دادخواست خلع ید مشاعی چگونه تنظیم میشود؟

دادخواست خلع ید ملک مشاع

دادخواست خلع ید مشاعی چیست؟ اگر در خلع ید مشاعی بین شرکاء توافق حاصل نشود تکلیف چیست؟ این دعوای حقوقی چه ادله ای دارد؟ وکیل متخصص دعاوی ملکی مفصلا پاسخ میدهد.

دادخواست خلع ید مشاعی

دادخواست خلع ید مشاعی و کلیه ابعاد حقوقی آن، موضوع مقاله حاضر است. موضوعی که در تمامی محاکم حقوقی دیده می شود و جزء دعاوی جمعی است. حال قبل از هر توضیحی می خواهیم به معنای این عبارت بپردازیم تا هر چه بهتر به درک مطلب کمک کند. واژه ابتدایی دادخواست مترادف با دادنامه، شکایت و عرض حال است. اما در عالم حقوق به نامه ای که دادخواه به دادگاه می دهد اطلاق می شود. واژه بعدی یعنی خلع به معانی مختلفی هم چون اخراج، انفصال، برکناری، عزل، کندن و غیره به کار رفته است. ید نیز که واژه بعد از خلع می باشد دارای ریشه ای عربی و به معنای دست است. حال نوبت به آخرین واژه یعنی مشاعی رسیده است که به معنای اشتراکی، بلاشتراک و به شرکت معنی شده است.

حال از کنار هم قراردادن معنای این واژه ها و تشکیل عبارت دادخواست خلع ید مشاعی می توان گفت: دادنامه ای که حاوی درخواست عزل و کندن دست از مالی است که به صورت مشترک مربوط به چند نفر است. اکنون برای توضیحات بیشتر در این باره می خواهیم ابتدا خلع ید را از نظر حقوقی برایتان تشریح کنیم.

دادخواست خلع ید مشاعی و تعریف آن

خلع یا همان جلوگیری از غصب. این تعریف عبارت است از اینکه فردی بدون داشتن ادعای مالکیت و به صورت غیر قانونی ملکی را تصرف کرده باشد. ولیکن با تقاضای مالک آن ملک به این تصرف غیر قانونی پایان ندهد. پر واضح است که مالکین پس از امتناع غاصب می توانند علیه ایشان شکایت و نسبت به او طرح دعوا نمایند.

اما دادخواست خلع ید مشاعی نیز به این مفهوم و معناست که یکی از مالکین مشاعی بدون اذن و رضایت دیگران ملک را در تصرف خویش نگه دارد. و با اعلام و اخطار دیگر شرکاء مبنی بر عدم رضایت به عمل ایشان, شخص به اقدام خود مبادرت ورزد. در اینجا سایر مالکین این حق را خواهند داشت علیه شخص غاصب که دست بر قضا یکی از شرکاء نیز هست اقدام به طرح دعوا نمایند.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل خلع ید و بررسی دعوای خلع ید

دادخواست خلع ید مشاعی چگونه دعوایست؟

دادخواست خلع ید مشاعی در قالب تنظیم دادخواست موجب طرح دعوای حقوقی مربوطه میشود. هزینه دادرسی آن چگونه تعیین می گردد؟ وکیل متخصص دعاوی ملکی در پاسخ به پرسش های مطرح شده اینگونه اعلام می دارد: همانطور که مستحضر هستید دعوای خلع ید یک دعوای مالی بوده و در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است. نباید این نکته را فراموش کرد که این دعوا برای اموال غیر منقول کاربرد دارد. حال برای پاسخ به قسمت دوم پرسش یعنی هزینه دادرسی دادخواست خلع ید مشاعی می توان گفت: هزینه دادرسی در دعوای خلع ید بر اساس قیمت منطقه ای املاک محاسبه می شود. محاسبه ارزش منطقه ای بر عهده کارشناسان دادگستری می باشد.

  • نکته: در اجرای حکم مصدور بر مبنای دادخواست خلع ید مشاعی ، ملک از تصرف تمامی مالکیت خارج می گردد و به تصرف هیچ یک از شرکاء داده نمی شود. تا زمانی که در خصوص شیوه و نحوه تصرف بین شرکاء توافق به وجود بیاید.

اگر در خلع ید مشاعی بین شرکاء توافق حاصل نشود تکلیف چیست؟

همانطور که به حضورتان عرض گردید مطابق با اجرای خلع ید در موارد مشاعی ملک از تصرف تمامی شرکاء خارج می شود. حال با فرض سوال پرسیده شده اگر توافق حاصل نشود تنها راه فصل خصومت و پایان دادن به اختلافات شرکاء راهی به جزء تقاضای دستور فروش ملک مشاع موجود نخواهد بود.

تعریف ملک مشاعی

لازم است برای آن که هر چه بهتر به معنا و مفهوم دادخواست خلع ید مشاعی پی ببریم، ملک مشاعی را خدمتتان تعریف کنیم.

بر اساس قانون و مطابق با آن ملک مشاعی ملکی است که بین دو یا چند نفر به صورت اشتراکی باشد. به این حالت در اصطلاح حقوقی اشاعه گفته می شود. اشاعه به این معناست که هر شریک در جزء جزء مال با سایر شرکاء سهیم است. بر اساس همین موضوع است که در دادخواست خلع ید مشاعی ملک از تصرف همه شرکاء خارج می شود.

