تجویز ازدواج مجدد

تجویز ازدواج مجدد به چه معناست؟ مرد چه زمانی میتواند همسر دوم اختیار کند؟ شرایط ازدواج مجدد مرد چیست؟ مجازات ازدواج مجدد برای مرد چیست؟ حق طلاق زن در ازدواج مجدد مرد چگونه است؟ آیا ازدواج موقت (صیغه) هم عنوان ازدواج مجدد برای مرد را دارد؟

تجویز ازدواج مجدد به چه معناست؟

معنای تجویز ازدواج مجدد برای مرد این است که مرد وفق قانون، به حکم دادگاه، میتواند همسر دوم اختیار نماید. ازدواج مجدد مرد میبایست منتسب به دلیل بوده و شرایط قانونی مندرج در قانون را رعایت نموده باشد. خوب است بدانید چنانچه مردی نسبت به ازدواج مجدد بدون اذن همسر اولش اقدام نماید، برای زن اول حق و حقوق چشم گیری را بوجود می آورد که در طی این مقاله به بیان این موارد پرداخته میشود.

  • نکته: برای اخذ تجویز ازدواج مجدد از دادگاه نیاز به طلاق همسر اول نمیباشد.

شرایط تجویز ازدواج مجدد مرد چیست؟

برای اینکه مرد بتواند زن دوم اختیار کند میبایست شرایط قانونی آن را رعایت نماید. شرایط تجویز ازدواج مجدد مرد از قرار ذیل است:

۱_ رضایت همسر اول (زن اول به اختیار نمودن زن دوم توسط شوهرش رضایت دهد.)

۲_ عدم تمکین زن از شوهر (حکم دادگاه مبنی بر نشوز زن به مرد حق ازدواج مجدد را میدهد.)

۳_ ابتلای زن به جنون یا بیماری های صعب العلاج (مانند بیماریهایی که انجام مقاربیت جنسی و برقراری رابطه زناشویی را دشوار یا ناممکن میسازد.)

۴_ عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی

۵_ محکومیت زن به حبس ۵ سال یا بیشتر

۶_ ابتلا زن به هرگونه اعتیاد مضر

۷_ ترک زندگی خانوادگی از طرف زن

۸_ غایب بودن یا مفقود الاثر شدن زن

۹_ عقیم بودن زن

وکیل دعاوی خانواده میگوید: هریک از موارد فوق بعنوان شرایط تجویز ازدواج مجدد برای مرد، میبایست نزد محکمه به اثبات رسیده و حکم دادگاه در دست زوج باشد. لذا به صرف ادعای شوهر مانند آنکه بیان شود زن من به مصرف یکسری داروهای روانگردان اعتیاد دارد و امور زناشویی و وظایف خویش را نمیتواند اداره نماید، نسبت به ازدواج مجدد اقدام نماید. بلکه باید از دادگاه صالح به رسیدگی به اذن ازدواج مجدد، حکم داشته باشد.


◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل طلاق از طرف مرد | طلاق به درخواست زوج

دلایل ازدواج مجدد مرد چیست؟

  • مرد برای تقاضای ازدواج مجدد از دادگاه باید چه دلایلی را به محکمه ارائه نماید؟

دلایل زوج برای اخذ اذن ازدواج مجدد از دادگاه شامل موارد ذیل است:

  1. ارائه مستندات دادخواست و دلایل اینکه چرا و به چه علت مرد میخواهد همسر دوم اختیار نماید.
  2. انجام تحقیقات و بررسی هایی که دادگاه ضروری میپندارد.
  3. احراز توانایی مالی زوج برای تامین دو زندگی مشترک و پرداخت نفقه و مخارج و هزینه های هر دو همسر
  4. الزام مرد به اجرای عدالت و احراز توانایی مرد در برقراری عدالت میان همسران خویش
  5. سایر اوضاع و احوال مسلم پرونده که زوج بتواند در راستای اثبات حقانیت و ادعا و خواسته خویش به محکمه ارائه نماید.

رای وحدت رویه ۷۱۶ مورخ ۲۰/۷/۸۹

  • اگر زن ناشزه باشد مرد میتواند اذن ازدواج مجدد از دادگاه بگیرد؟
  • آیا عدم تمکین مرد موجب تجویز ازدواج مجدد برای زوج میشود؟

وکیل طلاق توافقی وفق رای وحدت رویه مرقوم  میگوید:

نظر به اینکه مطابق ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی تمکین از زوج تکلیف قانونی زوجه میباشد، لذا چنانچه زوجه بدون وجود مانع شرعی، از ادای وظایف زوجیت و تکالیف زناشویی خویش امتناع ورزد، و زوج این امر را، یعنی عدم تمکین زوجه و ناشزه بودن وی را نزد محکمه به اثبات برساند، میتواند به حکم محکمه همسر دوم اختیار نماید. این امر به این معناست که دیگر زوجه حق استفاده از شرط مندرج در سند نکاحیه را ندارد. زیرا این حق از اساس برای وی بوجود نیامده است که بخواهد اعمال یا استفاده نماید.

  • نکته: اگر زوج با استناد به حکم نشوز زن خویش، که به معنای عدم انجام وظایف زناشویی از ناحیه زوجه میباشد، تجویز ازدواج مجدد خود را از دادگاه اخذ نماید، کاملا صحیح بوده و زن اول نمیتواند به استناد عقدنامه تقاضای طلاق نماید.

