الزام فروشنده به تحویل مورد معامله (مبیع)

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله (مبیع) به چه معناست؟  طرح دادخواست الزام فروشنده به تحویل مورد معامله (مبیع) چگونه است؟ الزام فروشنده به تحویل مورد معامله در اموال منقول و غیر منقول چگونه است؟ حق حبس و حق فسخ در معاملات چگونه است؟ وکیل حقوقی بصورت تخصصی پاسخ میدهد.

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله اثر حقوقی عقد است

همانطور که در مقالات دیگر مرتبط با امر مالکیت و وقوع عقد بیع مانند تایید و اثبات وقوع عقد بیع صحبت کرده ایم و توضیح داده ایم، الزام فروشنده به تحویل مورد معامله یکی از ارکان اصلی انجام تعهدات برای فروشنده میباشد. زمانی که معامله منعقد میگردد و عقد در اصطلاح بسته میشود. این موضوع برای هر یک از طرفین بار تعهداتی را به وجود می آورد که میبایست در این عقد که جزء عقود لازم نیز هست به اجرا در آید. قبل از هر توضیح دیگری میخواهیم به بیان اجمالی درباره عقد و نوع لازم آن بپردازیم.

تعریف عقد، عقد لازم و جایز چیست؟

عقد در لغت به معنای بستن یا گره زدن است. اینکه نوع این عقد در قانون جزء عقود لازم معرفی شده از قواعد آمره میباشد. یعنی اینکه نمیشود آن را فسخ و یا از بین برد، مگر در شرایط تعریف شده در قانون. اصولا انجام معامله یا بیع برای تبادل دو چیز با هم انجام میشود. در حالت کلی امروزه یک طرف ثمن یا پول است و طرف دیگر کالا یا مبیع. به محض انعقاد عقد، فروشنده صاحب ثمن و خریدار مالک مبیع بشمار میرود. به همین سبب است که در صورت تخلف بایع، دعوای حقوقی به خواسته الزام فروشنده به تحویل مورد معامله علیه وی اقامه میگردد. البته در جای جای قانون دستورات و نکاتی راجع به انجام معامله و حدود اختیارات طرفین بیان شده است که دانستن آنها برای انجام این امر خالی از لطف نیست.

نکته: عقد جایز آن است که هریک از طرفین هرزمان که بخواهند، بدون نیاز به ارائه هیچ دلیل و مدرکی، عقد را برهم زده و به آن پایان بخشند.

◁◁ بیشتر بدانید:  عقد بیع چیست و الزام به تحویل مبیع چگونه است؟

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله به چه معناست؟

وکیل متخصص در زمینه الزام فروشنده به تحویل مورد معامله اینگونه پاسخ میدهد که در زمانی که قرارداد خرید یا فروش بین طرفین یا متعاقدین انجام میشود، تحویل مورد معامله به خریدار از وظایف و تکالیف و تعهدات فروشنده است. حال حالتی را تصور کنید که فروشنده از انجام تعهد سر باز میزند. که البته این امر میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد. در چنین شرایطی خریدار برای احقاق حق خود دعوای حقوقی را با تنظیم دادخواست الزام فروشنده به تحویل مورد معامله تقدیم دادگاه صالح می نماید.

  • نکته: واژه الزام یعنی اینکه انجام تعهد توسط قانون بر فرد بار میشود. پس انجام ندادن آن به هر دلیلی میتواند موجبات آثار حقوقی یعنی الزام فروشنده به تحویل مورد معامله و هم چنین در پاره ای از مواقع که عنوان کیفری نیز داشته باشد، موجب مجازات نیز بشود.

