعاده اعتبار تاجر ورشکسته به این صورت است که تاجر ورشکسته میتواند پس از پایان عملیات تصفیه امور ورشکستگی، درخواست اعاده اعتبار خود را نزد دادگاه مطرح نماید و در صورت قبول درخواست اعاده اعتبار، تاجر ورشکسته میتواند فعالیتهای تجاری خود را از سر بگیرد.
منظور از اعاده اعتبار تاجر ورشکسته چیست؟
وکیل ورشکستگی توضیح میدهد، با صدور حکم ورشکستگی تاجر از مداخله در اموال خود منع میشود و به عبارت بهتر، اعتبار تجاری وی سلب میگردد. اعاده اعتبار تاجر ورشکسته به وضعیتی گفته میشود که تاجر اعتبار و اهلیت تجاری خود را مجدداً بدست بیاورد و بتواند به شکل آزادانه در اموال خود تصرف نماید. اعاده اعتبار تاجر ورشکسته فقط زمانی موضوعیت پیدا میکند که عملیات تصفیه امور ورشکسته به پایان رسیده باشد.
وکیل ورشکستگی و توضیح اقسام اعاده اعتبار تاجر ورشکسته
وکیل ورشکستگی بیان میکند، براساس قانون تجارت اعاده اعتبار دو نوع است:
اعاده اعتبار واقعی (حقی):
اعاده اعتبار واقعیِ تاجر ورشکسته زمانی موضوعیت دارد که تاجر کلیه دیون و بدهیهای خود را پرداخت کرده باشد. براساس ماده 561 قانون تجارت: «هر تاجر ورشکسته که کلیه دیون خود را با متفرعات و مخارجی که به آن تعلق گرفته است کاملاً بپردازد حقاً اعاده اعتبار میکند.»
اعاده اعتبار قانونی (حکمی):
اعاده اعتبار قانونی تاجر ورشکسته مربوط به زمانی است که علیرغم آنکه تاجر ورشکسته نتوانسته است دیون خود را به شکل کامل پرداخت کند، به دلیل حسن نیت در عمل خود و عدم تقصیر میتواند اعاده اعتبار قانونی نماید. به موجب ماده 565 قانون تجارت، اعاده اعتبار قانونی 3 شرط اصلی دارد:
اول) حداقل 5 سال از تاریخ اعلام ورشکستگی گذشته باشد.
دوم) تاجر در این مدت صحت عمل و حسن نیت خود را ثابت کرده باشد.
سوم) تمامی طلبکارانِ تاجر ورشکسته او را بریالذمه کرده باشند و یا به اعاده اعتبار او رضایت داده باشند. همچنین اگر تاجر قرارداد ارفاقی منعقد کرده باشد، در صورتی میتواند اعاده اعتبار قانونی نماید که علاوه بر دو شرط اول، تمامی وجوهی که به موجب قرارداد به عهده گرفته بود را پرداخت کرده باشد.
وکیل ورشکستگی توضیح میدهد، اعاده اعتبار قانونی تاجر ورشکسته به معنای از بین رفتن بدهیهای تاجر نسبت به طلبکاران نیست. اعاده اعتبار قانونی تنها موجب رفع ممنوعیت تاجر ورشکسته از مداخله در اموال خود میشود و در این حالت وی میتواند معاملات و تجارت خود را از سر بگیرد؛ ولی همچنان متعهد به پرداخت دیون خود به طلبکاران میباشد.
آیا اعاده اعتبار تاجر ورشکسته نیاز به حکم دادگاه دارد؟
وکیل ورشکستگی توضیح میدهد، اعاده اعتبار تاجر ورشکسته منوط به قبول درخواست اعاده اعتبار از سوی دادگاه میباشد. بنابراین، هم در اعاده اعتبار حقی و هم در اعاده اعتبار قانونی، ورشکسته باید درخواست اعاده اعتبار خود را به دادگاه ارسال نماید و در صورتی که دادگاه درخواست را قبول کند، اعتبار ازدست رفته تاجر ورشکسته اعاده میگردد.
دادگاه صالح به رسیدگی
اعاده اعتبار تاجر ورشکسته وقتی مورد رسیدگی قرار میگیرد که درخواست اعاده اعتبار در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به این موضوع را دارد، مطرح شود. وکیل ورشکستگی دادگاه صالح برای تقدیم دادخواست اعاده اعتبار را همان دادگاهی میداند که حکم ورشکستگی را صادر کرده است. پس به عنوان مثال اگر دادگاه حقوقی شهر اصفهان حکم ورشکستگی تاجر را صادر و اعلام کرده باشد، درخواست اعاده اعتبار نیز باید در همین دادگاه مطرح شود.
