ابطال سند رسمی

ابطال سند رسمی چیست؟ دعوای حقوقی مربوط به آن چیست؟ چگونه میتوان سند رسمی را باطل کرد؟ استناد به گواهی گواهان در این دعوا تا چه حد معتبر است؟ آیا با اثبات جعل یک سند میتوان آن را باطل نمود؟ وکیل دعاوی حقوقی مفصلا در این مقاله پاسخ میدهد.

ابطال سند رسمی

اهداف نگارش این مقاله چیست؟ در این مقاله میخواهیم به موضوع مهم و حائز اهمیت ابطال سند رسمی بپردازیم. شاید با شنیدن این کلام اولین سوالی که به ذهن متبادر میشود این است که چگونه ممکن است ابطال سند رسمی امکان پذیر باشد. وکیل متخصص در این زمینه به بررسی علل و عوامل آن خواهد پرداخت. که باعث به وجود آمدن این شرایط میشود. همانطور که میدانید سند رسمی سندی است که از طریق ماموران دولت و بسته به اختیاراتشان با انجام تمامی مراحل مشخص شده در قانون صادر میگردد.

حال سوال اینجاست که اگر اسناد رسمی از چنین گذرگاهی عبور میکنند، پس چطور میشود که در خاتمه امور دادرسی با حکم ابطال سند رسمی روبه رو میشوند؟ و سوالاتی از این قبیل که ذهن هر خواننده ای را میتواند به خود مشغول کند. در همراهی در خواندن ادامه این مقاله به بررسی ابعاد مختلف این موضوع یعنی ابطال سند رسمی خواهیم پرداخت.

دعوای ابطال سند رسمی چگونه دعوایی است؟

وکیل متخصص در امور ابطال سند رسمی پاسخ میدهد، این دعوا دعوایی است که در روند آن اشخاص برای بی اثر بودن و در نتیجه ابطال اسناد رسمی اقامه دعوا میکنند. دلایل متعددی برای این دعوا برشمرده میشود. اما شاید شایع ترین آن در دعاوی فروش ملک و املاک به چند نفر رویت میشود. یا اینکه سند رسمی صادر شده مطابق مقررات و تشریفاتی که برای صدور آن در قانون در نظر گرفته شده است صادر نشده باشد. هرگاه اشخاص برای دلایل فوق الذکر به محاکم مراجعه کنند دادگاه ها مکلف به رسیدگی و صدور حکم مقتضی درباره موضوع خواهند بود.

همانطور که بیان گردید اسناد رسمی دارای اعتبار قانونی میباشند. چرا که به واسطه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و نیز همچنین قانون تهیه، تنظیم و و در نهایت صادر میگردند. اما با توجه به تمامی این نکات در پاره ای از مواقع این اسناد باطل میشوند. یعنی حکم به ابطال سند رسمی صادر میگردد. این امر میتواند مثلا به درخواست صاحب سند باشد. یا حکم دادگاه پس از بررسی به دلیل انتقال مالکیت .

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل دعوای الزام به تنظیم سند | الزام به تنظیم سند رسمی

مواردی که موجب درخواست ابطال سند رسمی میشود چیست؟

وکیل ابطال سند رسمی پاسخ میدهد که عواملی همچون اسناد غیر واقعی و صوری، سندهایی که از طرق کلاهبرداری حاصل شده اند، اسنادی که در جهت تضمین به مالک سند سپرده یا منتقل میشود، اسناد مجعول و اسناد مالکیت معارض را نام برد. که به تشریح مختصری از آنها میپردازیم که هر یک چگونه و به چه نحوی موجبات ابطال سند رسمی را فراهم می آورد.

اسناد مالکیت معارض:

سندی است که تمام یا قسمتی از یک ملک در محدوده دو سند مالکیت قرار دارد. این امر میتواند شامل حقوق ارتفاقی نیز گردد. در حالت کلی سند مالکیت موخر نسبت به مقدم را سند معارض میگویند. حال زمانیکه حجیت و اعتبار هریک از اسناد مذکور احراز و اثبات گردد، حکم مبنی بر ابطال سند دیگر صادر و اعلام میگردد.

اسناد صوری و غیر واقعی:

این حالت زمانی اتفاق می افتد که متعاقدین تصمیمی برای انتقال مالکیت نداشته و یا این امر را برای مصادیق خاصی مثل فرار از دین و غیره تحقق میبخشند. در بیان ساده تر این نوع عملیات فاقد ارزش حقوقی است. زیرا به صورت غیر واقعی تنظیم میگردد. که در اصطلاح به آن قراردادهای صوری گفته میشود. لذا استناد به صوری بودن معامله یا قرارداد میتواند موجبات طرح دعوای حقوقی ابطال سند رسمی را فراهم سازد.