تنظیم دادخواست الزام فروشنده به تحویل مورد معامله

  • شیوه و روش طرح دعوای حقوقی الزام فروشنده به تحویل مورد معامله چگونه است؟
  • تنظیم دادخواست به خواسته مرقوم چگونه است؟

مطابق با شیوه کنونی طرح دعاوی ابتدا خواهان دعوا میبایست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دعوای خود را به طرفیت فروشنده با عنوان الزام به تحویل مورد معامله به علاوه دلایل و ضمائم مرتبط ثبت نماید. پس از ثبت از طریق مرجع یاد شده دعوای مطروحه به یکی از شعبات حقوقی دادگاه ارجاع و پس از تعیین وقت رسیدگی در موعد مقرر بررسی میشود.

  • نکته: بهترین کار مراجعه به وکیل متخصص و حرفه ای در جهت تنظیم دادخواست و اقامه دعوای مربوطه میباشد.

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله در اموال منقول و غیر منقول

الزام به تحویل در اموال منقول

همانطور که مستحضر هستید اموال منقول اموالی است که قابلیت نقل و انتقال در مفهوم حمل و جابجایی را دارند. حال اگر فروشنده در تحویل این نوع موارد معامله قصور نماید، مانند بایعی که خوردرو را تحویل مشتری نمیدهد، طرف دیگر یعنی خریدار میتواند به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست خود را مبنی بر الزام فروشنده به تحویل مورد معامله (مبیع) ، یعنی آن مال را تقدیم دادگاه نماید. دادگاه پس از بررسی و انجام مراحل مربوطه حکم را صادر و شخص خواهان که خریدار است، میتواند مال را تحویل بگیرد.

الزام به تحویل در اموال غیرمنقول

حال نوبت به توضیح درباره الزام فروشنده به تحویل مورد معامله در فرضی میباشد که مورد معامله از اموال غیر منقول است. ابتدا باید گفت که انجام مراحل آن دارای تشریفات خاصی است و جزو اقسام دعاوی ملکی محسوب میشود. در این حالت نیز خواهان الزام به تحویل را از دادگاه میخواهد. حال اینکه تحقق این امر منوط بر مالکیت فرد خواهان است. پس بعد از بررسی این امر و محرز شدن مالکیت خواهان حکم مقتضی صادر میگردد. البته نکاتی مثل داشتن مهلت یا شروط ضمن قرارداد نیز باید بررسی گردد.

  • نکته: بهترین توصیه به شما عزیزان آن است که پیش از اقدام در هر زمینه حقوقی، با وکیل متخصص و حرفه ای مشورت نموده و مشاوره حقوقی تخصصی دریافت نمایید.

نکته مهم و اساسی در مورد تنظیم داخواست الزام به تحویل مورد معامله خصوصا در اموال غیر منقول، داشتن سند رسمی است. چرا که طبق قانون ثبت، کسی به عنوان مالک شناخته میشود که سند رسمی به نام ایشان باشد. پس اگر معامله توسط قرارداد یا مبایعه نامه عادی انجام پذیرفته باشد، میبایست بطور همزمان با این دعوا الزام به تنظیم سند رسمی را نیز از دادگاه بخواهید. چرا که در صورت نبود سند رسمی امکان رد دعوا وجود خواهد داشت.

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله و حق حبس

افراد میتوانند مفاد قرارداد فی مابین خود را در عقد بیع به هر نحوی که میخواهند تنظیم کنند. البته تا آنجایی که مغایر قانون نباشد. یکی از شایع ترین روش های مورد استفاده در این زمینه، ایفای تعهد در قبال ایفای تعهد طرف دیگر است. برای مثال، در این حالت اگر خریدار به درستی به تعهد خود عمل نکند فروشنده نیز میتواند از حق حبس خود نسبت به مبیع استفاده کرده و از تحویل آن خودداری کند. پس اگر در این شرایط دو طرف به دادگاه مراجعه نمایند در نهایت دادگاه هر دو طرف را ملزم به انجام تعهد مینماید.