فرایند رسیدگی به اعاده اعتبار تاجر ورشکسته
پس از وصول درخواست اعاده اعتبار، مدیر دفتر دادگاه باید کلیه طلبکارانی که همچنان طلبشان پرداخت نشده است را از این درخواستِ تاجر مطلع سازد. این طلبکاران میتوانند در مدت یک ماه از تاریخ اطلاع، به درخواست اعاده اعتبار تاجر ورشکسته اعتراض نمایند.
در مرحله بعد، اگر تاجر درخواست اعاده اعتبار حقی کرده باشد، دادگاه دلائل و مدارک تاجر ورشکسته را بررسی میکند و در صورتی که ثابت شود ورشکسته کلیه دیون خود را پرداخته است، حکم اعاده اعتبار میدهد. اما اگر تاجر درخواست اعاده اعتبار قانونی کرده باشد، دادگاه باید اوضاع و احوال را بررسی کند و مطابق عدالت و انصاف حکم دهد.
آیا حکم دادگاه قابل تجدیدنظرخواهی است؟
حکم دادگاه در خصوص اعاده اعتبار تاجر ورشکسته، توسط شخص تاجر، طلبکاران تاجر و همچنین دادستان قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر میباشد. مهلت تجدیدنظر نیز براساس ماده 336 قانون آیین دادرسی مدنی میباشد. به موجب این ماده: « مهلت درخواست تجدیدنظر اصحاب دعوا، برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دوماه از تاریخ ابلاغ یا انقضای مدت واخواهی است.»

وکیل اعاده اعتبار تاجر ورشکسته
اعاده اعتبار تاجر ورشکسته از موضوعات بسیار مهمی است که آثار بسیار زیادی نیز به همراه دارد. تاجر ورشکسته از طریق اعاده اعتبار اهلیت خود را باز مییابد و میتواند آزادانه اَعمال تجاری خود را از سر بگیرد. اعاده اعتبار علاوه بر شخص تاجر، طلبکاران وی را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. چرا که براساس قانون تجارت طلبکارانی که هنوز طلبشان را به شکل کامل دریافت نکردهاند، میتوانند با درخواست اعاده اعتبار قانونی تاجر مخالفت کنند.
وکیل ورشکستگی توضیح میدهد، نقش دادگاه در اعاده اعتبار بسیار مهم و کلیدی میباشد؛ چرا که تصمیمگیرنده نهایی در خصوص موافقت و یا مخالفت با درخواست اعاده اعتبار دادگاه میباشد. به همین دلیل، تاجر ورشکسته فقط زمانی میتواند به هدف خود، یعنی بهدست آوردن اعاده اعتبار، برسد که از خدمات وکیلی استفاده کند که به قوانین ورشکستگی و اعاده اعتبار تسلط کامل دارد.
تسلط در این حوزه، جز با داشتن تخصص و تجربه خاص در خصوص دعاوی ورشکستگی و اعاده اعتبار بهدست نمیآید. با توجه به این موضوع، وکیل ورشکستگی توصیه میکند که اگر به دنبال وکیل متخصص ورشکستگی و اعاده اعتبار هستید، از خدمات بهترین وکیل این حوزه که در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا فعالیت دارد، استفاده نمایید.
بدون دیدگاه
سلام و وقت بخیر . تاجر ورشکسته اعاده اعتبار خودشو از کجا باید درخواست کنه؟
با سلام اعاده اعتبار تاجر ورشكسته با دادگاه است و ايشان بايد درخواست خود را مبني بر اين موضوع تقديم دادگاه نمايد.
سلام و خسته نباشید . دادگاه صالح به رسیدگی به اعاده اعتبار تاجر ورشکسته کجاست؟
با سلام هر دادگاهي كه حكم ورشكستگي را صادر كرده باشد دادگاه صالح به رسيدگي به اعاده اعتبار نيز خواهد بود.
سلام وقت بخیر . اگه تاجر ورشکسته ساکن ایران نباشه مهلت اعتراض به حکم ورشکستگی برای او چقدر است؟
با سلام اين مهلت طبق ماده ٣٣٦ قانون آيين دادرسي مدني براي اشخاص مقيم خارج از كشور ٢ ماه ميباشد.
