آیا توهین جرم است؟
جرم توهین
معنای توهین در لغت و حقوق
انواع جرم توهین کدام است؟
جرم توهین به دو دسته تقسیم میشود. وکیل متخصص جرم توهین بیان میکند: هر یک از این دسته های توهین خود به دسته ها و انواع دیگری تقسیم می شود که شرح ذیل میباشد:
۱- توهین حدی: توهین حدی به توهینی گفته میشود که نوع ومیزان وکیفیت آن توسط شارع مقدس تعیین شده است. و مجازات آن در قانون مشخص شده است. توهین حدی خود شامل:
۱-۱ توهین به مقدسات: منظور از مقدسات ذات الهی و هر آنچه که از لحاظ دینی قابل احترام میباشد. مانند آنکه شخصی در روز عذاداری ائمه لباس کاملا رنگی بپوشد یا هلهله و شادی کند.
۲-۱ سب النبی: توهینی که از روی آگاهی اراده بوده باشد. اگر افراد از روی اکراه، اجبار، مستی توهین کنند این امر جرم محسوب نمیشود.
۲- توهین تعزیری: جرم توهین تعزیری به دو دسته تقسیم میشود:
۱-۲ توهین ساده: توهینی است که جزء توهین سب النبی و توهین تعزیری مشدده نباشد.
۲-۲ توهین مشدده: توهینی که به شخص یا مقام خاصی بشود. مانند توهین به مقامات، توهین به مقام رهبری قبلی و فعلی، توهین به سایر مقامات دولتی، توهین به مقامات سیاسی
جرم توهین از منظر اخلاقى
از آنجایى که جرم توهین از دسته جرایم علیه امنیت و آسایش عمومى است. از دید اخلاق و قانون هم ناپسند بوده بگونه اى که در قرآن نیز در سوره هایی مانند همزه، نساء، انعام به آن اشاره شده است.
ارکان تشکیل دهنده جرم توهین
وکیل دعاوی کیفری میگوید: جرم توهین همانند دیگر جرایم برای محقق شدن باید سه رکن قانونی، مادی و معنوی را داشته باشد.رکن قانونی همان فعل و ترک فعلی است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است. جرم توهین هم با توجه به نوع توهین در قانون مجازات تعیین شده است. رکن مادی که رفتار فیزکی و مادی مرتکب را شامل میشود. که در جرم توهین میتواند بصورت شفاهی یا نوشتاری یا فیزیکی(پرتاب کردن میوه) باشد.رکن معنوی که همان سوء نیت اعم از خاص و عام میباشد. در جرم توهین رکن معنوی همان عمد و اراده مرتکب را شامل میشود.
شرایط تحقق جرم توهین
آیا استفاده از هر الفاظ و گفتاری جرم توهین محسوب میشود یا آنکه جرم توهین باید شرایطی را برای محقق شدن دارا باشد؟ وکیل جرم توهین بیان میکند: در پروندهایی که موضوع آنها اتهام یا جرم توهین میباشد باید شرایط ذیل را دارا باشند تا بتوان به آنها عنوان جرم توهین را داد. این شرایط به شرح ذیل میباشند:
۱- توهین باید بصورت شفاهی، گفتاری یا فعل و ترک فعل باشد. گاهی بدون گفتار اما بصورت فعل میباشد. مانند پرتاب کردن آب دهان بروی شخص. انجام دادن حرکاتی با بدن(شکلک)
۲- رفتار فرد باید از نظر عرف توهین و اهانت آمیز باشد.
۳- معین بودن فرد مخاطب توهین. توهین جمعی جرم محسوب نمیشود مگر آنکه توهین به تک تک اعضاء باشد.
۴- زنده بودن مخاطب برای توهین. توهین به مردگان جرم محسوب نمیشود مکر آنکه اهانت و هتک حرمت به بازماندگان مربوط شود.
۵- توهین باید صریح باشد. منظور آن است که از طریق تفسیر و توضیح یک کلام نباشد. مانند نیش و کنایه (اگر صراحتا اهانت باشد جرم است در غیر این صورت جرم نیست)
۶- احساس حقارت کردن و حقیر شدن برای محقق شدن جرم توهین کافی است. یعنی لزومی ندارد که شخص ناراحت بشود همین که احساس حقیر شدن کرد، برای محقق شدن جرم توهین کافی است.