الزام فروشنده به تحویل مورد معامله و حق فسخ

همانطور که پیش تر گفته شد الزام فروشنده به تحویل مورد معامله یکی از حقوق خریدار به شمار میرود. این امر را با استناد به ماده ۳۷۶ قانون مدنی میتوان اثبات نمود. حال اگر هر یک از طرفین از تعهدی که نسبت به یکدیگر دارند سر باز زنند و طرف مقابل به محاکم مراجعه و محاکم نیز نتوانند خوانده دعوا را مجبور به انجام تعهد نمایند، هر کدام از متعاقدین که در طرف دیگر است میتواند از حق فسخ قرارداد بهره مند شود. چرا که ماهیت عقد ایفای به تعهدات است و این امر را میتوان یکی از اصول مهم و اساسی حقوقی دانست.

عدم الزام فروشنده به تحویل مبیع و وجه التزام قراردادی

امروزه در اکثر قراردادها مفاد مختلف و گوناگونی برای عدم انجام تعهد در نظر گرفته میشود که از مهمترین آنها فسخ قرارداد و وجه التزام میباشد. فسخ قرارداد را در مقاله همه چیز در مورد حق فسخ توضیح داده ایم و یا اینکه در چه صورت این حق برای احدی از طرفین محقق میشود. حال به مقوله وجه التزام میپردازیم.

وجه التزام چیست؟

وکیل متخصص در زمنیه تنظیم دادخواست الزام فروشنده به تحویل مورد معامله (مبیع) در جلسه مشاوره حقوقی و مطالعه اوراق شما این مهم را مورد بررسی قرار میدهد. وجه التزام در واقع مبلغی است که در ضمان عقد قرارداد به توافق طرفین میرسد که در صورت خلف وعده از انجام تعهدات هر یک از طرف های دیگر میتوانند از آن استفاده و آن مبلغ تعیینی را به عنوان خسارت دریافت نمایند. البته لازم به ذکر است اگر چه توافق بین طرفین موجب به بار آمدن آثار حقوقی برایشان میشود، اما میبایست این وجه التزام از لحاظ عرفی نیز مورد قبول باشد.

عدم امکان تحویل مبیع در موضوع الزام فروشنده به تحویل مورد معامله

اگر این موضوع پس از عقد مشخص گردد که به هنگام انعقاد عقد یا تنظیم قرارداد، مال مورد معامله در دسترس فروشنده نبوده یا به عبارتی دیگر تحویل آن به خریدار ممکن نباشد، در اینجا عقد باطل خواهد بود. و فروشنده ملزم به باز گرداندن وجه خریدار است. حال اگر مال مورد معامله در زمان عقد موجود بوده و قابلیت تسلیم را نیز داشته و بعد از عقد به خاطر عمل فروشنده یا شخص ثالثی از بین رفته باشد در این حالت فروشنده ضامن و ملزم به دادن مثل یا قیمت آن مبیع مورد معامله است. به دیگر سخن در هریک از فروض مذکور امکان الزام فروشنده به تحویل مورد معامله وجود ندارد.

رویه عملی محاکم در مواجهه با دادخواست الزام فروشنده به تحویل مبیع

اصولا در محاکم ۳ برخورد متفاوت با این دعوا میشود که به بیان مختصری از هر یک از آنها میپردازیم.

گروه اول: این دسته از قضات قائل بر این نکته هستند که با انعقاد عقد بیع و امضای قرارداد انجام شده، فروشنده ملزم به تحویل مبیع میباشد. استناد این گروه بر اساس ماده های ۱۰، ۲۱۹، ۲۲۰، ۲۳۸، ۳۳۹ و ۳۶۲ قانون مدنی میباشد ولو اینکه قرارداد از نوع عادی باشد.

گروه دوم: این دسته از قضات به قراردادهای عادی بین افراد برای طرح این دعوا ترتیب اثر نداده و نه تنها به نفع خواهان صدور رای نمیکنند، بلکه دعوا را نیز مردود اعلام میکنند. این قضات بر اساس ماده های ۲۲، ۴۶، ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت به بیان نظر خود میپردازند.