استناد به اسناد مجعول برای طرح دعوای ابطال سند رسمی:

همانطور که از نام این اسناد پیداست به اسنادی اطلاق میشود که از طریق جعل و به صورت غیر قانونی برای اهدافی همچون تحصیل مال و کلاهبرداری تنظیم و مورد سوء استفاده قرار میگیرند. افراد در مواجه با این طیف اسناد، ابطال آن را از دادگاه درخواست مینمایند.

اسنادی که از طریق کلاهبرداری حاصل شده:

در رابطه با این اسناد واضح است که این اسناد توسط فریب دادن افراد مالک به دست آمده است. پس شخصی که از آن استفاده میکند مجرم و در صورت انتقال این طیف سند ها آنان باطل خواهند شد. آنچه که در رویه عملی محاکم مرسوم است، استناد به رایی است که از محکمه کیفری صادر گردیده است. با استناد به حکم مذکور در دعوای حقوقی به خواسته ابطال سند رسمی کمک شایانی به حصول نتیجه نموده ایم.

اسنادی که جهت تضمین به دارنده سپرده شده:

این امر زمانی حادث میشود که افراد برای گرفتن وام یا مضاربه نزد دیگران مراجعه میکنند. وام دهندگان برای تضمین بازگشت وجه خود از وام گیرنده اسنادی را دریافت میکند که در حکم ضمانت است. حال این موضوع گاهی با تقویم قولنامه ای عادی و گاهی با انتقال سند مالکیت بصورت رسمی محقق میشود. اما در نهایت و پس از باز گرداندن وجه توسط وام گیرنده، وام دهنده از باز گرداندن اسناد خودداری میکند. پس برای این امر باید به دادگاه مراجعه شود. حال اگر دارنده آن قولنامه عادی با سوء استفاده از آن نسبت به اخذ سند رسمی مالکیت به نام خویش اقدام کند، باب طرح دعوای حقوقی به خواسته ابطال سند رسمی گشوده میشود.

نکته: با ابطال سند رسمی تمامی آثار و ارزش و اعتبار آن از بین میرود و دیگر نسبت به دارنده آن یا اشخاص ثالث فاقد اعتبار بوده و قابل استناد نیست.

آیا ابطال سند رسمی با شهادت شهود امکان پذیر است؟

در پاسخ به این سوال وکیل متخصص پاسخ میدهد که از دیر باز شهادت شهود جزء ادله محکمی برای محاکم به شمار میرفته است و با این شهادت میتوان موضوع را اثبات کرد. برای مثال برای این امر میتوان شهادت در دعوای ابطال اسناد مغایر وقف اشاره نمود. پس با شهادت شهود میتوان ابطال سند رسمی را خواستار شد.

مرجع صالح برای رسیدگی در دعوای ابطال سند رسمی کجاست؟

در پاسخ به این سوال وکیل متخصص ابطال سند پاسخ میدهد که مرجع صالح به رسیدگی به این دعوا دادگاه حقوقی میباشد. البته لازم بذکر است در دعوایی که موضوع آن فروش ملک است دادگاه محل وقوع ملک یا زمین صالح به رسیدگی می باشد. گاهی دیده میشود که دادگاه های کیفری نیز بسته به جرائم انجامی ابطال سند رسمی را خواستار میشوند. که این امر توسط طرح دعوای جدا در دادگاه حقوقی تحقق می یابد.

نحوه ابطال سند رسمی در ثبت چگونه است؟

از آنجایی که اسناد رسمی دارای درجه اعتبار و ارزش بالاتری نسبت به سایر اسناد هستند بنابراین باطل کردن آنها فقط توسط دادگاه ها و محاکم قضایی صورت میپذیرد. خواسته متقاضیان که ابطال سند رسمی است پس از ثبت و رسیدگی در محاکم برای انجام اقدامات مقتضی بعدی به دفاتر ثبت اسناد و املاک ارجاع میشود. این سازمان پس از انجام بررسی های لازمه، مدارک را همراه با دیگر مشخصات موجود مثل پرونده ثبتی به قسمت بایگانی ارجاع مینماید.

در این زمان پرونده ای تحت عنوان ابطال سند رسمی تشکیل میشود و مورد بررسی دقیق قرار میگیرد. پس از انجام مراحل مربوط و نبود هیچ گونه ایراد و مشکل ثبت مبادرت به تهیه پیش نویس سند رسمی میکند. در این پیش نویس شماره نامه یا حکم یا سند انتقال نیز قید میشود.

نکات مهم حقوقی درباره اسناد

۱ . دعوای ابطال سند رسمی، دعوای غیر مالی محسوب میشود.

۲ . بخش عمده ای از اسناد در چهارچوب یک قرارداد تهیه و تنظیم میشوند. پس گاهی میشود سند رسمی باشد اما قرارداد خیر.

۳ . دادگاه صالح برای اقامه و طرح دعوا در این زمینه دادگاه محل تنظیم سند رسمی است.