  • نکته: در املاک مشاعی به علت شراکت شرکاء در بخش بخش و جز جز مال، هیچ شریکی بدون اجازه شرکای دیگر حق تصرف در ملک را ندارد. این امر را با استناد به مواد ۵۸۱ و ۵۸۲ قانون مدنی می توان اثبات کرد.

دادخواست خلع ید مشاعی و حالات مختلف آن

وکیل متخصص دعاوی ملکی در ادامه مطلب اذعان می دارد: بحث خلع ید در دو صورت محقق می شود. می دانیم که منظور و مقصود از طرح این دعوا رفع تصرف غاصبانه ای است که بدون اجازه مالک بر ملک انجام شده و این امر موجب تسلط غاصب بر ملک است. حالت اول حالتی است که فرد از ابتدا و بدون اذن و اجازه مالک بر ملک تصرف یافته است. حال نوع دوم حالتی است که تصرف بر ملک در ابتدا با رضایت مالک بودخ اما در ادامه بدون اجازه ایشان ادامه پیدا کرده است.

  • نکته: برای طرح کردن دعوای حقوقی و ثبت دادخواست خلع ید مشاعی علیه فرد یا افراد متصرف حضور تمامی مالکان الزامی نیست.

دادخواست خلع ید مشاعی و دلایل و منضمات آن

برای طرح دعوای حقوقی با تنظیم دادخواست خلع ید مشاعی، چه دلایلی باید ارائه نماییم؟  ابتدا می بایست دادخواستی که حاوی خواسته است را تقدیم دادگاه نمایید. برای آنکه محاکم بتوانند رای را صادر نمایند می بایست به بررسی دلایل و ضمائم مربوطه بپردازند که از طرف خواهان به دادگاه ارائه گردیده است. پر واضح است که این دلایل هم نقش تعیین کننده ای دارند و هم می توانند سر نوشت پرونده را رقم بزنند.

از آنجایی که این دعوا اصولا بر سر املاکی که به ارث می رسد رخ می دهد، می توانیم از مهمترین دلایل کاربردی به گزینه های ذیل اشاره کنیم که عبارت است از:

۱ . گواهی مصدق حصر وراثت

۲ . تصویر مصدق سند مالکیت ملک موروثی

۳ . تصویر مصدق قیومت

البته شایان به ذکر است که برای اثبات این امر می توانید از سایر دلایل اثباتی مورد قبول و احصا شده در قانون نیز بهره ببرید.

مرجع صالح به رسیدگی دادخواست خلع ید مشاعی

با توجه به توضیحات فوق الذکر و اینکه مرجع صالح به رسیدگی دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است و نکته دیگر که قیمت ملک و املاک اصولا فراتر از مبلغ دویست میلیون ریال است پس این دادگاه عمومی حقوقی خواهد بود که صالح است به رسیدگی. ولی چون این دعوا جزء دعاوی مالی است پس اگر ارزش ملکی پایین تر از مبلغ ذکر شده باشد در صلاحیت شورای حل اختلاف خواهد بود.

◁◁ بیشتر بدانید:  خلع ید از ملک مشاعی

تنظیم دادخواست خلع ید ملک مشاع
تنظیم دادخواست خلع ید ملک مشاع

وکیل برای تنظیم دادخواست خلع بد

با توجه به موضوع کاملا پیچیده و تخصصی شراکت در املاک و حق و حقوق به وجود آمده توسط قانون برای هر یک از شرکاء و همچنین موضوع اختلاف که در اکثر ملک هایی که دارای چند شریک هستند رخ می دهد به شما عزیزان توصیه می گردد از وکلای مجرب در دادخواست خلع ید مشاعی اعم از تنظیم و اقامه دعوای حقوقی مربوطه، بهره ببرید تا هر چه راحت تر به تمانی حق و حقوق خویش دست یابید.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای متخصص در تمامی زمینه های حقوقی و کیفری علی الخصوص دعاوی ملکی آماده خدمت رسانی به شما نیک اندیشان می باشد تا با فراغ بال به سایر امور شخصی خویش رسیدگی فرمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۷ میانگین امتیاز: ۳.۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
تبسم
2 سال قبل

با سلام
ملکی به وسیله مبایعه نامه خریداری شده و در مبایعه نامه شماره پلاک ثبتی قید نشده ولی متراژ ۳۵۰۰ متر مبیع از شخصی خریداری شد که تصرف ۵۰ ساله داشته و سند ملک همجوار به نام شخص فروشنده بوده، با پلاک ثبتی ۲۴ فرعی از ۸ اصلی. ۳۵۰۰ متر خریداری شده مازاد بر متراژ موجود در سند ثبتی فروشنده هست. از طرفی طبق نظریه کارشناسان رسمی دادگستری، ۳۵۰۰ متر در پلاک ثبتی ۲۴ فرعی از ۹ اصلی قید شده ولی نسبت به متراژ این پلاک هم مازاد بر متراژ موجود در سند میباشد.
با توجه به اینکه متراژ دو پلاک ثبتی ۸ و ۹ موجود در طبیعت و محصور میباشد و ملک خریداری شده مازاد بر متراژ دو قطعه هست. نظر شما برای گرفتن سند این ملک چه باید کرد؟ از قانون تعیین تکلیف ثبت یا اصلاح سند یا دادخواست وضع ید طرح بشه؟ یا اگر طرق دیگری میشه اقدام کرد؟ لطفا راهنمایی کنید.