گروه سوم: این دسته از قضات با جمع کردن نظر دو گروه قبلی به حل مسئله میپردازند. چرا که نظر گروه اول از حیث اصل حاکمیت اراده مورد پذیرش است. و گروه دوم از باب ماده ۴۸ قانون ثبت که به وضوح موضع قانون را در این زمینه روشن ساخته و نمیتوان از آن به راحتی عدول کرد. پس قضات این گروه برای حل این موضوع ابتدا خواهان را به اثبات عقد بیع رهنمون میشوند. که خواه با شهادت شهود حاصل شود، یعنی در دادخواست خویش به گواهی گواهان استناد نماید، خواه با اعتراف صریح طرف مقابل، یعنی پذیرش ادعای خواهان توسط خوانده. پس از اثبات عقد بیع توسط خواهان، آنگاه دعوای الزام فروشنده به تحویل مورد معامله را از ایشان میپذیرند.

از نظر وکیل متخصص در امور الزام فروشنده به تحویل مورد معامله، گروه سوم از قضات که تجمیع دو نظر قبل از خود را بکار میگیرند، با این روش از لحاظ منطقی دارای قدرت بیشتری هستند. با این روش در عین حال که نظر دو گروه دیگر از قضات را جلب نموده اند، دیگر حقی از خواهان این دعوا که با استناد به اسناد عادی مطرح شده باشد از بین نمیرود.

نکته: اگر در زمان عقد قرارداد از تجربه و تخصص وکیل متخصص و حرفه ای و مجرب بهره ببرید،  قطعا دچار این طیف مشکلات نخواهید شد. چرا که وکیل پایه یک دادگستری که دارای تجربه کافی نیز هست، همیشه راه هایی را برای جلوگیری از متضرر شدن شما پیش بینی میکند.

دادگاه صالح برای طرح دعوای الزام فروشنده به تحویل مورد معامله کجاست؟

وکیل دعاوی حقوقی بیان میدارد: اگر مال در دعوای  الزام فروشنده به تحویل مورد معامله، مال منقول باشد، با توجه به قوانین و مقررات قانونی، یا دادگاه محل اقامت خوانده یا دادگاه محل وقوع عقد، صالح به رسیدگی خواهد بود. حال اگر مال موضوع دعوای الزام فروشنده به تحویل مورد معامله، مال غیر منقول باشد، دادگاه صالح, دادگاه محل وقوع ملک یا زمین میباشد. رسیدگی به این دعاوی در صلاحیت دادگاه حقوقی است. و مرجع تجدید نظر نسبت به آراء این شعبات دادگاه تجدید نظر استان برای شهرستان ها و در تهران دادگاه تجدیدنظر پایتخت میباشد.

◁◁ بیشتر بدانید:  وکیل دعوای الزام به تنظیم سند | الزام به تنظیم سند رسمی

الزام فروشنده به تحویل مبیع
الزام فروشنده به تحویل مبیع

وکیل برای دعوای الزام به تحویل مبیع

از آنجایی که انسان همیشه رو به سمت فراهم کردن هر چه بیشتر آسایش و راحتی برای خود است و این امر در موضوع معاملات و انعقاد عقود در قراردادهای عادی بیشتر به چشم میخورد، از این رو این طیف قراردادها بسیار بیشتر از دیگر هم نوعان خود مورد استفاده قرار میگیرند. و این علتی جز داشتن تشریفات کمتر و برگذاری آسانتر ندارد. موضوع خلف وعده در این طیف قراردادها هم موضوع شایعی است.

این امر موجب بروز مشکلات و دشواری مانند اقامه دعوای الزام فروشنده به تحویل مورد معامله، برای طرفین قرارداد میشود. پس آگاهی از راه کارهای قانونی برای الزام به تحویل مبیع یا استفاده فروشنده از حق حبس یا دیگر حقوق، میتواند کمک بزرگ و شایان توجهی برای شما محسوب شود. از این رو توصیه میشود که ابتدائا قراردادهای خود را به صورت رسمی تنظیم نمایید. و در ادامه از وکلای متخصص در این زمینه استفاده نمایید . این امر موجب آسودگی خیال شما خواهد بود.

