جرایم رایانه ای قابل گذشت و غیر قابل گذشت

جرایم رایانه ای قابل گذشت

آیا جرایم رایانه ای قابل گذشت میباشند؟ جرایم رایانه ای قابل گذشت شامل چه مواردی میباشد؟ اعلام رضایت یا گذشت شاکی در جرایم سایبری چه تاثیری دارد؟ وکیل جرایم رایانه ای مفصلا در این مقاله پاسخ میدهد.

جرایم رایانه ای قابل گذشت شامل چه مواردی است؟

خوب است بدانید جرایم در یک تقسیم بندی کلی به جرایم قابل گذشت و جرایم غیرقابل گذشت تقسیم میشوند. به جرایمی که با شکایت شاکی آغاز به رسیدگی به و تعقیب متهم و تحقیقات مقدماتی صورت میپذیرد و با اعلام رضایت و گذشت شاکی، پرونده کیفری مربوطه مختومه میگردد، مانند مزاحمت تلگرامی یا اینستاگرامی، جرایم رایانه ای قابل گذشت گفته میشود. ((مستندا به ماده ۱۰۰ قانون مجازات اسلامی و تبصره های آن)) ولیکن برخی از جرایم رایانه ای نیز مانند سایر جرایم که در فضای واقعی رخ میدهند، جزو جرایم رایانه ای غیرقابل گذشت بوده و اعلام رضایت شاکی در مختومه شدن و بسته شدن پرونده کیفری تاثیری ندارد.

وکیل جرایم رایانه ای میگوید: از طرفی باید همواره به خاطر داشته باشید که برای بررسی اینکه برخی از جرایم رایانه ای قابل گذشت هستند یا خیر، باید قایل بر تفکیک شد. چگونه؟ به این نحو که در ابتدا بررسی میشود که جرم سایبری جزو جرایم رایانه ای صرف بوده است یا موضوع و عنوان مجرمانه آن در عالم واقع نیز اتفاق میفتد. مانند سرقت داده ها یا کلاهبرداری اینترنتی که جرایم مذکور بالذات قابلیت ارتکاب در فضای مجازی و اینترنتی و رایانه ها را دارد. مانند تخریب داده ها که موضوع جرم، تخریب داده های متعلق به دیگری میباشد.

جرایم رایانه ای قابل گذشت در قانون

در ابتدا باید بدانید ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی جرایم قابل گذشت را احصا نموده است. به موجب ماده مرقوم، علاوه بر جرایم تعزیری مندرج در کتاب دیات و فصل حد قذف قانون مجازات اسلامی، و جرایمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت میباشند، جرایم مندرج در موادی که شماره های آنها در متن ماده مرقوم آمده است نیز قابل گذشت میباشد. حال تکلیف جرایم رایانه ای قابل گذشت چه میباشد؟

در خصوص جرایم سایبری در  قانون جرایم رایانه ای ماده قانونی که مختصا و به نحو اختصاصی بیان کننده این امر باشد که چه جرایم رایانه ای قابل گذشت میباشند، وجود ندارد. لذا برای نیل به این مهم به قانون مجازات اسلامی مراجعه مینماییم. همچنین باید بصورت موردی جرایم رایانه ای قابل گذشت یا غیرقابل گذشت را در هر پرونده کیفری مورد بررسی قرار داد. لذا باید اینگونه ابراز داشت که جرایمی مانند تهدید و توهین در فضای مجازی، فحاشی از طریق ارسال پیام توهین آمیز و ارسال پیام های حاوی الفاظ رکیک در واتساپ و غیره، جزو جرایم رایانه ای قابل گذشت بوده و با اعلام رضایت شاکی، پرونده کیفری مربوطه مختومه میگردد.

◁◁ بیشتر بدانید:  مجازات جرایم رایانه ای طبق قانون چیست؟

جرایم رایانه ای غیرقابل گذشت کدام است؟

اگر جرم سایبری با نظم عمومی در ارتباط بوده و اختلالی در نظم عمومی بوجود بیاورد. جزو جرایم رایانه ای غیرقابل گذشت میباشد. مانند آنکه انتشار تصاویر، فیلم و عکس و بطور کلی محتویات مستهجن در فضای مجازی عنوان مجرمانه و اتهام مرتکب باشد. حال اگر دعوای کیفری به هر دلیل و نحوی آغاز شده باشد، مانند آنکه شاکی خصوصی نیز داشته باشد، اگر شاکی از ادامه دادن به شکایت خود منصرف شود یا اعلام رضایت و گذشت نماید، پرونده کیفری به دلیل اینکه جرم مرتکب دارای جنبه عمومی است ادامه یافته و پرونده مختومه نمیشود. لذا در مواردی از قبیل مورد مذکور، جرایم رایانه ای قابل گذشت نبوده و از بابت جنبه عمومی جرم به آن رسیدگی میشود.

◁◁ بیشتر بدانید:  شکایت از پیام واتساپ چگونه است؟

جرایم رایانه ای غیر قابل گذشت
جرایم رایانه ای غیر قابل گذشت

وکیل تخصص جرایم سایبری در تهران

وکیل جرایم سایبری مشغول به فعالیت در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا به صورت تخصصی در پرونده های کیفری و دعاوی مربوطه به جرایم رایانه ای قابل گذشت باشد یا نباشد، شاکی خصوصی داشته باشد یا نداشته باشد، فعالیت نموده و عملکرد بسیار مثبتی نیز در دعاوی و پرونده های خود داشته است. جهت مشاوره تخصصی با وکیل جرایم رایانه ای در تهران با ما تماس بگیرید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۰ میانگین امتیاز: ۴.۲]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

22 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
علیرضا
20 روز قبل

آیا جرم جعل اینترنتی تغییر داده ها و وارد کردن متقلبانه به هر کیفیت، پس از صدور حکم قطعی شش ماه حبس تعزیری با رضایت شاکی در اجرای احکام قابل گذشت است؟

محمد
8 ماه قبل

سلام خسته نباشید، اگه سیم کارت یکیو تعویض کنیم ولی یه نفر دیگه کپی شناسنامشو آورده باشه تحویل بگیره. بعد صاحب سیمکارت شکایت کنه بعد داخل شورای حل اختلاف پول بگیره رضایت بده، دوباره بعد ازیه سال پرونده به شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ ارجاع بشه و ابلاغیه بیاد چی میشه؟

سارا
1 سال قبل

با سلام خسته نباشید. جرم کلاهبرداری با دستگاه اسکیمر به مبلغ ۱۲ میلیون که رضایت شاکی گرفته شده و شخص کلاهبردار فاقد سابقه کیفری هستش قابل بخشش هستش؟

وحید
1 سال قبل

سلام، اگر تصویر کسی در وات ساپ ارسال شود قابل گذشت است یا نه؟

معین
2 سال قبل

سلام شخصی تماس تصویری واتساب با من داشته و لخت شده بود و بعد از قطع کرد بعد فیلم همون تماس و برا من فرستاده و تعدید کرده که اگه پول ندی در فضای مجازی منتشرش میکنه .من چکار باید بکنم