معیارهاى تشخیص جرم توهین
وکیل جرم توهین اشعار مى دارد: براى آنکه فعل ارتکابى جرم توهین قلمداد شود میبایستى معیارهایی را بهمراه داشته باشد که عبارتنداز:
۱- تنها داشتن خشونت وبیان الفاظی از روى خشونت الفاظى توهین محسوب نمى شود.
۲- مخاطب توهین باید شخصی غیر از خود توهین کننده باشد (توهین به خود جرم محسوب نمیشود).
۳- توهین باید به شخص حقیقی باشد. توهین به اشخاص حقوقی که افراد گسترده تری را در بر میگیرد توهین کیفری محسوب نمیشود.
۴- توهین به طبقه وگروه خاص باید با تعیین مصادیق خاص باشد.
۵- حرکات و الفاظ باید صراحتا توهین باشد.
۶- ابتدایی بودن توهین ضروری است. مثلا اگر در توهین شفاهی رفتار مرتکب به گونه ای تحریک آمیز بوده و باعث شده که طرف مقابل پاسخ شفاهی بدهد، رفتار شخص دوم جرم نیست. فقط با توجه به بند (پ) ماده ۳۸ قانون مجازات بدلیل تحریک از کیفیات مخففه برخوردار میشود.
۷- توهین با ترک فعل قابل تحقق است. مانند آنکه فرد نظامی به مافوق خود سلام نظامی ندهد.
۸- حضوری بودن توهین شرط نیست. توهین میتواند در غیاب شخص و د ر حضور دیگران صورت پذیرد.
۹- علنی بودن شرط تحقق جرم توهین است. اما در موارد مصرح در قانون (ماده ۵۱۷ توهین به مقامات) در صورت حضور شخص مورد توهین، علنی بودن توهین ضرورتی ندارد.
۱۰- توهین به مردگان توهین کیفری محسوب نمیشود. مگر آنکه عرفا توهین به بازماندگان مرتبط شود.
مجازات جرم توهین
مجازات جرم توهین با توجه به انواع آن متفاوت میباشد. در پرونده هایی که موضوع آنها جرم توهین میباشد، با توجه به نوع توهین مجازات آنها به قرار ذیل میباشد:
مجازات توهین به افراد عادی با توجه به قانون کاهش سال ۱۳۹۹، جزای نقدی از بیش از ۲۰ میلیون ریال تا ۸۰ میلیون ریال میباشد. (جزای نقدی درجه ۶)
۱- مجازات جرم توهین حدی از نوع توهین به مقدسات، اگر مرتکب به مقدسات و هر یک از ائمه اهانت کند اگر جزء ساب النبی باشد مطابق ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی، به اعدام محکوم خواهد شد و در غیر این صورت به حبس از ۱ تا ۵ سال محکوم خواهد شد.
۲- مجازات جرم توهین مشدده با در نظر گرفتن اشخاص مورد نظر مجازات بدین شرح میباشد:
۱-۲ مجازات جرم توهین به مقامات و کارکنان دولتی حبس از ۳ تا ۶ ماه و یا ۷۴ ضربه شلاق ویا ۵۰ تا ۱ میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
۲-۲ مجازات توهین به مقام رهبری قبلی و بعدی حبس از ۶ ماه تا ۲ سال میباشد.
۳-۲ مجازات جرم توهین به مقامات سیاسی حبس از ۱ تا ۳ ماه میباشد. با توجه به قانون کاهش مجازات ۱۳۹۹ مجازات توهین به مقامات سیاسی به ۱۵ تا ۴۵ روز کاهش یافت.
۴-۲ مجازات جرم توهین به مشاغل و حرفه خاص، مانند وکالت با توجه به قانون آن حرفه و مشاغل خاص میباشد. مجازات توهین به ماموران شهرداری، حبس از ۵/۱ ماه تا ۳ ماه یا ۷۴ ضربه شلاق یا جزای نقدی معادل ۵۰ هزار تا ۱ میلیون ریال خواهد بود.
