انتقال حق کسب و پیشه

با توجه به اینکه اساس حق کسب و پیشه در قانون موجر و مستاجر سال ۵۶ وضع شده و در ماده ۱۰ قانون مذکور حق انتقال منافع عین مستاجره را ممنوع کرده که با نظر به اطلاق مورد که شامل املاک تجاری نیز می شود، سازوکار متفاوتی دارد که در این نگاره بر آنیم تا چگونگی انتقال حق کسب و پیشه و یا اینکه اساسا امکان انتقال حق کسب و پیشه وجود دارد یا خیر را مورد بررسی قرار دهیم.

انتقال حق کسب و پیشه و تبیین آن در قانون سال ۵۶

انتقال حق کسب و پیشه با توجه به اینکه  در قانون فوق الاشاره و ماده ۱۰ آن ممکن نیست درحالیکه در ماده ۴۵۴ قانون مدنی در مبحث عقد اجاره این حق را بری مستاجر در نظر گرفت تا منافع مورد اجاره را منتقل کند بین اکثریت اختلاف وجود دارد که باید در خصوص مفهوم انتقال و انتقال به غیر نیز بحث نمود که آیا هر انتقالی را شامل می شود در نتیجه باید گفت انتقال مورد اجاره اگر به شریک دیگر باشد انتقال به غیر نیست چه اینکه مالکیت وی نیز شناسایی شده است ولی اگر شخصی غیر از شرکا و یا کسی که نامش در قرارداد اجاره ملحوظ شده باشد منتقل الیه قرار گیرد انتقال صحیح نیست.

نحوه انتقال این حق و موارد آن

انتقال حق کسب و پیشه توسط مستاجری که قرارداد اجاره منعقد نموده است می تواند در سه مورد صورت گیرد، بدین ترتیب که:

الف) مستاجر دارای حق انتقال کسب و پیشه به غیر می باشد.

ب) مواردی که مستاجر با اجازه دادگاه حق انتقال به غیر را دارد.

ج) مواردی که مستاجر حق انتقال به غیر ندارد و به دادگاه جهت اخذ مجوز رجوع نمیکند.

آیا باید از مورد اجاره استفاده تجاری شود؟

وکیل حق کسب و پیشه میگوید برای تحقق حق کسب و پیشه از شرایط بدیهی آن استفاده از ملک برای امور تجاری می باشد یعنی تنها در صورتی این حق مسلم می شود که از ملک اسفاده تجاری شود. اما اینکه چه استفاده ای تجاری محسوب می شود؟ اختلاف وجود دارد که برخی معتقدند فقط مشاغل تولیدی تجاری محسوب می شوند و امور خدماتی شامل امور تجاری نیستند و برخی هم معیار تجاری بودن را انتفاع و سودبری می دانند. علی ایحال با عنایت به موضوع انتفاع و سودبری در این موضوع بهتر است در صورت تردید اصل را بر غیرتجاری بودن بنا کنیم.

انتقال حق کسب و پیشه با شرط انتقال در اجاره نامه

وکیل حق کسب و پیشه عنوان می دارد برای انتقال این حق در صورتی که در قرارداد این شرط درنظر گرفته شده باشد با توجه به صدر ماده ۱۹ قانون سال ۵۶ مستاجر در صورت داشتن مجوز می تواند منافع آن را منتقل کند که حق کسب و پیشه نیز با توجه به اینکه متعلق به مستاجر همان ملک می باش قابلیت انتقال را دارد مشروط بر اینکه

۱- این انتقال با سند رسمی صورت گیرد.

۲- انتقال برای همان شغل و یا شغل مشابه باشد.

انتقال حق کسب و پیشه با مجوز دادگاه

در خصوص انتقال حق کسب و پیشه در صورتی که شرط انتقال در قرارداد قید نشده باشد بیان می کند، مستاجر اگر اذن در انتقال ندارد می تواند با وجود سایر شرایط از دادگاه تقاضای مجوز انتقال را اخذ کند. خوب است بدانید عدم قید حق انتقال در قرارداد اجاره به منزله سلب حق انتقال می باشد. بنابراین بهترین روش برای انتقال حق کسب و پیشه در صورت عدم مجوز مالک مراجعه به دادگاه است البته با وجود دو شرط:

 الف) مالک برای انتقال به غیر راضی نباشد.

ب) مالک حاضر به پرداخت حق کسب و پیشه در مقابل تخلیه نباشد.