۴ . سندی رسمی تلقی میشود که توسط مامورین دولتی و مراجع قضایی و سایر ارگان ها با توجه به حوزه اختیارتشان صادر گردیده باشد که در آن تمامی نکات قانونی لحاظ شده باشد. لذا اثبات فقدان اعتبار یک قولنامه یا مبایعه نامه عادی را نمیتوان در قالب دادخواست به خواسته ابطال سند رسمی مطرح نمود.

۵ . در صورت حکم به ابطال سند رسمی به طریق اولی معامله بین متعاقدین نیز از بین میرود. و این یعنی بازگشت همه اجزاء آن عقد به زمان قبل از وقوع تنظیم سند.

مدارک مورد نیاز جهت اقامه دعوای ابطال سند رسمی

الف) ارائه اسناد موجود دال بر مالکیت که شامل سند مالکیت، صلح نامه، وصیت نامه و … میشود.

ب) ارائه دلایل مربوط به بی اعتباری سند مثل مجعول بودن، معارض بودن،عدم رعایت تشریفات و …

  • نکته: متقاضی مکلف به پرداخت هزینه صدور دفترچه سند رسمی است که توسط دادگاه تعیین گردیده است.
  • نکته: متقاضی باید رد درخواست خود تمامی مشخصات راجع به خود و ملک را بصورت کامل قید نماید. این مشخصات شامل اطلاعات شخصی مالک قبلی و مالک جدید، مشخصات کامل ملک، شماره پرونده ثبتی، نحوه ابطال مالکیت اولیه و شماره و تاریخ میباشد.

ادعای جعل نسبت به سند رسمی در دعوای ابطال سند رسمی

وکیل دعاوی حقوقی بیان می دارد: مطابق با مواد قانون آیین دادرسی مدنی این ادعا باید تا قبل از پایان اولین جلسه دادرسی مطرح گردد. چرا که قانون گذار این امر را اینگونه تفسیر کرده که اگر شخص نسبت به سندی این چنین ادعایی را دارد و اینکه باید در محضر دادگاه با صداقت حاضر شود. و خود را محق میداند, پس در مواجهه با آن سریعا باید اقدام به جعل راجع آن را ادعا کند. که این موضوع و زمان در نظر گرفته شده برای آن تا پایان اولین جلسه دادرسی میباشد.

حال سوالی مطرح میگردد که اگر سندی در دادگاه تجدید نظر ارائه شود حکم نسبت به آن چگونه است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت اگر سندی در دادگاه تجدید نظر ارائه گردد، موعد ادعای جعل نسبت به آن تا پایان نخستین جلسه دادگاه تجدید نظر خواهد بود.

◁◁ بیشتر بدانید:  دعوای ابطال سند مالکیت ملک چیست؟

وکیل برای ابطال سند رسمی
وکیل برای ابطال سند رسمی

وکیل برای ابطال سند رسمی

همانطور که میدانیم زندگی بشر مداوم در حال تغییر و تحول است و از این رو برای برآورده کردن خواسته ها و نیازهای خود دست به انجام معاملات میزند. حال این معاملات یا قراردادها در زندگی امروزه آثاری را با خود برای طرفین به بار می آورند که یکی از برجسته ترین آثار آنها انتقال مالکیت است. که مشخصه قانونی و پذیرفته شده برای آن دارا شدن سند مالکیت میباشد. سند رسمی که، به مقوله معاملات جلوه و ارزش والاتری بخشیده است.

اما گاهی همین اسناد رسمی و ارزشمند نیز با توجه به اینکه از طریق دولت و با نظارت قانون صادر میشوند، باطل شده و با ابطال خود، افراد را دچار مشکلات و سردرگمی هایی می کنند. پس توصیه میشود در انجام اموری همچون ابطال سند رسمی یا مواجه با باطل شدن اسناد رسمی بعنوان خوانده و در مقام دفاع، بهترین کار استفاده از وکلای مجرب و متخصص موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در این زمینه استفاده نمایید. تا ایشان بتوانند یاری رسان شما در این مسائل و موضوعات باشند.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۸ میانگین امتیاز: ۳.۹]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

10 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
سروش
2 سال قبل

سلام وقت بخیر چطور میشود ملکی که یکی از وراث با کلاهبرداری تماما به نام خود کرده رو باطل کرد

سروری
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. برای طرح دعوای ابطال سند رسمی به کجا باید مراجعه کرد؟

مهدوی
3 سال قبل

سلام وقت بخیر . آیا مرجعی غیر از دادگاه میتونه سند رسمی رو باطل کنه؟

منصوری پور
3 سال قبل

سلام خسته نباشید برای ابطال سند رسمی از چه آیتم هایی میشه استفاده کرد؟

عنایت راد
3 سال قبل

سلام وقت بخیر ببخشید چطور میشه سندی که بصورت رسمی صادر شده باطل بشه؟

مدیر سایت
3 سال قبل
پاسخ به  عنایت راد

با سلام این امر میتواند به علل مختلفی چون تخلف و یا عدم آگاهی و …. اتفاق بیفتد که با اثبات آنها سند رسمی باطل خواهد شد.