۵-۲ مجازات جرم توهین به مقدسات و مقامات از طریق مطبوعات، با توجه به قانون مطبوعات مواد ۲۶ حبس از ۱ تا ۵ سال درمورد توهین مقدسات در صورت ارتداد بودن آن. و توهین مقامات و مراجع لغو پروانه ومجوز و مسئول بودن نویسنده و مدیر مطبوعات را شامل میشود.
۶-۲ مجازات جرم توهین به مسئولین نظامی، با توجه به قانون نیروهای مسلح مواد ۴۸ و ۴۹ .در صورت توهین به مافوق، حبس از ۲ ماه تا ۱ سال و اگر فرمانده یا مسئول نظامی به افراد تحت امر خود توهین کنند، به حبس از ۲ ماه تا ۱ سال محکوم خواهند شد.
توهین پیامکی
- حکم توهین پیامکی چیست؟
- آیا توهین پیامکی مجازات دارد؟
- چطور از جرم توهین پیامکی دفاع شود؟
تفاوت توهین ، افترا و قذف
- آیا توهین با افترا فرق دارد؟
- قذف چیست؟
- آیا قدف همان توهین است؟
- افترا چیست؟
مصادیق توهین عملی
توهین لفظی:
توهین فعلی:
مصادیق توهین عملی از قبیل:
توهین به مقدسات
- آیا توهین به مقدسات مذهبی جرم است؟
- توهین به مقدسات مذهبی چه مجازاتی دارد؟
- به توهین کننده به مقدسات مذهبی چه گفته میشود؟
جرم توهین به رهبری قبلی و فعلی
جرم توهین به سایر مقامات دولتی ایران
هنگامیکه شخصی در منصب و یا مقام دولتی قرار میگیرد، حاکی از آن است که منصوب کننده آن شخص به آن مقام، دولت بوده است و آن شخص در راستای انجام وظیفه و انجام خدمات دولتی مشغول به کار و فعالیت است لذا مستلزم احترام و حفظ شان مقام ایشان میباشیم.
- برای شمول ماده ۶٠٩ تحقق چند شرط ضرورت دارد:
جرم توهین به مقامات سیاسی خارجی
توهین به مقامات سیاسی خارجی باید علنی باشد. یعنی توهین باید حداقل در حضور یک شاهد انجام شود و یا در محل و مکانی که معد برای حضور اشخاص است انجام شود، ولو که در آن لحظه کسی در آنجا نباشد.
دادگاه و مرجع صالح برای رسیدگی به جرم توهین
مرجع و دادگاه صالح جهت رسیدگی به جرم توهین با توجه به نوع توهین متفاوت میباشد. وکیل متخصص در جرم توهین میگوید: در صورتی که جرم توهین نسبت به افراد عادی و معمولی باشد، دادگاه صالح دادگاه کیفری ۲ میباشد. اما اگر توهین به مقامات دولتی مانند رهبر یا مقامات سیاسی باشد، دادگاه عمومی انقلاب صالح به رسیدگی است.
پس بطور کلی اگر توهین از طریق مطبوعات بود بدلیل تعارض در رسیدگی و صلاحیت رای وحدت رویه اینگونه میاشد: دادگاه انقلاب و کیفری استان صالح هستند در موارد دیگر با صدور آرای وحدت رویه، تعارض صلاحیت بین دادگاه انقلاب و دادگاه کیفری استان در مورد آن دسته از جرایم مطبوعاتی که با صلاحیت دادگاه انقلاب نیز هم پوشانی دارد با توجه به حساسیت موضوع با صدور یک رای وحدت رویه یا تغییر قوانین ، به نفع دادگاه کیفری استان حل و فصل گردد.
وکیل جرم توهین در تهران
وکیل جرم توهین در ادامه مطالب اضافه میکند: جرم توهین از دسته جرایم قابل گذشت است. یعنی با شکایت شاکی آغاز میشود و با رضایت وی در هر مرحله از رسیدگی پایان میابد. چرا که در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی صراحتا بیان شده است. از سوی دیگر این جرم، جرمی مطلق میباشد (حتی اگر توهین شونده ناراحت نشود باز هم جرم محقق شده است). موسسه حقوقی امین عدالت کبریا با حضور وکلای پایه یک دادگستری در زمینه های حقوقی و کیفری، تنظیم لایحه، شکواییه، دفاعیه و مشاوره آماده مشاوره به شما عزیزان در پروندهای گوناگون و کسب رضایت در پرونده های شما میباشند. برای رسیدن به رضایت بیشتر با وکیل متخصص در جرم توهین مشاوره حاصل نمایید.