موسسه حقوقی و داوری امین عدالت کبریا با داشتن وکلای مجرب در این زمینه یعنی الزام فروشنده به تحویل مبیع و کلیه دعاوی حقوقی دیگر، آمادگی یاری رسانیدن به شما عزیزان میباشد.

به این نوشته از راست به چپ چند ستاره می دهید؟
[تعداد آرا: ۱۳ میانگین امتیاز: ۴.۲]

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

دیگر مطالب این دسته بندی

16 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
علی
1 سال قبل

سلام خسته نباشید، من از یه سایت یه گوشی به مبلغ ۸ میلیون با تعهد تحویل ۷ روزه خرید کردم. بعد از ۴۰ روز دوندگی راضی به مرجوع شدن پول کردم البته با خسارت و اونا هم قبول کردن ( مکالماتشون رو دارم) و دوباره ۱۲ روز دیگه منو معطل و امیدوار نگه داشتن که پول با خسارت رو میدن، ولی درنهایت فقط خود پول رو برگشت زدن بدون هیچ خسارتی. گوشی الان ۹ میلیون شده و من ضرر کردم. آیا میشه پیگیر گرفتن خسارت شد. اگه میشه از چه راهی؟ ایا از همین ” الزام به تحویل مبیع ” باید اقدام کنم؟ لطف میکنید پاسخ بدید.

بهروز
1 سال قبل

با سلام و احترام، پدرم در قید حیات است و بخشی از اموال خود رادر قالب مبایعه نامه در بنگاه با ثمن مشخص به من فروخته و مبایعه نامه شاهد نیز دارد. با توجه به اینکه مبلغ ثمن معامله پانصد میلیون تومان است و دویست میلیون بابت هزینه های قبلی و سیصد میلیون تومان باقی مانده را نوشته نقدا دریافت کردم و علاوه بر قولنامه اقرار نامه دستی که مبلغ را دریافت نموده ام و حق مالکیت را از خود سلب نموده است. آیا بعد فوت پدرم خواهرانم میتوانند بر نحوه پرداخت ثمن معامله ایراد وارد کنند و اثباتش را از من بخواهند؟ زمین ها سند ندارند که انتقال رسمی بزنم. چیکار باید کرد؟ (هزینه هایی که تا امروز برایش کردم و مابقی قیمت را نیز طبق توافق شفاهی بابت کارهایی که مادامی که در قید حیات است برایش انجام خواهم داد چیزی از من دریافت نکرده).

علی
2 سال قبل

بنظر شخصیم از صلح سازش برین اگه تحویل نداد برین پولی که دادینو پیگیرش شین راحتترین کار سره منم همین مورد اومده بود رفتم سریع ثمنو خواستم تا بهم برگردونه طبق تجربه شخصی فقط با سند کار کنید سند شش دادنگ تو ملک تو ماشینم بعد کارت سبز حتما دفترخونه سند چای بخورینو راحت برین سراغ زندگیتون ارامش خیلی مهمتره تا دادگاها بالا پایین شدن

مهران
2 سال قبل

با سلام پیگیری معآله ملک بعد از ۲۰ سال که فروشنده از تحویل ملک سر باز میزند و بنگآه هم آماده تحویل ملک است ولی آن را مشروط به فرستادن اظهانامه می کند و شخص خواهان یا خریدار اقدام به ارسال اظهارنامه نموده ولی با توجه به نداشتن حساب کاربری ثنا ارسال ممکن نشده حال چه اقدامی باید انجامی دهد ؟؟ با تشکر

قوانلو
3 سال قبل

سلام خسته نباشید. اگه فروشنده ای بعد از صدور حکم الزام به تحویل مبیع از دادگاه باز هم از انجام این کار امتناع کنه تکلیف چس میشه؟