اثبات جرم توهین

چه رفتارهایی توهین تلقی می شود؟ اثبات جرم توهین و به چه شیوه ای انجام می شود؟ اثبات جرم توهین با استفاده از صدای ضبط شده امکان پذیر است؟ برای اثبات جرم توهین چگونه باید ادله را ارائه بدهیم؟

چه رفتارهایی توهین تلقی می شود؟

وکیل توهین میگوید: توهین جرمی است که با آبروی افراد درگیر است و حیثیت اشخاص را مورد توجه قرار می دهد. با بیشتر شدن روابط اعم از حقیقی یا مجازی، جرم توهین نیز افزایش پیدا کرده است. برای اثبات جرم توهین در ابتدا باید مطمئن شویم که عمل مورد نظر توهین تلقی می شود یا خیر؟

توهین می تواند به هر شکل و وسیله ای اتفاق بیفتد. به شکل گفتار، رفتار، نوشتار و حتی با اشارات دست و چشم نیز همراه باشد. توهین حتی می تواند به وسیله ارسال پیامک، ایمیل یا تماس تلفنی باشد.

فحاشی یا به کار بردن از الفاظ رکیک قطعا توهین به حساب می آید، اما گاهی اوقات بعضی از رفتارها، بنا به موقعیت اجتماعی می تواند توهین تلقی شود. مثل ریختن آب دهان به طرف کسی، در آوردن زبان، هل دادن شخصی، برداشتن کلاه یا روسری شخصی به تمسخر و … مواردی از این قبیل در زمره توهین قرار می گیرد.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل جرم توهین

اثبات جرم توهین به چه شیوه ای انجام می شود؟

اثبات جرم توهین مطابق با قانون مجازات های اسلامی به روش های اقرار، شهادت، علم قاضی و قسامه و سوگند انجام می شود. جرم توهین از دسته جرائم کیفری است و می توان از راه های فوق الذکر برای اثبات جرم توهین استفاده کرد.

از مهمترین مواردی که به اثبات جرم توهین کمک می کند، شهادت دادن شاهدانی است که در آن مکان حضور داشتند. اگر در زمان وقوع جرم توهین افرادی حضور داشته باشند که بتوانند در دادگاه با قطعیت کامل اتفاقات پیش آمده را نزد قاضی شرح دهند، می توان از شهادت آن ها برای اثبات جرم توهین و فحاشی استفاده کرد. جرم توهین با شهادت دادن دو فرد عاقل اثبات می شود.

وکیل متخصص جرم توهین ادامه میدهد: علم قاضی از دیگر موارد تاثیرگذار در اثبات جرم است. به این دلیل که قاضی محکمه با در نظر گرفتن اسناد و مدارک و بررسی اوضاع و احوال اتفاقی که افتاده می تواند اثبات جرم توهین را انجام دهد. برای افزایش آگاهی علم قاضی می توان از مدارک و مستندات محکمه پسندی مثل تحقیقات محلی، اظهارات افراد مطلع و گزارش ضابطان استفاده کرد.

در مبحث اقرار، واضح است که کمتر پیش می آید که کسی اقرار کند که به دیگری توهین کرده است. اما اگر چنین اتفاقی رخ داد، شخصی که توهین کرده است با توجه به نوع توهین و شخصیت فرد مورد توهین، مجازات می گردد. فیلم، عکس، صوت، پیامک، چت، اسکرین شات و مواردی از این قبیل دلیل قطعی نیستند. اما می شود از آن ها به عنوان اماره (کمک برای افزایش علم قاضی) به دادگاه ارائه کرد تا اثبات جرم توهین سریع تر و راحت تر محقق گردد.

اثبات جرم توهین با استفاده از صدای ضبط شده امکان پذیر است؟

اثبات جرم توهین با استفاده از صدا و فیلم ضبط شده تقریبا قابل قبول نیست. معمولا در جلسات محاکمه دادگاه، استفاده از صوت و تصویر ضبط شده و استناد به آن مورد قبول نیست و نمی توان به ‌عنوان یک ادله به چنین موردی توجه کرد. اما می توان از این موارد به ‌عنوان اماره و نشانه ‌ای برای کمک به قاضی استفاده کرد و اگر این فیلم یا صدا اصالت داشته باشد، می‌تواند مورد توجه دادگاه قرار بگیرد. ولی مستقلا نمی تواند یک ادله کافی باشد.