سلام اگر دختری یا پسری در ملا عام مثلا در کوچه یا خیابان، با حالت مسخره کردن و خندیدن به اشعار طرف و خواندن آن و ذکر اسم طرف چه جرمی دارد و چه حکمی دارد از نظر قانون؟
با سلام
اقدام صورت گرفته در صورتی که قابل اثبات در دادگاه باشد، می تواند از مصادیق توهین باشد.
سلام وقت بخیر سوالی داشتم از محضرتون . مگه در قانون اساسی آزادی بیان وجود نداره؟ پس چرا زدن برخی حرف ها میتونه باعث ایجاد دردرسر بشه؟
با سلام البته که آزادی بیان وجود دارد اما در چهار چوب تعریف شده در قانون . برای مثال توهین به مقدسات جرم است پس نباید انجام شود.
سلام خسته نباشید. اگه رضایت شاکی در پرونده توهین رو جلب بشه تاثیرش در حکم چه خواهد بود؟
با سلام مطابق با قانون جدید با رضایت شاکی در این پرونده ها، پرونده مختومه خواهد شد.
سلام وقت بخیر . سوالی داشتم آیا جریمه نقدی که برای مجازات جرم توهین در نظر گرفته شده برای خواهان است؟
با سلام پاسخ منفی است چرا که جریمه در حق دولت است و خواهان از آن نفعی نمیبرد.
آیا شلاقی که برای قذف در نظر گرفته شده قابل تبدیل به جریمه نقدی هست؟
درود بر شما
وکیل جرم توهین پاسخ شما را میدهد به جهت حدی بودن جرم قذف غیر قابل تبدیل به جزای نقدی است و حدود فورا باید اجرا شود.
سلام و خسته نباشید خدمت شما عزیزان و زحمت کشان در عرصه آگاهی دادن در مورد حقوق به دیگران. سوالی داشتم از محضرتون و اون اینکه اگر کسی به یک مقام سیاسی خارجی توهین کنه چه مجازاتی علیهش اجرا میشه؟ ممنون میشم پاسخ بدید.
با سلام مطابق با ماده ۵١٧ قانون تعزیرات هر کس علننا نسبت به رییس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن که در قلمرو خاک ایران وارد شده است توهین نماید به حبس از یک ماه تا سه ماه محکوم میگردد. البته به شرط آنکه در کشور مذکور نیز اینچنین با این جرم برخورد شود.
سلام توهین مشدد شامل چه چیزهایی میشود؟ لطفا توضیح بدید.
با سلام توهین مشدد شامل توهین به مقدسات، توهین به رهبری قبلی و فعلی، توهین به سایر مقامات دولتی ایران و توهین به مقامات سیاسی و….. را شامل میشود.
سلام جرم توهین فقط با زدن حرف رکیک تحقق پیدا میکنه؟
با سلام خیر چرا که توهین بصورت انجام فعل نیز محقق میشود و به حالتی گفته میشود که فرد با رفتار خود موجب اهانت به دیگری شده است.
سلام من به جرم افترا دستگیر شدم و قاضی حکم داده ۲ سال حبس. پرسجو کردم مجازاتش کمتر از اینه ولی نمیدونم چرا برای من اینطوری حکم دادند میشه راهنمایی کنید؟ آخه به شعبه مراجعه کردم جوابی ندادن.
با سلام
مجازات افترا پس از اثبات آن از یک ماه تا یک سال حبس و تا ٧۴ ضربه شلاق میباشد. اما در مورد نشر اکاذیب در رسانه عمومی و چاپ آن مجازات میتواند از دو ماه تا دو سال باشد.
با سلام آیا توهین با افترا فرق دارد؟
با سلام بله توهین با افترا فرق دارد شخصی به دیگری فعل مجرمانه ای رو منتسب میکند در افترا که از اثبات آن عاجز است و اگر نتواند اثبات کند مفتری محسوب میشود.