حق طلاق زن اول درصورت ازدواج مجدد مرد

  • در چه صورتی اگر مرد همسر دوم اختیار کند، زن اول حق طلاق خواهد داشت؟
  • حق طلاق زن اول در صورت ازدواج مجدد مرد چگونه محقق میشود؟
  • آیا زن میتواند از حق طلاق ناشی از ازدواج مجدد مرد استفاده نموده و مهریه خویش را هم تمام و کمال دریافت نماید؟

خوب است بدانید سردفتران رسمی ازدواج، مجاز به ثبت ازدواج دوم نمیباشند مگر در صورت رضایت همسر اول یا به موجب حکم دادگاه که زوج اخذ نموده است. لذا اگر مردی قصد اختیار نمودن همسر دوم دارد یا باید رضایت همسر خود را در دست داشته باشد یا باید به موجب حکم دادگاه، تجویز ازدواج مجدد خویش را به دفترخانه ارائه دهد.

  • حال در چه فرضی با ازدواج دوم مرد، زن اول او دارای حق طلاق میشود؟

وکیل طلاق به درخواست زن میگوید: چنانچه زوج شروط ۱۲ گانه مندرج در سند نکاحیه را امضا نموده باشد، و بدون رضایت همسر اول و بدون داشتن حکم دادگاه مبنی بر تجویز ازدواج مجدد، نسبت به اختیار نمودن همسر دوم اقدام نماید، زن وکیل شوهر در طلاق میشود. به دیگر سخن، زن حق طلاق می یابد.

  • نکته: در فرض مذکور امکان طلاق با دریافت کل مهریه ممکن و میسور بوده و زن برای اثبات کراهت خویش از همسرش نیاز به بذل مهریه ندارد.

آیا ازدواج موقت هم موجب ایجاد حق طلاق برای زوجه میشود؟

  • تجویز ازدواج مجدد برای مرد دربردارنده عقد موقت، (صیغه) هم میباشد؟

ابتدا خوب است بدانید که مقوله ازدواج موقت (صیغه) به دلیل عدم اثبات آن در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق، به لحاظ بار اثباتی عندالمحکمه، امری دشوار و غالبا غیرقابل اثبات میباشد.

ولیکن در خصوص اینکه آیا با اثبات ازدواج مجدد مرد تحت عنوان عقد موقت (صیغه) باز هم برای زن اول حق طلاق ایجاد میشود یا خیر؟ باید قایل به تفکیک شد. زیرا رویه عملی مشخص نبوده و بر سر این موضوع اختلاف نظر وجود دارد. برخی بر این عقیده میباشند که لفظ عقد نکاح در عقدنامه بصورت مطلق قید شده و شرط دائم یا موقت بودن در کنار آن ذکر نگردیده است، لذا در هر صورت، یعنی ازدواج مجدد چه به نکاح دائم باشد یا چه به نکاح منقطع (صیغه) باشد، موجب ایجاد حق طلاق برای زن اول میباشد.

دسته دوم براین عقده اند که آنچه که بر کیان و احترام و حرمت همسر اول آسیب زده و ادامه زندگی را برای وی غیرممکن میسازد، نکاح دائم بوده و اگر  مرد نسبت به نکاح منقطع (صیغه) اقدام نموده باشد، مورد از موارد ایجاد حق طلاق برای زن اول نمیباشد.

  • نکته: ازدواج دوم مرد، خواه از نوع نکاح دائم باشد، خواه موقت، خواه در صورت عدم رضایت زن اول باشد، و یا در صورت فقدان حکم دادگاه مبنی بر تجویز ازدواج مجدد مرد، در هیچ فرض و صورتی، قابل ابطال از سوی زن اول نمیباشد.
◁◁ بیشتر بدانید:  طلاق از طرف زن

وکیل برای ازدواج مجدد
وکیل برای ازدواج مجدد

وکیل برای ازدواج مجدد

پیشنهاد میگردد اگر جهت تنظیم دادخواست تجویز ازدواج مجدد طبق مستندات قانونی ، آشنایی بیشتر با شرایط ازدواج مجدد مرد طبق قانون جدید ، نحوه انجام و روند رسیدگی به آن در دادگاه و سایر موارد مربوطه سوالی دارید و یا از شرایط حقوقی آن آگاه نیستید با وکلای متخصص ما در موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا در تهران تماس بگیرید تا با دریافت مشاوره تخصصی در کوتاهترین زمان ممکن بهترین راه حل ممکن را اتخاذ نمایید.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۳ میانگین امتیاز: ۴]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

40 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
هنگامه
2 سال قبل

سلام بعد از اینکه شوهرم اجازه ازدواج مجدد از دادگاه بگیره و ازدواج کنه آیا من میتونم طلاق بگیرم؟ چون اون راضی به طلاق نیست و منم دلیل قانع کننده ای بزای دادگاه ندارم.

آخرین ویرایش2 سال قبل توسط هنگامه
صدری
2 سال قبل

سلام. من مهریه و نفقه را پرداخت کردم و ۲ سال درگیر این ماجرا بودم و در این ۲سال هم همسرم را ندیدم آیا میتوانم تجویز ازدواج مجدد بگیرم

ستاره بهداروند
2 سال قبل

سلام. درخواست ازدواج مجدد شوهر من رد شد و اعتراضش هم ردشد. آیاشوهر من بازهم میتواند درخواست ازدواج مجدد دهد یا دیگر نمیتواند چون بهم گفته دوباره میرم دادخواست میدم!! و من خیلی نگران این موضوع هستم ک دوباره بره و درخواست ازدواج مجدد بده

خاتون
3 سال قبل

سلام میشه بگید اگه به حکم تمکین دادگاه عمل نکنم چی میشه؟ ممنون میشم توضیح بدید لطفا؟

اصغرنیا
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. آیا تجویز ازدواج مجدد به علت بیماری همسر هم ممکن خواهد بود؟