رویه عملی محاکم و دادگاه ها در این مورد چیست؟

وکیل پایه یک دادگستری در این باره می گوید، برابر قانون آیین‌ دادرسی کیفری، دلایلی که براساس آن می توان اثبات جرم توهین را انجام عبارتند از اقرار متهم به ارتکاب جرم، شهادت شهود و گواهانی که بر ارتکاب جرم توسط متهم شاهد بوده‌اند، گزارش ضابطان دادگستری اعم از ماموران کلانتری ‌ها و نیروی انتظامی و سایر ضابطانی که قانون آنها را تعیین کرده است، تحقیق محلی و رجوع به کارشناسی و در نهایت سوگند و قسم. با این حساب هیچ قسمتی از قانون از صدا و فیلم ضبط شده به عنوان ادله برای اثبات جرم توهین نام برده نشده است.

اما اگر شخصی با توجه به دلایل گفته شده متهم به ارتکاب جرم توهین باشد، می توان از صدا و فیلم ضبط شده به عنوان کمک کننده استفاده کرد. البته لازم به ذکر است که اگر شخصی که توهین کرده است اقرار کند که صدای ضبط شده برای خودش است، می توان از صدای ضبط شده به عنوان ادله برای اثبات جرم توهین استفاده کرد.

  • نکته: با توجه به پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن گوشی های همراه با قابلیت های بالا و پیشرفت در زمینه دانش رایانه ‌ای و پدیده فتوشاپ و جابه‌جایی تصاویر و فیلم‌ها و صداهای افراد، به راحتی افراد می‌توانند صدا یا تصویر یا فیلم جعلی درست کنند و علیه شخصی در دادگاه استفاده کنند.به همین دلیل ارزش و اعتبار صدا و فیلم ضبط شده بسیار کم است.

برای اثبات این جرم چگونه باید ادله را ارائه بدهیم؟

اثبات جرم توهین باید با دلایلی همراه باشد که در متن قانون آمده است. برای ارائه این ادله می توانیم از روش های زیر استفاده کنیم.

  • اگر مدارک شاکی شامل متن پیامک باشد؛ پس از ثبت شکواییه، پرونده به دادسرای محل وقوع جرم ارجاع می‌شود. اما اگر هتک حرمت در فضای مجازی انجام شده باشد، پرونده به دادسرای جرائم فضای مجازی ارجاع خواهد گردید.
  • اگر جرم به صورت پیامکی و یا در فضای مجازی بوده باشد، باید استعلام خط تلفن همراه نیز انجام شود. وجود تصاویر از متن پیام‌ها در گوشی همراه و نگه داشتن پیام‌ها الزامی است.
  • اگر شاهدانی برای اثبات جرم توهین وجود داشته باشند، شاهد ابتدا باید به کلانتری محل وقوع جرم مراجعه و اظهارات خود را ثبت نمایند. همچنین باید در دادسرا حاضر شوند و به سوالات دادیار پرونده پاسخ بدهند.
◁◁ بیشتر بدانید:  توهین پیامکی چیست و چه مجازاتی دارد؟

وکیل برای اثبات جرم توهین
وکیل برای اثبات جرم توهین

وکیل برای اثبات جرم توهین

چنانچه شما از آن دسته افرادی هستید که مورد توهین واقع شده اید و ادله کافی برای اثبات جرم توهین دارید می توانید در دادسرای محل وقوع جرم شکایت کنید اما توصیه موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا این است که پیش از هر اقدامی، از مشاوره های این موسسه که زیر نظر بهترین وکلای مجرب و متخصص انجام می شود، استفاده کنید تا بهترین نتیجه را در کمترین زمان ممکن به دست بیاورید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۹۱ میانگین امتیاز: ۳.۵]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