بدیهی است اگر مالک راضی به انتقال به غیر باشد و یا در زمان تخلیه مورد اجاره حق کسب و پیشه مستاجر را بپردازد نیاز به مجوز از دادگاه نیست.

انتقال حق کسب و پیشه با اذن مالک

وکیل انتقال حق کسب و پیشه در خصوص این نوع انتقال عنوان می دارد چنانچه که  در مباحث پیش گفته بیان شده است گاها مستاجر نه در قرارداد اجاره حق انتقال دارد و نه برای کسب مجوز آن به دادگاه مراجعه می نماید، خوب است بدانید اگر مالک نسبت به انتقال حق کسب و پیشه راضی باشد این مهم صورت میگیرد  و نیازی به مجوز دادگاه نیست که این امر مستفاد از ماده ۱۹ قانون موجر و مستاجر سال ۵۶ می باشد.

آیا انتقال حق کسب و پیشه با اذن مالک باید با سند رسمی باشد؟

وکیل انتقال حق کسب و پیشه عنوان می دارد از آنجا که ممکن است انتقال با اذن مالک در حالیکه بدون شرط انتقال در اجاره نامه و مجوز دادگاه انجام شود، این سوال پیش می آید که آیا باید تبصره ۲ ماده ۱۹ قانون سال ۵۶ در خصوص سند رسمی رعایت شود یا خیر که بهترین دیدگاه از منظر وکیل حق کسب و پیشه نظریه اکثریت است که مقرر می دارند: با توجه به اینکه تبصره صرفا ناظر به همان ماده بوده و تنظیم سند در خصوص انتقال با مجوز دادگاه و حق انتقال است شامل انتقال حق کسب و پیشه به واسطه اذن مالک نمیشود. پس خوب است بدانید اگر انتقال این حق با اذن مالک انجام شود نیاز به تنظیم سند رسمی ندارد.

وکیل برای انتقال حق کسب و پیشه
وکیل برای انتقال حق کسب و پیشه

وکیل متخصص و باتجربه در تهران

یکی از حقوق وضع شده در قانون موجر و مستاجر سال ۵۶ حق کسب و پیشه می باشد که با توجه به ارزش مالی بسیاری که دارد حجم بالایی از پرونده ها را در دادگاهها دربر می گیرد لذا دپارتمان تخصصی موسسه امین عدالت باارائه مطالب خوب و مفید در خصوص سوالاتی از قبیل:

  • آیا انتقال حق کسب و پیشه ممکن است؟
  • نحوه انتقال حق کسب و پیشه چگونه است؟
  • آیا انتقال حق کسب و پیشه باید با سند رسمی باشد؟
  • آیا انتقال حق کسب و پیشه با سند عادی ممکن است؟
  • آیا مالک می تواند اذن در انتقال دهد؟

و سایر موارد به علت تخصصی بودن همراهتان در این موضوعات می باشد و بهترین راهکار در این موارد استفاده از تجربه و تخصص خوب می باشد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۲۹ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

30 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
محسن اسماعیل زاده
1 سال قبل

سلام، مغازه ای دارم در مجاورت حمام عمومی، مالک به بهانه تعدی و تفریط حکم تخلیه حمام رو گرفته و مغاره من که اصلا تعدی و تفریط نشده را نیز تخلیه کرده، امکان داره راهنمای کنید.

محسنی
2 سال قبل

حق کسب و پیشه مغازه ای به ما ارث رسیده و این مغازه حدود ۷۵ سال است که در دست خانواده ما بوده وسندی هم در دست نداریم و الان ورثه چگونه می تواند این حق را به غیر واگذار نماید ؟

رمرودی
3 سال قبل

سلام میشه بفرمایید در صورت انتقال کسب و پیشه مستاجر جدید میتونه این حق رو از صاحب ملک درخواست کنه؟

خادمی
3 سال قبل

سلام اگه بنا به شغلی که سالها در مغازه ای مستاجر بوده بهش حق پیشه وری تعلق بگیره آیا میشه این حق رو برای شغل های دیگه هم انتقال داد؟

مهاجر
3 سال قبل

سلام وقت بخیر ببخشید سوالی داشتم چرا قانون حق کسب و پیشه رو برای کسبه در نظر گرفته؟

مدیر سایت
3 سال قبل
پاسخ به  مهاجر

با سلام این حق برای این است که کسبه ای که سال ها در مکانی زحمت کشیده و به آن کسب و کار رونق بخشیده بخاطر نبودن در آن محل از حقوق کسب استفاده نماید.