سلام میخواستم بپرسم دادگاه ورشکستگی تاجر رو بر چه اساس مشخص میکنه؟
با سلام از طريق مسائلي چون دفاتر تجاري تاجر و عدم پرداخت ديون در سر رسيد توسط تاجر اين امر مشخص ميگردد.
سلام و عرض ادب میشه بفرمایید آیا میشه به حکم ورشکستگی هم اعتراض کرد؟
با سلام بله اين امكان وجود دارد و مهلت آن طبق قانون ٢٠ روز ميباشد.
سلام و خسته نباشید خدمت شما . میشه بفرمایید تاجر ورشکسته از انجام کدوم دسته از کارهاش منع میشود؟
با سلام در واقع تاجر ورشكسته با اعلام ورشكستگي ديگر نميتواند در مسائل مالي خود دخل و تصرفي داشته باشد ولي براي انجام ديگر امور آزاد است.
سلام و عرض ادب و احترام . سوالی داشتم از محضرتون و اون اینکه در زمان ورشکستگی تاجر چه کسی به کارهای ایشان رسیدگی میکند؟ و امرار معاش ایشان چگونه خواهد بود؟
با سلام در زمان ورشكستگي تمامي امور مالي توسط مدير تصفيه انجام ميشود. مدير تصفيه موضوع امرار معاش را نيز مديريت ميكند.
سلام و وقت بخیر . کسبه جزء هم جزء تجار به حساب می آید؟
با سلام طبق قانون تجارت و تعريف آن بله اما خود اين قانون كسبه جزء را از انجام برخي فعاليت ها كه براي تجار الزامي است معاف كرده و بين آنها تفاوت هايي را قائل شده است.
سلام و خسته نباشید. میشه بفرمایید ورشکسته عادی به چه کسی گفته میشه؟
با سلام ورشكسته عادي شخصي است كه در اثر اتفاقات و نوسانات بازار ورشكسته شده و تمامي كارها را تا قبل از اين به درستي انجام داده است كه مورد حمايت قانون گذار نيز قرار ميگيرد.
سلام و وقت بخیر. سوالی داشتم اگه شخص ورشکسته ای به قصد فرار از دین معامله ای بکنه حکم معامله چیست؟
با سلام حكم آن باطل است و قابل قبول نيست.
سلام و میشه لططفا بفرمایید میشه به مدیر تصفیه منتخب دادگاه میشه اعتراض کرد یا خیر؟
با سلام اگر مدير تصفيه تخلفي كند يا در امور كوتاهي بله در غير اين صورت خير.
سلام اگر تاجری بخاطر تقلب ورشکسته شده باشه باز هم اعاده حیثیت برای این فرد امکان پذیر هست؟
با سلام اصولا اين امر در ارتباط با تجاري است كه نه ورشكسته به تقلب باشند و نه تقصير. پس نميشود.
سلام برای اینکه یک شخص به عنوان تاجر شناخته بشه آیا در قانون ماده ای هست؟
با سلام بله در قانون تجارت راجب تاجر و اينكه چه كساني تاجر قلمداد ميشوند توضيح داده شده است.
سلام وقت بخیر میشه بفرمایید شرایط اینکه تاجر ورشکسته محسوب بشه از کجا باید استخراج بشه؟
با سلام اين امر از قوانين قانون تجارت استخراج و نوع ورشكستگي تعيين ميشود.
سلام خسته نباشید میخواستم بدونم موضوع اعاده حیثیت تاجر ورشکسته برای تمام ورشکستگی ها صدق میکنه؟
با سلام پاسخ قطعا منفي است و اين امر فقط و فقط براي تاجر ورشكسته عادي صادق خواهد بود.
سلام عذر می خوام آیا تاجر ورشکسته می تواند بدون اعاده اعتبار مثل کسبه جز مشغول فعالیت شود و برای امرار معاش مغازه داشته باشد؟
با سلام
خیر فرد ورشکسته تاتعیین تکابف مطالبات و دیون از دخل و تصرف در امور مالی خویش ممنوع می باشد. جهت دریافت مشاوره از وکیل متخصص دعاوی تجاری با ما تماس بگیرید.
سلام آیا با معرفی مال و توقیف مال که ملک کارشناسی شده و ارزش آن بیش از میزان طلبی که بابت آن طلب حکم ورشکستگی شرکت مسولیت محدود صادرشده است، پس از توقیف مال بابت پرونده ورشکستگی، می توان درخواست اعاده اعتبار کرد؟
با سلام
خیر باید در پرونده ورشکستگی حکم صادر گردد تا تکلیف پرونده حاضر مشخص گردد.