28 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
Moradi
6 ماه قبل

سلام وقتتون بخیر. یکی از من بابت توهین به خودشون شکایت کرده، الان اگه پرونده کیفری بره دادگاه و من مقصر باشم برای من سوء پیشینه محسوب میشه در آینده برای همین؟

نیما
9 ماه قبل

سلام، بنده چند روز پیش توی کوچه ی نزدیک شهر با ماشین در حال حرکت بودم که یک ماشین جلوی من راه را بسته بود. من بوق زدم که حرکت کنن سر شون و از شیشه بیرون آوردن و شروع به فحاشی کردن. من خانمم هم همراهم بودن همان لحظه مامور راهنمایی رانندگی رسیدن و بهشون گفتن که بزنن بغل، اما اعتنا نکردن و فرار کردن. منم زنگ زدم ۱۱۰ آمد و صورت جلسه کردن و رفتن. میخواستم بدونم شکایت کنم حکمش چیه؟

ارسلان
9 ماه قبل

با سلام، من مغازه نانوایی دارم. چند روز پیش فردی مراجعه کرد و درخواست تعداد بالایی نان کرد و من گفتم نمیشه سر و صدا کرد و رفت. چند دقیقه بعد دیدم که با پلیس ۱۱۰ تماس گرفته و پلیس آمد در مغازه من تا پلیس آمد گفت این آقا به فحش داد، در صورتی که من به ایشان هیچ توهینی نکردم و حتی مشتری هایی هم که توی صف بودن به پلیس گفتن این آقا دروغ میگه و شاطر هیچ توهینی نکرده است‌. امروز احضاریه آمد و من رفتم کلانتری دیدم آنجاست با یکی از مامور های کلانتری آشنا بود. مامور بدون هیچ سوالی به من گفت تو هرکی میاد نون بخره بهش فحش میدی؟ منم گفتم نه. بعد بدون هیچ مدرک شاهدی بهش گفت فردا برو دادگاه وقتی پرسیدم فهمیدم اونی که از من شکایت کرده، مامور پلیس راه است. حالا من باید چکار کنم؟ میترسم پلیس که آشناش بود چیزی نوشته باشه که بر علیه من تموم بشه. میشه راهنمایی کنید. ممنونم.

ایران
10 ماه قبل

سلام بنده چند ماه پیش از یک شرکت ماشین لباس شویی خریدم به صورت اقساط ۲ ماه، که یکی از چک ها شرکت برگه شده بعد از برگشت خوردن اولین چک کارکنان فروشگاه به منزل ما امده و با زور و تهدید ماشین لباس شویی را بردن، که بنده از طرف مادرم که در منزل حضور داشته پیگیر شکایت شدم. بعد برای اینکه بدونم که از شرکت یا فروشگاه بوده به فروشگاه مراجع کردم با مادر حالا کارمند و یکی دیگر از کار کنان این فروشگاه که فامیل نزدیک هم هستن از وی شکایت توهین به اشخاص عای نموده. میخواستم بدونم بنده برای دفاع از خود چه اقدامی باید انجام دهم؟ در ضمن نه توهین کردم نه اقدام فیزیکی فقط حرف زدیم فروشگاه دوربین هم دارد. حتی خانمی از وی شکایت کرده نوشته برای صلح و سازش برای چک و ماشین هم دارم با دست خط خود فرد شاکی. ممنون میشم راهنماییم کنین.

آخرین ویرایش10 ماه قبل توسط ایران
علی
1 سال قبل

سلام. ما از مغازه ای خرید کردیم، مبلغی هم بیعانه دادیم. فرداش رفتیم پس بدیم و پول مون رو پس بگیریم قبول نمیکردن که پول رو پس بدن اصلا. یکی از ما یواشکی یه فحشی داد که گویا شنیدن. یکی از اونا هم داد زد و توهین کرد. آیا می تونند شکایت کنند از ما؟ و خودشون هم شاهد باشن؟ قبول هست؟ چون بالاخره همه همکار هستند و پشت هم و می تونن حتی شاهد الکی هم بگیرن و بیارن آیا ما هم میتونیم اگر اونا شکایت کردن شکایت کنیم که اونا توهین کردن؟